salexice salexice komentáře u knih

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

ano, někdy to tak zrovna mám (eiramka), napište, že je to bestseller a mě se to číst nechce. Ale proč to nedarovat a pak si to nevypůjčit :-). Byla jsem připravená na leccos, ale že mě to tak chytí jsem nečekala. Spousta historických faktů, o kterých jsem nevěděla nic nebo málo. Z regionu, o kterém se tak často nepíše. Postavy, které máte více či méně rád, ale jsou uvěřitelné, držíte jim palce nebo vás štvou. V žádném případě vás však nenechají lhostejné. A život, ten měli fakt hodně těžký - takže místy na mě ta bezútěšnost padala jako deka. Ale za brilantní zpracování, děje, historických faktů, postav - to zkrátka nelze jinak než plný počet hvězd.

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Pokračování Šikmého kostela I. Ještě, že jsem nečekala, že se hrdinům bude žít oproti dílu prvnímu výrazně lépe. Nežije, i přes to, že doba pokročila. Nebo právě proto. Chvil, kdy mě ta beznaděj ovládala je tam více než těch pozitivních. Takže není to kniha, u které si odpočinete. Je to kniha, která vás nutí přemýšlet, diskutovat, dohledávat fakta, klást si otázky a hledat odpovědi.

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

přečteno za 3 dny. Souhlasím s názorem, že kniha je pro náročné čtenáře, psána nádhernou češtinou. Spousta materiálu, z něhož při psaní autorka vycházela někdy možná "ruší" od děje, ale v knize má svůj význam. Neotřelé, málo zpracované téma. Za mě zážitek.

06.10.2022 5 z 5

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Stojí za to ji číst. Nicméně, když už si myslíte, že nic horšího se hrdinům nemůže stát, zlo se ještě vystupňuje. Násilí, zloby, flustrace si během čtení čtenář užije vrchovatě. Všechny postavy jsou propracované, kniha má jasnou dějovou linku. Prostředí je vykresleno tak plasticky, že pod prsty cítíte tu ostnatý drát, tu kůru břízy. Kniha provokuje, nutí k zamyšlení. Za mě jeden z nejlepších čtenářských zážitků.

Inspektor Prevít Inspektor Prevít František Niedl

První kniha z trilogie o prevítu Prévitovi. Neuvěřitelně neuvěřitelné, vtipné, šaramantní - divné přívlastky pro detektivku? Možná. Postavy vykresleny tak, že v nich poznáte svého souseda, kadeřnici, tchýni ... Zápletky tak bizardní a absurdní, že se určitě už někdy někde staly. Za mě naprosté nadšení.

05.10.2022 5 z 5

Pipi Dlouhá punčocha (4 příběhy) Pipi Dlouhá punčocha (4 příběhy) Astrid Lindgren

Pipi jsem dostala v cca 10 letech k narozeninám. Od té doby se můj vztah k ní nezměnil. Za zrzavá holčina mě zkrátka baví i po letech, a bavila i dceru. Takže rozhodně je nadčasová :-) Kniha má vtip, příběhy se zajímavou, místy i exotickou zápletkou. Dneska po letech vím, čím mě Pipi baví - je aktivní, není pasivním účastníkem děje a absurdní situace přitahuje, aktivně vyhledává a iniciuje. Doporučuji zejména rodičům všech akčních holčiček, které stejně jako já nesnáší ty trpné princezny, které skučí, že je tlačí hrášek ...

14.10.2022 4 z 5

Devátá oběť Devátá oběť Dana Stabenow

Přiznávám, hrdinku Kate Shugakovou a Obludu jsem si upřímně oblíbila. Obě jsou takové syrové, opravdové, samostatné. Přesně se mi tak hodí na Aljašku. O té jsem se díky přečtení celé série dozvěděla za pár knih více než za svůj dosavadní život. Zkrátka tahle kniha mě bavila moc a není od autorky poslední.

