Roselunda 1928 Roselunda 1928 komentáře u knih

Stránky světa Stránky světa Kai Meyer

Moc zajímavý nápad - librokalypsa, ypsilonzet, vůbec celá bibliomantika je dobrá myšlenka a kniha má spoustu originálních nápadů, bohužel provedení pokulhává, nečte se to moc dobře, postavy jsem si nijak zvlášť neoblíbila a hodně věcí nedává smysl. Škoda...

17.09.2017 3 z 5

Cress Cress Marissa Meyer

Jediná věta: miluju Thorneho a Cress.

10.06.2017 4 z 5

Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

*možné spoilery*
Z téhle série se vyklubala bomba. Už dlouho jsem nečetla nic tak propracovaného. Autorka dokázala vytvořit bezpočet různých charakterů, z nichž vás ani jeden neštve tak, že byste ho na místě ubezdušili, rozvinula několik dějových linek tak, že vám nic nesplývá dohromady a dobře se v příběhu orientujete, a nechybí množství scén, ze kterých se posadíte na zadek.

Co se mi líbilo?
- Abych neopakovala první odstavec, začnu Jeřábovými city k Aelin, které byly nádherně popsané.
- Celkově vztah mezi Aelin a Jeřábem. Jejich přátelství se vyvinulo moc hezky.
- I když mě Manon v Dědičce ohně nudila, tady se z ní konečně stalo něco zajímavého.
- Dorianovy kapitoly. Souboj mezi Valgem a ním... to bylo drsný, jen jich mohlo být víc.
- Celkově, Sarah má až děsivou fantazii (čarodějnice a Valgové...), a v příběhu ji dokázala výborně použít.

Co se mi nelíbilo:
- Pořád jsem si nezvykla na bezohlednost postav, např. vražda Arobynna, chování mezi čarodějnicemi apod.
- Upřímně, byla jsem lehce zklamaná z Chaola. Už to nebyl ten Chaol, kterému jsem v Půlnoční koruně tak fandila, ale i tak mi ta jeho změna přišla správná.
- Zápletka čarodějnic si mě stále plně nezískala, asi to je na mě až moc temné.
- U závěrečné bitvy mi přišlo, že z toho všichni vyvázli až podezřele dobře. Jsem ráda, že to tak dopadlo, ale malinko mi to dojem z knihy zkazilo.
- Chaos :D
- A ačkoli jsem s příběhem více než spokojená, musím souhlasit s komentářem od Jacindy.

Možná kdybych ještě trochu počkala, užila bych si příběh víc, i tak si ale čekáním na Empire of Storms vyrvu vlasy...

26.05.2017 5 z 5

Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

S trochou špatného svědomí dávám pět hvězd.
Dávám je snad jen proto, že prostě musím nějak odlišit a pochválit stoupající kvalitu - tento díl byl úžasně propracovaný, jak dějové linie, tak charaktery a vztahy postav, Sarah má taky velmi zajímavý styl psaní (musím pochválit velmi dobrý překlad), zkrátka, autorka si s tím neskutečně vyhrála a proto se před ní s úctou skláním, jenže... je tam tolik věcí, které mi nesedly - temné potvory mi přijdou temné až moc, čarodějky až moc nemilosrdné a s názory hlavních postav jsem se často vůbec neztotožňovala. I přesto uznávám, že tohle je opravdu dobrá kniha a po dalším díle se podívám :)

19.04.2017 5 z 5

P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

Ano, druhý díl, takže se dá čekat, že to nebude ono. Vadily mi dvě věci - 1) některé části mi přišly odfláknuté, jako by autorku začaly nudit, a působily na mě: "Tak ať už to mám z krku, řeknou si tři věty a ještě na závěr dám nějakou líbací scénu, ať to není nuda..." a tím pádem se staly celkem povrchními a 2) mám docela problém s Kitty, protože mám podobně starou sestru a přijde mi, že se Kitty moc na svůj věk nechová (a nebo je moje sestra magor, to je asi pravděpodobnější...).

