Satyrka Satyrka komentáře u knih

Cizinec Cizinec Arno Strobel

Po dlouhé době kniha, kterou jsem četla déle než normálně jiné knihy. Od autorky mám moc ráda sérii s Beatrice Kaspary. Za mě je moc dobrá, ale pak jsem četla Anonymitu od ní a Strobela a to už mě moc nenadchlo. Říkala jsem si, že kniha Cizinec, kterou také napsalo toto duo, bude snad lepší, aspoň námět se mi zdál super.
Začátek se mi docela líbil, šlo se rovnou na věc, pořád jsem si říkala, co se ještě může stát a vždy mě to lehce překvapilo. Ale závěr... Ne... Čekala jsem opravdu něco jiného, vysvětlení, proč se stalo co se stalo, mi přišlo nedostatečné, píše to tu plno lidí. A ta, MINISPOILER, hypnóza? Ne.. Takže docela zklamání, žádné "wow" na konci. Možná to Ursule a Strobelovi dohromady moc nejde...

17.04.2022 2 z 5

Nestoudná zvědavost Nestoudná zvědavost Lynn Messina

Poslední dobou jsem si docela oblíbila knihy, jejichž příběh se odehrává v devatenáctém století. Proto jsem konečně sáhla po této knize, kterou mám doma už nějakou dobu.
Celá kniha mě bavila, přestože tempo je poklidné a celé je to takové, asi můžu napsat zdlouhavé, ale ne ve špatném smyslu. Na začátku jsem byla trochu netrpělivá, že Beatrice musí vše v duchu nejdřív řádně a dlouze okomentovat než scéna pokračuje, ale pak jsem si nejenže zvykla, ale celý ten styl mě začal bavit. Popis postav a jejich chování je takový ironický, postavy jsou většinou nesnesitelné, ale cílem je se nad tím pobavit, autorka se nesnaží ve vás probudit nenávist, spíš to celé pojmula humorně a s nadsázkou. Navíc vyjadřování a celková etiketa k té době patří a mně to mnohdy připomnělo mé oblíbené hry psané přímo v té době. Každopádně je zajímavé, jak kdysi všechno bylo tak úzce obehnáno pravidly společenského chování a co vše bylo nepřípustné a co naopak bylo žádoucí.
Beatrice jsem si oblíbila a slovní souboje mezí ní a vévodou si musí užívat snad každý čtenář.
Kdo je vrahem mě napadlo, ale nijak zvlášť jsem se nesnažila hádat a užívala si, jak se to celé vyřeší. Kdo většinou bývá vrahem už nějak tuším a vím, bývá to někdo, na koho není zaměřena velká pozornost, ale stále o té postavě něco víme, aby nás to mohlo při nejmenším překvapit. Jestli to tak bylo i tady, to si přečtěte sami.
Knihu jsem se snažila rychle dočíst a teď mi je to docela i líto. Další díl mě určitě zajímá, ale nepořídila jsem si ho, takže někdy v budoucnu. Rozhodně budu pokračovat ve čtení takových knih, které se odehrávají v historii. Je to velmi zajímavé, jen jsem k tomu musela dozrát.

11.10.2024 3 z 5

Vějíř lady Windermereové Vějíř lady Windermereové Oscar Wilde

17. AUDIOKNIHA
Oscara Wildea já můžu. Dovedla mě k němu škola, a začal mě bavit asi díky babičce, která pracovala v divadle a tenkrát nás se sestřenkou poslala na divadelní hru Jak je důležité míti Filipa. Tu jsme si šíleně oblíbily a já už ji několikrát viděla, četla i slyšela. Když jsem na Audiotéce, kterou poslouchám v práci, objevila jeho další hru Vějíř lady Windemerové, chtěla jsem znát i tu.
Čas s Vějířem mi utekl velmi rychle, ale zas ne tak, abych si ho nestihla užít, komedie mě opravdu bavila a ten Wildeův styl mě prostě baví taky. Poznala jsem i některé slovní obraty, spojení a slova právě z mé nejoblíbenější hry. Rozhodně bych ráda tuhle komedii viděla i v divadle.

