Sariklen | Komentáře u knih | Databáze knih

Sariklen Sariklen komentáře u knih

Jsme všichni sněhové vločky? Jsme všichni sněhové vločky? Holly Bourne

Páni. To byla pomalá, intenzivní jízda. Stránky byly až ztěžklé tím, kolik emocí, surové reality, ztracenosti, zoufalství, naděje a obrovského odhodlání na sobě nesly. Přes to všechno, přes všechno to tíživé bahno, nesnesitelnou touhu změnit úděl svůj i ostatních, to bylo tak nádherně hřejivé, jak jen knížky od Holly umí být. Mistrně popsala myšlenky a svět těch, kteří se musí každý den probouzet obtěžkáni psychickým onemocněním. Závěr byl epický, nic světoborného, řeklo by se, ale i nesvětoborné věci stačí, aby pohly světem. Minimálně tím vnitřním každého z nás. A Sophie, Sophie je moje nejoblíbenější zlatíčko!

20.02.2025 5 z 5

Rivalové Rivalové Emily Wibberley

(SPOILER) Plný počet hvězd a místo v mých top knížkách. Nádherný počin, od kterého se nešlo odtrhnout. Ačkoli by na první pohled příběh mohl vyznít plytce, s neoriginálním dějem na téma „from hate to love“, opak je pravdou. Hlavní hrdinka vybočuje ze stereotypu klasické středoškolačky, stejně tak její odvěký rival. Při čtení jsem měla co dělat, abych nabytou motivací a inspirací z Alisoniny disciplíny a tahu na branku nevyskočila a nešla si zaplnit aktivitami celý diář minimálně na následující týden. Možná proto, že jsem se v jejím přemýšlení, názorech a hodnotách mnohdy tak moc viděla :) Znovu zmiňuji a oceňuji, že příběh nebyl klíšovitý. Autoři dávají důraz na vrstevnatost vztahů, postav i prožitků a aktivit. Důležitou linkou, která vyplouvá v mnoha místech na povrch, je komunikace a škodlivost domněnek. Co se mnou hodně rezonovalo, byly myšlenky prodchnuté hloubkou a moudrostí na téma ovlivnění života střední školou a vztahů teenageři / mladí dospěli vs. dospělí. Celkově ještě musím vyzdvihnout přítomnost zádrhelů, překvapivých zvratů a převážně neprvoplánované konce včetně celkového závěru. A v neposlední řadě — takto mistrně popsané milostné (a nikoli erotické) střety jsem snad nikdy nečetla. Hromada emocí měnící se jedna za druhou v elektrizujícím prostředí plné jisker, doteků a hmatatelné přítomnosti, vše zabalené v úctě k tomuto typu prožívání. Nemělo chybu!

16.02.2025 5 z 5

Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno Nicola Yoon

Moc se mi líbily myšlenky protkané knihou, hovory mezi Madeline a Oliverem, ilustrace v knížce, celkový nápad, rozuzlení a závěr. Dílčí věci byly krásné, emotivní a někdy i celkem hřejivé. Ale jako celek to na mě působilo spíš studeně a chladně... Souhlasím s komentářem níže, oslovení Olly mi pro Olivera nesedělo, možná proto, že jsem necítila, že bych ho skrze příběh poznala natolik, abych si k němu vytvořila bližší vztah. Ale knížka to rozhodně není špatná, jenom pro mě nestačí na vyšší hodnocení. K přečtení ji ovšem mohu doporučit s klidem.

11.02.2025 3.5 z 5

Život za oceánem Život za oceánem Dominika Valentová

V půlce knížky už mě opustila touha ji přestat číst a začalo mě zajímat, jak si Linda v nové zemi poradí a jak to dopadne. Příběh celkem ušel, ale má spoustu mezer, nedostatků a kostrbatých míst. Navíc je zajímavý jen první rok, co Linda dělá au-pair. Pak to jde zase z kopce. Co ale knize nejvíce škodí, je styl, jakým je napsaná. Samý popis, žádné emoce, nic, co by pomohlo vytvořit vztah k postavám. Uvidíme, co pokračování...

