RenataP

Dalajlamovy kočky byly od Davida Michieho výtečné a patří dodnes ke knihám, ke kterým se ráda vracím. Parádně popsaná kočičí duše se vší její vševědoucností a tichým lehárem navenek. Psi jsou o poznání aktivnější, a tak se tady v této knize opravdu naběháte, načmucháte a napřemýšlíte. Občas poležíte v košíku s žaludkem plným pečeného masa nebo párečků s medovou hořčicí a to se teprve přemýšlí! A každý pátek ráno dostávají královští corgiové pořádnou obalenou kost. A hlavně, jsou ve společnosti, která je podněcující v každém směru. I tato kniha je kromě relaxačního účinku velmi duši burcujícím čtivem! Doporučuji.

Je několik věcí, které lze na této knize pochválit kromě obrovské preciznosti a informační plnosti! Opravdu tam vůbec nic nechybí a pokud vás napadají nějaké otázky v průběhu čtení, tak jsou téměř vzápětí zodpovězeny. Je to encyklopedie zdraví pro naše trávicí ústrojí, domácí lékař, který poradí, jak se vypořádat s některými nemocemi, jež na první pohled s trávením ani nesouvisí (alergie, ekzémy, úzkosti, deprese…) a často to nevědí ani sami lékaři či je tato oblast nezajímá. Logická a ve všem návazná kniha – velká pochvala autorům!

Vědomé uvolnění a prožití toho, co děláme právě nyní a teď je atraktivní téma posledních let. Ale číst něco podobného z pera čínského terapeuta, který si své umění přinesl jako dar od předchozích generací svých předků, to je něco jiného. Minimálně takové čtení působí velmi svátečně a přistupovala jsem k této knize s úctou. Snad i ten šálek dobrého čaje si k ní udělejte. A pak čtěte a žasněte, jak všechno je jednoduché…

První čtenářský dojem byl úplně obyčejný. Připadala jsem si jako u odpočinkového čtení, sice mne čas od času burcovala všudypřítomná válka a uvědomění, že to byla zlatá devadesátá léta, která jsem sama prožívala podobně jako Miki, ale bez té války… kdy největší starostí bylo mít čtyřbokou tužku, aby se s ní daly přetáčet kazety do kazeťáku… ale když jsem knihu dočetla, jako kdyby se spojil celý obrázek v jeden velkolepý a hluboce niterný dojem. Vjem. Obraz. Byl by to krásný film. Ne nepodobný všem, které se věnují pubertě a prvním láskám dětí vyrůstajícím uprostřed války.

Dokonale rozehraná partie hned od začátku. Bývalá manželka a podivná milenka s tajemnou minulostí. Bývalý podivný klient tvrdící, že je Bůh, ještě divnější nový klient, který o sobě říká, že je ďábel a přišel si koupit duši. Tak takhle to má rozehrané v Berlíně Jakob Jakobi, tuctový, ale dobře uchycený psychoterapeut. Svěží, mrazivý styl, a hluboko ukrytá analýza zla, tak hluboko, že si ji uvědomíte až poté, co román dočtete…

Víte, že taková zahrada je vlastně princip života jako na dlani? Než jsem se do této knihy začetla, nedokázala jsem si představit ani deset procent toho, co v ní nakonec bylo poskládáno do logických souvislostí v návaznosti na moudrost našich předků, astrologii, evoluci a čisté respektování zákonů přírody. Zahrada jako mikrokosmos překvapuje a vtahuje vás do životní moudrosti stránku po stránce. Je to jak praktický rádce do zahrady, tak kniha na celý život, co se týče filozofického a celistvého pohledu na svět.

Jsou knihy, u kterých máte chuť do nich skočit a na plné pecky je prožít na vlastní kůži! Tohle je jedna z nich!

Kniha je ve zkratce o tom, jak rozvíjet ženskou sexualitu tak, aby z ní měla prospěch nejen žena, ale také muž. Důvod je jednoduchý – protože tak byl člověk jako lidský druh nastaven. Tím se dostáváme mimo pouhé animální přežití, ale získáváme smysl života, je uspokojena také duše a v takové chvíli i jinak vnímáme svět, život a jeho kvalitu. Autorka vypracovala dokonalý plán, jak kultivovat v pohodlí domova tělesné prožitky, v podstatě od samého základu, k tomu přidala ještě bonus v podobě zlepšení partnerského vztahu.

Karty, které neobsahují obrázky, ale jsou pouhými textovými sděleními, jsou prostě IN. A jsou opravdu skvělé, zvláště, když andělíčkové obrázky moc nemusíte. Tady se o všechno postará text, takže výklad, ať si ho poskládáte jak chcete, budete mít před očima asi jako denní tisk.

Znala jsem od této autorky stejnojmennou knihu. A tyto karty vychází u nás už podruhé. Čtyřicetčtyři karet vyjadřuje mystiku, či spíše mystické přemýšlení éterických víl, které podle autorky na rozdíl od andělů vyzařují jemněji a mají nás na naší cestě pouze v pozitivním podporovat. V knize se mi líbilo povídání o magii víl, o rozdílech mezi anděly a i skeptika pak napadá, že na tom cosi může být, protože symbolika těchto bytostí provází lidstvo, co je živo.

Nejprve jsem si myslela, že to bude povrchní knížka o perverzi, ale nakonec se ukázalo, že autorka nejenže velmi hezky, kultivovaně o všem píše, ale jde do hloubky až do lidské psychiky a do všech temných stránek.

