RMarkéta RMarkéta komentáře u knih

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Hornická kronika ze slezského pohraničí. Město Karviná bylo poddolováno a zbyl jen šikmý kostel, kostel sv. Petra z Alkantary, který by toho mohl tolik vyprávět o osudu zdejších lidí, ale na to tady máme paní Lednickou, která si z knihou dala opravdu velkou práci. Drsný kraj, drsní lidé. Velmi hutné vyprávění, které pracuje i s historickými fakty. Na jejichž událostech postavila Karin Lednická svůj příběh, respektive, příběh třech hlavních postav (Barbora, Julka a Ludwik). Velmi poutavý pohled na historii tohoto kraje a soužití mezi lidmi a i dvěma národy. Mezi Čechy a Poláky to nebylo vždy jednoduché.

26.11.2024 5 z 5

Gejša Gejša Arthur Golden

Gejšou se žena nerodí, ale stává se jí. Jejich život je velmi náročný a jejich studium trvá několik let. Mohly v podstatě cokoliv, jen ne se zamilovat, což byl velký problém. Gejša se cvičí od raného dětství a po dobu svého výcviku prochází různými stupni zasvěcení. Byla mezi nimi i velká rivalita. Musí být krásná navenek i zevnitř. Musí být talentovaná na několik způsobů. Ocitáme se v Japonsku před 2. sv. válkou, kdy se malé Čijo obrátí život vzhůru nohama. Je odrtžena od své rodiny a později se z ní stane jedna z neslavnějích gejš, Sajuri. To nás ale čeká poměrně dlouhý časový úsek. Náhlednutí do jejich života to bylo nesmírně zajímavé a dost exotické. Vždycky jsem chtěla vědět, co se za tím okázalým, kultivovaným vystupováním a kostýmem skrývá. Nádherný příběh a moc hezky napsaný. Na to, že tento příběh napsal muž, tak to klobouk dolů.

27.09.2024 5 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Nesbo nám kapánek přitvrdil a dává své legendární postavě zabrat a co si budeme povídat, Harry legenda je a pořádná. Pan spisovatel, za tu dobu, co se kamarádím s Harrym, ušel opravdu velký kus cesty a já jsem moc ráda, že jsem mohla jít s ním. Vymakaný příběh od začátku do konce a to se týká i samotných postav.Nic tu není ploché. Všechno je mnohvrstvené. Zločinec taky stojí za to. Chci další díl.

19.09.2024 5 z 5

Matka Matka Karel Čapek

Kniha, ke které si musí čtenář dojít vlastní cestou a dozrát k ní, aby pochopil a cítil. Války jsou nesmysl. Zbytečně v nich umírají nevinné oběti. Války berou matkám děti. Místo a čas příběhu nejsou přesně určeny, ale stačí se podívat na dobu vzniku díla. Víme, co za dobu to bylo. Velmi silný a nadčasový příběh. Výborná ukázaka toho, jak se můžou střetnout dva principy, mužský a ženský a jejich pohled na svět. Při čtení mi často běhal mráz po zádech.

30.07.2024 5 z 5

Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

Doktorka Nora Davisová mi přišla taková trošku naivní. Ale proč ne. Ti Američané prostě takoví jsou. Měla jsem pár typů včetně samotné Nory. Přece jenom genetika se vás neptá. Rodová linie umí naložit. Autorka předkládá plno zavádějích informací. To ale ke hře se čtenářem patří. Moje typy se ale záhy ukázaly jako mylné. Levanduli mám ráda.

15.07.2024 5 z 5

Stříbrný vítr Stříbrný vítr Fráňa Šrámek

Příběh vyžaduje od čtenáře zvláštní rozpoložení a správné naladění s velkou dávkou vzpomínání, sentimentu a možná i toho sladkého snění, kterým se necháme unášet. Samozřejmě věk i vyzrálost zde hraje svou roli. Nám starším zbývají jen krásné vzpomínky. Ty jsou jediným rájem, z něhož nemůžeme být vyhnáni. Čím budeme starší, tím více se budeme věnovat vzpomínání. Jan Ratkin byl velmi citlivý a vnímavý. Sledujeme jeho přerod z chlapce v muže. To sebou přináší i střety a nepochopení. Pro takovou citlivou a vnímavou duši to bylo těžké. Celé vyprávění je o pocitech, náladách, prožitcích a myšlenkách.