08.02.2025 2 z 5

Možná tentokrát Možná tentokrát Kasie West

Milý příběh, avšak ne plochý, protkaný i vážnými linkami. Člověk sice tuší, jak to skončí, ale na tom nevidím nic špatného. Navíc i přesto jsou v knize momenty, u kterých člověk netuší, a přidává se k tomu i otevřený konec. Styl, jakým je kniha napsaná, je na mnoha místech mistrný; vtipný, originální obraty a nikde nic nedrhne. Velice se mi líbil také koncept, který rozděloval kapitoly podle událostí, na kterých hlavní hrdinka brigádničí. I její brigáda byla originální a oceňuji její návrhářský styl.

02.02.2025 4 z 5

Mohla bys být krásná Mohla bys být krásná Holly Bourne

Znovu neskonale úžasná kniha od Holly. Proto, jak je napsaná. Proto, jak surově odráží každodenní realitu. Tolik moudrosti, hloubky a zároveň děsu z toho, že se to děje. Nežijeme v rovnoprávném světě. Nejsme automaticky svobodné. Platíme velkou daň, pokud se nehodláme držet pravidel „krásy“ a „ženskosti“. Sociální média, bulvár a názory lidí ze všech společenských spekter jsou naše Doktrína. Pokud se rozhodneme pravidla nedodržovat, potýkáme se s nepatřičností ze sebe sama, s odmítáním, s posměšky, s ponižováním, s rozdílným přístupem. A pokud je dodržujeme, potýkáme se s bolestí, přetvářkou, vysílením, napadáním a násilím. A v obou případech jsme objektivizování a posuzováni podle toho, jak vypadáme, ne podle toho, jací jsme. Tohle není zdravé, tak to být nemá. Tak se nechme vyburcovat a bojujme — svými životy a hlasy. Nestyďme se za sebe a nenechme se oslabovat.

18.01.2025 5 z 5

Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Děj je mnohdy předvídatelný, ale v zásadě to nic neubírá na krásné atmosféře, humorných poznámkách, skvělých postavách a hlavně naprosto brilantním stylu, kterým je knížka napsaná. Ten mi doopravdy sednul a často jsem měla pocit, že je autorka v mojí hlavě. Také jsem si dokázala vytvořit vztah s hlavní hrdinkou a uměla pochopit její psychické trable, se kterými jsem se často ztotožňovala. Akorát v závěru jsem měla vztek snad skoro na všechny zúčastněné za jejich chování. Půlku hvězdičky strhávám i za pro mě moc rychlé navazování vztahů a podivný stav přátelství s Avou na začátku knihy. Přesto ovšem doporučuji! :)

07.01.2025 4.5 z 5

A jak se vám líbím teď? A jak se vám líbím teď? Holly Bourne

Četlo se to poměrně pěkně. Neuchvátilo mě to jako ostatní knížky autorky, ale to je i tím, že s hrdinčinými problémy vůbec neztotožňuji a netýkají se oblastí, o které bych se zajímala. Problémy ve vztahu bych neviděla tak jednostranně, jak jsou v příběhu mnohdy vykresleny. Za mě tam chybí efektivní komunikace z obou stran.

04.01.2025 3.5 z 5

Cool Girl! Cool Girl! Lena Valenová

Tak tohle bylo bohužel hodně špatný. Příběh a nápad dejme tomu, myslím, že mohl vyznít mnohem lépe, kdyby mu neuškodilo zpracování. Mohl být mnohem lépe uchopen, takto se to vleklo (z pohledu účasti v soutěži), v zásadě mě to neuchvátilo a nijak jsem se nezačetla. Kapitoly z pohledu hrdinek byly navíc hodně dlouhé a měla jsem problém se poté naladit na jinou slečnu.

