Roseblood
![Planina Planina](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282741/planina-q4C-282741.jpg?v=1454593254)
Planina se mi líbila moc. Mám ráda horory a mystery příběhy s pěknou, hutnou atmosférou a tady jsem si přišla na své.
Krajina kde není ani noha, čtveřice přátel - dva páry, které na svém výletu uvíznou na planině.
Co je skutečnost a kde už jsou to halucinace?
Divný dům, zvláštní starý pár, který tam bydlí, opuštěná vesnice, zvláštní úkazy a potom už jen skvělá smršť nadupaná tajemnem, tísnivou, temnou až dusivou atmosférou, životní osudy postav, islandské legendy, nehostinná krajina.
Konec skvěle graduje a já bych chtěla vidět filmovou verzi.
Tohle bylo vážně moc dobrý.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Oči kočky Oči kočky](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396760/oci-kocky-O38-396760.jpg?v=1555919572)
Velkoformátový komiks s málo slovy, kde na levé straně skoro pořád zůstává jeden obraz, který se nám změní až ke konci a na straně pravé pozorujeme obraz, který se mění.
Příběh není nijak složitý ale pro mě fascinující včetně gradace a překvapení, které odkryje až konec.
Je to drsné, je to hodně o vizuálu, protože příběh je vyprávěn prakticky z většiny obrazy ale bude ve mě rezovovat dlouho.
A ještě si dovolím malé upozornění - není to komiks o kočkách a pro slabé povahy také ne
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muži, kteří nenávidí ženy I Muži, kteří nenávidí ženy I](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146155/muzi-kteri-nenavidi-.jpg?v=1364567663)
Četla jsem první díl Milénia, viděla filmy a teď se mi do ruky dostal komiks.
Zdařilá kresba, už samotná obálka si říká o pozornost. Jen si nejsem úplně jistá, jestli to pochopí i ten, který nikdy nečetl knihu ani neviděl film.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prázdnota Prázdnota](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361649/prazdnota-EV5-361649.jpg?v=1511296054)
Nádherný a velice emotivní, dojemný komiks o prázdnotě, která nastupuje poté, když nás náš milovaný opustí.
Příběh o samotě, prázdnotě a ztrátě. Zabývá se nelehkými otázkami, jak se vyrovnat se ztrátou a jestli to vůbec jde, jestli zapomeneme, jestli se budeme pořád trápit, jak dlouho a jak moc nás bude to prázdné místo bolet a zmizí někdy? Bude se prázdnota někdy vůbec zmenšovat?
S prázdnotou se za život každý z nás setká, bohužel je to koloběh života, nedá se jí vyhnout a patří k nám, je naší součástí ale tak jak je zmíněno na konci příběhu, bude s námi napořád ale postupně se bude zmenšovat a stane se malou a nepatrnou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Truhla času Truhla času](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435958/truhla-casu-NF2-435958.jpg?v=1612871817)
Dva příběhy v jednom, které mě okamžitě vtáhly do děje.
Příběh se mi moc líbil, obsahoval spoustu metafor, odkazů, byl poučný a dojemný.
Ač tam bylo hodně násilí a smrti, do děje mi to sedlo. Je to příběh, který vás donutí se zamyslet a jen tak ho nevyženete z hlavy.
Jak může obrovská láska a strach zničit někoho, koho máme strašně rádi a nechceme o něj přijít.
Příběh věčné princezny, pro kterou chtěl její otec dobýt celý svět a dát jí věčné mládí je tragický ale nese v sobě silné poselství, že čas se skutečně ovládnout nedá a proto by jsme si měli každé chvilinky vážit a užívat si každou vteřinu. Protože být na světě věčně, to není radost ale prokletí.
Druhá linka příběhu nám ukazuje, co by se stalo, kdyby lidé nechtěli řešit jakékoliv problémy a jednoduše by od nich bezohledně utekli než aby se snažili vymyslet co dál.
Co se týče postav, moc jsem si oblíbila postavu chůvu, která byla opravdu ryze kladná a Lilian, kdy poměrně na začátku mě napadlo, kdo to doopravdy je. Jinak ostatní postavy jsem chápala, spousty z nich mi v moc líto.
Knížka mě dojímala od začátku a na poslední kapitolu jsem skoro přes slzy neviděla. Můžu všem vřele doporučit, jak mladším tak dospělákům.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Holky odnikud Holky odnikud](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453211/holky-odnikud-nfa-453211.jpg?v=1605183003)
"Opravdová statečnost se pozná tak, že se sice bojíš, přesto však něco uděláš".
Kniha je velice čtivá, od první stránky mě vtáhla do děje.
