Sariklen Sariklen komentáře u knih

Romsko-český a česko-romský kapesní slovník Romsko-český a česko-romský kapesní slovník Milena Hübschmannová

Úžasná publikace pro někoho, kdo by rád pronikl do podstaty romského jazyka a pokud se s ním aktivně setkává, tak i něco porozuměl nebo uměl říci. Pro tyto účely je skvělá gramatika v zadní části slovníku. Zároveň u skoro každého slova je spoustu frází a přísloví, ve kterých se používá. Skvost mít tento slovník doma :)

01.09.2019 5 z 5

Oheň a plamen Oheň a plamen Jenny Han

Tak tohle bylo něco. Když jsem četla závěr knihy, měla jsem údivem a šokem otevřenou pusu. Šokovat autorky vážně umí, a gradovat taky. V knize bylo hodně nečekaných momentů, ale ten závěr... Nemůžu se dočkat pokračování, posledního dílu. První díl byl takový nic moc, ale pořád ušel, zato tento je mnohem víc. Více děje, více myšlenek, více propracované postavy, více gradace.

28.08.2019 5 z 5

Navždy s láskou, Lara Jean Navždy s láskou, Lara Jean Jenny Han

Co si pamatuju předchozí díl, tak bych řekla, že tento je lepší, byť na první příčce je stále ten první. Milé počtení, jak je u série Lara Jean po prvním díle očekáváno. V tomto díle nečekejte žádné veliké zvraty, byť bez zvratů se to samozřejmě neobejde :) Stále moc hezké, s hlubokými myšlenkami a vtipnými momenty, u kterých někdy nechyběl ani výbuch smíchu.

21.08.2019 4 z 5

Ohnivá hvězda Ohnivá hvězda Chris D'Lacey

Ze všech třech dílů, které byly přeloženy do češtiny, je tento nejpropracovanější a nejvygradovanější. V knize se prolíná několik dějových linií, jeden velký příběh rozsekaný na dílčí části, které v závěru dojdou spojení. První díl bych teď zpětně hodnotila více jako lehkou nenáročnou četbu, druhý díl už byl propracovanější a dějově plnější. A tento třetí exploduje mnohými zvraty, napětím, životním nebezpečím, šokujícím závěrem a jedinečným příběhem, který navazuje na všechny události prvního i druhého dílu a dává jim jiskru pochopení.

03.05.2019 5 z 5

Dospívající a pět jazyků lásky Dospívající a pět jazyků lásky Gary Chapman

Od autora jsem kdysi dávno četla Pět jazyků lásky a četla se mi mnohem lépe, než tato jeho publikace. Tuto jsem nedočetla, i když jsem se hodně snažila. Překousala jsem se do půlky a dál ani ťuk. Styl, kterým je napsaná, mi nevyhovuje. Každopádně ale obsahuje mnoho a mnoho velice důležitých a zajímavých momentů pro život s dospívajícími. Hodně věcí ve mně rezonovalo, ale hrozně těžko jsem se k tomu prokousávala. Rozhodně ale na autora nezanevřu, chtěla bych si znovu přečíst Pět jazyků lásky a zkusit i jeho Děti a pět jazyků lásky. Jsem obzvlášť zvědavá, jaká bude poslední zmiňovaná, protože zde (což mě docela pobuřovalo, možná i z toho pramení celková nechuť knihu dočíst) jsem měla silný pocit, že autor nepovažuje děti za svéprávné a svobodné bytosti, ale někoho, kdo je povinen se podřizovat rozkazům a příkazům starších lidí. Druhá podstatná věc, která mi hodně vadila, byť se tam vyskytla jen jednou nebo dvakrát (alespoň v té první polovině knihy), bylo označení "jiné sexuální identity" (v knize doslova "záměna sexuální identity") za psychický problém (zapříčiněný citovým odmítnutím rodičů). Nebýt těchto dvou prvků, dala bych tři hvězdičky, takhle je to na dvě.

05.04.2019 2 z 5

Dračí oheň Dračí oheň Chris D'Lacey

Velikostí písma i tloušťkou kniha naznačuje, že nepůjde o náročnou četbu. Přesto obsahuje takřka v každé kapitole nečekaný zvrat či vyústění situace, autor umí skvěle gradovat napětí. Společně s hlavní postavou se ponoříte do děje a budete si přát, abyste taky měli svého vlastního hliněného dráčka. Hrrrr!

21.03.2019 4 z 5

Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

Druhou půlku knihy jsem musela přečíst naráz, jedno, že jsem ji zaklapla až ve tři ráno. Pohltí vás stejně, jako Erebos pohltí postavy v knize. Zvraty a napětí skoro na každé stránce. Konec vás jen přesvědčí o tom, jak je všechno do puntíku promyšlené a propojené.

17.03.2019 5 z 5