22.09.2024 5 z 5

Škola dobra a zla Škola dobra a zla Soman Chainani

Po téhle knize bych asi nesáhla, nebýt toho, že o ní díky Netflixu všude začaly být zmínky. Na filmy koukám velmi zřídka a na Netflix skoro vůbec, takže bylo jasné, že se pustím spíš do knihy, kor když jsem trochu úchyl na přesnost postav, hlavně nemám ráda, když mi obsazením zničí mé představy o postavách :D A já už viděla obálku knihy, takže i vzhled hlavních postav, a to mi taky stačilo.
Zprvu jsem si říkala, co jsem si to vybrala za knihu, asi to nebude nic, na co jsem měla chuť, že si přečtu, ale zvědavost mě nutila číst dál. A to nakonec po celou knihu. Velmi čtivá a svižná, pořád se něco děje, postavy jsem si oblíbila, od prvních stran Agátu, protože pro takové postavy mívám slabost. Pojmutí dobra a zla se mi zprvu nelíbilo, protože nic není jen černobílé (haha, docela opakuju věty z hodnocení předchozí přečtené knihy, ale ono to opět sedí) a nemyslím si, že zlo musí nutně milovat nepořádek a špatné hygienické podmínky, ale pak jsem si řekla, že to přesně sedí do pohádkového stylu. Myšleno tak, že v pohádkách se takhle chová zlo, a i dobro. Pak jsem to i začala brát trochu s nadsázkou. Neřekla bych, že je kniha hlavně kategorie pro mládež, všimla jsem si několika dvojsmyslů, nechyběly ani krutější scény, ale zase žádný masakr motorovkou, humor je taky docela specifický, nápad a myšlenka nápaditá, za mě kniha pro (skoro) všechny generace, moc se mi líbila! Ilustrace jsou krásné!
Sofie byla moc dobře napsaná, Agátu, jak už jsem zmínila, jsem si zamilovala v podstatě hned, a Otylka, Hestera a Bledule mě taky bavily. Jedinou výtku mám na časté záměny jmen. (Hestera s Bledulí o sebe spaly opřené, ale místo Hestery se jednalo o Otylku. Sofie vstoupila a všimla si, že Sofie tu není, ale bylo myšleno, že vstoupila Agáta.)
Druhý díl si určitě přečtu, jen si ho nejdřív musím koupit a bohužel jsem se zařekla, že si nejdřív přečtu víc už koupených knih, protože jich mám fakt hodně.
Pokud váháte, jestli to knihy jít, já určitě doporučuji!

