Safienka Safienka komentáře u knih

Sport a jóga Sport a jóga Elisabeth Haich

Skvělý pomocník nejen pro pochopení systému hathajogy, ale i jako motivátor k životu a zdravému životnímu stylu! Ač je kniha z roku 1960, tak se četla dobře a srozumitelně!

01.10.2014 5 z 5

Enjoy Enjoy Solange Bied-Charreton

Čekala jsem něco jiného. K dějové linii, která by mě oslovila ,bylo jen pár stránek. Ve zbytku jsem se lehce motala. Myšlenky lítaly nejen autorce, ale též i mě. Smysl knihy, který je tak trefný k aktuální situaci, se upřesnil až na konci. V několika málo řádcích tolik pravdy.

01.09.2014 3 z 5

Loutka Loutka Taylor Stevens

Skvělá napínavá kniha od první stránky až do poslední! Nemohla jsem se od ní odtrhnout a jsem ráda, že mě tak překvapila!Snad si konečně přečtu i první díl :o)

28.08.2014 5 z 5

Krize jako šance Krize jako šance Kurt Tepperwein

Moje první kniha od Kurta a musím říct, že jsem nadšená! Obsahuje spoustu praktických věcí, myšlenek, návodů a pravdivých citátů. Málokdo pochopí krizi jako dar, jako šanci, která mu je dána, aby se mohl zastavit a poté se posunout někam dál. Určitě se ke knížce budu vracet.

26.08.2014 5 z 5

Kořeny Kořeny Andrea R. Cremer

Zklamání. Kromě toho, že jsem si skoro celou knihu nemohla přesně vybavit, co se dělo v předchozím díle, tak celkově bez akce a bez té správné šťávy. Nechápu, proč se autorka pustila do dalších dílů...neboť dle konce bude ještě minimálně jeden.

17.08.2014 2 z 5

Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Neil Gaimen - angličan, žijící v temném domě plném koček, počítačů, na blíže neurčeném místě uprostřed lesů Mineapolisu. Sbírá knihy, černé kožené bundy, černá trička a neustále vypadá jakoby potřeboval ostříhat. Toho chlapa potřebuju poznat :-)

První kniha, kterou jsou od N.G. četla - Nikdykde. Určitě toho nelituju a jsem nesmírně ráda, že mi ji Bookfan a Bookfani doporučili:-)Už jí dělám místečko v knihovně.

Nejsem moc čtivec tohoto druhu literatury, takže mi ze začátku dělalo problém se zorientovat a příjmout fakt, že takové to bude. Dělalo problém, ale nakonec jsem si to zamilovala. Ač jsem milovník světlých, vzdušných míst, tak Podlondýn mě získal. Ještě víc díky rozhovoru s autorem, který jsem našla nakonci knihy (Druhé vydání, doplněné autorem). Sám Neil šel prozkoumat londýnské kanalizace, aby v sobě pořádně navodil kouzlo a temnotu samotného místa pod Londýnem. Namazané krysy lubrigačním gelem? Aby vypadali správně děsivě a špinavě. Perla nakonec všeho.

Ze začátku mi tato knížka připomínala Alenku v říši divů. Nepředvídatelní hrdinové, místa, kouzla, možnosti. Trošku jsem čekala, že tam proběhne malý koutek romantiky. Nebyl tam a vůbec to není škoda.

Musím přiznat, že jsem ráda, že pana Croup a Vandemar jsou postavy příběhu a ne reálné bytosti. Nikdy bych nikoho takového nechtěla poznat či potkat. Naopak Starého Baileyho bych ráda poznala. A co takový pohyblivý trh. Svělý nápad!

Ještě, že existují dveře :-)

Už se těším až uvidím seriál!