Mě se Zrcadlo duše líbilo, protože kniha Arrien Angeles mi zprvu přišla složitá a neprostupná. Až díky tomu, když jsem si přečetla Zrcadlo duše, našla jsem znovu motivaci si přečíst tu velkou zelenou publikaci... která mi v tu chvíli rozvinula myšlenky G. Zieglera a lépe jsem je pak chápala. On je Thothův tarot složitý svou symbolikou a musíte na něj být dobře naladěni. Já myslím, že toto byl dobrý krok, Zrcadlo duše udělalo takový most pro Crowleyho tarot pro toho, kdo si k němu jen těžko hledal cestu.

Přesto jsem ale po čase zjistila, že na Andělské rady musím mít náladu. Především takovou, abych s pokorou přijala i vyloženě negativní karty, protože tady jsou karty i s jasnými „ne“ nebo s jasnými brzdam,i a tak trochu s bořiči snů. Můžete si kolem nich potom vytáhnout i doplňující karty, jež objasní důvody odmítavých odpovědí, ale rozhodně doporučuji nesahat na tyto karty ve chvíli, kdy jste napjatí a nemáte náladu… Takové „ne“ karty potom chodí často – a spíš než negativní odpovědí jsou stopkou pro to, abyste nyní výklad nedělali.

Tuhle knihu budete chtít s chutí, protože velmi lehkým, svěžím stylem umí obě autorky podat syrová fakta o tom, jak stárne naše tělo v jednotlivých dekádách dospělosti. Ne vždycky vás to naplní optimismem, to je pravda, ale řešení jsou pro každé problémy nadosah. Mají perfektně propracovaný jak jídelníček, tak cvičební plány a prostor pro vlastní vytváření. Mimořádně inspirativní kniha.

Karty, které vás příjemným způsobem ponoří do světa fantazie a mystiky vodních éterických bytostí. Využila jsem je jak k výkladům pro sebe, k tarotům, tak jsou skvělé i jako kartičky pro malé holčičky. S dětmi si můžete povídat příběhy k obrázkům, které tam jsou, skládat si je k sobě… Opravdu jsme se se nimi pobavili a odložila jsem si je k těm, na které budu sahat častěji.

Myslím, že krabička i titul trošku mate a uvnitř nenápadné krabičky a názvu se skrývá nádherně vykreslené dílo. Oceňuji především jeho výtvarnou podobu, která je nádherná, pečlivá a dá se nad obrázky velmi hezky zamýšlet, skládat si je dohromady. Měla jsem u nich pocit, že se s nimi pracuje velmi konkrétně, podobně jako s tarotovými kartami.

Potřebujete zjistit, kde máte právě vy ten vnitřní náboj, který motivuje člověka k životu? Ocenila jsem na této knize prostor pro vlastní odpovědi na otázky, které autor během sebereflexe, kterou nabízí, pokládá. V podstatě vám tím vznikne sebeterapeutická kniha a opravdu doporučuji si psát odpovědi na to, co je vám předkládáno, protože zpětně vlastně uvidíte svá řešení. Myslím, že je to maximálně praktická kniha a přesný návod.

Pečlivá kniha. Autorka věnovala textu, myšlenkám a jejich sepisování velké množství času, že se k textu vracela a doplňovala, tříbila a znovu přehodnocovala tak, aby bylo řečeno vše, jasně, stručně, ale s lidskostí a emocemi. O emocích se tady navíc nejčastěji píše. Člověk a kůň si mohou navzájem rozumět i mimosmyslově. Kůň umí poskytnout člověku emoční soucit. Kůň umí poskytnout intimní důvěrný prostor pro vyléčení vašich bolestí. V tomto směru je kniha o terapii koněm u nás opravdu revoluční a přelomová – a doufám, že si najde co nejvíce čtenářů chtivých pochopení lidské i koňské duše.
Našla jsem také české terapie koněm a terapeutku požádala o rozhovor, ještě více objasňuje to, co se děje v knize:

Tato kniha je hlubokým, dokumentárním pohledem nejen do historie Evropy, ale také studií psychologickou i obyčejně lidskou a logickou, která nám osvětlí důvody, proč se asi žene Evropa do záhuby. Chtě nechět totiž ten pocit mít budete. Důvody jsou zcela jasné a zcela zřetelně pochopitelné. Bohužel. A o to větší zoufalství zažívá ten, kdo vidí stav věcí, jaký je, a přesto v podstatě ze své pozice má jen velmi málo šancí něco nějak ovlivnit. Rozvíří vám v hlavě myšlenky, zapne naplno logické uvažování a hlavně – fakt, že historie se opakuje. A opět říkám, bohužel.

Doporučím tuto knihu opravdu každému, protože v ní nenajdete snad zbla duchovního nebo ezoterického, ale čím dál víc jsem měla pocit, že autorka staví na logické, čisté psychologii, kterou v sobě navíc všichni máme. Pomáhá nám rozeznávat myšlenky, emoce a směřovat se správnými směry. Udává zacílení a dodává nám sílu v oblastech, KTERÉ ZMĚNIT MŮŽEME. Líbí se mi, že se nestaví za své myšlenky jako za jedině možné dogma. A když vám osud vypráší kožich, nemusí to opravdu vždy být vaše vina. Někdy se to prostě stane. Ale co máme ve svých rukou, to můžeme plně ovlivnit. A pak před takovou nepřízní osudu stát s čistým štítem, s čistou duší, protože jsme udělali všechno, co bylo v našich silách. Jen osud tomu chtěl jinak….