25.01.2017 3 z 5

Spáleniště: Zkouška Spáleniště: Zkouška James Dashner

Takhle série se mi líbila, dokud jsem si o ní jednou nepovídala se svým tátou. Jeho reakce byla vesměs takováhle: "Aha, takže ve světě je apokalypsa a oni místo toho, aby vzali ty, co mají největší šanci na přežití, a investovali peníze, které vrazili do labyrintu, na to, aby je vycvičili, tak zaplatí majlant za labyrint a rmuty a všechno a ty nadějné postupně vraždí? Jo, to je dobrý..." A největší problém byl, že zvlášť v první půlce knihy to bylo neskutečně cítit, tahleta "neuvěřitelnost". Není to špatné, hlavní postavy nejsou nesnesitelné, je tam napětí (někdy až moc) a čte se to rychle, jen tam tohle bylo strašně cítit a dost mi tam tahle nedomyšlenost vadila.

A řekněte, jsem jediná, komu je líto Teresy?

21.10.2016 4 z 5

Nocte Nocte Courtney Cole

Hmm. Začátek se mi velmi líbil, rychle jsem se začetla, moc pěkný vztah Cally k Finnovi a fakt dobře napsané jeho kapitoly. Jen mi strašně vadila ta milostná linka - ano, pro děj byla důležitá, ale fakt už mě štve, že dokonalý kluk prostě musí mít svaly, dokonalý úsměv a nejlépe britský přízvuk, tudíž na dlouhou dobu příběh pro mě spadl do kategorie průměrných nic moc dívčích románků. A ten konec... no, řeknu jen to, že jsem zase po dlouhé době u knihy brečela.

14.10.2016 4 z 5

Umění předstírat Umění předstírat Rachel Harris

Ach. To bylo.... prostě... mám chuť všechny uobjímat k smrti.

Nic moc jsem od toho nečekala, jenže v té knihovně fakt nebylo skoro nic, co by mě zaujalo, tak jsem po tom ze zoufalství sáhla. A... prostě... já vím, opakuju se... ale to bylo tak...

Geniální typ knihy na léto, kdy je horko a vy si potřebujete oddychnout, vypustit všechno z hlavy a pobavit se. Umění předstírat má zvláštní vlastnost, můžete totiž v půlce věty přestat číst, zahledět se do dálky a s lehkým úsměvem na rtech se zasnít. Po chvilce navážete tam, kde jste skončili a ihned se do knihy začtete. Přesně tohle od podobných knih požaduju.

Brandona a Aly jsem si oblíbila, i když jsem s jejich chováním a názory občas dost nesouhlasila. To, že kniha byla i z pohledu Brandona, mě mile překvapilo. A ten konec... prostě aubfdž :3

Prostě, tohle bylo neskutečně předvídatelné, ale i neskutečně miloučké, že jsem se celou dobu culila jako sluníčko (hlavně neříkejte, že jste Brandonovi a Aly na konci nefandili). Občas jsem se smíchy popadala za břicho a občas kroutila hlavou nad vším možným... a stejně mám pocit, že to je jeden z nejlepších příběhů tohohle typu. Tak.

11.07.2016 5 z 5

Den co den Den co den David Levithan

Možná jsem měla se čtením ještě chvíli počkat... ale spousta věcí mi tu vadilo a přišlo nedomyšlených. Jak A vznikl a jak to, že se přemisťuje v poměrně uzavřeném okruhu? Vždyť tam stejně staří lidi jednou prostě musí dojít :D. Taky se mi zdálo, že se to vlastně pořád opakuje. Ahoj, jsem ten, přijeď za mnou tam a tam, ne, vždyť tenhle vztah nemůže fungovat. A znovu. Nehledě na to, že mi A připadal chvílemi strašně sobecký. Vždycky v těch samých situacích, které se donekonečna opakovaly.
Hezký nápad, ale podle mě potřeboval víc promyslet. A třeba ještě jednou přepsat. Nebo jsem prostě nepochopila, co tím autor chtěl říct.

11.06.2016 3 z 5

Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Na každé stránce na mě řvala ta blbost hlavní hrdinky, neuvěřitelnost, přeslazenost a já nevím co všechno, vadilo mi, že Laře Jean pořád říkali oběma jmény, že Josh je takový typický nemastný neslaný knižní kluk a spousta věcí, které tam ani nemusely být a ještě milion dalších jiných věcí, které prokazovaly, že to je jen průměrný dívčí románek... jenže jsem se u toho bavila tak neskutečným způsobem, že si to ty čtyři prostě zaslouží.