25.02.2014 5 z 5

Nikdy Nikdy Táňa Keleová-Vasilková

Nikdy je již v pořadí několikátou úspěšnou knihou od slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové. Společenský román, který má s ostatními díly podobné téma, a to je reálný a někdy až nemilosrdný příběh ženy, která se dostává na své emoční dno a je pouze na ní (stejně tak i na každém z nás), jak se s tím popere. Z mého pohledu velice motivující a inspirující téma.
Ač je to román určen převážně pro ženy, tak se v něm může najít široké spektrum čtenářů. Příběh se čte téměř sám. Styl je napsán srozumitelným jazykem, který čtenáře nenásilnou formou přesouvá do větších časových úseků. Některé situace jsou zvláštně useknuty, tzv. nepopsány až do pro mě jasného konce, ale nijak zvlášť to knize neškodí. Máme tak možnost se posonout dál a nezaobírat se detaily.
Jak už jsem zmínila na začátku, tak nám autorka přibližuje příběh ženy ve středních letech, která má vše, co si může přát - skvělého manžela, dospívající dceru, spolehlivé kamarádky a baráček se zahradou. Ale ne vše je tak, jak se na první pohled zdá. Hlavní hrdnce Katce je hned na začátku zasažena emoční rána v podobě odchodu manžela k jiné ženě. Společně s Katkou a jejími kamarádkami, které jsou pro ní oporou se dostáváme z tohoto bolavého zásahu. Máme možnost sledovat, jak důležité je mít kolem sebe přátele, kteří jsou v tomto okamžiku pro člověka velkou oporou.
Aby se měl člověk od čeho odrazit, je někdy potřeba, aby se dostal na své životní dno. Vše špatné je pro něco dobré, a tak to je i zde. Katka se dostává do svízelné situace, ale ta je jí ve výsledku ku prospěchu. Má se od čeho odrazit a začít žít nový život, ač je to v necelých padesáti letech. Najednou zjišťuje, že se celých 20 let manželství starala pouze o štěstí manžela a dcery, nikoliv o své. Autorka vlévá do své hrdinky nový elán a životní náplň, kterou máme možnost prožívat s ní.
V knize se objevuje hned několik vedlejších postav, jejichž popisem se autorka moc nezabývá. Známe je, ale nutně nepotřebujeme vědět a pitvat více. K bohatosti děje je to dostačující. Hlavní náplní je životní situace, která je opřená o vzpomínky. Další ne tak častou věcí jsou emaily, které si s Katkou vyměňují dvě nejlepší kamarádky. Opepření standartního vyprávění s doplňujícími dialogy je příjemné zpestření příběhu.
Sama jsem četla několik knih od této autorky a u všech jsem měla podobné pocity. Dokázala jsem si u nich vždy příjemně odpočinout, hodit své aktuální problémy za hlavu a prostě jen číst. Někdo hledá víc, ale někomu toto bohatě stačí.
Pokud bych měla přirovnat k jiným dílům od jiných autorů, tak by to byla nejspíš Simona Monyová.
Z vlastního úsudku tuto knihu doporučuji aneb nikdy není pozdě začít.

25.02.2014 5 z 5

Stín noci Stín noci Deborah Harkness

Do knihy jsem se pustila díky nadšení z přečteného prvního dílu. Ten jsem ovšem četla zhruba před rokem, takže mé informace o návaznosti byly maličko mlhavé. Přesto se kniha četla velice dobře. Autorka se vyřádila v 16.století. Máme si tak možnost užít informace nejen o kultuře, ošacení, ale i o zvycích a praktikách, ke kterým se v tomto století uchylovalo. Čarodějnice s upírem se vracejí do minulosti, aby našli temný svazek, Diana se naučila ovládat své čarodějné schopnosti a hlavně aby uniklli všem pronásledovatelům (bohužel už si je všechny nepamatuji :o) V knize bylo o trochu míň napětí a akce než v předešlém díle. Avšak zobrazení doby to vyrovnalo a dílo to tak vyvýšilo na vyšší příčky.