Nenechte se zmást růžovým obalem, protože obsah, který dostanete rozhodně růžový není.
Příběh, který v sobě nese spoustu důležitých témat - znásilnění, boj proti přehlížení a sexismu, o předsudcích, náboženství, stereotypech, mentálním onemocnění, příběh o přátelství, důvěře, o uvědomění si své vlastní hodnoty, o překonání strachu.
Jedná se o knihu, která skutečně vyvolává silné emoce.
Měla jsem malinko obavy z toho, že zde bude mužské pokolení házeno do jednoho pytle a odstavce, kde se mluvilo o mužské "zvířeckosti" o zvířecích pudech, které ve všech mužích dřímají a oni s tím nemohou nic dělat jsem četla z nadzvednutým obočím, leč musím taky hned dodat, že se tady naštěstí vyskytujív kladné mužské postavy, což mě zase uklidnilo a mohla jsem knihu v klidu dočíst a tím pádem ji mohu doporučit i když by se tady určitě našlo pár názorů, se kterými se úplně neztotožňuji.
Ke konci bych ráda dodala, že se mi kniha nad očekávání líbila a posledních cca padesát stránek jsem brečela jako želva.
Také jsem ráda, že se na zadní straně vyskytuje varování ohledně toho, že kniha obsahuje citlivá témata.
Hodnocení: 4*/5
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sousedská hlídka Sousedská hlídka](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432391/sousedska-hlidka-JVu-432391.jpg?v=1580421829)
Jedná se o pokračování komiksu Historky z příšeří.
Opět velice vyvedená kresba a setkání s oblíbenými hrdiny, které jsme poznali v prvním díle.
Miluju hlášky hlavních hrdinů i to jak se v příbězích snoubí veselost, napětí i smutek, například část se stádem oveček.
V prvním příběhu vystupuje i Hellboy.
Doporučuji ❤️
Hodnocení: 5/5*
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nejsem sériový vrah Nejsem sériový vrah](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108933/john-cleaver-nejsem-seriovy-vrah-EAl-108933.jpg?v=1422377212)
Zvláštní, originální a netypická knížka, která mě opravdu bavila.
Dobře se mi četla, je napínavá s pořádnou dávkou akce a hlavně originální zápletkou.
Oblíbila jsem si hlavní postavu, která není úplně typická (mladý sociopatický kluk se zálibou v sériových vrazích).
Vřele doporučuji, nebudete se nudit ❤️
Zajímavost: podle knížky byl natočen film
Hodnocení: 4/5*
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Relikvie Relikvie](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357330/relikvie-2x5-357330.png?v=1517394161)
Když se mi kniha v knihovně dostala do ruky, nečetla jsem anotaci a nechala se překvapit.
Původně jsem si myslela, že je to detektivka ale záhy jsem zjistila, že se jedná o městskou fantasy s prvky detektivky i hororu.
Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl se série, teprve se seznamujeme s postavami. Setkáváme se tady s mýtickými magickými postavami, které jsou zasazené do současnosti.
Kniha se mi dobře četla, má spád a konec mě navnadil na pokračování.
Doufám, že další díly vyjdou, moc ráda bych si je přečetla.
Hodnocení: 4/5*
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tajemné příběhy Tajemné příběhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93740/tajemne-pribehy-JcK-93740.png?v=1615125142)
Výborné povídky, jako dítěti mi běhal mráz po zádech.
Hodnocení: 5/5*
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445694/duchove-rodiny-folcroftu-bun-445694.jpg?v=1594475328)
Mám moc ráda staré strašidelné domy. Rozhodně příběh nebyl špatný. Kniha se moc dobře četla, až bych skoro řekla, že děj ubíhal opravdu příliš rychle.
Hlavní hrdinové Tara a Kyle byli fajn. Jejich prarodiče působili moc mile, takže jsem hned pojala podezření ale takové rozuzlení příběhu mě nenapadlo, takže jsem překvapená byla.
Mělo to chvílemi opravdu moc pěknou atmosféru, třeba ty části okolo jezera nebo les. Kdyby tam nebyli duchové, skoro by mi to připadalo jako takové smutné, rodinné psychologické drama.
Líbilo se mi místo, kde se příběh odehrával. Duchové nejsou nijak strašidelní ale to mi nevadilo.
Celkově mi knížka přišla plošší, jakoby se ten bezva námět z nějakého důvodu pořádně nerozvedl. Četla jsem ne příliš nadšené komentáře a z některými bohužel musím souhlasit, dá se říct, že je to zatím autorčina nejslabší kniha. Je to taková uspěchaná jednohubka, které kdyby se dalo o kousek více času a péče mohla být opravdu bezvadná. Ale jinak mě bavila, přečetla jsem ji za dvě hodiny.