Největší problém byl ale styl psaní. Ten skomírající pokus o příběh naprosto zabil a činil ho takřka nečitelným. Většinu tvoří popis, který je navíc napsán dost kostrbatě, nepřirozeně a hlavně je ve většina případů strašně nadbytečný. Kupříkladu: mrkl levým okem, špulila pusu ze strany na stranu, do toho často používané vrtění a zaklánění hlavy, protáčení očí a hemžilo se to napřeženými ukazováky.

Taktéž mě iritovaly protažené samohlásky ve slovech né, ráz; fráze něco lomítko něco případně počítač napsaný jako písí. Užívání výrazů, které by málokterý puberťák i v roce 2016 použil, jako úča, už v porovnání nebylo zas tak hrozné, ovšem na věrohodnosti nepřidávalo. Nadbytek zvolacích vět přispíval k všeobecnému nepříjemnému pocitu. Co mě vyloženě zvedalo ze židle a měla jsem chuť tu knihu zavřít a už nikdy neotevřít, byly opakující se mantry výdech nádech, ráz dva tři, dvá dva tři a slow slow quick quick. Velice iritující. Všimla jsem si i přeskakování z minulého do přítomného času.

Přestože je popis ve většině případech nadbytečný, mnohdy by se více informací hodilo, ale některé situace jsou vyloženě useknuté, nebo do nich vpadne člověk bez kontextu. Nemluvě o romantických scénách, které byly popsány (už zase) bez špetky emocí a citu. Už jen třešničkou na dortu bylo obrácení feminismu vzhůru nohama jako přesvědčení, že ženy jsou lepší než muži nebo že feministka nechce chodit s kluky.

Možná jsem měla na té třicáté stránce přestat se čtením, ale chtěla jsem napsat recenzi a trošku jsem věřila, že se možná začtu. Nestalo se tak. Nutno podotknout, že i přes čtyři stovky stránek a tři hlavní hrdinky jsem si nevytvořila ani k jedné postavě vztah, natož aby mi přirostla k srdci.

Ještě zkusím film, věřím, že by mohl být lepší. Odpadnou nepřirozené zdlouhavé popisy a děj tak bude svižnější a mohla bych tím pádem i víc ocenit samotný příběh.

EDIT: Tak nevím, jestli byla horší knížka, nebo film. U knížky jsem se aspoň necítila trapně z dialogů a hereckých výkonů.

01.01.2025 0.5 z 5

Co se stane po půlnoci Co se stane po půlnoci K.L. Walther

Moc hezky se mi to četlo. Má to správnou gramáž dobrodružství, napětí, romantiky a pevných vztahů. Sice se nejpodstatnější část příběhu odehraje během jedné noci, nikterak to ale neubírá na kvalitě. Většina postav je velice sympatických, a i přes tak krátký časový úsek jsem si k nim vytvořila vřelý vztah. Doporučuji k přečtení :)

28.12.2024 4.5 z 5

Nezapomeň na mě Nezapomeň na mě Estelle Laure

Přestože začátek pro mě byl naprosto příšerný — tíživá, neproniknutelná a zmatená atmosféra knížky byla dusivá, tak jsem se přes pár prolistovaných stránek dokopala k začtení. A rozhodně nelituju! Cca od půlky jsem se nemohla odtrhnout a později do sebe vše začalo zapadat a atmosféra v začátku knížky projasňovat. Myslím, že druhé čtení bude zákonitě mnohem lepší. Dávám 3,5* kvůli začátku, asi by se to dalo pojmout lépe. Ale vesměs moc doporučuji a určitě se ke knížce vrátím. Obsahuje několik velice důležitých, nosných a rezonujících myšlenek, o které by bylo škoda přijít.