08.06.2016 4 z 5

Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

A pět tomu dávám jen z toho důvodu, že tu čtyři a půl není.

- Mare... nějak jsem si ji nestačila oblíbit. Přišla mi taková nevýrazná a to s Šarlatovou hlídkou mi přišlo uspěchané.
- Cal... taky jsem si ho nějak neoblíbila. V průběhu knihy jsem ho začala vyloženě nemít ráda (hlavně kvůli něčemu, co se týkalo Mare) a byl neuvěřitelný.
- Královna je dost divná a přišla mi jako kopie krále ze Selekce.
- Krále jsem ani nevnímala.
- Kilorna jsem taky neměla ráda.
- Maven. MAVEN. Jak jsem ho měla ráda, tak tak ho teď nenávidím. Myslela jsem si, že bude rozmazlený spratek, a ono ne. Ach. Mám chuť ho tou knihou přetáhnout po nějakém citlivém místě. Ale doufám, že za to nemůže. Že ho ovládala královna. Jinak ho asi fakt přetáhnu tou Rudou královnou. Nebo Stopařovým průvodcem galaxií, tím vydáním, kde je všech pět dílů v jednom svazku.

Co se mi nelíbilo?
- Až moc to smrdělo Selekcí. (Ale, nevěřte mi tak moc, já jsem v tom viděla i Rudou jako rubín)
- Občasná předvídatelnost.
- To věčné "Slyším se, jak říkám/odpovídám..."
- Jak jsem říkala, Mareino ukvapené rozhodnutí týkající se Šarlatové hlídky.
- Cal. Byl mi protivný.
- Maven. Do háje, já ho jdu praštit.

- Nápad. Ten je super.
- Obálka.
- Nebudete tomu věřit, ale já jsem byla spokojená s atmosférou, jaká v příběhu byla.
- A bylo fajn, že jsem se do toho dokázala vžít. I když to chvilkama pokulhávalo.

Můj komentář asi moc neodpovídá mému hodnocení. Ale ty pocity, které ve mně příběh vzbuzoval, ty moc slovy vyjádřit nejdou. Takže asi tak.

Já tak strašně chci, aby Mare na konci byla s Mavym (ano, Laputika_3, ta přezdívka je dokonalá :3)......................................................

04.01.2016 5 z 5

Eragon Eragon Christopher Paolini

Tahle kniha je velmi rozporuplná...

U postav se moc nezdržím. Eragon je takovej dost naivní, Bromovo tajemství mi mohlo být jasné už na začátku, Arya mohla dostat víc prostoru. Na konci působila dost nafrněně.
A na Murtagha si pořád dávám pozor.

Co se mi líbilo?
- Autor má očividně velmi velkou fantazii.
- Příběh. Sice jsou některá Eragonova rozhodnutí divná a něco dost neuvěřitelné, ale na patnáct let to je fakt dobrý. A jo, je to místy podobné Hobitovi, ale to mi nevadilo.
- Safira byla super :3

Co se mi nelíbilo?
- Překlad. To byla největší slabina. Tak podivná čeština nebyla ani v Inkarceronu. Ale je dost možné, že to bylo příšerně napsané už v originále a prostě se to líp přeložit nedalo...
- Ano, chápu, Eragonův život musel být náročný, ale nemusel na konci každé druhé kapitoly omdlít.
- Patnáctiletý kluk a už se chce mstít smrtí?
- V první polovině z toho byl cítit velmi silný amatérismus (existuje to slovo vůbec?).
- Nedomyšlenosti typu "Mám strach, že se všichni jednou ráno probudíme s podřezanými krky." Nevím, jestli to bylo zamýšleno jako vtip, ale vadilo mi to.
- Vůbec nechápu, proč, když někdo má dlouhý monolog, je v půlce konec přímé řeči a pak zase začátek. To ti lidi maj dvě hlavy nebo co?

Vím, zápory převažují nad klady, ale jinak se mi to líbilo. Takže čtyři.

P.S.: Nebyla by sója levnější než maso? Ale nemůžu vědět, jestli se tam pěstovala... Jo, to maso na začátku mi taky přišlo divné a neuvěřitelné, ale okay.

