Sebasti Sebasti komentáře u knih

Plavý kůň Plavý kůň Agatha Christie

Jestli si chcete přečíst zapeklitou, ďábelsky vykombinovanou detektivku, sáhněte po Plavém koni. Jestli chcete vidět Agathu v celé parádě a zjistit, proč je tak uznávaná, sáhněte po Plavém koni. Jestli chcete být opravdu překvapeni dokonalým rozuzlením, kde vaše túra za vrahem (který je zde skutečně nevypočitatelný a čertovsky geniální) skončí totálním fiaskem, sáhněte po Plavém koni. Po jedné z nejlepších detektivek Královny zločinu, kde snad přeskočí svou dobu a vykreslí vám napínavou, neskutečně tajemnou, obdivuhodnou a krásnou atmosféru magického hostince Plavého koně. Doporučuji co nejsrdečněji!

15.12.2015 5 z 5

Malé šedé buňky: Jak to vidí Poirot Malé šedé buňky: Jak to vidí Poirot Agatha Christie

Dle mě je to krásná knížka plná milých citátů malého geniálního Belgičana. Někdy je třeba se nad tím zamyslet. Velice hezké a poučné jako doplněk k detektivkám Královny zločinu. Jestliže jste její milovník, jako já, nesmí vám knížka chybět v knihovně:)

09.12.2015 5 z 5

Záhada Modrého vlaku Záhada Modrého vlaku Agatha Christie

Skvěle, Agatho! Skvěle. Po knížce jsem sáhl jako po "nejhorší detektivce od Královny zločinu", jak o ní autorka sama prohlásila. To ale opravdu nevím, jestli jsem četl tu samou zamotanou detektivku. Než jsem knihu přečetl, podíval jsem se, kdo je vrahem, a řeknu vám, víc překvapen jsem byl snad už jen u knihy Deset malých černoušků. Vyzradil jsem si rozuzlení, protože jsem si byl téměř naprosto jist, kdo je vrahem. Zápletka s rubínem je geniální, stejně jako všechny postavy. Kniha má asi vše, co má detektivka mít. Docela nepříjemnou oběť, podezřelé, potenciálního vraha, dost slušný motiv a ďábelského zabijáka.

20.10.2015 5 z 5

Smrt lorda Edgwarea Smrt lorda Edgwarea Agatha Christie

Tak tentokrát jsem se nevydal na dobrodružnou túru za geniálním vrahem, jelikož jsem si v komentářích přečetl nenápadný spoiler a následně se podíval na konec. A musím říct, že i přes to mě zaujala. Protivný lord, jak už to v detektivkách bývá, je chladnokrevně a nekompromisně zabit. Nejdříve to vše vypadá na jeho manželku, ale pak se to nějak - celkově zvrtne. Příběh je docela zamotaný, po přečtení vám sice přijde, že je vše docela jednoduché, ale když ho budete chtít převyprávět, budete se zadrhávat a stejně něco zapomenete. Určitě knihu vezměte a přečtěte!

26.09.2015 5 z 5

Pět malých prasátek Pět malých prasátek Agatha Christie

Dojemný příběh točící se kolem pěti podezřelých osob, z nichž jedna chladnokrevně otrávila úspěšného malíře Amyase Cralea. A s tím se prostě musíte smířit. Někdo z těch pěti je pachatel. Netradiční detektivka, tady skoro nehádáte vraha, je nejlepší ukázat na jedno "prasátko" a říct, budu prostě podezírat tohohle. A konec vás buď překvapí celkovým rozuzlením, nebo motivem a provedením vraždy. Nevím, jestli bych knihu považoval za nejlepší poirotovku, to závisí na stylu čtenáře. Mně připadala jako velmi smutné, psychologické a konverzační hledání vraha, které si zaslouží skoro pět hvězdiček :)

26.09.2015 4 z 5

Prasklé zrcadlo Prasklé zrcadlo Agatha Christie

Dlouho jsem měl u knihy čtyři hvězdičky. Nedávno jsem viděl film a připomněl si tu skvělou, téměř nepředvídatelnou zápletku a vynikající dojemný motiv. Postavy jsou dobře vykreslené, atmosféra moderního hereččina sídla je příjemná a slečna Marplová samozřejmě také :) Takže rychle pět hvězd!

26.09.2015 5 z 5

V hotelu Bertram V hotelu Bertram Agatha Christie

Úžasně zajímavé. Dvě poměrně odlišné zápletky v jedné knize. Bavilo mě pozorovat, jak se Agatha unáší dějem, který skvěle plyne. Já, velmi pomalý čtenář, jsem knihu přečetl za necelé dva dny, tak mě bavila. Ale nejedná se o "christieovsky promyšlený zločin", které mě tak uchvacují.

13.07.2015 3 z 5

Poslední víkend Poslední víkend Agatha Christie

Velice poutavý a dojemný příběh. Detektivka je opět smotaná s trochou lásky. Hrozně mě bavily úžasné postavy. Také jsem zjistil, že Agatha měla smysl pro humor, nečekal jsem, že se u hledání vraha zasměji. Zápletka je opravdu zajímavá, snad i originální. Jedna z mých oblíbených knih od Královny zločinu.