25.10.2013 5 z 5

14 podob touhy 14 podob touhy Marie Gray

14 podob touhy v 14 povídkách. Už z názvu knihy vypovídá, že se bude jednat o povídky s erotickým nádechem. Pro mě se jedná o jednu z prvních děl s tzv. lehčí literaturou, tudíž nemohu objektivně srovnávat s ostatními podobnými tituly. Jediné co mohu vystihnout, jsou vlastní pocity a názory.
V první řadě bych chtěla zmínit, že jsem překvapená, jak rozmanitě je dílo napsáno. Každá povídka má své neopakující se téma. Pro někoho možná trochu nahuštěné, přesto se to autorce podařilo ztvárnit čtivě a únosně. Při čtení jsem byla občas zklamaná, že příběh nepokračuje a nemohu se tak dozvědět víc. Týkálo se to hlavně neerotické stránky, neboť ta byla vystižena velice barvitě. Autorka se snaží střídat pohled žen i mužů, špatných, dobrých, otevřených, uzavřených, možná i překvapivých konců.
V nynější době téma erotiky odhazuje svůj neprůhledný plášť a dostává se do popředí v žebříčku čtivosti. Věřím, že takovýto druh literatury je přínosem pro partnerský život, kterému přináší příklad něčeho nového a neokoukaného. V této publikaci můžete nalézt námět na opepření všedních vztahů a vnést tak více vášně do Vašich erotických představ a snů.

15.07.2013 3 z 5

Angličtina - 11 minut denně Angličtina - 11 minut denně James Branam

V ruce držím útlou knížečku nezvyklého formátu, která už na první pohled čtenářům zaručuje, že se naučí za 11 dnů, každý den po dobu 11 minut 11 témat a budou konečně v rámci svých možností ovládat anglický jazyk.

Pokud anglický jazyk nepoužíváte a sem tam si ho připomenete v počítačových programech či filmech s titulky, tak se Vaše schopnost vyjadřování snižuje a Vy se budete bát víc a víc cokoliv v tomto jazyce říct.

Každý má jinou schopnost naučit se nové věci a každému to trvá po jinou dobu.

Autoři této publikace zaručují, že to jde každému. Jen je tomu potřeba věnovat těch pár minut denně a vnést si to do svého života.

Ostych stranou a pojďme si dílo rozebrat trochu více.

Na první pohled je sympatické, že se nejedná o žádnou velkou publikaci, která by nás už jen svojí tloušťkou odrazovala od toho cokoliv začínat. Formát připomíná trhací kalendář. Na prvních stránkách autoři upozorňují, že je kniha určena všem mírným pokročilým, kteří chtějí, ale nějakým záhadným způsobem se nemohou dostat k tomu, aby s angličtinou začali. Těmto studentům se říká tzv. věční začátečníci. Jsou to lidé, kteří už mají začátky za sebou a jsou schopni něco málo říct, přesto si angličtinu tolik neosvěžují a v jisté fázi zapomnětlivosti ji raději zastrkují v myšlení někam dozadu. Nejsou si tak jisti a přestože by se svými znalostmi dali zařadit mezi mírně pokročilé, považují se spíše za začátečníky.

Mluvím právě o Vás? Našli jste se v mém popisu? Tak to čtete nebo uvažujete o správně knize.

Hned po prvních stránkách je uveden přehled témat, které se čtenáři během 11 týdnů naučí a zároveň i návod, jak s knihou pracovat. Jde o praktická témata, která se týkají komunikace v běžném životě, např. Restaurant, Holidays, Cooking, Shopping, Free Time, Education a další. Každý týden jedno téma a k tomu příběh na pokračování, který Vám dodá alespoň trochu odpočinku od věčného biflování slovíček.

Vše je jednoduché, sympatické a určitě v praxi použitelné. Každá strana se rovná jednomu dni. Aby jste to náhodou nezapomněli, tak je to i nadepsáno. Samozřejmě v angličtině.

