sabina5156 sabina5156 komentáře u knih

Stalingrad Peklo na Volze Stalingrad Peklo na Volze Guido Knopp

Velmi dobře zpracovaná kniha, která nás přesouvá do událostí roku 1942. Bitvu o Stalingrad líčí věcně ale zabývá se spíše jednotlivými fázemi a míněním vojáků. Kniha je výborným důkazem toho, že válka má největší dopad na obyčejného člověka, který postupně získává absolutně střízlivý a skutečný pohled na válečnou vřavu. Popisuje události, které předznamenaly krvavé masakry, přičemž si má obrazotvornost vytváří představu mlýnku na maso.

07.01.2023 5 z 5

Pan Kaplan má třídu rád Pan Kaplan má třídu rád Leonard Q. Ross (p)

Já mám knihu velmi ráda a určitě záleží na tom, kdo dílo překládal. Není třeba představovat děj, jelikož se celý odehrává v jedné večerní škole, na hodinách pana Kaplana, který vyučuje cizince anglickému jazyku. Dílo je v podstatě vystavěno na komických situacích při špatném pochopení jednotlivých slov, překladu vět a chybné výslovnosti. Leonard Ross byl učitelem anglického jazyka, jistě v knize nacházel humor a uspokojení sobě vlastní, nicméně věřím, že to nebude vtipné pro každého. Myslím, že většina vtipu se ztratí překladem. Je mi proto líto, že neumím mnohem lépe anglicky, abych byla schopna si knihu přečíst v originále. Mohu ale říct, že jsem se k ní opakovaně vracela po dobu cca 5 let a vždy jsem se bavila stejně, jako poprvé.

30.12.2022 4 z 5

Strakonický dudák aneb Hody divých žen Strakonický dudák aneb Hody divých žen Josef Kajetán Tyl

Zprvu chci říct, že vím jak zásadní personou je Josef Kajetán Tyl pro naší vlast. A jeho dílo nechci jakkoli znevažovat. Za druhé, to byla tak příšerná nuda, že bych si možná raději znovu přečetla Pohorskou vesnici nebo Kříž u potoka, než věnovat prostor něčemu, pro mě osobně tak zbytečnému, jako byl Strakonický dudák. Zcela upřímně, tahle hra je samozřejmě zásadní z hlediska vlastenecké hodnoty, kdy podobné hry byly v době obrozenecké více než důležité. Motiv nápravy hlavního hrdiny, který vlivem přejícnosti okolí přijde ke štěstí aby následně zpychl. Příběh pokračuje klasickou zápletkou aby následně došlo ke katarzi a uvědomění si vlastních chyb u hlavního hrdiny a my se dočkali svého vytouženého konce. To vše se podařilo zakomponovat do relativně vtipné, nicméně nezajímavé komedie, kde si autor dokáže udělat legraci z běžných lidských poklesků ale stereotypu lidského smýšlení nevyužívá tolik, jak by si to tento motiv možná zasloužil. Z historického hlediska velmi hodnotné dílo, z dnešního úhlu pohledu zcela nezajímavé a mnohem propracovanější a inteligentnější paralely s touto tématikou můžeme najít téměř všude.

30.12.2022 2 z 5

Hitler a Stalin – paralelní životopisy Hitler a Stalin – paralelní životopisy Alan Bullock

Definitivně jedna z nejlepších biografií, kterou jsem kdy četla. Autor v knize posuzuje dva zdánlivě odlišné životy, které, jak se na stránkách dozvíme, měly společného mnohem více než tuší svět. Kniha je chronologicky stavěná, začíná dětstvím dvou mladých chlapců, kteří mezi sebou mají desetiletý rozdíl, každá kapitola je proložená archivními fotografiemi, které zdůrazňují nejen společenské začlenění každého zvlášť v kolektivu, ale také obdobné životní podmínky, ze kterých oba vycházeli. Zajímavá je samozřejmě paralela politické ideologie, kdy máme prostor k zamyšlení nad podobností extrémní pravice a extrémní levice. Díky knize jsem velmi brzy dospěla k závěru, že nic, co je radikální není správné. Tyto dvě ideologie byly téměř totožné jen s tím rozdílem, že každá z nich si zvolila jiného nepřítele (ani to v rámci Československa nebyla pravda) a potřebovala být vedena jiným druhem skupiny. Knihu velmi doporučuji, ačkoli je obsáhlá nikam neodbočuje. Servíruje informace přímo a každá z nich je velmi hodnotná (pro ty, které tato tématika baví), archivní fotografie jsou velmi působivé a v žádné jiné knize (ani dokumentu) jsem řadu z nich neviděla.