14.08.2024 4 z 5

Píseň přežití Píseň přežití Paul Tremblay

Knihu jsem si koupila chvíli po tom, co u nás vyšla, za poukaz, co jsem dostala, ale na knihu jsem dostala chuť až teď. Mě hodně zaujala anotace. Tady na DK měla na začátku hezké hodnocení, teď, když jsem se rozhodla ji číst, už to je hodnocení, které když kniha má, tak ji nepořizuji. No, dala jsem se do čtení a doufala, že budu ta, co bude z knihy nadšená. Nestalo se.
Začátek dobrý, ale postupně mi začalo docházet, že rozjetí, co jsem očekávala, se nestane. Strašně zdlouhavé. Teď, když mám dočteno, a shrnu si celý děj, tak skoro o ničem. Strašně detailní popisy, jak ulic, které mi nic neříkaly, tak různých scén. Bylo to, jako bych si pustila video, film, ale někdo mi ho pořád stopuje a nutí mě všímat si všeho okolo, až to bylo otravné. Většinu "bojových" scén jsem si stejně nedokázala představit a jen jsem chtěla, abychom v tom ději pokračovali dál, abychom pokračovali dál s hlavními postavami. Ramola se mi i docela líbila, ale teda Natalie byla příšerná, nesympatická, taková "čus Ram, moje kamarádko, tak jsem tady a starej se, já budu jen remcat". Strašně se mi chtělo knihu odložit, takže pro mě neplatí věta ze zadní strany obálky: "Píseň přežití budete odkládat jen s velkými obtížemi." Naštěstí ve fázi mého největšího zoufalství, kdy jsem říkala, že to prostě nedám, objevila se zajímavější scéna a pak už jsem to prostě doklepala do konce. Samozřejmě jsem velmi cítila inspiraci covidem, i když jsem musela počítat, kdy že to kniha vyšla a kdy začala ta covidová doba.
Na konci knihy mi přišlo až neuvěřitelné, že celý ten děj se odehrál v jednom dni, vlastně pokud si dobře pamatuji, asi v pěti (pěti!!!) hodinách, mně to přišlo jako týdny. Zvlášť když kolony u nemocnice byly popsané na několik stran a pak se určí, že to byla snad ani ne hodina? No. Zkrátka kniha mě moc nebavila a ani ve mně nevyvolávala nějaké srdcervoucí emoce, za to taky asi může chování Natalie.

13.07.2024 2 z 5

Drahá Avo Drahá Avo Ilsa Madden-Mills

Moje trochu vystoupení z komfortní zóny, nebo jsem si to aspoň myslela. Potřebovala jsem si odpočinout od krimi.
Po téhle knize bych nesáhla, protože obálky tohohle typu nesnáším, nelíbí se mi, ale po přečtení recenze na knihu ve skupině Knižních závisláků jsem udělala výjimku.
Podle hodnocení jak ve skupině knihomolů, tak tady, jsem čekala nějaký velmi silný dojemný příběh. No já to vidím trochu jinak...
Kniha byla hodně čtivá, asi mi pomohla se dostat z pomalého tempa, které už jsem chtěla začít pokládat za čtecí krizi. Čekala jsem ovšem něco trochu jiného, něco originálnějšího (konec se mi ale originálnější zdál...) a asi i realističtějšího, ale chápu, že někteří čtenáři vyloženě baží po takové romanci plné dokonalosti. (Teda... Ona zas nebyla plná dokonalosti, protože velký AU byly ty hrubky, já mávnu rukou nad drobnými překlepy i chybami, sama je dělám, ale (ne)slovo "JEJÝM" se nedá omluvit.)
Žhavé scény za mě byly popsány velmi dobře a asi bych i použila slovo něžně, neměly chybu.
Viníka jsem neuhodla do poslední chvíle.
Čekala jsem ale epesnější odhalení. Konec to totálně zabil a k celé knize mi moc neseděl.
SPOILER:
Navíc je tu opět hlavní hrdinka, kterou chtějí prostě všichni kluci, protože je boží a dokonalá. Pak tu máme dalšího hlavního hrdinu, a to sexy bohatého týpka. Ono vůbec je všude plno sexy bohatých týpků.
Myslela jsem, že láska mezi nimi bude vzkvétat pomalu, že vztahy budou trošku propletenější, ale už od začátku to bylo jasné. Jen mě překvapilo a moc mi nedávalo smysl jednání Avy na začátku. Ona přijde s tím, že nesnáší Žraloky a hned jak si vedle jednoho sedne, tak na něj mluví a žvaní a žvaní. Taky jsem nečekala, že Knox už do ní blázen je. Myslela jsem, že to půjde postupně, od nenávisti k lásce.
Konec to ale zabil. Já miluju šťastné konce, ale tohle na mě bylo moc sladké a hlavně rychlé. Je hezké, že se Knox ukázal jako rodinný typ, to sice ano, to já jenom podporuji a mám to ráda, ale mně ten konec k celé té knize nějak neseděl. Pro mě by to bylo efektnější a asi bych si i pobrečela, kdyby se prostě po letech nějak dojemně sešli a konec. Maximálně nějaké naznačení, co se bude dít dál.
Ale nenechte se mýlit, i přesto, že to asi zní, že nejsem z knihy vůbec nadšená, není to pravda, dost mě bavila a četla se sama.