Máte možnost procvičit si slovíčka, fráze, práci s textem, cvičeními, kde je k nahlédnutí i správné řešení, křížovkami, doplňovačkami a dalšími zajímavými druhy procvičování, které neubírají na všednosti, nejsou nijak složité a vždy jich není moc. Nemáte proto pocit přeplněnosti a přemíry informací.

Styl publikace, konkrétně vytrhávání listů, je vhodný k zakládání. Můžete si každou stranu vzít s sebou na cesty či procházku a ve volné chvíli si opakovat.

Další výhodou, která tato kniha má, je možnost stažení MP3 zdarma na stránkách vydavatele - v tomto případě Fragmentu. Bohužel k tomu, abyste si mohli MP3 stáhnout, tak se musíte zaregistrovat a vyplnit telefon i email. To vidím jako jediné mínus tohoto díla.

Avšak, jestli si vystačíte s knihou, tak stačí zařadit svých 11 minut angličtiny do každého dne. Minimálně se v ní otrkáte a nebudete se bát promluvit. Autoři se vynasnažili, aby bylo vše co nejjednodušší, nejpraktičtější a pro Vás zajímavé.

Pouze si vždy vytrhnout jednu stránku, najít si chvilku, přečíst nová slovíčka, doplnit cvičení a je hotovo. Jen je potřeba chtít a překonat svou lenost.

Knihu vřele doporučuji všem mírně pokročilým a věčným začátečníkům anglického jazyka.

19.06.2013 5 z 5

Rukopis nalezený v Akkonu Rukopis nalezený v Akkonu Paulo Coelho

Možná si spoustu lidí, čtenářů řekne, že toto téma, tyto myšlenky jsou už ohrané. Tolik autorů už o nich psalo, ale přesto se o nich zmiňují čím dál častěji. Říkám si, že asi to má nějaký smysl...ráda tato moudra čtu a neustále si je připomínám...vždyť proč ne...opakování je matkou moudrosti...
Jsem ráda, že jsem si tuto knihu mohla koupit a mám ji v knihovně. Při čtení jsem měla pocit, že bych měla říct tomu a tomu to a to...nejlíp knihu darovat té a té osobě...dokonce jsem tam našla odpovědi i na některé své otázky a nejasnosti.
Kniha začíná úvodním textem, který nám sděluje historii rukopisu. Dílo, které bylo schováváno, předáváno a nakonec prezentováno lidem, kteří o jeho obsah stáli...z textu je znát, že si sám autor potřeboval ujasnit svoje hodnoty a priority

19.06.2013 5 z 5

Ranč u dědečka Ranč u dědečka Táňa Keleová-Vasilková

Poklid je to první, co z posledního v Čechách vydaného díla od Táni Keleové-Vasilkové, vyzařuje. Na knihu jsem se těšila, neboť už název slibuje čtení o příjemném prostředí někde v přírodě a na ranči. Hned v úvodu nás autorka seznamuje s hlavní hrdinkou Julkou. Jedná se o téměř padesátiletou ženu, která si prošla nečekaným rozvodem a která si splnila sen v podobě nově zrekonstruovaného ranče kdesi na Slovensku.
Čtivý příběh, který začíná shrnutím života sympatické hlavní hrdinky, je popisován z několika pohledů. Autorka střídá popisy v první a třetí osobě, občas zapojuje myšlenky hlavní hrdinky, které jsou tak jako u všech zmatené a v podstatě odhalují samotnou postavu.
Po několika málo stránkách se ocitáme na pohádkovém ranči. Autorka si s popisem opravdu vyhrála a mně nezbývalo nic jiného než závidět. Julce se splnil sen, o kterém sní mnoho lidí. Má krásný domov, o nějž pečuje s láskou, několik koní, které každý den prohání po loukách, pěstuje si svojí zeleninu a ovoce, stravuje se zdravě ba přímo vegetariánsky a pro všechny má náruč otevřenou, což se jí v několika případech nevyplácí.
Kromě dobrosrdečné majitelky penzionu se můžeme seznámit i s dalšími postavami příběhu. Je jimi dcera Tamara, pomocná síla Katka, sedlák Jozef a spoustu hostů se zajímavými historkami a vlastnostmi.
Příběh by byl stereotypní, kdyby se do něho nezapojilo trochu akce a dramatických událostí. Ale nejedná se o nic víc, než o to, co se může přihodit každému z vás – nečekané zamilování, zklamání, nehoda či pouhá rozmrzelost a sobeckost lidí v okolí. Máme tak možnost srovnávat své chování s tím, co dělají ostatní hrdinové a zauvažovat, zdali bychom jednali stejně či nikoliv.
Kniha mi padla do rukou v tu pravou chvíli. Čekala jsem příjemné odreagování a čtivost, což bylo splněno. Mohu tak doporučit všem, kteří nečekají sci-fi scénáře a rádi se nechají překvapit kouzlem všedních dní.