21.03.2024 4 z 5

25 tajemství Prahy 25 tajemství Prahy David Černý

Tato kniha je přesně voda na můj mlýn. Mohla jsem si oživit některé příběhy, které mi vždycky vyprávěla babička, když mě jako malou holčičku brávala na výlet do Prahy. Před balkónkem u Karlova mostu jsme se pokaždé zastavovaly. Dělám to pořád. Na chrám sv. Víta jsem se dívala se zvláštní posvátnou úctou. Zůstalo mi to do dnes. Byla to právě babička, kdo mě naučil Prahu milovat. Takže ji mám také v krvi, srdci a duši. Fotky jsou nádherné. Užívala jsem si je a tak by to mělo být. Děkuji panu Černému. Jen tak dál.

09.12.2022 5 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

Asi všichni víme, že v historii se objevily dvě postavy,které dokázaly oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost. Jednou z nich byl Bůh a druhou geniální, ctižádostivý a tak trochu i posedlý, šílený vědec Viktor Frankenstein. O Viktorovi je právě tenhle příběh, který napsala žena, Mary Shelley. To mě příjemně překvapilo. Očekávala jsem mnohem větší hrůzu a děs, která by mi nedávala spát. V době vzniku to i hororová historka mohla být. O tom se přít nebudu. Na mě to ale v dnešní době spíše působí jako hra s odpovědností a jejími následky. V důsledku toho bylo zničeno mnoho lidí. Je to nahlédnutí do duše a hlavy vědce a jím stvořeného monstra, které chtělo být milováno a respektováno. Jedno takové monstrum ve filmu zahrál nezapomenutelný herec Boris Karloff.

18.03.2022 4 z 5

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Malá Strana je magická, pohádková, kouzelná a osobitá část Prahy, kde si vždycky připadám jako v jiném světě. Je nemožné si toto místo nezamilovat. Přitáhne se vás jako magnet. Vryje se vám pod kůži a už nikdy nepustí. Lidé tu odjakživa byli také velmi osobití a svérázní. Takovým lidem věnuje Neruda svou pozornost. Jejich povahy a mezilidské vztahy moc dobře znal a dokázal detailně vykreslit. Měla jsem jejich životy přímo naservírované na stříbrném podnose a chvilkami si připadala i jako obyčejný šmírák. S příběhy zde uvedenými je to ale jako na houpačce. První je poněkud delší, proto nějakou dobu trvá než se do knihy čtenář zakousne. Pokud to zvládne, tak už knihu z ruky nedá.

22.04.2020 4 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Četla jsem prvně už na základce, ale nedočetla jsem ho. Přišel mi až příliš popisný a nudný. Proto jsem se mu vyhýbala a v knihovně ho chodívala pouze oprašovat. Díky letošní výzvě jsem ale udělala obrat o třistašedesát stupňů a nebo to bylo salto mortale. Prostě jsem k němu musela duševně dozrát a mít něco už načteno. Některé knihy potřebují svůj pravý čas, aby je čtenář mohl otevřít a přečíst je a nebo čtenář potřebuje menší nakopnutí, kdo ví. Jinak si to nedokážu vysvětlit, protože jsem mu přišla na chuť. Užívala jsem si jeho poutavé a bohaté vyprávění, samozřejmě i tu úžasnou popisnost.Ten člověk musel mít pořádnou fantazii. Takové příběhy se nedájí jen tak vysedět. Musel být jak geniální, tak i bláznivý. Mezi tím je strašně tenká hranice. Můžu mu za to jedině poděkovat. Bez Tolkiena by se žádné dnešní fantasy neobešlo.

08.01.2020 5 z 5

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Krásný a nesmrtelný příběh. Shakespearova slovní zásoba je až ohromující a to jeho užití jazyku taky. Kdyby jenom byli ti rodiče trošičku více tolerantnější.

18.09.2023 5 z 5

Dolores Claiborneová Dolores Claiborneová Stephen King

Vážně, tah hodný mistra, vyprávět příběh takovým stylem jako to udělal King. Výborný nápad. To tedy opravdu smekám. Dolores je poctivá ženská, která neměla jednoduchý život a proto se s ním porvala, jak nejlépe uměla. Nikdy jsem si nemyslela, že mě kniha, která vypráví o nějaké postarší hospodyni bude tak bavit a budu mít problém se od odtrhnout, když se do ní zakousnu jako pitbul. Byla to právě Dolores, která mě při svém vyprávění dokázala udržet při čtení. Velmi mě překvapuje a patrně bude stále překvapovat, jak King dokonale zachytil myšlenkové pochody hlavní postavy. To se do ní musel snad převtělit nebo co. Viděna i filmová verze s výbornou Kathy Bates. King a Bates k sobě tak nějak zvláštním způsobem patří.