26.06.2024 3 z 5

Vražda v Hell's Kitchen Vražda v Hell's Kitchen Lee Harris (p)

Když jsem si objednávala první díl krimi série s bývalou jeptiškou, naskytla se mi možnost objednat i tuto knihu od stejné autorky, aniž bych ji měla ve svém knižním "wishlistu", a tak jsem objednala.

Vražda na Velký pátek se mi líbila víc, ale to neznamená, že Vražda v Hell's Kitchen je k zahození. Obvykle čtu spíš krimi novodobou, kde nevíte, komu můžete věřit a vrahem bývá někdo, kdo se už v knize předtím objevil, aby to mělo takový ten "wow efekt". A možná proto se mi líbí i knihy od Lee Harrisové. Jak jsem psala u Vraždy na Velký pátek, pokud se o detektivce dá říct, že je oddychová, platí to pro tuhle knihu.
Zpočátku jsem se nemohla moc začíst, ale nakonec se to povedlo a já se těšila na každou další stránku. Bohužel jsem neměla tenhle měsíc moc času na čtení, jinak bych knihu přečetla na pár zhltnutí.
Příběh se mi líbil, ale co bylo trochu zklamáním je právě to celé vyřešení toho, kdo je vrah a proč to udělal. To pro mě bylo takové slabé, ovšem celý předchozí proces mě velmi bavil.
Jen drobná věc, nad kterou jsem musela přemýšlet, a kdo víte, chci vědět taky, je možné, že jsem to nějak přehlédla - spoiler! - ten invalidní vozík na konci, díky kterému se odhalilo, kdo je ta mrtvá ze začátku knihy, tak jak? Nemohl to být stejný vozík, ten by přece sbalila policie, nebo ne? Kromě toho, jak by věděli, kam ho vrátit? Nebo ho Jane jen viděla a napadlo jí to? Prostě jak? Jsem zmatená.
A vztah Jane moc komentovat nebudu, mně se takový typ vztahu docela příčí, kór u postav, které jsem si docela oblíbila, i když chápu, že láska je láska, vášeň je vášeň.
Do dalšího dílu půjdu.

31.05.2024 4 z 5

Vina a trest Vina a trest Veronika Martinková

4. AUDIOKNIHA
Pokud hledáte detektivku, která se nezabývá jenom případem, ale z velké části i osobním příběhem hlavních postav, a zároveň milujete "páry roku", tak bez váhání do toho, doporučuji. :D
Do toho navíc si celou sérii můžete klást otázku: "Jak vlastně vypadá spravedlnost a férovost?"
Moje "zamilování se" do postav pokračuje i v tomto díle, na Hanu jsem skoro až alergická, určitě přítelkyně roku, ale David tedy nemá dvakrát co říkat, to je to samé, a taky ho nemusím, pán tvorstva, jak se chová mi je prostě nesympatické. V tomto ohledu je to pro mě tedy těžší, protože pro mě je, jak už jsem psala u předchozích dílů, dost důležité, jak si s postavami sednu.
Na druhou stranu ale nejsou postavy typicky bezchybně jednající a dokonalé, jako se občas stává.
Jinak je ale kniha za mě originální, jak už jsem psala, je to jiný detektivní příběh, za mě hodně propracovaný, to klobouk dolů před autorkou, já bych se už v celém ději ztratila, kdybych ho měla psát. Vztahy mezi všemi postavami jsou zajímavé, spíš ale negativní, řešení samotného případu je za mě hodně upozaděné, nicméně celý případ je v celém ději velmi důležitý. Měla jsem určitá podezření a některá se mi i splnila. Takže stejně jako u předchozího dílu jsem dost rozpolcená.
Každopádně detektivka naplněná příběhy k prasknutí.
Poznámky obsahující spoilery, které si nemůžu odpustit:
- Vzhledem k tomu, že Hanu nemám ráda a Dorotu/Sandru jsem si docela oblíbila, (ani nevím proč) a to, co David udělal, byl pro mě sice šok (nejlepší, že to celé poslouchám v práci při práci), jsem to škodolibě Haně "přála". Za to, jak Davidovi věčně nevěří, a koneckonců v minulém díle taky nebyla úplně svatá. I když, jak už bylo řečeno, Davida za jeho chování taky nemusím, komunikace s kýmkoliv silně vázne, on nikoho nepotřebuje, je sobecký a vše mu v podstatě prochází. Závěr si myslím, že se opravdu stal.
Měla jsem tušení, že se něco takového stane, když David nechal Flégra samotného. Něco mi říkalo, že nakonec ho někdo zabije a když ke konci bylo řečeno, že se našla mrtvola, tak nějak už mi to bylo jasné.
Co se ještě týče Doroty, podezírala jsem ji, že tam něco nehraje, ale i tak mě to úplně nenapadlo.