05.11.2015 4 z 5

Město z popela Město z popela Cassandra Clare (p)

Lepší než jednička. Mnohem víc se tu projevuje jedninečnost a originalita série. Jen mě štvala ta pachuť krve v ústech.

08.09.2015 4 z 5

Králové Clonmelu Králové Clonmelu John Flanagan

Jak Králové Clonmelu, tak i Flanagan mě zklamali. Samozřejmě, začátek velmi slibný, hlášky dobré, smála jsem se, byla tam fakt dobrá část, u které jsem se téměř válela smíchy (Ano, Horáci, moc jsem si tě v tomhle díle oblíbila. Tvůj nápad s Haltem byl geniální.), ale. ALE. Nápad fajn, ale až moc jsem to vnímala jako parodii na křesťanství. Snažila jsem se na to nemyslet a prostě se bavit, ale nešlo to. A to mi vadilo, celý ten princip té knihy. A bylo to mnohem předvídatelnější a klišoidnější než předchozí díly. Konec jsem si mohla domyslet už na začátku, protože jsem tady díky některým komentářům zjistila, jak to s Haltem je. Díky! Ale, jak tvrdí moje kamarádka, HU nikdy nemůže být vysloveně hrozný, a já s ní souhlasím. Pár dobrých zvratů tam bylo a Flanagan podobné věci umí. Jen tohle se mu trošku vymklo z rukou. Je to sice (zatím) nejhorší díl, ale pořád existují i horší knihy.
3,4*

31.08.2015 3 z 5

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

To jednu hvězdičku ubírám za ... jak to říct, nečtivost. Z toho jsem byla trochu zklamaná. Musela jsem se potýkat s různými cizími slovy nebo stylem, jak byla mě známá slova napsaná (např. "theorie", "invase" atd.) Pořádně mě to chytlo, až když se Anne začala víc bavit s Petrem :). Možná to bylo tím, že jsem četla tátovo vydání z roku 1956 :)
Anne mi byla sympatická, mám pocit, že bychom si velmi rozuměly, prostě že bychom měly podobnou povahu. Všichni ostatní "potopenci" až na Margot, Anne, Petra a občas i Pima mě neskutečně s....štvali :) Vážně, jsem ráda, že žiju v roce 2014. A nejsem ráda, že neznám osobu jako byla Anne. Vážně byla fajn.

13.09.2014 4 z 5

Tygrova stezka Tygrova stezka Colleen Houck

(V komentáři mohou být drobné spoilery)

Jen tak pro informaci, Kišan není záporák! Ale teď už jdem k ději knihy, o postavách promluvím později.
Líbil se mi teda víc než jednička. Nejčastěji vykřikovaná věta v minulých DVOU dnech byla: "To je blbec! (příležitostně magor!)" Jako sorry, Ren a Kišan.. občas byli tak nádherně pitomí, že se to nedalo udržet.... Mám ale pocit, že před psaním některých pasáží autorka shlídla nějaké krváky :D

Moje názory na jednotlivé postavy:
Ren: Kelsey, neměla jsi odjíždět. Ren se totiž totálně zbláznil. Koupí jí dům, auto a ještě ji zapíše na univerzitu? Musel být fakt zoufalý. No když prošlapal koberec... :D Trochu mě překvapila jeho reakce na to, že byla na rande s jinými kluky. Zachoval se podle mě ale správně(i když, od současnýho kluka nemůžete čekat reakci stejnou jako Renovu...:)). Ten jeho dárek ke Kelseyným narozkám.... Bez komentáře, i když se Kelsey potom co jí dal ty náušnice nemusela zmiňovat o tom, že by jí stačily ponožky :D No jo, ale on si na to nepamatoval :O :)Taky se mi zdál nějaký moc starostlivý ( "Bude mít na krku modřiny!" Jako vážně??? :D) Jinak byl fajn.
Teda až na to, že se občas choval jako můj devítiletej brácha. A nevím, kolikrát se tvářil zmateně, i když to je pochopitelné. :) A nechápu, proč byl na Kišana rozlobenej jen kvůli sušenkám. Nebo si dělal srandu? :)

Kišan: Nevím, kterej z bratrů je mi sympatický víc. Kišan je fajn, ale Ren.... Ten repelent proti tygrům a nějaké jeno hlášky mě dostaly! Fakt milej. Ale živit bych ho nechtěla :D Ještě jedna věc: Vážně mu je už dvacet? (No, víte jak to myslím, že jo :)) Chvílemi se podle mě choval jako nějaký kluk ze základky nebo spíš střední... ale je to jen můj názor.
Pan Kadam: Zlatíčko. Nic víc netřeba dodat. :D

Artie: Jako FAKT???? Je mi z něj trochu špatně.

