Ristridin Ristridin komentáře u knih

Devadesátka pokračuje Devadesátka pokračuje Jaroslav Foglar

I přes slabší druhou polovinu jsem měl vždy tuto knihu raději než první díl Pod junáckou vlajkou.
Devadesátka na mě působila vždy až magicky a určitě mě bavila víc než knihy o hoších od Bobří řeky.
Foglar je samozřejmě trochu šablonovitý, ale tahle šablona je prostě krásná i pro dnešní dobu.

17.09.2023 5 z 5

Nechovejte se tu jako doma, příteli Nechovejte se tu jako doma, příteli Milan Kundera

Eseje na téma spisovatel (autor) versus jeho dílo (autorství). Krásné a zajímavé myšlenky a květnatý jazyk Kunderův.

10.09.2023 5 z 5

Prašina: Podivné procházky 1 Prašina: Podivné procházky 1 Vojtěch Matocha

Solidní rozjezd, sice ilustrace již nejsou od Osohy, ale ničemu to nevadí, protože jsme stále v naší milované Prašině a dokonce bez ošklivých jeřábů a moderních technologií.
Jak se píše přede mnou, moderní prvky přidávají příběhu na zajímavosti a větší "autentičnosti", přestože příběh je posazený do zcela fiktivní Prašiny.
Závěr slibuje objev nějaké opravdové záhady oproti Křídovému panáčkovi, který mě v závěru mírně zklamal. Pouhé dva díly před námi, jsem zvědavý, jak se vše rozklíčuje na těch několika listech.

22.03.2023 5 z 5

Lucky Luke versus Joss Jamon Lucky Luke versus Joss Jamon René Goscinny

Oproti jiným dílům trochu pomalejší první půlka, pak se to zase klasicky rozjelo. Lucky Luke baví už spoustu let kresbami i obsahem a děkuju nakladatelství Crew, že se pustilo do nových dílů :) Je radost doplnit sbírku.

12.12.2022 4 z 5

Babička drsňačka Babička drsňačka David Walliams

(SPOILER) Bylo to vtipné, mělo to spád a mě až překvapilo, jak moc mě to bavilo. Aspoň v této knize vyvstává i vážnější téma pro děti a Walliams to dělá nenásilně a moc hezky.
A že zrovna sáhnu teď v této smutné době pro Anglii po takové knize a objeví se tam Ona, to byl pro mě bonus.

24.09.2022 5 z 5

Křídový panáček 3/7 Křídový panáček 3/7 Vojtěch Matocha

Příběh tentokrát oproti prvním dílům lehce pokulhával, ale kresby jsou vážně nádherné! Prašina z nich dýchá v celé své starobilosti a tajuplnosti. Škoda čekat až do září kvůli létu.

09.06.2022 5 z 5

Motýlek 2. díl Motýlek 2. díl Henri Charrière

Stejné hodnocení jako u prvního dílu, ačkoliv tento druhý mi přišel slabší. Jsem překvapen, že mě to zas tolik nebavilo. Některé pasáže zde na mě působily ještě více nadsazené než u jedničky, což se mi pak potvrdilo zprávami, že toto všechno Motýlek pravděpodobně nezažil. Zkusil jsem pak i film, protože ten má také vysoká hodnocení a vyšlo mi z toho, že asi zkrátka nejsem cílová skupina :)

14.03.2022 3 z 5

Motýlek 1. díl Motýlek 1. díl Henri Charrière

Lehké rozčarování. Asi jsem čekal víc, nebo mi nesedl styl psaní autora. První sešit byl určitě nejzajímavější, ale i tak mě to příliš nepohltilo. Pasáž s indiány určitě nejlepší. Popis některých situací šílený, co Frantíci byli schopni provádět a kdyby to všechno opravdu Motýlek zažil, byla by to opravdová bomba. Když jsem pak zjistil, že dost možná byla ale větší část příběhů vymyšlená, respektive převzatá z vyprávění jiných vězňů, ani mě to vlastně nepřekvapilo. Za mě průměr.