18.02.2021 5 z 5

To To Stephen King

Kolem této knihy jsem vždycky našlapovala s velkým respektem a jako bych tak nějak čekala, že na mě něco vyskočí. Trvalo mi, než jsem se odhodlala ji vzít vůbec do ruky. Taky mám od útlého dětství problém s klauny. Tuto knihu považuji za třešínku na Kingově knižním dortu. Přesně takového ho mám ráda. Propracováné postavy, propracované místo příběhu a kulisy, propletené dvě dějové linky. Při počtu stránek se mi málem protočily panenky a poklesla čelist. Ve finále bych to ani zkrátit nechtěla. Všechno mělo svůj smysl a dokonale to do sebe zapadlo.

03.02.2020 5 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Není to jenoduché čtení. Čtenář musí být na tuto klasiku připraven. Musí k ní prostě dozrát. I mně to nějakou chvilku trvalo. Kniha od čtenáře vyžaduje plně se soustředit na to, co čte a přemýšlet nad tím, jinak se ta křehká niť přetrhne. Je tu plno zajímavých myšlenek a filosofování. To dává příběhu úplně jiný rozměr. Geniálně promyšlený svět. Pro fanoušky sci-fi žánru nutnost. Jde o jeden ze základních kamenů. Ráda se ke knize vracím, ale musím mít na ni tu pravou náladu a chuť se ponořit do písku a špíny, protože to se z knihy při čtení přímo sype na váš klín.

06.12.2019 5 z 5

Když se zvěrolékař ožení Když se zvěrolékař ožení James Herriot (p)

Dle názvu knihy jsem očekávala, že půjde o příběhy právě z manželství. To přináší taky plno příhod a vždy není vše zalité sluncem. V dnešní době je tohle úplný balzám pro duši. Vše je psáno s laskavostí a velkou lidskostí. Sigfried nezklamal.

12.09.2024 5 z 5

Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Karel Čapek

Kdo někdy měl za mazlíčka nebo za parťáka nějakého toho chlupatého čtvernožce, ať už mňoukajícího nebo štěkajícího, ten o tom ví své. Karel Čapek byl velmi dobrý vyprávěč a pozorovatel. Krásné a milé vyprávění. Kniha neztratila své kouzlo ani v dnešní bláznivé době.

03.07.2024 5 z 5

Martin Eden Martin Eden Jack London

Jack London promítl do Martina Edena i část svého dobrodružného života. Velmi pěkně zobrazil i vývoj hlavní postavy a bohužel i její prozření. Úspěch totiž neznamená naplnění života nebo snů. Pozlátku se velmi těžko odolává. Slouží jenom k omámení smyslů a nebo taky jako hnací motor.

11.04.2024 5 z 5

Ustláno na růžích a pod nebesy Ustláno na růžích a pod nebesy Jindřiška Smetanová

Tak na tyto povídky si vzpomenu, až se zase budu toulat s foťakem po Kampě a Malé straně, kam mě to vždycky tahne ze všeho nejvíce. Jsou napsány s velkou lehostí. Vážně nevážně o obyčejných lidských věcech. Neruda by měl z paní spisovatelky velkou radost. Jindřiška Smetanová byla totiž jeho následovnicí. Prostě takový Neruda v sukních. Kampa je tady nádherně vykrselená. Přečteno za jedno sychravé odpoledne v pdf formátu.

31.01.2024 5 z 5

Dvojník Dvojník Brian Freeman

Tak tenhle příběh jsem měla přečtený během dvou večerů, protože jsem chtěla ty jednotlivé vrstvy velmi rychle rozklíčovat a přijít na to, co je realita. Tohle bylo pěkně zašmodrchané klubko. Připomělo mi to jeden film s Arnoldem Schwarzenegerem a Bruce Willis měl taky něco podobného. Nápad s paralelními světy byl moc dobrý. Ta závěrečná věta jedné postavy to skvěle rozsekla.

31.12.2023 5 z 5

Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Karel Heřmánek byl ve filmové podobě Leo Poppera nepřekonatelný. Okolí Berounky, křivoklátské lesy, Buštěhrad i Praha, tam všude se odehrává děj této povídkové knížky. Otta Pavel vynikal v popisu přírody. To se týkalo hlavně krajiny kolem křivoklátských lesů a Berounky. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že se tam procházím s ním a všechno s ním samozřejmě prožívám. Velmi rád vzpomínal na šťastné dětství před válkou i na hořké časy v době okupace. O všem dokázal psát láskyplně a s velkou dávkou pokory. Jako smíšená rodina to neměli lehké. To se zřejmě podepsalo i na jeho zdraví. No, tatínek byl asi taky pěkné číslo a maminka musela být opravdu milující a chápavá žena.

28.03.2023 5 z 5