rickiwolf rickiwolf komentáře u knih

Červené víno Červené víno František Hečko

Byl jsem potěšen tímto románem, protože si někdy takto rozsáhlé knihy přečtu rád. Líbil se mi především svým záběrem.

17.07.2023 4 z 5

Máňa Máňa Jaroslav Havlíček

Nejvíce se mi líbila první část, kterou napsal spisovatel Jaroslav Havlíček. Jednalo se o povídku, v níž se zabýval mládím a také vztahem k jeho lásce Marii Krausové, později Havlíčkové. Líbila se mi i poslední část, kterou napsal Josef Rumler, zvláště uvedené filozofické myšlenky Jaroslava Havlíčka.

08.07.2023 4 z 5

Král básník Václav II. Král básník Václav II. Vlastimil Vondruška

Knihy z této čtyřdílné série se mi četly dobře. Jsem fanouškem hlavně jeho historických několikadílných fresek. Nevím čím to je, ale ostatní jeho knihy mi už tak výtečné nepřipadají.

28.02.2023 4 z 5

Jednooký král Václav I. Jednooký král Václav I. Vlastimil Vondruška

Dá se říci, že po prvním dílu jsem věděl co mám očekávat. A ten druhý to do puntíku splnil.

31.01.2023 4 z 5

Mirákl Mirákl Josef Škvorecký

Kniha se mi velmi líbila, hlavně pro její obsah, v němž nám autor zachytil příběhy Dannyho Smiřického na pozadí důležitých událostí od poloviny 20. století.

06.01.2023 4 z 5

Václav IV. Václav IV. Jiří Spěváček

Na knihy o Lucemburcích od tohoto autora jsem se těšil. A můžu říci, že se moje očekávání naplnila.

28.12.2022

Výstup na Eiger Výstup na Eiger Ota Pavel

Šlo o takové mírné rozptýlení v dnešním složitém světě. Byl jsem touto knížkou povídek potěšen.

15.09.2022 4 z 5

Operace Argonauti Operace Argonauti Stanislav Budín

Tendenčně napsaný popis důležité události dvacátého století.

31.08.2022 3 z 5

Sága rodu Forsytů Sága rodu Forsytů John Galsworthy

Četl jsem vydání z roku 1967, a trochu mi to připomínalo tu viktoriánskou dobu, která se pomalu vytrácela, a byla vystřídána dobou krále Edvarda.

23.06.2022 4 z 5

Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Vlastimil Vondruška

Jde o rozsáhlé dílo, které mělo velký ohlas. Slyšel jsem o něm v rozhlase. Slyšel jsem jeho autora. Proto, když jsem vyděl tuto sérii, tak jsem se rozhodl ji přečíst. A myslím si, že jsem udělal dobře.

21.01.2022 4 z 5

Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Vlastimil Vondruška

Dobře napsaná kniha. V tomto obsáhlém díle mi vyhovuje jeho uspořádání.

13.01.2022 4 z 5

Únorová tragédie Únorová tragédie Hubert Ripka

Stejně, jako před více než dvaceti lety, mě tato kniha dokázala přesvědčit o velmi složitém období v dějinách našeho státu. Zejména je to velmi důležitý dokument při studiu Únorového převratu 1948.

05.01.2022

Fakír Fakír Luděk Brábník

Zajímavá kniha o jedné z velkých postav československého hokeje. Knihy z této edice čtu rád, protože vím, že se vždycky dozvím něco zajímavého.

11.12.2021 4 z 5

Žralok Žralok Jacques-Yves Cousteau

Kniha se snažila aspoň trochu přiblížit práci profesionálních potápěčů a oceánografů se žraloky. Ke svému výzkumu si vybrali oblast v Rudém moři. Díky jejich knize máme možnost se blíže seznámit s těmito pravěkými tvory. Jejich chování dodnes vyvolává mezi lidmi mnoho otazníků.

26.09.2021 4 z 5

Na věky věků Na věky věků Ken Follett

Kniha u mě nevzbudila takové nadšení jako první díl série. Přesto mne zaujala. Povšiml jsem si zvláště popisu událostí, jež se udály za bitvy u Kresčaku. Poté bylo zajímavé sledovat život ve středověké Anglii (a hlavně v Kingsbridgi) během moru.

27.08.2021 4 z 5

Indiáni bez tomahavků Indiáni bez tomahavků Miloslav Stingl

Je to poutavě napsaná kniha o osudu původních obyvatel Severní a Jižní Ameriky, hned od jejich počátků až do současnosti (vydání knihy) . Myslím si, že právě proto si zaslouží naši pozornost.

14.03.2021 4 z 5

Tonoucí Tonoucí Richard Mason

Bylo to bezprostřední, přeslazené. Chyběl tomu nadhled, což se u tak mladého autora dá pochopit.

08.03.2021 3 z 5

1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Myslel jsem, že čtu první část, ale četl jsem část druhou. Paní knihovnice to asi nezná.
( Dala mi 3. v přebalu 1. a 2. ). Když se to tak vezme, tak anotace k těmto knihám mi také splývala v jednu. Je vidět, že není tento autor pro mě nijak významný. Jinak hodnotím tolik, protože to mělo spád. A nejsem zvyklý známky knih příliš snižovat.

26.02.2021 4 z 5

Král diplomat Král diplomat Jiří Spěváček

Král Jan byl všude tam, kde se něco významného dělo. Za připomínku stojí i jeho vyvažování situace mezi papežem a římským císařem. V neposlední řadě se zasloužil o rozšíření povědomí o Českém království za hranicemi země.

08.01.2021

Hořící drát Hořící drát Jeffery Deaver

Knihy tohoto autora nečtu popořadě, ale nevadí mi to. I přesto se mi na nich líbí spád děje, díky němuž se tak dobře čtou.

26.12.2020 4 z 5