27.05.2013 5 z 5

A dost! – Francouzské děti nedělají scény A dost! – Francouzské děti nedělají scény Pamela Druckerman

Mnoho rodičů a nejenom rodičů hledá často knihy o tom, jak co nejsprávněji vychovávat své dítě. Toto dílo by mohlo být tím pravým právě pro ty, kteří hledají něco jiného, nového a dle názoru autorky i fungujícího. Kniha, možná spíše učebnice, vypráví o tom, jaké jsou výchovné rozdíly mezi Američany a Francouzy. Lidé, kteří se o mentalitu těchto dvou národností více nezajímají, mají možná jen v podvědomí, jak jsou kde děti vychovávány. Dílo, které držíte v ruce, je psané Američankou, ženou a zároveň matkou, která čtenáře seznamuje a dává jim představu o tom, jak vychovávají jinde.
Samotnou mě překvapilo, jak je dílo obsáhlé a doplněno všemožnými statistikami, poznatky a názory z jiných odborných publikací. Pamela Drucknermanová, sympatická žena, která nám přibližuje nejen svůj život, ale též i životy ostatních francouzských rodin, vypráví o tom, jak se stala manželkou, matkou, spisovatelkou a rádkyní. S manželem se stěhuje do Paříze, kde vychovává své tři děti. Ocitá se tak na poli novém, neznámém a pro ni možná frustrujícím. Přesto je pilnou žačkou snažící se zapadnout co možná nejvíce. Její rodné americké návyky jsou těžko odnaučitelné, přesto zjišťuje, že ty francouzské jí jsou v několika směrech mnohem bližší.
V úvodu nás autorka seznamuje s nejčastěji využívanými slovíčky a výrazy, které v knize uvádí a které bychom měli znát. Jsme tak obohaceni o jejich výslovnost a skrytý význam. Následně nám na několika málo stránkách představuje svůj život před otěhotněním. Jelikož se to stane v Paříži, kde se téměř celý obsah knihy odehrává, máme tak možnost zjistit, jak to „chodí“ u francouzských těhotných žen. Kniha je psána postupnou formou, stejně jako prožívá život její dcerka Leila jinak zvaná Fazolka. První úsměvy, krůčky, jesle, školky a školy - vše a i něco víc je dopodrobna srováváno v obou kulturách. Máme tak možnost přihlížet k svérázné výchově francouzské populace, které má dle mého názoru hodně co do sebe. Je tu položen extrém na extrém, černá a bílá, která ale plodí stejný výsledek – spokojené dítě. V Americe rozmazlené, kde je mu dáno privilegium ve všem, ve Francii spořádané, zdravě a pravidelně se stravující a respektující své rodiče.
Jelikož se nacházím v podobném stavu jako sama autorka, stala jsem se matkou, je mi toto téma víc než blízké. Slovo od slova, řádek po řádku jsem četla a měla pocit, že bych si měla dělat poznámky. Tolik zajímavých, užitečných informací, které jistojistě zařadím i do svého stylu výchovy. Styl psaní je velice čtivý. Je zde spojen odborný text spolu s humorným vyprávěním. Autorce se podařilo vytvořit poučné dílo, které by si měla přečíst každá matka. Dostane tak možnost rozhledu o jiných metodách a věřím, že některé z nich s radostí zapojí do svého života.
Ráda bych Vás obeznámila se vším, co mě nadchnulo a co bych taktéž ráda vyzkoušela, ale bylo by to na několik stran a možná by to zrovna Vás nezaujalo. Proto byste si měli udělat sami obrázek a knihu si přečíst. Vřele doporučuji každému rodiči.