05.04.2024 3 z 5

Vdova Vdova Fiona Barton

Zprvu jsem se nemohla začíst, ale pak už to bylo lepší. Pokud hledáte něco, co má sice temnější téma (predátoři na internetu, pedofilie), ale žádné brutality a velké zvraty, pak doporučuji.
Kniha plyne pomalu, střídá se minulost s přítomností, ale díky datům se to dá dobře sledovat, střídají se i pohledy jednotlivých postav, k vyřešení se prokousáváme celou knihu pomalu, zatímco se dozvídáme o životě Jean, ale i o tom, jak snadné některé věci dnes jsou díky internetu (dovolím si odkázat i na knihu V síti). Díky zkušenostem autorky, která novinařinu dělala, do tohoto oboru trochu nahlédneme. Oceňuji i pohled do světa člověka jako Jean. Takový psychický teror od novinářů a veřejnosti nikomu nezávidím. Kniha pro mě nebyla špatná, ale čekala jsem něco víc. Každopádně jdu do dalšího dílu, který jsem si pořídila společně s tímto.

03.04.2024 3 z 5

Podíl viny Podíl viny Veronika Martinková

3,5/5
2. Audiokniha
A zároveň druhá detektivka psaná českou autorkou. A opět jako u první - hlavní vyšetřovatelé Hana a David mi nesedli. Hana byla za mě dost na prd přítelkyně, která měla očividně radši Davida než vlastního přítele a David mě vůbec neokouzlil tou svou povahou.
Ze začátku se mi kniha spíše nelíbila, ale nakonec mě to, paradoxně díky vztahům Hany a Davida a i ostatních postav, začalo bavit. Kniha se zabývá nejen případem, ale i životem postav, a nakonec jsem si v tom to kouzlo našla. Jen mi pak vyšetřování přišlo táhlé a jako by opakující se. Už jsem chtěla vědět, jak to tedy celé bylo! A jak to celé bylo, mě trklo v jedné části a nakonec se mi potvrdilo, že to tak opravdu bylo. Části s Anetou mě bavili a asi jsem si ji i oblíbila nejvíc. A hned po ní jsem si docela oblíbila Patrika.
A nakonec už si pouštím i další díl.
Poznámky obsahující spoilery:
- Klára mi přišla podle chování mladší než byla, ale možná jen můj dojem.
- Snažila jsem se být strašně nezaujatá, fakt, ale Hana se mi nejvíc zprotivila tím chováním k Patrikovi, čekala jsem, kdy ho pošle k vodě, lépe on jí. Možná je to tím, že na mě "špatní chlápci" neplatí, já radši ty "nudné" hodné... Proto mi asi ani nesedí David... Téma alkohol a závislost mě nikdy nebavilo a ani moc nezajímalo , ale dám tomu samozřejmě šanci.
- A proč mi přijde, že čeští autoři mají v knihách nevěru víc než ostatní?