27.12.2022 5 z 5

Maryša Maryša Vilém Mrštík

Úžasné jak je možné jeden motiv zpracovat na tisíc způsobů a zároveň se nepokusit ani trochu o originalitu. Knihu jsem četla k maturitě úplně stejně, jako každý můj spolužák. Je totiž krátká, děj je čitelný bez jakékoli potřeby k zamyšlení a postavy jsou velmi snadno rozlišitelné. Proč? Protože jsou dobré nebo špatné. Divadelní hru jsem viděla a v podání dobrých herců to může být i trochu zábava - nebo minimálně kulturní zážitek. Vedlejší postavy mají někdy velmi zajímavé a vtipné řeči (ač to nebylo záměrem). Jen nerozumím tomu, proč v maturitní četbě je potřeba takové množství děl se stejným motivem a téměř totožným koncem...

27.12.2022 3 z 5

Bídníci I. Bídníci I. Victor Hugo

Knihu mám moc ráda, za mě je to jedno z mých nejcitovanějších děl, která vůbec mám. Je složitá na soustředění ale kdo chce vědět víc, toho rozsah díla neodradí. Postavy jsou velmi dobře vyprofilované stejně, jako povaha tehdejší společnosti. Francie měla historicky vždy co říct, o to zajímavější je, že ke konci knihy se setkáváme s důležitým historickým mezníkem v podobě Velké francouzské revoluce, která je zde popsána surově, nicméně jak má Hugo ve zvyku, s prvky řádné romantiky. Některé pasáže jsou nadbytečné, nicméně rozsah díla dle mého názoru tehdy určoval spisovatelovu úroveň. Musíme brát v potaz gramotnost lidí v té době žijících. Hugo potřeboval zdůraznit své schopnosti popisu okolí i jednotlivých charakterů. Díky těmto detailním - a někdy méně detailním popisům víme, jaké postavy budou hrát důležitou roli. Jean je můj hrdina a jeho příběh je koncentrovaný život na několika příběhových liniích, je veselý i smutný ale zároveň, po celou dobu knihy, je plný strachu. Strachu protože hmatatelně vnímá, jak jej jeho vlastní minulost tahá zpět. Nutí jej aby stále obcházel zákon a aby stále žil ve stínech - ačkoli, pakliže by tomu tak nebylo, byl by to jeden z nejpočestnějších postav v celé knihy. Ostatně, to on je, nicméně důraz na zákon je v knize velmi patrný, někde se jedná o otevřenou kritiku smýšlení tehdejšího zákona, jinde je to neopodstatněná obhajoba. Spravedlnost je slepá. Ostatní postavy spíše dokreslují Jeanovo zmařený život, který je v jeho případě jednoznačný ale druzí na stránkách knihy nacházejí vše, co mohl mít i on - od toho dobrého po to špatné.

27.12.2022 5 z 5

Těžká hodina Těžká hodina Jiří Wolker

Já vážně vážně nejsem levicově smýšlející a orientující se jedinec. Ale tohoto autora s ohledem na jeho život nelze hodnotit. Ostatně, nikoho, kdo zažil socialismus/komunismus na úrovni teoretické bez skutečné životní praxe po roce 1948 nelze hodnotit za jeho názory. Sbírka znamená obrovskou kritiku sociálního zázemí nižší třídy, která trpěla nedostatkem téměř všeho. Nutné ale je zmínit, že ten, kdo se narodil v roce 1900 a čekala ho první světová válka a poté ty ostatní katastrofy, kterých se Jiří už nedožil, tak by byl divný pakliže by nenacházel útěchu v komunismu a jeho převratných myšlenkách. Sbírka se mi líbila, stačilo se oprostit od dnešního vnímání světa a vlastního názoru (který je ostatně formován pouze mou dnešní perspektivou).

Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Maturitní četba, první film poté kniha. Kniha nezáživná a nebavila mě. Upřímně se přiznám ke svým antipatiím vůči autorovi ale skutečně mě jeho pohled na minulost ani přítomnost, žádné názory...vůbec nic otevřeně nezajímají. Kniha se mi líbila pouze kvůli osudu tatínka, který si v příběhu prochází několika dobře popsanými fázemi. Co se týče toho otravného, malého, prvorozeného kluka, iritoval mě tolik, že jsem na něho měla vztek. Samozřejmě, že je kniha z části autobiografická a autor se snaží stylizovat své dětství jako dětství indigového jedince, za kterým měla ještě do porodnice přijet komise menzy. Místo téhle knihy bych raději do povinné četby zařadila nějaké hry od Václava Havla, které mají podstatně větší vypovídající hodnotu a nemají potřebu hrát na své nabubřelé ego podobné nevtipné komedie.