27.12.2024 3.5 z 5

XOXO XOXO Axie Oh

(SPOILER) To bylo tak milé! Toto byla v rámci Young Adult úplně jiná knížka, než na kterou jsem zvyklá. Hrozně se mi líbila atmosféra a možnost poznat pro mě ne tolik známou kulturu, hodně korejského jídla a Soul. Moc jsem si oblíbila všechny členy skupiny, Jenniny kamarády i So-ri, babičku, rodinu Če-ua a nakonec i její maminku. Těším se na pokračování „ASAP“ :)

20.12.2024 5 z 5

Kluk mého srdce Kluk mého srdce Huntley Fitzpatrick

Nebylo to vůbec špatné, ale první díl mne bavil více a tolik se netáhl. Přesto musím ocenit postavy, jejich vývoj, příběh a zápletky. Autorka hrdinům rozhodně neumetává cestičku :)

12.12.2024 4 z 5

Můj život u sousedů Můj život u sousedů Huntley Fitzpatrick

Stálo to za to. Nečekala jsem od toho moc, ale byla jsem nad míru překvapena a má očekávání byla překonána. Dlouhý román, ve kterém si dovolíte se ztratit. Knížka plná kontrastů: úspěchu a selhání, lásky a pokrytectví, pravdy a lži, pozlátka a opravdovosti, předsudků a upřímnosti. Moc mě bavilo, jak to nebylo černobílé, ale naopak tak pestrobarevné, jak jen život umí být. Nebyla tu klišé, ani samé nucené happy endy. Poklidné, ale přesto dramatické. Mohu jen doporučit! Z postav jsem si hodně oblíbila Tima, rozervaného, ztraceného frajírka se zlatým srdcem, který byl úžasně sarkasticky vtipný. Jase byl taky skvělý, na opravdovosti mu pomohly jeho občasné tendence být přehnaně dotěrný nebo dramatický. Ale i když mě štvaly, každý má své mouchy a v 17 letech se stále hledáme. Ještě musím poznamenat, že jsem ráda, že román nebyl kratší, bylo to moc hřejivé čtení a miluju celou rodinu Garretových :)

EDIT: Knížka také obsahuje některé hluboké myšlenky.

„Člověk by neměl moc důvěřovat lidem, kteří si myslí, že jejich pravda je ta jediná správná. Protože když se jim postavíš do cesty, klidně tě sejmou.“

„...dělat ze svého názoru univerzální pravdu může jen ubožák.“

10.12.2024 5 z 5

Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

(SPOILER) Nemůžu říct, že mě to nebavilo. Ale částmi mi přišlo, že je to až moc rozvláčné. Prezentace LGBTQ+ ba mě bohužel působila moc dramaticky a násilně. Bylo toho zkrátka moc. A replika na konci od Rooney s vyznáním lásky byla hodně přitažená za vlasy, přestože jsem rozhodně zastánkyně hlubokých přátelství a souzním s myšlenkou, že přátelství není méně než partnerský vztah. V zásadě knížka neprezentovala nic, co by se bilo s mými hodnotami, a přesto z ní mám rozpoluplné pocity.

05.12.2024 3.5 z 5

Můj první tanec Můj první tanec Nicola Yoon

Předchozí autorčina knížka Slunce je také hvězda mě vůbec nenadchla a číst jí bylo pro mě celkem utrpení. Jaká úleva a radost, že u této to byl pravý opak! Přečtenou jsem ji měla za dva dny, nešlo se od ní odtrhnout. Moc se mi líbí styl, jakým je napsaná. Je to vtipné, hluboké, přemýšlivé a je tam krásně vidět růst a posun v zásadě všech postav. Příběh má krásnou myšlenku; řeší otázku lásky a jestli stojí za to jí dávat šanci. Otázka, kterou si mnoho z nás aspoň jednou za život položí. Přestože knížka obsahuje fantasy prvek, je zároveň surově realistická, a ten kontrast je skvělej. Přestože jsem četla knížky, které mě vtáhly do příběhu víc, knížky, kde byl příběh i emoce květnatější i knížky, kde jsem se dokázala ztotožnit s postavami, tady vítězí příběh a nosná myšlenka. Od začátku do konce (a ten převážně) 5* a doporučuji!