18.03.2024 3 z 5

Čtyři strany mince Čtyři strany mince Lukáš Záleský

Krátká knížka na jeden večer. (Já se tedy ještě při tom jednom večeru pustím do další.) A pořád lepší než televize. Pokud jste ale doma sami, možná si tu televizi pusťte jako zvukovou kulisu, abyste se moc nebáli. Nebo takhle - já se nebála. Spíš jsem z toho měla znepokojivý pocit, protože každá povídka je temná.
Kniha je psaná svižně, čtivě, autorův styl mě baví. Kromě první povídky jsem odhadla konec každé. Asi se to dá trochu předvídat. Nicméně nejhororovější za mě byla ta druhá, trochu mi i připomněla jeden díl seriálu Grimm, to kvůli tomu, že někdy se domníváme, jak to vše bylo, v podstatě je jasné, jak to vše bylo, a ono to mezitím bylo jinak a nikdy to nezjistíme, protože v tom bylo něco víc. Třeba něco nadpřirozeného.
Po přečtení každé povídky/strany mince jsem se trochu zastavila a chvíli o ní popřemýšlela.
I tak mi na tom něco chybělo, na tom konci každé z nich.
Šedé sako - Určitě super na rozjezd. Hned mě to chytlo. Musím ale říct, že se mi konec líbil nejméně.
Vítejte v Brownville - Rozhodně nejhororovější, víc jsem zmínila výše. Asi se mi líbila nejméně.
Doktor - Tohle bylo zajímavé a umím si představit takový případ v nějaké detektivce. Tím ale nechci říct, že to nestačilo i takto. Asi se mi líbila nejvíc.
Děvčátko - Tato se mi taky líbila. Pohled na celý příběh, kdy koukáte s "hlavní postavou" na to, co se děje naproti v bytě je takové mrazivé.

19.02.2024 3 z 5

Co žije v lesích Co žije v lesích Lindsay Currie

Sice název knihy vůbec neodpovídá příběhu, protože se téměř vše odehrává vevnitř, ale nevadí. Je to takový jednoduchý příběh, myšleno bez nějakých vedlejších dějových linek. Ale tedy já jsem se bavila. A zároveň bála. Od začátku zajímavé a napínavé, knihu jsem měla přečtenou brzy. Postavy jsem si ihned hodně oblíbila a loučilo se mi s nimi těžce. Kniha je sice pro děti a mládež, ale i já, které je trochu víc přes dvacet, jsem se bála, kór když jsem četla večer v našem starém domě a nad hlavou se mi ozvala rána, jak nahoře na půdě skočila kočka. Asi. Nepátrala jsem po tom. Rozhodně jsem oproti Ginny zbabělec :D Příběh je sice jednoduchý, takový, který se dá jakž takž předvídat, ale jenom protože mám za sebou už mnoho knih. Připomněl mi mou velmi oblíbenou Pátračku Gildu, kterou jsem v dětství četla, takže rozhodně knihu mladším čtenářům doporučuji! Mně se moc líbila, četla se sama, myšlenka pěkná. Navíc taková záhada může spojit pár lidí dohromady, mrk mrk.
Konec možná trochu uspěchaný.