Pokud se nechcete nějak extrémně bát, nemáte rádi pořádné lekačky ale přece jen by jste rádi nějaký příběh s duchy tak vám knížku klidně mohu doporučit. Není to náročný příběh, pro kterém vám budou stát vlasy na hlavě ale pohodová jednorázovka.
Hodnocení: 3,5/5*
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Syn Londýna Syn Londýna](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231101/syn-londyna-231101.jpg?v=1417033243)
Co miluju skoro více než horor je opravdu dobrá urban fantasy. Dlouho mě žádná neoslovila tak jako tahle.Opravdu jsem si knížku neskutečně užila. Je neskutečně originální a čtivá.
Rozhodně doporučuju.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355440/lovecraftova-druzina-horor-u-vsech--nAS-355440.jpg?v=1506361713)
Mě se kniha líbila velmi, byla jsem moc spokojená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sběratel kostí Sběratel kostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403270/sberatel-kosti-GKb-403270.jpg?v=1550316265)
zajímavý námět, občas pěkně napínavé
pro mě chvílemi až přehnaný a neuvěřitelný děj
hodnocení: 2,8/5*
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dcera Dcera](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383459/dcera-36s-383459.png?v=1529929486)
Knížka mě bavila od začátku do konce, zajímavá zápletka, chvílemi jsem byla v některých pasážích i dojatá, což se mi tak často nestává.
Co se stalo s dcerou, která zmizela? Za mě výborné čtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Továreň na bábiky Továreň na bábiky](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410143/tovaren-na-babiky-LzU-410143.jpg?v=1557219369)
Úžasná knížka, čtivá, napínavá a jako potěcha pro oko je opravdu nádherný obal knihy, který se moc povedl
Nechtěla jsem aby ta kniha skončila, bylo to báječné, temné i romantické, točící se kolem posedlosti.
Měla jsem ráda všechny postavy jak kladné tak záporné, dokážu si představit tuhle knížku zfilmovanou, to by byla pecka. Je to můj objev za rok 2020 a rozhodně si ji moc ráda ještě někdy přečtu znovu.
Vřele doporučuji
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čtyři strany mince Čtyři strany mince](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444362/ctyri-strany-mince-UDb-444362.jpg?v=1591636984)
Jako hororový nadšenec jsem ráda sáhla po této knížce, která obsahuje čtyři povídky. Já miluju hororové povídky, protože je rozhodně těžší, když chcete čtenáře vyděsit a musíte vytvořit dílo kratší, přesto takové, aby se do něj vešla ta správná hororová atmosféra a pan autor to zvládl bravurně.
Za mě bezva, čtivé, děj pěkně u všech čtyřech ubíhal a nechybělo překvapení
Nejvíc mě bavila poslední povídka, za mě je top a perfektní neočekávaný konec, pecka.
Rozhodně doporučuji pro všechny, kteří milují horory stejně tak, jako já.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tanec skalpelů Tanec skalpelů](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445689/tanec-skalpelu-rNF-445689.png?v=1638821589)
Knížka byla čtivá, bavila mě ale přišla mi lehce překombinovaná, hlavně konec. Určitě bych se přiklonila k názoru, že se jedná více o psychologický thriller než o horor.
Pokud máte rádi tento typ knížek, stojí za přečtení.
Hodnocení: 3,5/5*
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rašeliniště Rašeliniště](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365443/raseliniste-m2D-365443.jpg?v=1514360488)
Knížka mě moc bavila, sedly mi hlavní postavy. Děj příjemně plynul, líbílo se mi prostředí, ve kterém se příběh odehrával. Je to fajn oddechová krimi, nečekejte žádný temný thriller.
hodnocení: 4/5*
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Řez Řez](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272319/rez-ehE-272319.jpg?v=1447863921)
Kniha je čtivá, ze začátku se rovnou rozjede rychle děj.
Zajímavá postava hlavní hrdinky, která už v mladém věku zažila peklo. Pasáže, kde se vrací do minulosti a čtenář se dozvídá, co všechno hlavní hrdinka prožila, mě moc bavily.
V knize je poměrně dost násilí, syrovosti. Příběh je velmi napínavý, knížku jsem přečetla za odpoledne.
Postavu záporáka jsem uhádla na začátku a potom se mi potvrdilo, že je to skutečně on.
Bohužel mi přišlo, že kniha tlačí hodně na pilu, chce šokovat. V určitých částech je děj odhadnutelný a předvídatelný. Plus určité pasáže, kde se milovníkům zvířat nemusí úplně udělat dobře. Za mě průměr, neurazí, ale znovu se k ní určitě vracet nebudu.
hodnocení: 3/5*