Jason: Nevim. Na Rena a Kišana nemá asi zdaleka. Je to fotbalotřednej blbeček. MOc sympatickej mi nebyl, i když se ke konci snažil.

Li: Je fajn. Z těch tří, co s nimi Kels randila, byl nejlepší. Opravdu se zachoval pěkně, když zjistil, že Kelsey miluje Rena. Na "tamty" ale nemá :D

Jeniffer: Byla celkem v pohodě. Není to náhodou kamarádka Kristtopha nebo jak se to píše z Ledového království? Nemá Kristtoph náhodou přálele experty na lásku? :D

A nakonec Kelsey: Už mi nepřišla tak blbá jako v prvním díle. Dokonce mi byla i sympatická. Začínám ji mít ráda, z jejího pohledu se mi to četlo dobře. Ještě přemýšlím, proč jsou její rodiče mrtví - to musí mít nějaký logický důvod, ne?

Ti elfové nebo co to bylo byli super.

A už budu končit. Jen se nemohu dočkat onoho osudnýho dne, kde se dovím, jak to s těma všema bude... prostě 5 hvězdiček! :)
Taky musím říct, že tímhle autorka dopochodovala několik set kiláků až do mého seznamu.... Oblíbených spisovatelů! :)
jdu se vrátit k Novému měsíci...

08.09.2014 5 z 5

Záhrobie Záhrobie Alexandra Adornetto

Takže.
a) Obálka není tak zdařilá.
b) Bethiny kámošky jsou pitomé. Zahrávat si s duchy? To bych neudělala ani já, a mě hrabe dost :P.
c) Jake je hnusák, podvodník, lhář, a já nevim co ještě. No, taky co se dá od démona očekávat, že...
d) Xavier je ještě víc super než v jedničce. Mít takového kluka ve třídě, tak jsem s kámoškama věčně rozhádaná :DDDDD
e) Taky nesmím vynechat to, že je Xavier opravdu šílenej. Do Bethany:) Ale to jenom posiluje moje sympatie k němu.
f) Je mi hrozně líto Hanny a Tuckera.
f2) Nechápu oslovení Lucifera "Tatíčku"!
g) Nesmím zapomenout pochválit Beth, i když ani nevím za co. Prostě se mi její chování líbilo.
h) Zápletka dobrá, nenudila jsem se.
ch) Dokonce jsem se u toho i pobavila, zvláště u epilogu ;)

Shrnutí? SUPER!!!!!!!!!

04.08.2014 5 z 5

Zpověď jednoho děvčete Zpověď jednoho děvčete Alžbeta Hulová

minispoiler
U týhle knihy jsem se dost pobavila. Nápad - bratři dvojčata, kteří se doslova perou o holku nebo nějak tak - je super. Nejprve jsem si vůbec neuvědomila, že se to odehrává na Slovensku:D. Erikovi jsem fandila, naštvalo mě, že Nela nakonec skončí s Tomášem, protože mi byl daleko víc sympatičtější Erik. Nakonec se mi ta kniha docela líbila. 4,25*

27.06.2014 4 z 5

Neználek v Kamenném městě Neználek v Kamenném městě Igor Nosov

Je poznat, že to není od autora původních Neználků. Tenhle díl se mi asi líbil nejmíň. Ale i tak hezké........

16.06.2014 4 z 5

Neználek na Měsíci Neználek na Měsíci Nikolaj Nikolajevič Nosov

Super. I když jsem přeskakovala kapitoly, co nebyly o Neználkovi, knihu jsem si užila. Mému bráchovi se taky líbila. Ale, navzdory tomu, že mě Neználek pomalu přestává bavit, Doufám, že mě zase někdy v budoucnu zaujme.

16.06.2014 4 z 5