18.02.2024 4 z 5

Rebuilt Rebuilt Alex Scarrow

Kdo by tušil, že se z prvního dílu, který byl takovým klasickým začátkem apokalypsy a útěkem před zvláštním virem, dopracujeme až k nemyslitelnému převratu a k docela zajímavému nápadu a myšlence. Mně přijde, že od prvního dílu, přes druhý až závěrečný, autor jen "roste". Netušila jsem, že se dostaneme až k takovému závěru. Každopádně doslov nutno přečíst!
SPOILER: Velmi originální, ale upřímně si moc neumím představit takový "život". Líbil se mi otevřený konec. Přemýšlela jsem o něm a dokonce se mi o knize zdálo. Došla jsem k tomu, zda přece jenom není lepší smrt, jak hlásal Leon, než nesmrtelnost, "uchování". Sice po ní touží každý, ale ve výsledku - je to tak skvělé? Ale jak říkala Grace a další, ten vir a jeho cíl nešel pochopit a popsat, to se muselo zažít. Zkrátka velmi zajímavá myšlenka, ale pro mě depresivní.

25.01.2024 3 z 5

Instinkt Instinkt Tess Gerritsen

Díky komentářům a hodnocením zde, jsem po přečtení všech předchozích dílů váhala, zda si pořídit i tento, a nakonec jsem to nechala být. Úplně nakonec se mi ale dostala příležitost si tento díl pořídit a hned jsem se na něj vrhla. A... Možná jsem fakt tolik neměla dávat na všechny ty komentáře tady. Protože přestože možná kniha byla trošku jiná, zas tak obrovský rozdíl jsem nevnímala. Ano, napětí bylo rozhodně méně, ale jinak jsem se opět bavila a měla knihu brzy přečtenou. Autorka i tahle série se u mě řadí mezi ty nejlepší krimi série, které mám zatím za sebou.
Co mi ale moc nesedělo, je ten skok. Myslím skok v čase mezi předchozím a tímto dílem. Regina moc nevyrostla od minula, ale od minula je tu docela pokrok v technologii a hlavně zmínky o covidu a mně to prostě nesedělo. Chápu to, ale nesedělo mi to. Dobře, autorka chtěla asi zmínit covid, aby vzdala hold a poukázala na práci doktorů a sester, ale i tak, pro děj to nemělo nějaký velký význam a akorát to trochu poukázalo na ten skok. To je asi taková jediná věc, co mě zarazila.
Jinak opět zajímavé události. Určitě je opět o čem přemýšlet.
Spoilery:
Že nejspíš půjde o genetiku mi došlo, když se zmínilo, že Sofia vyhledávala krevní skupiny. Ale stejně mi to nedoteklo.

14.01.2024 5 z 5

Spolek nemrtvých holek Spolek nemrtvých holek Lily Anderson

Tuhle knížku jsem hrozně moc chtěla, protože co si budem, ještě víc jak anotace mě zaujala ta obálka. Čekala jsem asi víc Monster High - víc knihu pro mládež, takže vlastně příjemné překvapení.
Hlavní hrdinka je skvělá! A já si málokdy oblíbím hlavní hrdinku. Sarkastická, upřímná. Magie dává smysl - nelze čarovat jen tak, aniž by se ti to nějak nevrátilo. Téma vyrovnávání se se zármutkem. Vtip, vážnost, láska, přátelství.
Tentokrát jsem tedy zloducha odhalila, ale to bude tím, že už mám něco málo načteno.
Jindy si moc nevšímám, ale tentokrát hrozně bily do očí překlepy. June byla věčně Jane. Například.
Celkově kniha pro mě takový možná lepší průměr.
PS: (SPOILER)
Nejvíc ze všech lituju Greenwayovi.

13.12.2023 3 z 5

Čarodějky W.I.T.C.H.: Komiks 1-6 Čarodějky W.I.T.C.H.: Komiks 1-6 Elisabetta Gnone

Povedlo se mi ukořistit W.I.T.C.H. romány a teď i komiksy. Nadšení - jeden komiks odpovídá jedné knize W.I.T.C.H., takže to nejen čtu jako román, ale zároveň čtu i jako komiks. Pecka! SRDCOVKA!