13.07.2015 5 z 5

Vánoce Hercula Poirota Vánoce Hercula Poirota Agatha Christie

Ano, takže konečně, po převelice dlouhé době, jsem odhalil vraha. Jenomže odhalit pachatele je to nejmenší, co můžete dokázat, hlavně u téhle knihy. Jestli někdo dokázal předvídat celou zápletku, má u mě kornout vánočních perníčků.
Hodně se mi líbily postavy. Je možné tu podkladně podezírat kohokoliv. A ani mi nevadilo, že Poirot se objevuje až někdy na sedmdesáté stránce.
Doporučuji :))

02.07.2015 5 z 5

Rané případy Hercula Poirota Rané případy Hercula Poirota Agatha Christie

Tak tohle je nejúžasnější a nejzajímavější povídková sbírka, kterou jsem dosud četl. Tohoto muže s vejčitou hlavou a krásnými neobvyklými kníry já prostě zbožňuji. Každá povídka mě nějakým způsobem nadchla.
Nejoblíbenější povídka - Případ na moři

24.04.2015 5 z 5

Hra na vraždu Hra na vraždu Agatha Christie

Skvělé, naprosto nečekané a úchvatné rozuzlení. Vrah se mi v tomto případě neskutečně hnusí. Agatha to se mnou prostě umí! :D

02.04.2015 5 z 5

Smrt v oblacích Smrt v oblacích Agatha Christie

Úžasně poutavý příběh, od kterého není jednoduché se odtrhnout. Jen mi přišlo, že rozuzlení mohla Agatha ještě vylepšit, i když je toto rozuzlení také dobré. Přesto že je tu dost postav, zdá se mi, že to snad skoro nikdo udělat nemohl a vás tak štve, že nemůžete na nic přijít! Nakonec ale uvidíte, že se opět jedná o špičkovou záhadu, kterou vám může skvěle vysvětlit jedině náš Belgičan!
A hlavně potěší, že se v knize mluví o Československu.

19.03.2015 4 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Knížku jsem začal číst dříve, ale nedočetl jsem ji. Pak se mi zase dostala do ruky a já ji hned dočetl. Rozuzlení bylo překvapivé a dost promyšlené, vážně se mi líbilo. Ale knížka mi v mnoha ohledech připadala zdlouhavá a většina odstavců bylo úplně zbytečných. Ale Rowlingová mě prostě překvapila! Je to něco úplně jiného než Harry Potter a i tak je to super. Stojí to za přečtení!

03.03.2015 4 z 5

Smrtonoš Smrtonoš Agatha Christie

Některé povídky byly skvělé, že jsem se třeba i bál. Některé mi přišly jakoby nedokončené, jakoby zkrácené, nevím. Dlouho jsem chtěl dát jen dvě hvězdy, ale potom začaly přicházet povídky jako třeba Podivný případ sira Arthura Carmichaela, Rádio nebo Svědkyně obžaloby.
A jelikož jsem před touto knihou četl nejlepší knihu královny detektivek, Deset malých černoušků, čekal jsem něco podobného. Nakonec se mi kniha četla pomalu, neměl jsem na ní takovou chuť, kterou mívám u opravdu zajímavých knížek.
Nejlepší povídka - Červená

15.02.2015 3 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Detektivka?! Mně to v mnoha ohledech přišlo jako horor! Každou chvíli se bojíte, jak zemře další "černoušek"! Naprosto geniální!! Všechny postavy byly skvělé a do posledních stránek nebudete vůbec tušit, kdo a jak vraždí! Podle mne jedna z nejlepších a nejpromyšlenějších knih od královny detektivek.
A musím dodat - líbí se mi ten štítek Plánovití a inteligentní vrazi :))

01.02.2015 5 z 5

Sittafordská záhada Sittafordská záhada Agatha Christie

Úžasná atmosféra, zasněžená Anglie a - vražda! Celý příběh dobře spletitý a rozuzlení nečekané.
Emily, která také vyšetřovala, mi přišla velmi sympatická. Knížka je jedna z mých nejoblíbenějších od Královny zločinu, zimní atmosféra je neodolatelná! Zápletka je velice dobrá.

27.12.2014 5 z 5

Záhadný pan Quin Záhadný pan Quin Agatha Christie

Tato knížka mě prostě a jednoduše bere! Ať už je to tou záhadnou temnou atmosférou, příjemným panem Satterthwaitem nebo samotným panem Quinem. Nejvíce se mi samozřejmě líbily ty povídky s vraždami, u kterých jsem na konci jen seděl s vytřeštěnýma očima. Povídky by si určitě zasloužily zfilmování, nechápu, že to nikoho nenapadlo.
Nejlepší povídka - Skvrna na skle

20.12.2014 5 z 5

Plzeňské pověsti a legendy Plzeňské pověsti a legendy Miloslav Bělohlávek

Hezké, krátké, místy i vtipné pověsti z Plzně, které doplňují krásné obrázky Marie Lacigové se mi opravdu líbily. Když znáte místa, kde se vše odehrává a dokážete si představit, jak třeba po Gerlachovském domě kráčí Bezhlavý rytíř, je vše opravdu hezké.

18.12.2014 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Dle mého názoru nejlepší díl Harryho Pottera. J. K. Rowlingová má neskutečně mnoho nápadů a nebojí se je použít, to je vidět!

02.11.2014

Na vrcholu vlny Na vrcholu vlny Agatha Christie

Moje první knížka od Agathy Christie, královny detektivek. Už chápu, proč se to o ní říká. Prostředí je dokonale chladné; rozvětvená anglická rodina, podezřelí členové, jejich sídla a podivné vztahy. Nechybí samozřejmě dokonalá vražda a ne jedna!
Úžasný příběh a skvěle zamotaný! Jedna z nejpodařenějších :))

01.11.2014