Séboun komentáře u knih
2 - ryzí brutalita
3 - nostalgie
4 - k zamyšlení
5/5
Román 1984 mě neuvěřitelně zasáhl a šokoval. Žiji v přesvědčení, že by si ho měl přečíst každý. Opravdu každý.
5/5
Ze všeho nejvíc se mi na této knížce líbilo právě to její poselství (neřeknu ale, o které poselství se jedná - jen si to koukejte přečíst :P). Autorova hra se slovy (branka v agónii atd.) a celkový styl jeho psaní jsou záležitosti, kterými jsem byl během čtení naprosto nadšený, pročež si myslím, že mistr Zusak má opravdu výjimečný spisovatelský talent.
Moje první Kingovka.
Pro budoucí čtenáře mám jednu radu: Nenechte se v žádném případě odradit pomalejším rozjezdem, protože mi věřte, že v závěru nebudete vnímat nic z toho, co se kolem vás děje - budete totiž beznadějně vcucnuti do děje a nebudete věřit vlastním očím!
4/5
V lese visí anděl je bezpochyby velmi kvalitní detektivkou. Autorův styl psaní, plynulost děje, propracovaný příběh a sympatické postavy jsou důvodem, proč se už teď těším na příští případ dvojice Munch a Krügerová.
5/5
Bylo mi asi třináct, když jsem ji poprvé držel v rukou. Od té doby jimi prošla ještě minimálně třikrát a jednou jako bonus v němčině. To samé platí pro všechny následující díly. Celá série je pro mě srdcovka a každý ze sedmi dílů má u mě plný počet.
5/5
Nana (postava) mě opravdu dokázala vytočit, což se nestává tak často. Pokud jde o příběh samotný, tak jsem se jím nezvykle dlouho prokousával.
2/5
Nevím, jak to ten Irving dělá, ale všechny jeho knihy mě jednoduše nadchly. Owen není výjimkou.
5/5
Pro mě osobně srdeční záležitost a nejoblíbenější kniha, kterou jsem doposud četl. Howgh.
5/5
Pěkně propracovaný příběh, vadily mi pouze překlepy a pravopisné chyby.
4/5
A na scénu opět přichází šílený fanoušek!
Právo nálezce je velmi kvalitní koktejl smíchaný z nejlepších možných surovin - nejprve panák Misery, poté 2 deci Rity Hayworthové a na závěr dochucení ve formě nových i staronových hrdinů. Paraplíčkem na tomto božském drinku je ovšem Brady, jehož temná mysl se pomalu opět probouzí k životu.
Už teď se těším na mistrovu příští barmanskou show!
5/5
První díl se mi líbil víc, ale i tak musím dát Dívce, která si hrála s ohněm nejvyšší možné hodnocení, protože se jedná o skvěle promyšlený a poutavý příběh.
5/5
Musím hodnotit nejvyšším možným počtem hvězdiček, protože se mi kniha neskutečně líbila. V českém překladu jsem ale našel drobnou nesrovnalost - v prologu Henrikovi chybí na stěně desátá květina, ale časově to nesedí, když Harriet zmizela v roce 1966 - prázdné mělo být místo pro květinu číslo 9 (anglická verze prologu mi dává za pravdu). :D
5/5
Velmi působivý a strhující román, který čtenáře seznámí s nechutnými praktikami diktátorského režimu v KLDR, pro který je člověk pouze věcí a majetkem státu, který nad ním má nepředstavitelnou a prakticky neomezenou moc.
Vymývání mozků je všudypřítomné a severokorejská propaganda, společně s bezmezným uctíváním kultu "Kimů" (bezchybní a moudří vůdci lidu, kteří se obětují pro svůj lid a chrání je před imperialistickou agresí), mě nutí zamyslet se nad otázkou, jak je něco podobného v dnešní době vůbec ještě možné. Odpověď je nasnadě: věčný strach z udání, trestaneckých táborů, mučení a smrti, hlad, ponížení a kompletní izolace od ostatního světa dělá z lidí bezbranné, vyčerpané roboty, kteří spíš přežívají než žijí podle motta: "Plav s proudem, však ono to nějak dopadne".
Samotného by mě zajímalo, jaké procento občanů KLDR opravdu věří v ten propagandistický blábol o blahobytu v jejich zemi a bezchybnosti jejich vůdců, se kterým se denně setkávají (skrze ampliony, stranické noviny atd.). Těžko odhadovat...
Doufám, že si tento román přečte i pár rudých hvězd, ať vidí, že jakákoliv forma komunismu vede do pekel!
4/5
Podle mého názoru nejlepší díl celé trilogie. Vždycky po ní hrábnu, když se chci zasnít a oddychnout si.
5/5
Podle mého názoru se nejedná o "klasickou" Kingovku, ale to Lunaparku vůbec neubírá na kráse. Naopak. Při čtení jsem si neustále říkal: "Tak a teď příjde ten scary moment", ale ten jaksi nepřicházel. Závěr super se vším všudy. Paráda.
4/5
Při čtení Cuja jsem se v určitých pasážích dost nudil, což se mi u Kinga nestává moc často.
3/5
Naprostá bomba. Četl jsem v češtině a v němčině a v obou jazycích to prostě má grády. Jack je jedna z nejlepších literárních postav vůbec.