18.11.2023 5 z 5

Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr Krystal Sutherland

Zajímavá kniha o duševních poruchách a nemocích, fobiích a o Smrti, ale i přátelství, rodině, lásce, s nádechem tajemna a fantasy, pojatá s osobitým humorem, ale i citlivostí. Dovolím si napsat, že docela silná - rozhodně jsem několikrát měla slzy v očích, cítila svoje srdce...a to jsem 1) čekala něco jiného (jako ostatně vždy) 2) po prvních stránkách byla nadšená 3) pak už ale moc ne a bojovala jsem sama se sebou, abych knihu nezaklapla (naštěstí jsem tuhle část překonala a kniha mě pak už jen chytla a nepustila).
Po knize jsem sáhla jako po oddychovce po přečtení (skoro) celé jedné krimi série, ale oddychovkou bych to nenazvala, a krimi jsem se "zbavila" jen asi ze 3/4. Ale to neznamená, že si stěžuji.
Kniha má i odkazy na plno různých filmů, postav, známých věcí, z některých jsem byla nadšená, ale víc jak polovinu jsem stejně neznala, protože filmy příliš nevyhledávám, a pokud, tak jsou to ty samé (oblíbené) dokola.
Nejvíc se mi líbili části se Smrtí, i to, jak jste nevěděli, v podstatě stejně jako Ester, čemu "věřit" a čemu ne, co se dá vysvětlit a co ne. Za mě zajímavý nápad.
Postavy mě bavily - myslím hlavně Ester, Jonaha, Heph a Eugena, který mi trochu (víc) připomínal mého vlastního bratra.
Přestože mi na začátku přišlo, že kniha nedává někdy moc smysl, tak nakonec dávala.
PS (spoiler):
Proč ty Esteřiny vlasy na konci? Proč? I když se to vzhledem k začátku dalo čekat, ale i tak - proč?! (Nejspíš mě tahle skutečnost štve, protože miluju zrzavé dlouhé vlasy)
...
"Někdy jsi statečná, když utečeš. Někdy jsi statečná, když zůstaneš. Je důležitý poznat rozdíl..."

18.11.2023 3 z 5

Super jednoduše: Bez masa Super jednoduše: Bez masa Zdeněk Pohlreich

Super jednoduše - bez masa je za mě ještě lepší než Super jednoduše. Tím, že mě tam zaujalo ještě více receptů než v té, kde je i maso.
Tyhle kuchařky jsou moje nejoblíbenější. Líbí se mi, jak jsou recepty super jednoduše popsané. A nejen to. I celkový design je super jednoduchý - ale méně je někdy více a zde to platí. Rozhodně velké plus je za mě u surovin, kde přímo VIDÍME, jak vypadají. Určitě velmi doporučuji obě Super jednoduše!

13.11.2023 5 z 5

Kočky útočí Kočky útočí Sarah Andersen

Upřímně - tohle mě nebavilo. Vtipné mi přišly možná dva komiksy, trefné asi taky dva, přišlo mi, že hodně z toho už je dost ohrané, koček moc nebylo, rady a pohledy na svět mi nic nedaly... Ale zase je pravda, že mladším to může třeba něco dát...

03.08.2023 2 z 5

Dcery Lamače kostí Dcery Lamače kostí Ted Dekker

Tak tady dávám 2/5 bodů, přestože děj byl možná i zajímavější než knihy, kterým jsem dala 3/5, ale já jsem se docela nudila. Může to být i tím, že před čtením této knihy jsem začala sérii od Roberta Bryndzy a čekala jsem na to, až mi přijde druhý díl.
Ani jedna postava se mi nezalíbila, možná maximálně Ricki, jejich chování mi přišlo neuvěřitelné a na konci i "pohádkové", jen jsem se modlila (haha, chápeme) abych už knihu dočetla a trvalo mi to fakt dlouhoooo. Některé věci opakující se a za mě zbytečně rozvleklé. Konec to zabil úplně. Zkrátka nemastná neslaná kniha, něco mi tam chybí.

30.06.2023 2 z 5