RenataP
![Čtyři dohody – Inspirační karty Čtyři dohody – Inspirační karty](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31192/ctyri-dohody-inspiracni-karty-oUm-31192.jpg?v=1652340015)
Nedá mi to nevzpomenout to, co si ze Čtyř dohod nesu celý život od samého začátku. „Dělejme vše, jak nejlépe dovedeme – za všech okolností našeho života. Nezáleží na tom, zda jsme nemocní nebo unavení, protože děláme vždy vše, jak nejlépe dovedeme, neexistuje způsob, jak bychom to mohli posuzovat…“ A zrovna tyhle karty, které jsou inspirovány Čtyřmi dohodami, umí v tomto umění dělání všeho, jak nejlépe dovedeme, mohutně podpořit. Cítí vaši duši, cítí to, co potřebujete slyšet. Umí podpořit. Umí navodit atmosféru tak sváteční a jedinečnou, jak to umí jenom Čtyři dohody.
![Medicinské karty Medicinské karty](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339903/medicinske-karty-lbz-339903.jpg?v=1491306325)
Jsou nenápadné a o to hlubší! Ty můžu s plným srdce pokory doporučovat dál. Zvířecí symboliky jsem se bála, je moc hluboká, indiánská: Ne… tady je přijatelná v hebkých příbězích, v indiánské moudrosti, která není děsivá. A karetní puntičkáři si smlsnou sladkou smetánku. Mecidinské karty v sobě skrývají opravdový poklad zejména proto, že jejich poselství každý může vnímat úplně jinak. Nečekala jsem takový úspěch ani u výkladů pro druhé a že jsem jich udělala několik. Za mě jednička z hvězdičkou!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání) Jak dál po antibiotikách (a během jejich užívání)](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343582/jak-dal-po-antibiotikach-a-behem-je-BHI-343582.jpg?v=1495140302)
Když jsem knihu pročetla a zavřela, řekla jsem si – to je parádní encyklopedie českých superpotravin. To je objevené zlato ve zcela obyčejných potravinách, které běžně používáme. A často jsou to zapomenuté účinky. Hrách, mrkev, silný domácí vývar nebo kozí mléko? Jak často zapomínáme, že v těchto obyčejných potravinách se skrývá síla ohromujícího charakteru. Výborná kniha.
![Tarot andělů strážných Tarot andělů strážných](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345939/tarot-andelu-straznych-0xy-345939.jpg?v=1496778650)
Nejprve jsem si myslela, že jde o nějakou dekoraci k vintage, provence stylu. No tak tam by se rozhodně tyhle kartičky hodily. Jenže ono to není jen o andělech, o krásných starobylých obrázcích, jež známe z knih a příběhů našich babiček, ale také o krásné moudrosti tarotu převedené především do snah hledat řešení svých problémů. Opravdu něžný a hladivý tarot.
![Myšlenky štěstí Myšlenky štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341617/myslenky-stesti-fbm-341617.jpg?v=1495143015)
Jsou výborné a milé. Tyhle kartičky jsou už univerzálnější, protože autorka pracuje s čirou psychologií. Karty se mi nejlépe vytahovaly po trojicích, kdy začaly skládat příběh a v rozvinuté formě ukazují cestu a zcela přesně trefí právě tam, kde cítíte v tu chvíli bolestivé místo. Sebevědomí, vztahy, zdraví, víra v budoucnost nebo třeba jen chuť si odpočinout. K tomu všemu tu jako bonus dostáváte dobré rady a informace, jak tyto pocity v sobě lépe zpracovat.
![Na volné noze Na volné noze](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321161/na-volne-noze-PNH-321161.jpg?v=1489696704)
Každá stránka této knihy je klenot a každého osloví právě to, co se týká jeho oboru, či něco obecného. Je to jedna praktická rada za druhou, odkazy na další knihy, z nichž jednu doma také mám a velmi mi pomohla pochopit styl svého soustředění, práce a především to, že něco takového se může v průběhu let měnit v závislosti možná na věku, možná na životní situaci (jinak se asi pracuje bez dětí, jinak s dětmi, jinak ve školní rok, jinak o prázdninách...) a líbí se mi z hlediska ženy, že autor neopomněl ani cykličnost ženského organismu a psychiky a já si konečně nepřipadala nenormální, když jsem svou práci rozvrhovala i podle toho... nebo když jsem si k pracovnímu stolu dala boty na podpatku, abych neměla cukání od práce prokrastinovat v kuchyni u vaření nebo při úklidu. Ne ne, pracovat z domova není žádný med, i když výhod máte moře!
Pro začátečníky bych řekla, že to je kniha, která jim umožní se vyvarovat spousty začátečnických chyb, se kterými jsem bojovala řadu let a nyní vidím, že přece jen jsem na ně jako samouk přišla, ale... ale kdybych o nich věděla hned zkraje, bylo by všechno jiné.