26.12.2022 3 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Kniha nám dává ojedinělou příležitost nahlédnout do mysli (bála bych se říct do srdce) jedné narušené a choré psychiky, která své duševní a intelektuální vyspělosti využívá pro manipulaci s malou dívkou, která se jeho jednání velmi rychle naučí a bere si je za své vlastní. Kniha je mistrovsky vykonstruovaná, nutí čtenáře nad postavou Humberta neustále přemýšlet a je čtivá. Manipulace je přítomná a hmatatelná na každé stránce a vždy jinak uchopená, v jiné intenzitě a z jiné strany. Nebylo mi z knihy dobře - ale to nebylo účelem, že...

26.12.2022 4 z 5

Horalka Horalka Alberto Moravia (p)

První jsem přečetla Římanku, ke které jsem se v průběhu několika let ještě vracela než jsem se konečně dostala k Horalce. Obě knihy jsou si v základu docela podobné. Římanka není tolik zaměřená na válku ale spíše na bující fašismus v zemi, od kterého nelze utéct. Samozřejmě Italové velmi rychle pocítili to, čeho se dobrovolně stali součástí a Horalka věrně kopíruje mentalitu tehdejšího běžného obyvatelstva, které s politikou ani válkou nechtělo mít nic společného. Je to smutné čtení, a Alberto Moravia je dle mého názoru neobyčejný spisovatel, který umí příběhy prodat s takovou láskou a empatií, že tomu nelze odolat - ani v tom nelze hledat zbytečný sentiment. Jedná se o pokrm, který je okořeněný přesně, tak akorát.

Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

Můžeme si přečíst Lakomce, Kupce Benátského...možná ještě Vánoční koledu a na vrh přidáme Goriota. Závěrem budeme mít téměř totožný dojem ze světa - tedy peníze až na prvním místě. Ale fakt, že většina výše uvedených knih (především pak Otec Goriot) jsou psány rukou chudého spisovatele, který kritiku světa obrací na hamižnost a závist jednotlivých postav je velmi patetické. Ovšem, že napíšu knihu o tom, jak jsou lidské bytosti plné touhy po tom mít víc, ale já se stávám tím, kdo přikládá váhu právě tomu, co tak urputně kritizuji. Tyto díla byla důležitá ve své době, nikoli jako kritika jednotlivce ale jako kritika společnosti. Nebylo možné aby se nejnižší třída dostala na úroveň střední, jelikož to doba neumožňovala. Dnes jsou peníze symbolem hierarchie společnosti ale jsou podstatně dostupnější. Závist a touha po penězích jsou v lidských bytostech zakořeněny stejně hluboko, jako příběh o Otci Goriotovi, který vychoval a rozmazlil své vlastní děti. Většinu podobných knih hodnotím z hlediska přínosu do historie literatury, nikoli z hlediska přínosu do dnešní doby. Pakliže chcete přečíst příběh starý jako je sám čas, napsaný složitým a nepříliš čtivým jazykem, postavy jsou černobílé a jejich motivy a následný vývoj příběhu je tolik předvídatelný - doporučuji.

26.12.2022 5 z 5

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Jedno z mála děl od Shakespeara, které mám ráda a mohlo my se stát mou mantrou. Hamlet bloudící mezi odhalením sebe samotného a tím, kdo jsou lidé kolem něho. Příběh je tak nenásilně překombinovaný, že mě to nesmírně bavilo. Neexistuje postava, která by neměla co říct ani scéna, která by neměla smysl. S tímto autorem mám ještě pár nepříliš hezkých zkušeností (Romeo a Julie, Zkrocení zlé ženy a Mnoho povyku pro nic) poté ale za velmi přínosné knihy do světové literatury hodnotím Macbeth, Sen noci svatojánské a Kupce Benátského. Hamlet ale spadá pod díla, u kterých bych ani neřekla, že jsou z ruky tohohle autora. Je tak ucelený a organizovaný, zároveň ale bohatý na popis a vyprávění. Byla to krásná četba.

23.12.2022 5 z 5

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Nejsem velkým fanouškem Máje. Příběh mi přijde patetický, málo uvěřitelný - samozřejmě asi záměrně. Mácha uměl velmi dobře popsat přírodu a kraj, který mu přirostl k srdci, což byl dle mého cíl. Možná měla vyznít i nějaká charakteristika dobové mentality. Postavy jsou ale prázdné a bez duše, každou z nich definuje jiné morální selhání, morální kvality nemají žádné. Nenašla jsem v tom to, co jsem zřejmě najít měla.