07.10.2022 4 z 5

Inspektor s velkým mozkem Inspektor s velkým mozkem František Niedl

Joj, prevít Prévit se nám zkultivoval, dozrál a je z něj imponující osobnost a úspěšný detektiv. Zároveň však unavený detektiv, zejména protivenstvím systému. O vtip kniha nepřišla, komentáře i situace jsou stále absurdní. Zkrátka jiná detektivka, než je většina. Baví mě to stále a nezbývá než doporučit.

Inspektor s velkým ptákem Inspektor s velkým ptákem František Niedl

Druhá kniha v pořadí o prevítu Prévitovi. A za mě ještě lepší a barevnější o zakomponování zvířat - nějak mi to Prévita polidštilo. Vtipná, místy trošku cynická detektivka, četla se jedním dechem. Hledáte-li knihu, u které si odpočinete (kromě bránice), je to správná volba.

Z neznámých důvodů Z neznámých důvodů Zdena Frýbová

Již několikrát to zde zaznělo - i moje je tahle kniha srdcová záležitost. Anka je možná spratek, Forejt "kolenovrt", Marek zbytečně přepjatý .... ale všechny postavy jsou vykresleny s takovým šarmem a nadhledem, že se prostě od začátku do konce královsky bavím a směju i nahlas (takže doporučuji nečíst na veřejnosti). Tak bych ponechala stranou možná určitou poplatnost době, dlouhé odborné pasáže (za mě mají svůj význam) a pojďme se tomu zasmát, všemu.

06.10.2022

Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Mám ráda knihy, kde se střídají historická a současná linka a v určitém místě se spojí. Většinou mám jednu mírně oblíbenější, zde se jen těžko rozhodnout - na jednu stranu milý smolař a Jess v současnosti, na druhou stranu Dan a Stella z dob minulých (2. světová válka). Příběh možná ne originální, ale rozhodně poctivě zpracovaný, napínavý a místy s překvapivými zvraty. Romantické i napínavé čtení v tom nejlepším slova smyslu.

17.04.2023 4 z 5

Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Vlastním přesně toto vydání, v tomto obalu. Knihu jsem nenápadně zcizila z rodičovské knihovny a od té doby putuje se mnou a ráda se k ní vracím. No ráda - pokaždé, když potřebuji vrátit zpět do pokory. Od prvního vydání v roce 1952 nezestárla kniha ani o minutu a její svědectví považuji za cenné - autor nehodnotí, suše popisuje - boj o život, naději, kus jídla, zbývající důstojnost. To vše těsně před koncem války, kdy vězni cítí, že teď přijde ta změna - osvobození, život. Možná. Děkuji za tuto knihu a doporučuji.

07.09.2023 5 z 5

Modlitba za mlčení Modlitba za mlčení Linda Castillo

mé první setkání s Kate Burkholderovou (první díl bohužel v knihovně chyběl, chápete to? :-)). S amišskou komunitou jsem se již setkala v Prosté pravdě, nicméně tohle byl jiný úhel pohledu. Hlavní hrdinku coby houževnatou, umanutou a milující svou práci jsem si upřímně oblíbila. Byť není vykreslena jednoznačně kladně a nesmrtelně - Kate popíjí ve chvíli, kdy nezvládá stres, plácá se v milostném životě ... je uvěřitelná, lidská. Výborná kniha, chystám se na zbytek série.

01.12.2022 4 z 5

Horkou jehlou Horkou jehlou Rudolf Havlík

musím se ztotožnit s komentářem níže (rufino), že slyším udržitelnost a naskakuje mi husí kůže. Rozumějte, nesnižuji úsilí jednotlivců či firem, které se snaží žít či podnikat s ohledem na budoucnost. Ale vadí mi přesně ty módní visačky se stromečkem, protože s nápisem vyrobeno v Indii, Pákistánu atd. - tu pravdu všichni tušíme a nebude se příliš lišit od vyprávění autora. Nádherně je to shrnuto v pasáži, kde se hlavní hrdina snaží v rozhovoru vysvětlit pracovníkům nejmenovaného korporátu, že výrobek nebude ani udržitelný ani vyrobený za fér podmínek. Jak mu všichni vyjádří svůj dík, že se tolik stará o firemní strategii a následně mu právnička sdělí, že pokud to bude vyrobeno dráž a později tak není o čem diskutovat a že zváží, zda tam nevyslat někoho, kdo lépe chápe strategii jejich firmy. Tahle knížka je bezesporu zážitek - cynický, ironický, vtipný, ale i smutný. Rozhodně však nikoho z nás nenechá lhostejným.