A souhlasím s tím, že to není návod na rychlý úspěch, je to o dřině a neustále pružné mysli.
![Velký experiment Velký experiment](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314149/velky-experiment-Hjk-314149.jpg?v=1475322770)
Jsou knihy, které vám otevřou nové úhly pohledu. Tohle je jedna z nich. Ukazuje svět a lidské fungování ze zcela nového úhlu pohledu. Ale z úhlu pohledu, který je pochopitelný. Jako kdybyste nakoukli pod pokličku čehosi, co by mělo zůstat skryto, snad je to celé odrazový můstek k pochopení nejen původu lidstva, ale i jeho schopností a důvodů, co tady na Zemi vůbec děláme, za čím se plahočíme.
![Arkturiáni Arkturiáni](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343431/arkturiani-QWx-343431.jpg?v=1494422107)
O Arkturiánech jsem před touto knihou četla poprvé. Ale psal o nich už Edgar Cayce. Můžete knihu brát jako zajímavé sci-fi, míchnuté tu a tam notnou dávkou logiky, psychologie a duchovní moudrosti. Může to být příběh, ke kterému se rádi vrátíte, protože v něm najdete přesné informace pro sebe. Tato kniha může zcela jinak vypadat v očích čtenáře za dvacet let – protože opravdu nevíme, co všechno se na tomto poli výzkumu a posunu lidstva uděje! Ale je tu spousta námětů a stimulů pro běžného čtenáře, že opravdu stojí za to chvíli odložit přízemní žití a zkusit si představit tu velkolepost celého vesmíru a představit si, že možná právě tohle… a pokud to nepůjde, hoďte tyhle informace do fiktivní schránky. Jak radí autor, co s vámi souzní, to si vezměte, co vám přijde mimo, to hoďte do této své vnitřní schránky a tam to nechte.
![Myšlenky moudrosti pro život v radosti Myšlenky moudrosti pro život v radosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341828/myslenky-moudrosti-pro-zivot-v-rado-VD2-341828.jpg?v=1494885321)
Staly se jedněmi z mých nejoblíbenějších relaxačních kartiček, které velmi ráda doplňuji tarotovým výkladem. Inspirativní a hluboce pravdivé. Ze zkušenosti navíc musím říci, že mi neskutečně sedly i specifickými sděleními. Mnoho významů, které si při výkladu vícero kartiček vedle sebe, začínají sedat do příběhů, do sdělení, které jsou přesně na míru. Jednička s hvězdičkou!
![Snadný tarot Snadný tarot](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342296/snadny-tarot-8Lq-342296.jpg?v=1493215753)
Autorka opravdu umí čtenáře navnadit! A musím jí dát za pravdu. Vezmete-li do ruky tuhle knihu a karty poprvé jen proto, že je to vše očividně mířeno na začátečníky – užijte si prosím právě tu první chvíli, kterou s taroty zažijete. Je to jako poprvé ochutnat pohádky, jako poprvé číst detektivní příběh. Jako si poprvé pochopit detektivní příběh! Jako předběhnout o setinu setiny myšlenku autora!
![Něžná píseň Něžná píseň](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342476/nezna-pisen-bHv-342476.jpg?v=1550740229)
Za mne je to jedna z tak výrazných knih, že máte po dočtení chuť si ji přečíst znovu s tím, že budete v dialozích a událostech pečlivě vykreslovaných do nejmenších emočních detailů, hledat to, co policejní psycholog ve spisech závažných trestných činů. Vše se z prvu jevilo tak normální. Tak krásné, tak idylické. A že to kazily jenom takové ty normální a běžné propady čerstvých matek a unavených chův. Dvou světů, které představuje Myriam, matka dvou dětí, a Louisa, chůva a matka odrostlé dcery, která hraje v příběhu podivnou stínovou roli… I když na konci si nebudete jisti, kdo byl stín, a kdo byl realita.
![Polštář Polštář](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332104/polstar-DeG-332104.jpg?v=1490906252)
Hladivá, hezká kniha, kde máte možnost se plně ponořit do děje, souznít s postavami a doslova na své kůži cítit všechny odstíny lidských osudů, dobrých, zlých, chudých i bohatých. A také vzájemné prolínání a opětovné sbližování čtyř sourozenců. V každé postavě má čtenář možnost se poznat. Kniha má spád, přitom umí vykreslit reálie tak, že se v nich doslova ocitáte rovnýma nohama.
![Kouzelná moc květin Kouzelná moc květin](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339906/kouzelna-moc-kvetin-GhL-339906.jpg?v=1495143129)
Autorka má pravdu, čím déle s těmito kartami sdílíte čas, tím lépe se s nimi sžijete a poskytují hlubší a hlubší informace. Najednou význam jedné karty při prvním výkladu měl jiný význam při výkladu o pár dnů později. Snad to bylo jiným pochopením významu, snad něčím mezi řádky, nevím, ale není to jen o výkladu karet, ale i o květinách, které máte rádi, ke kterým tíhnete. Každý význam je v souladu s tím, jak rostlina vypadá, co vyzařuje, čím je léčivá. Herbář duší rostlin.