19.04.2013 5 z 5

Dvojí spravedlnost Dvojí spravedlnost Patricia Briggs

Není to Mercy a nikdy nebude. Ale když to vezmu z pohledu této série, tak určitě lepší než díl předchozí, ikdyž opět na stejné brdo. Ale co se týče čtivosti a to jak jsem do toho zapálená, tak jsem to zhltla a už se těším na další díl :-)|Doufám, že Anna s Charlesem nepojedou opět někam vykonávat nějakou spravedlnost :o)

27.03.2013 5 z 5

Sladká jak krev Sladká jak krev Petra Neomillnerová

Fantasy dílo, které má rychlost, spád, erotický a syrový náboj. První kniha, kterou jsem od této autorky četla a určitě nebude poslední. Hlavní hrdinka, mladičká Tina Salo, která je zakotvená mezi mrtvými a nemrtvými. Schopnosti má upíra, ale má možnosti žít i jako člověk - pod sluncem,s jídlem a pitím lidem vlastním. Dostává se ji nelehkého úkolu, a to vystopování vraha několika obětí. Na pomoc ji je doporučen německý upír, zabiják, který má jistě nespočet fanynek - dokud nevystrčí ty svý tesáky. Dílo, které je protkáno rychleplynoucími dialogy se čte skoro samo. Byla jsem upozorněna na výskyt sexu a hrubých výrazů, ale popravdě to nebylo tak strašné. Řekla bych, že se to dalo unést :o) Maličko jsem se sice občas ztrácela mezi ostatními postavami, ale řekla bych, že to bylo spíše rychlostí mého čtení a tím, že se jich tam vyskytovalo na můj vkus možná až moc. To, co jsem si myslela, že bude vyřešeno, tak nebylo, tak snad se dočkám v dalším díle.

16.01.2013 5 z 5

Zas tak moc souzeni si nejsme Zas tak moc souzeni si nejsme Meghan Quinn

Tento díl jsem četla jako třetí, protože jsem čekala, že bude nejhorší, ale popravdě mě bavil úplně stejně jak ty ostatní. Dokonce jsem se v jednu chvíli smála nahlas. Jsem ráda za objevení další série, která je plná humoru a sexuálního napětí. Výborný.

16.07.2024 5 z 5

No a já No a já Delphine de Vigan

Já jsem nějak čekala úplně něco jiného, proto možná je na místě mé zklamání na základně očekávání. Jinak určitě zajímavé téma.

09.02.2022 3 z 5

Zlodějská přísaha Zlodějská přísaha Mary E. Pearson

No panejo... Oproti prvnímu dílu to bylo pěkně nadupané akcí, že jsem si skoro okusovala nehty. A jsem vlastně šťastná, že to nemá třetí díl a bylo to pěkně do puntíku zakončeno.

08.03.2020 5 z 5

Vánoční tábor Vánoční tábor Karen Schaler

Romantický vánoční příběh plný Vánoc. Spíš bych to přirovnala k nějaké animované pohádce.

23.12.2019 3 z 5

Kočky útočí Kočky útočí Sarah Andersen

Nadšená! Zas a znovu :) I když to manžel nechápe, já jsem nadšenáááá!

15.09.2019 5 z 5