17.10.2022 5 z 5

Noc jako stvořená pro nevěru Noc jako stvořená pro nevěru Zdena Frýbová

stále mě to baví, podzimní plískanice, déšť - nevadí, knížka od Zdeny Frýbové to zkrátka vyladí do pohody. Dokonale, plasticky vykreslené, uvěřitelné postavy, obrovský životní nadhled a spousta humoru. Pasáž, kdy Drahulínek Mojmíra stěhuje ze svého domu je naprosto úúúúžasná.

V troskách tornáda V troskách tornáda Linda Castillo

tak tohle byla jízda. Díl od dílu mi Kate Burkholderová je sympatičtější, uvěřitelnější. Kniha není jen dobrou detektivkou s popisem detektivní práce a vyšetřování. Kate má mimo práci svůj život, vztah a soukromé vzpomínky, které ji formovaly. Kniha je napínavá, děj svižně běží, je logický a konec vlastně překvapivý - autorka se toho rozhodně nebála a vykreslila Amiše i v jiném světle.

06.12.2022 5 z 5

Modrý dům Modrý dům Táňa Keleová-Vasilková

patří k mým oblíbeným a prvním od téhle autorky, zřejmě proto, že je odlišná od těch ostatních. žádná další už mě tolik na duši nezahřála. Oceňuji příměr dr.romca - babička po česku. Autorka má dar výstižného popisu místa, vůní a pocitů, v jejím podání cítíte vůni závinu, zelnice, nenávist Lenky ... Milé čtení.

11.10.2022 4 z 5

Světla na pobřeží Světla na pobřeží František Niedl

v rámci vydání dalšího pokračování série s Michaelem Plavby do nenávratna jsem si všechny díly s velkou chutí zrekapitulovala. Nesdílím názor, že jde o nejslabší kus v sérii, spíše jen nejvíce romantický, protože i na Michaela konečně došlo a zamiloval se. Naštěstí tím neutrpěla jeho akceschopnost profesní ani smysl pro humor. Za mě prima čtení plné napětí a akce. I když za sebe přiznávám, že bych se nerada dočkala Michaelovi svatby :-). I přes to, že je Joan sympaťačka ...

08.11.2022 5 z 5

Polda a jeho soudce Polda a jeho soudce Zdena Frýbová

nevím, jak to paní Frýbová dělala, ale za mě je druhý díl lepší než první. Většinou to bývá u jiných autorů naopak. První díl mi přijde serióznější a pravděpodobnější. Ve druhém ujíždí příběh více do absurdna a nereálna. Ale - kniha má spád, spoustu humoru, šarmu a hlavně čtenáře burcuje k aktivnímu zapojení do děje - soudcem Ivana je zkrátka čtenář. Myslím, že nestranného nenechá nikoho. Herecké představení nezletilých studentů bylo naprosto dokonalé, byť doufám, že v reálu by jim to neprošlo :-) A na závěr mi to nedá (Ozzy2) - opravdu by měl být potenciální státní zástupce hysterik? Zaslouží si Stanka soucit? Neodhalil soudní spor jen stránku její povahy, která by se později mohla projevit profesně a zničit tak někoho dalšího?

13.10.2022 5 z 5

Otcem i matkou proti své vůli Otcem i matkou proti své vůli Zdena Frýbová

autorku mám nesmírně ráda, líbí se mi její nakládání s jazykem, brilantní čeština, slovní hříčky v dialogu a popisu. Vykreslení jednotlivých postav je úžasné. Oproti názoru níže (Falquar) jsem to měla obráceně. První polovina knihy mě bavila neskutečně, druhá méně, vlastně mě ta kriminální zápletka rušila. I když možná okořenila řádění obou výtečníků - Hýty a Batula a doplnila je o další zdatné sekundanty v podobě Kryštofa a Katušky. I v naší rodině některé hlášky zdomácněly. Za mě doporučení.

10.10.2022