29.11.2024 5 z 5

Solitaire Solitaire Alice Oseman

(SPOILER) (Čteno vydání z roku 2023.) Nejsem z toho vůbec nadšená.
Rozhodně se k ní už nevrátím. Knížka mi nedala nic pozitivního: nebyla vtipná, vřelá, nevytvořila jsem si žádný pozitivní vztah k postavám, maximálně tak trochu k Oliverovi. Tuším, že Tori má patrně nějaké psychické onemocnění, ale v tom případě mělo být v knize zmíněno. Pokud nemá, je to o to horší. Protože celému světu vyčítá, že umí být šťastný nebo že jsou všichni falešní a nikomu se nedá věřit a nikomu na ničem nezáleží. A co dělá sama? Takřka nikdy není upřímná, před všemi se schovává, všechny odhání a radši je na ně hnusná, než aby požádala někoho o pomoc s tím, jak se sama se sebou cítí. To byl největší rozpor a věc, která mi na knize vadila. Bohužel kniha je napsaná tak, že k Tori ani vůbec necítím lítost. Některé věci mi přijdou až nesmyslné. Všechno je přehnaně dramatické. Doufám, že ostatní knížky od autorky budou lepší...

27.11.2024 0.5 z 5

Ročenka Ročenka Holly Bourne

Další naprostý skvost od Holly Bourne. Číst její knihy je nepřenositelný zážitek. Tak rezonující, tak hluboké, tak syrové, tak pravdivé, zároveň tak hřejivé i humorné. Ani Ročenka nebyla výjimkou. Ba co víc, tohle je jedna z mála knih (nepřekvapivě i některé další jsou od Holly), která rezonovala s mou nejhlubší podstatou i mými zkušenostmi tak, jako by to byl z části autobiografický román. Neskutečné. Tohle je prostě Kniha. Holly se mi dostala pod kůži a už tam zůstane :) Nemůžu se dočkat jejích dalších knížek! Úplně rozsvítila můj vnitřní svět.

Knížku ovšem není snadné číst, obsahuje mnoho bolavých témat. Přesto, a možná právě proto, moc doporučuji.

P. S. Zbožňuju Polly!

25.11.2024 5 z 5

Jsem holka. Co s tím? Jsem holka. Co s tím? Holly Bourne

Ani závěrečný díl trilogie mě nezklamal. Jak moc jsem se v něm viděla, jak moc jsem se viděla v Lottie. Její vztek byl můj vztek, její rozhořčení moje rozhořčení, její zápal můj zápal, její vášeň moje vášen, její pochyby moje pochyby a její zoufalství moje zoufalství. Pochopí ti, co někdy za něco bojovali. Naprosto famozní příběh. S každou stránkou jsem si říkala: Přesně tak! A co teď s tím? Jak to vyřešit, jak postupovat? Bojujme. Jen si vyberme jak.

V originále ještě vyšlo další pokračování s názvem: ...and a happy new year? Moc se těším, až si ho, byť v angličtině, přečtu a dozvím se, co bylo s hlavními hrdinkami dál :)

15.11.2024 5 z 5

Je tohle láska? Je tohle láska? Holly Bourne

Naprosto boží. Young Adult kniha, která dle mého, obsahuje vše k tomu, aby ve mně rezonovala a zapsala se mi do srdce: hluboké přátelství, lásku, feminismus, psychické problémy, rodinné vztahy, dobrodružství a především humor! Musím také vyzdvihnout Whinnie a nádhernou Púovskou filozofii (Púa mám hodně ráda a tohle mě zahřálo na srdci). No a prostředí letního tábora a hromada dětí? Pro někoho, kdo si tohle zažil na vlastní kůži je to jako návrat domů. Krásné pokračování prvního dílu, a to jsem si myslela, že si nezvyknu, jak není hlavní postavou Evie :) Jako skvělé plus, což mě u této spisovatelky, kde má vše svůj význam, vůbec nepřekvapuje, je také zjištění, že Situace odsouzené k nezdaru mají v příběhu také svůj význam.

14.11.2024 5 z 5