23.12.2022 3 z 5

Dita Saxová Dita Saxová Arnošt Lustig

Jak přemýšlet nad světem, který našemu utrpení nerozumí...Jak být soucitný k těm, kteří zlo využívají aniž by museli. Jak přestat srovnávat, porovnávat, vzpomínat...přemýšlet. Kolik životů touha pomoci ve skutečnosti stála. S nadějí a bez přemýšlení jsem si tuto knihu přečetla po "Modlitbě pro Kateřinu Horovitzovou", z toho díla jsem byla unešená. Z touhy po posledním vzdoru za cenu, že bude skutečně poslední - nebo s vědomím posledního vzdoru? Ale Dita, to je příběh jiný. Smutný. Příběh a svědectví o tomhle světě, který má v sobě soucitu sice hodně...ale jen na velmi krátkou dobu, za kterou se lidská duše nestihne vyléčit. Otázka je, zda vůbec někdy. Kromě knih od Lustiga doporučuji také dokument: Arnošt Lustig - devět životů. Odpoví to na mnohé otázky.

20.12.2022 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Po Fénixově řádu je to asi nejslabší kniha z celé ságy. Každopádně kvalita zde upadá nad přílišnou přetažeností za vlasy. Nějaké potřebě na příběh až příliš tlačit. Ocenila bych větší množství realističtějšího popisu situace. Samotná soutěž měla být smrtonosná a nebezpečná. Harry to zvládl až s příliš velkým přehledem. Ač měl být příběh založen na akci - nudila jsem se. Každá strana a vývoj příběhu byl až příliš předvídatelný.

18.12.2022 5 z 5

120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy Donatien Alphonse François de Sade

Kniha je v podstatě založená na lidské potřebě "být šokován", jako většina filmů v dnešní době. Neustálá potřeba probouzet v lidech primitivní pudy je základem tohoto díla. Každopádně, věřím tomu, že nebylo jednoduché napsat podobnou knihu v 18. století - v psychiatrické léčebně. Kniha je svým způsobem zlomová a boří určitá tabu. Otázka ovšem je, zda je to dobře.

16.12.2022 3 z 5

1984 (komiks) 1984 (komiks) Xavier Coste

Nikomu samozřejmě nenahradí příběh samotný. Kniha je určená především pro fanoušky 1984, které toto universum zajímá. Komiks je krásně zpracovaný, vizuálně je to pohlazení pro duši. Příběh samotný je samozřejmě velmi okrájený a ochuzený o velké množství hlubokých myšlenek - nicméně nelze ani nic jiného očekávat. Doporučuji, je to krásná kniha do sbírky Orwella.

07.01.2023 5 z 5

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Velice povrchní popis událostí století minulého. Jednoduchá kniha, která má spíše povzbudit potencionální budoucího intelektuála k rozvoji myšlenek ohledně našeho světa. Je to ale stále velice povrchní zdroj informací, který nic podstatného neříká. Čte se snadno a rychle a doporučuji především dětem a...podobně.

07.01.2023 3 z 5

Hovory s T. G. Masarykem Hovory s T. G. Masarykem Karel Čapek

Velmi zajímavá kniha, ve které je víceméně detailně rozebráno, proč pro náš národ Masaryk představuje to, co představuje. Seznamujeme se s jeho životem a velmi zajímavými myšlenkami, které je schopen rozvést tak, aby každá z nich měla určitý přesah. Samozřejmě, že spousta věcí, která neodmyslitelně patřila k životu T.G.M nejsou v knize vůbec zmíněny, ačkoli byly velmi důležité pro jeho názorový vývoj. Kniha je součást kultu osobnosti T.G.M nicméně není na škodu zmínit, že byly a opět budou doby, kdy bude potřeba mít takové morální majáky v naší historii.

07.01.2023 3 z 5

Marie Antoinetta Marie Antoinetta Stefan Zweig

Kniha pojednávající o velmi nelehkém životě francouzské královny, která pro svou novou domovinu zůstala navždy jen Rakušankou. Marie Antoinetta, která se vyznačovala půvabem již od dětství byla velmi brzy zaslíbená budoucímu francouzskému králi. Po příjezdu z rodného Rakouska, kde sešněrovanost tamního dvora byla poměrně uvolněnější se náhle ocitá ve Francii, který se už v tehdejší době vyznačoval značnou extravagancí, uzavřeností a předsudky. Navzdory velmi chladnému přijetí se Marie Antoinetta po smrti krále slunce stává novou královnou. Od počátku sňatku s Ludvíkem ovšem panuje velmi chladný vztah mezi novomanželi a to na všech úrovních, i s tím se musí vyrovnávat. Bohužel, doba jí nepřála. Nebylo možné zvrátit blížící se revoluci a ačkoli porodila Francii mužského dědice, Bastila padla. Tento významný pád předznamenal definitivní konec monarchie ve Francii - a bohužel i konec Marie Antoinetty. V knize je její příběh velmi poutavě popsán, je spíše zaměřen na skutečnosti než na bulvární historii. Odděluje velmi striktně domněnky od faktů. Rozhodně doporučuji jako zdroj informací i jako velmi příjemnou četbu.

06.01.2023 5 z 5