14.03.2022 3 z 5

Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Svižná divadelní hra s kupou různorodých zajímavých postav, která má slušný potenciál, pokud jsou pro ni vybráni kvalitní herci. Záznam z Národního pak nezklamal a nostalgicky připomněl normální časy.

06.01.2022 4 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod William Styron

Možná se nenacházím v období, kdy bych povídku dokázal náležitě ocenit, ale celé mi to přišlo tak trochu k ničemu. Nějak jsem nepochopil, v čem jsou působivě zachyceny duševní stavy osob, akorát jsem u toho působivě usnul. Vojna je hnus.

24.12.2021 2 z 5

Lidská komedie Lidská komedie William Saroyan

Nikterak komické vyprávění o lidskosti a nešteští ve špatné době. Nikdo nemůže očekávat taková moudra od prostých lidí, ale je moc hezké si to přečíst. Některé pasáže pohladí po duši. Kniha se povedla, ač nemusí být pro každého vždy tím pravým.

14.11.2021 5 z 5

Horečka Horečka Karel Pecka

Věcí od Pecky jsem již pár četl a schovával si jeho údajnou nejlepší knihu na později. Možná kvůli očekávání se mi dílo ze začátku příliš nezdálo, ale čím byl člověk dál a dál, rozvíjely se charaktery jednotlivých lidí a vše se to stále víc a víc míchalo, tím víc jsem byl jako u vytržení. Vlastně opravdu jako v horečce, na konci jsem se už nemohl odtrhnout a kdo četl, tak mi možná dá za pravdu, že některé věci byly poměrně nečekané.
Pecka je alespoň za mě velice nedoceněný český autor, který převyšuje mnohé známější kolegy.

29.10.2021 5 z 5

Holka, která zachránila Vánoce Holka, která zachránila Vánoce Matt Haig

Příjemné navázání, které lehce plyne a nabízí dětem, jak to celé o Vánocích funguje a že víra je to nejdůležitější a nejhezčí :)

24.12.2024 4 z 5

Kluk jménem Vánoce Kluk jménem Vánoce Matt Haig

Příběh o tom, proč a jak vznikl Ježíšek/Santa/Otec Vánoce. Zasazeno do období konce 18. století. Autor hezky vypráví o Otcově původu, motivech a motivaci a vlastně to dává docela smysl.
Jen je zde na knihu pro děti, která má být vánoční, možná příliš smrti a zabíjení, ikdyž to patří k životu (v poslední době je toho v dětských knihách víc než dříve). Ale smrt trolla ve vězení (a ten způsob) mi přišla úplně zbytečná.

24.12.2024 4.5 z 5

Karlín - nejstarší předměstí Prahy Karlín - nejstarší předměstí Prahy Zdeněk Míka

Je to moc hezká kniha a přibližuje postupný vývoj Karlína včetně zajímavých fotek a obrázků, nicméně čekal jsem větší popis a ukázky života a domů před a po 2. světové válce, z tohoto období by se určitě našlo velké množství materiálů. A stejně tak nějaké srovnání se současností (rok 2011).

22.12.2024 4 z 5

Pád Pád Simon Mawer

Kniha o ničem a o všem. První setkání s opěvovaným Mawerem a myslím si, že je skvělý vypravěč, který popsal obyčejně neobyčejný život několika postav, které byly porůznu společně propleteny, měly své touhy a zklamání. Líbilo se mi to, ale nenadchlo na víc než na 3,5/5. Dlouhá sonda a pomalé odkrývání vrstev. Bavilo mě číst o horolezectví a přitom to nebylo nudné!

13.12.2024 3.5 z 5

Ďábelská zubařka Ďábelská zubařka David Walliams

Větší chujovinu jsem už dlouho nečetl. Ani nevím, jestli taková praštěnost může děti bavit. Dlouhé citoslovce a prázdné stránky jsou už prostě nuda. Dřív se mi příběhy od Walliamse libily, ale tohle bylo prostě špatný, až nechutný někdy - vtípky s prdy, nahotou, zvláštní nabídkou zadnice jedné důchodkyně, … Ani ta pointa či poučení, které bylo typické pro Walliamsovy knihy, zde vlastně moc nevyzněla. V nejlepším přestat.

