Roanna Roanna komentáře u knih

Falešná manželka Falešná manželka Julia Quinn

Moje první setkání s autorkou se stalo zároveň setkáním posledním. Ačkoliv červenou knihovnu nevyhledavam, po knize jsem sáhla, abych četla něco oddechového, nenáročného před spaním, a také jsem se těšila na pověstný autorčin smysl pro humor, o kterém se zmiňuje dost čtenářek. Nic jsem neočekávala, přesto jsem zklamaná. Bylo to plytké, nudné, fádní. Dívka předstírá že je něčí manželkou a pak se na to přijde. Konec zvonec. Děj se mohl odehrávat kdykoli a kdekoli, postrádala jsem atmosféru oné doby, mravenčení v břiše se také nedostavilo, humor na jedno pousmání, dialogy jak z Večerů pod lampou. Nene, tohle mi zkrátka vůbec nesedlo.

26.11.2023 1 z 5

Nevinná zrádkyně Nevinná zrádkyně Alison Weir

Napsat věrohodný historický příběh, ve kterém vystupují skutečné postavy dějin, a podat ho tak, aby vše do sebe hezky zapadalo a přitom se to dobře četlo, to jen tak někdo nedokáže. Velmi si cením toho, že se autorka držela historických fakt a v příběhu příliš nefantazírovala. Děj plyne svižně, je uvěřitelný, a tím, že je psán z pohledu více osob, je také barvitější. Ráda si přečtu i další knihy od této výtečné Paní spisovatelky.

21.01.2015 5 z 5

Mafie matek Mafie matek Kerstin Gier

Jednoduché oddechové čtení, stylem psaní mi přijde spíš pro mladé holky než matky. Líbí se mi osobitý humor Kerstin, který je protkaný celou knihou. Jen tu předvídatelnou romantiku s Jaguářím mužem bych raději přenechala Rosamundě Pilcherové :-)

14.01.2015 4 z 5

Princezna Veronská Princezna Veronská Oldřiška Ciprová

Fandím českým spisovatelům, kteří píší historické příběhy, ale tato kniha mě, přestože se dobře četla, nezaujala. O Biagotě se ví jen málo, takže v jejím případě Oldřiška naplno popustila uzdu své představivosti, ale Václav a Boleslav... hmm to je docela velké sousto, přestože i v jejich životech je spousta domněnek a spekulací, které autorce dávají prostor pro vlastní vykreslení jejich osobnosti. Bohužel na mě oba bratři svým chováním působili jak kluci odvedle, ne jako knížata, z nichž jeden měl vládnout naší zemi. Příběh se mi zdál plytký, postrádala jsem emoce a hloubku, barvitější vykreslení dobové atmosféry, tehdejšího způsobu života lidí, napětí, zajímavou zápletku. Teď čtu Alison Weir a to je úplně jiné počteníčko. Každopádně Oldřišce držím palce :-)

12.01.2015 2 z 5

Srdce na háčku Srdce na háčku Joanne Fedler

Zajímavá knížka. Anotace a název knihy je zavádějící, zdá se, že půjde především o milostný příběh, ale není tomu tak. Téma domácího násilí a zneužívání určitě není pro každého, ale autorka se tohoto tématu zhostila dobře. Dějová linka není nijak zásadní, je to spíš vyprávění příběhů z poradny pro týrané ženy, střídavě s retrospektivními vzpomínkami Faith na dětství a minulost, která z ní udělala ženu, jaká je. V podstatě je to jako puzzle, kde teprve na konci do sebe všechno zapadne. Oceňuji nadhled, kdy se autorka snažila odlehčit příběh svérázným humorem Faith, protože jinak by to byla jen depka. Jediné, co mi vadilo, byly slovní vulgarismy, které mi v knihách obecně dost vadí.

30.11.2014 4 z 5

Nástrahy velkoměsta Nástrahy velkoměsta Ronni Cooper

Z mého pohledu je tahle knížka totální brak. Odpad nedávám jen ze slušnosti. Snažila jsem se začíst, pochopit...ale nešlo to. Je to laciné, vulgární a snobské. Na druhou stranu, těžko čekat veledílo od ženy, která žije podobným životním stylem jako její hrdinky.

26.11.2014 1 z 5

Dívky ze Šanghaje Dívky ze Šanghaje Lisa See

Oceňuji, že se spisovatelka na příběh dobře připravila, ověřovala historická fakta, a nechala nás nahlédnout do života a tradic lidí v Číně, ale když mě příběh neosloví a nezaujme, tak ani tohle všechno nestačí. Proto hodnotím, jak hodnotím.

22.11.2014 2 z 5

Povídky a Nové povídky Povídky a Nové povídky Zdeněk Svěrák

Mám ráda tvorbu pana Svěráka, a tak jsem si pořídila rovnou celý komplet povídek. Upřímně - čekala jsem, že to bude lepší...
Kdybych měla hodnotit knihy zvlášť, tak v Nových povídkách mě zaujalo více příběhů, než v Povídkách. Obecně řečeno, některé povídky jsou velmi zdařilé, mají i myšlenku, ale většina je jich "jen" průměrných a pár je jich tam (promiňte, pane Svěráku) úplně marných.
Víte, už při čtení povídek mě napadlo - měly by Povídky a Nové povídky takovou prodejnost a úspěch, kdyby je napsal někdo jiný, než pan Svěrák? Moji odpověď si z tohoto hodnocení jistě vydedukujete :-)

10.11.2014 3 z 5

Z lodiček do traktoru Z lodiček do traktoru Ree Drummond

Love story napsaná životem. Povinná četba pro všechny, kteří věří
(nebo chtějí věřit) v pravou lásku na celý život. O rančerech a jejich životě se autorka zmiňuje spíše okrajově, všechno se točí především kolem lásky.