![36x Vegetariánské dobroty 36x Vegetariánské dobroty](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334893/36x-vegetarianske-dobroty-YdC-334893.jpg?v=1488103538)
Když pominu fakt, že jsem si v jedné chaotické chvíli vzala receptovou kartičku a vařila vařila, načež ona se mi pořád ztrácela a já zapomínala, kam jsem si ji právě přeložila, tak na tento soubor kartiček musím pět pouze chválu! Inspirativní recepty, jednoduché návody, jednoduché přípravy, nápaditost s ingrediencemi i kořením – vše snadno dostupné a luxusní, když použijete sezónní potraviny.
![36x Chia semínka 36x Chia semínka](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334895/36x-chia-seminka-TOs-334895.jpg?v=1487944560)
Chia semínka nemusí dominovat jenom živé stravě, ale lze je využít i ve stravě vařené. Pod vlivem všeho toho živého jsem si nevšimla, že jejich gelovou konzistenci a fantastické kulinářské chování, lze využít i jako náhradu vajíček, do těst, do nápojů… a rázem se vaření s nimi stane zábavou! Kartičky jsou skvělým formátem pro rychlé vyhledán, inspirování se a pak – použití!
![Návrat duše. Šamanská cesta do minulosti a ozdravení budoucnosti Návrat duše. Šamanská cesta do minulosti a ozdravení budoucnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258939/navrat-duse-samanska-cesta-do-minul-jb9-258939.jpg?v=1440440938)
Návrat duše bych s čistým svědomím zařadila mezi knihy, které jsou čirou psychologií, ač často archetypální a jdoucí do podvědomí, a které by měly patřit k základnímu vzdělání o duševním zdraví a rovnováze. Pokud člověku něco chybí, i kdybychom to nenazývali „částí odtržené duše“, je to určitě chuť do života a nalezení smyslu pobytu na Zemi. A k tomu se můžeme dopracovat různými způsoby a nejrůznější cesty do minulosti, do svých myšlenek, emocí, mohou být vodítkem. Pro ezoteriky, i pro psychology.
![Ami se vrací Ami se vrací](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167407/ami-se-vraci-G3X-167407.jpg?v=1654317863)
Stejně dobrá jako první díl, souhlasím. Do party je přibraná ještě dívka Vinka, která mi zezačátku trošku vadila, ale nakonec se ukázala, že celý příběh obohatila i tím,že žila na podobné planetě jako Země. Pohled na Pozemštany tak dostává ještě další úhel pohledu.
![Ami, chlapec z hvězd Ami, chlapec z hvězd](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142114/ami-chlapec-z-hvezd-wDd-142114.jpg?v=1654317726)
Kolikrát si lámeme hlavu nad logickou poskládání lidského světa, hierarchií duší… a tady je to všechno jak na zlatém podnose v pohádkovém sci-fi příběhu. Přiznám se, že mne tato kniha překvapila – ba až šokovala – nádherným příběhem, a to nejsem vůbec sci-fi fanoušek příběhů pro děti, a z mnohých pasáží mi šel mráz po zádech. A to vezměte, že kniha vyšla prvně v roce 1989!
![36x Sladký život 36x Sladký život](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334894/36x-sladky-zivot-5ex-334894.jpg?v=1487944439)
Zdravé mlsání zavání ústupky, že? Tady to ale neplatí! Autorky vsadily na své mlsné jazýčky, které vás okouzlí. Kvalitní potraviny, suroviny a přirozená sladidla – to je asi tak v kostce základ zdravého mlsání. A pak ani nepřekvapí, když tu najdete nejen skvělé zmrzliny, nápoje, řezy se želatinou, pečení bez mouky, ale také třeba tu úchvatnou krásku Pavlovu – tentokrát s borůvkami. A já říkám – počkejte si na sezónní borůvky. S těmi to bude neopakovatelné!
![Konečně mám koně Konečně mám koně](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337414/konecne-mam-kone-H1w-337414.jpg?v=1489491901)
Nemusíte všeho nechat a koupit si koně. Můžete mít i zcela jiné sny! Je to těžké, je to snadné… jak se to vezme, ale jisté změny v životě to chce. Přerovnat priority. U čtení této knihy jsem si uvědomovala víc a víc, kolik prostoru věnuji naprostým zbytečnostem a jak mi život utíká mezi prsty. Svůj životní sen možná žiji, ale často mi umírá pod rukama, protože ho neumím správně živit. A abych to dokázala, chce to, musím si to přiznat, více odhodlání, občas bolest a občas pořádné odříkání od své lenosti a únavy. Prý se to vyplatí, tvrdí Melinda Folse. A o tom tahle kniha je především, o cestě za snem, ať je jakýkoliv.