16.11.2024 2 z 5

Morávkova zpověď aneb věřím v Boha a ve své pistole Morávkova zpověď aneb věřím v Boha a ve své pistole Pavel Černý

Pan Pavel Černý je za mě nadšený frajer, jděte se podívat na jeho videa o Morávkovi a Třech králích na YT, je tam toho víc a v jednom videu se dokonce (v rámci rekonstrukce události) slaňuje z bytu v ulici Pod Terebkou (bohužel a bohudík bez použití antény) :D Nebo třeba našli v Karlově ulici ve dřevě zaseklý gestapácký náboj.
Ke knize… Čtenářsky je vlastně dost nepříjemná, protože těch cca 700 doplňujících poznámek se nachází na konci knihy a je třeba neustále otáčet a přerušujete tím plynulost čtení.
Ale je to všechno sakra zajímavý a kvůli tomu po knize přece saháme.
Oproti knize M+B+M od Váchy, která mě fakt neskutečně vzala, se už nejedná pro mě o takový wow efekt, ale míra zpracování a nejspíše i ještě větší přesnosti je úžasná. Mašín a Balabán jdou ale oproti zmíněné knize víc do pozadí, tudíž doporučuji obě.
V knize od Černého jsou ale více popsány osudy jiných odbojářů, například i Ferryho Peltána. A více se dozvíme i o událostech následujících, což se mi moc líbí, protože činy Tří králů měly prostě své důsledky i v budoucnu.
Občas mi přišlo úsměvné, že si pan Černý myslí, že dnešní společnost už možná nezná některé výrazy a uchyloval se opakovaně k osvětovým větám typu: “Lépe si, jak se říká, “dávat majzla"".
Jinak panu Černému vážně fandím a doufám, že podobným stylem se pustí i do knih o Anthropoidu a útěku bratří Mašínů. Sice i toto již bylo několikrát zpracováno, ale pan Černý by tomu určitě přidal další šťávu.

03.11.2024 5 z 5

Feťáci Feťáci Eva Dolejšová

Páni, slušná jízda, silné čtení. Ačkoliv jsem stabilní osoba, tak ze začátku mě z toho jímala docela depka a trochu mi “zkazila prodloužený víkend. Velmi syrově a realisticky popsaný rozklad lidí a jejich chování. Autorka si prý sama prošla jistou závislostí a navíc se k tématu postavila zodpovědně četnými konzultacemi s odborníky, takže vzniklo něco, co je strašně dobrý a strašně hrozný zároveň. A taková prostě kniha o závislosti musí být, aby vzbudila ve čtenáři něco víc.
Rozvíjí se zde příběhy více postav, ale všechny v tom jedou a jejich linky se vzájemně prolínají. Nečekejte, že jejich osud je nutně pozitivní.
Vážně smutné ale důležité čtení. Paní Dolejšová se s každou knihou zlepšuje a hlavně umí očividně více témat. Těším se na její další věci, má v sobě dar dobrého vypravěče a psychologa.

27.10.2024 5 z 5

Záhada dračího klíče Záhada dračího klíče Petr Hugo Šlik

Poslední čtvrtý díl je určitě nejlepší z celé série, nejvíce zajímavý, dobře posazený a komplexní, ačkoliv stále krátký. Oproti třetímu dílu veliké zlepšení.
Zakončení všech dějových linek, záhada napínavá a vyjasněná.
Ze čtení této knihy jsem až na drobný patos v závěru spokojený.
Sérii bych ale celkově hodnotil jako o něco slabší než například Tromby od Davida Jana Žáka. Zase byla více při zemi, tedy realističtější.
Prašina od Matocha pak byla za mě ještě o kousek výš.
Nechápu zcela štítek "foglarovky", těm tato série opravdu nesahá ani po kotníky, popravdě se těžko dá něco srovnávat s foglarovkami. Ty za mě fungují rozhodně lépe. Ikdyž nedovedu posoudit z pohledu dnešního dítěte, nakolik jej čtení Dobrodružství z Klárova může bavit víc než foglarovky.

25.10.2024 5 z 5