08.08.2014 4 z 5

Vykladačka smrti Vykladačka smrti Ariana Franklin (p)

Kniha mě zklamala, přestože anotace byla velmi slibná. Jenže...při čtení jsem vůbec neměla pocit, že jsem ve dvanáctém století, ale minimálně o pět století dopředu. Slova jako Lucerna, nebo Šerif, bych snad ještě překousla, ale některé odborné znalosti hlavní hrdinky mi přišly na tehdejší dobu až příliš "pokrokové". Děj mě nevtáhl. To, co se dělo s dětmi na mě bylo až příliš brutální. Milostná zápletka se taky moc nevyvedla. Prostě se mi to nelíbilo.

20.05.2014 1 z 5

Kámen a pírko Kámen a pírko Patricia Shaw

Příběh byl sice dobrodružný, ale poslední třetinu knihy jsem už jen přeletěla očima. Děj jako takový rozpitvávat nebudu, je to zkrátka Patricia Shaw :-) Hlavní hrdinkou je tentokrát žena, ovšem mě natolik nesympatická, že jsem s ní vůbec nesoucítila - spíš naopak, občas mi šla svým chováním dost na nervy. (To se mi u hl. hrdinek většinou nestává.) Romantická zápletka mi nesedla, Sibell ani Zack se podle mě k sobě absolutně nehodili, žádné jiskření mezi nimi jsem nezaznamenala. Sibell se chovala jako rozmazlený fracek a Zack na mě nepůsobil jako chlap, ale spíš jako bábovka. Je to rozhodně jedna ze slabších knih od P. Shawové.

19.04.2014

S Medovníčkem do pohádky S Medovníčkem do pohádky Jan Lebeda

18 příběhů kouzelného skřítka Medovníčka, který se stará a pomáhá zvířátkům nejen z lesa, patří k mým oblíbeným dětským knížkám. Příběhy nejsou příliš dlouhé, takže jako četba před spaním pro děti ideální. Pohádky jsou vcelku smysluplné, mají lehce naučný a výchovný podtext, ale není to přehnané. Každý příběh je doplněn několika hezkými ilustracemi. Knížka mě mile překvapila a dětem se také líbí.

06.02.2014 4 z 5

Ve rtěnce je olovo Ve rtěnce je olovo Gillian Deacon

Zajímavá knížka s velmi syrovým, ale pravdivým názvem. Autorka upozorňuje, které nejnebezpečnější jedy se v jednotlivých výrobcích kosmetického průmyslu nacházejí a jaké jsou jejich účinky na náš organizmus. Ke každému výrobku nabízí také alternativní možnost a vypisuje seznam kosmetických firem, jejichž výrobky tyto jedy neobsahují. K tomu ještě navrch přidává pár osvědčených bio receptů, které si může vyrobit každý z nás v teple domova. Některé jsou sice hodně úsměvné a až přehnaně bio, ale tak proč ne. Nakonec je uvedeno 20 nejhorších jedů, které se v kosmetickém průmyslu vyskytují.

Knížka je dobrým zamyšlením nad používáním kosmetiky, které na sebe patláme neskutečné množství. Ropa, toluen, azbest, fomaldehyd, uhelný dehet, olovo, čpavek...to je jen část prvků, ze kterých se kosmetika vyrábí.
Na druhou stranu chemie je v našem životě všudypřítomná a vyhnout se jí nejde. Není ale na škodu naučit se orientovat v těch předlouhých názvech na štítcích a občas si přečíst složení výrobku. A to nejen u výrobků kosmetického průmyslu.

12.01.2014 4 z 5

Katova dcera a černý mnich Katova dcera a černý mnich Oliver Pötzsch

Volné pokračování Katovy dcery se mi zdálo o trošku slabší, než prvotina. Sice ani zde nechybí nahlédnutí do historie, napětí, detektivní zápletka a špetka romantiky, ale tady už na mě hlavní postavy místy působily spíš jako akční hrdinové, než jako obyčejní lidé z masa a kostí. Několikrát během děje byly v ohrožení života, ale vždycky se jim podařilo vyváznout. A právě proto, že se tato skutečnost často opakovala, ztratil pro mě příběh kus uvěřitelnosti.

10.01.2014 3 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

První část knihy jsem četla jedním dechem, pak už mi děj přišel trochu rozvláčnější, zbytečně zabředávající do detailů, ale knížku jsem přečetla celou. Epilog byl skvěle napsaný a byla to hezká tečka za celým příběhem. Kniha se mi líbila, téma bohyň mě zaujalo a dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Oceňuji, že se takového tématu zhostila mladá spisovatelka, která dva roky před vydáním knihy sbírala a ověřovala informace. Trochu mi vadilo, že nářečí používala v přímé řeči jen velmi sporadicky. Kdyby se zachoval originál tehdejší mluvy, možná by část naší populace spoustě slov nerozuměla, ale děj by to umocnilo.

04.12.2013 2 z 5