rickiwolf rickiwolf komentáře u knih

Krabice živých Krabice živých Norbert Frýd

Jde o poutavé zpracování života v koncentračním táboře za druhé světové války. Tím si autor sám prošel. I proto je tato kniha, uváděna jako vrcholné jeho dílo.

18.07.2022 4 z 5

Nestydaté neviňátko Nestydaté neviňátko Dominik Dán

Zatím to byla kniha tohoto autora, která se mi líbila asi nejméně.

04.05.2022 4 z 5

Smrt ve Vratislavi Smrt ve Vratislavi Vlastimil Vondruška

Na můj vkus byl děj až moc komplikovaný. Čtenář ho musel neustále sledovat, pak by se v něm totiž mohl ztratit.

16.04.2022 4 z 5

Když legendy umírají Když legendy umírají Hal Borland

Tato kniha, která vypráví o vykořenění indiánů na začátku dvacátého století, má pro nás svým psychologickým zamyšlením přesah dodneška. Vždy má totiž význam udržovat zvyky starých předků a měli bychom si je připomínat. Po tom, kdy na ně zapomeneme už bude velmi pozdě. Neměli bychom opovrhovat ani sepětím s přírodou, díky níž tu máme možnost žít.

20.12.2021 4 z 5

Husitská epopej. IV, 1438-1449 - za časů bezvládí Husitská epopej. IV, 1438-1449 - za časů bezvládí Vlastimil Vondruška

Mimo osudy rodiny se mi líbí neméně vysvětlení autorů kroniky mezi jednotlivými kapitolami.

01.12.2021 4 z 5

Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Vlastimil Vondruška

S počtem přečtených dílů u mě roste přesvědčení tuto sérii přečíst celou.

22.11.2021 4 z 5

Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Vlastimil Vondruška

Až na nějaké maličkosti, které autor užil proto, aby kniha alespoň přibližně splnila měřítka dané doby, se tento díl stejně jako předešlý povedl.

17.10.2021 4 z 5

Kniha o Kosti Kniha o Kosti Josef Pekař

Kdybych knihu hodnotil, jakože historická díla, která přečtu nehodnotím, dal bych vysokou známku. Autor totiž zpracoval mnoho archivního materiálu, díky němuž jsme měli možnost sledovat poměry na zámku Kosti a v jeho panství. Zásluhou jeho snahy si můžeme vytvořit obrázek z hospodaření v ranném novověku na určitém dominiu.

06.09.2021

Duhové návraty Duhové návraty Jan Kotrba

Není jednoduché se v nějakém sportu udržet v popředí více jak dvacet let.

17.02.2020 4 z 5

Volá Londýn Volá Londýn Jan Masaryk

Čtenář se má možnost seznámit s průběhem druhé světové války prostřednictvím názorů Jana Masaryka. Kniha dobře vystihuje dobu. A nesouhlasím s názorem, že jde o propagaci bolševismu. Autor projevů naopak děkuje jak Stalinovi, Churchillovi tak Rooseveltovi za vítězství v této válce. A připomíná názor politiků zejména těch zahraničních, že Československo by mělo být jakýmsi mostem mezi Východem a Západem. Je jasné že každé vydání této knihy je jiné, zejména to, které jsem měl možnost číst, vydání z roku 1990 s předmluvou Viktora Fischla. To vycházelo z knih, které vyšly ve Velké Británii. Na konci zde byly uvedeny i předmluvy k těmto vydáním v Londýně od Ernesta Bevina a od Anthonyho Edena.

11.01.2020

Kavárna na hlavní třídě Kavárna na hlavní třídě Géza Včelička (p)

Výtisk z roku 1953, jež jsem četl. byl pro mne poučením i kvůli jeho dlouhému doslovu, kde jsem pochopil mnoho věcí, které jsem v tomto díle poznal. Děj je zasazen do období hospodářské krize, z jejíhož podhoubí začínají vystrkovat růžky komunistické prvky. V tomto proletářském románu autor - mimo jiné redaktor Rudého práva - rozlišuje dvě skupiny lidí. A to zlé kapitalisty a také a především proletáře, kteří se začínají prosazovat na politické scéně, a jejichž síla je v jejich množství, což ukázal na poslední kapitole (I když je tu uveden samozřejmě jen komunistický pohled). Myslím si, že dílo mělo jakžtakž literární úroveň, ale jinak moc velký přínos pro mne nepředstavovalo.

25.11.2019 2 z 5

Vzpomínky na padlé kamarády Vzpomínky na padlé kamarády František Fajtl

Kniha nám přiblížila působení čs. letců během druhé světové války. Měli jsme také možnost sledovat, jaké podmínky měli během bojů. Nikdy nezapomeneme.

30.05.2019 4 z 5

Tajemství Rukopisů Královédvorského a Zelenohorského Tajemství Rukopisů Královédvorského a Zelenohorského Miroslav Ivanov

Kniha pro toho, kdo se chce seznámit s touto problematikou. Autor si ostatně ke všem knihám uspořádal velké množství informací.

29.01.2019

Nepokojná léta: Historie třicetileté války Nepokojná léta: Historie třicetileté války Peter Englund

Tato populárně-vědecká kniha mne dost překvapila svou formou a zejména svou obsáhlostí, jež se týkala období třicetileté války. Jen mne trochu mrzí, že zde není širší pohled na válku v Čechách a na Moravě. Je to však pochopitelné, protože se hlavní postava této knihy narodila až roku 1625.

21.07.2024

Arktida stopami průkopníků Arktida stopami průkopníků Stanislav Bártl

Za zmínku stojí i poslední kapitola, v níž se podrobněji seznámíme se Severním ledovým oceánem a s Arktidou. Zjistíme měřítka, do nichž je děj předešlých kapitol zasazen. Jinak kniha stála za přečtení zvláště dnes v době, kdy dochází k postupnému oteplování naší Země.

22.06.2024 4 z 5

Stíny v podloubí / Na vršcích za svítání Stíny v podloubí / Na vršcích za svítání Loriano Macchiavelli

První část jsem ještě docela sledoval, druhou jsem už však přestával dávat. Přesto jsem knihu dočet.

24.01.2024 2 z 5

Století šakalů Století šakalů Václav Pavel Borovička

Zase jsem si to přečetl. Je zajímavé, že toto dílko vidím v jiném světle.

18.01.2024 4 z 5

Jak jsem potkal šampiony Jak jsem potkal šampiony Jaromír Bosák

U této knihy jsem se i na některých místech pobavil. Myslím tím především u prohlídky měst a také při jednotlivých přesunech.

11.01.2024 4 z 5

Roky obnovy Roky obnovy Henry Kissinger

Tak jsem tuto sérii pamětí dočetl. Jde o rozsáhlé dílo týkající se jeho funkce poradce a ministra zahraničí. V posledním díle je ministrem za prezidenta Geralda Forda. Svojí politikou navazuje na předešlé působení v těchto pozicích.

08.12.2023

Stín katedrály Stín katedrály Josef Jelen

V knize jsem se ztrácel v postavách, a to zejména ze začátku. Jinak toto dílo asi svůj účel v dané době splnilo. V dnešní době už se jeho smysl pomalu ztrácí.

20.07.2023 2 z 5