Selhan Selhan komentáře u knih

Nádraží Perdido Nádraží Perdido China Miéville

Souhlasím. Šok. Tahle kniha mne uchvátila, město plné nespoutané představivosti, špíny, páry, a napětí. Hlavní hrdina lehce připomíná Mrakoplaše, ovšem ve světe o dost temnějším.O mnoho temnějším.
Kniha je napsána opravdu svým stylem, velmi zvláštním, často se úmyslně stává nepřehlednou a popisů je vskutku dost, mně osobně to ovšem plně vyhovovalo. A za poznání Tkáče to určitě stojí.

Soudné sestry Soudné sestry Terry Pratchett

Tentokrát je parodizován Macbeth, a jako vždy neuvěřitelně vtipně a inteligentně. Dokonce se setkáme i s vedlejší postavou bouře či zamilovaného šaška.

Zimoděj Zimoděj Terry Pratchett

Knihy o Toničce jsou zvláštní. Skoro jako by k Zeměploše nepatřily. Děj je vlastně dost mrazivý, a v tomto díle doslova. Ovšem nebojte se, že by zde nebyla zábava. Nac Mac Fíglové se o ni postarají stoprocentně. Už jen to, že tyto víly vyhodili z vílí země protože pořád chlastali a smrděli za své.

Hrabě nula Hrabě nula William Gibson

Gibson píše stále skvěle (i když mám pocit, že je s postupem času méně avantgardně gibsonovksý a více čitelný), a je to úžasné čtení, ale upřímně je taky asi třeba říct, že Neuromancer pokračování nepotřeboval, a je to taková předzvěst žánrového prokletí zbytných sequelů. Nápad s bohy ze stroje ve skutečnosti není rozpracován do žádné hlubší zajímavosti, jen do delší expozice.

16.02.2023 4 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Naspáno to není nějak úžasně (možná své dělá překlad, který v některých místech úplně nelícoval), a příběh vlastně nedává moc smysl, ale ta představivost a vtipnost za přečtení stojí, bavil jsme se výtečně.

01.03.2019 4 z 5

Zlatý muž Zlatý muž Philip K. Dick

Všechny, snad kromě Krále Elfů, který je podivným autorovým zblouděním do žánru fantasy, vás nechají ještě dlouho přemýšlet, jak je u autora zvykem.

Zajímavé časy Zajímavé časy Terry Pratchett

Díl, který se vrací ke kořenům! Tedy, znovu se zde setkává Barbar Cohen s Mrakoplašem, tentokrát při tažení na Vyvažovacím kontinentu (ano, domovina Dvoukvítka), kterýžto je celý parodií na Čínu. Barbar Cohen zde se svými přáteli hrdiny exceluje. U tohohle dílu se stále směju, i když na něj jen vzpomínám.

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

První setkání s kapitánem Elániem, který musí dát do kupy policejní sbor i sám sebe, neboť na město zaútočil drak. Hlavně přístup Vetinariho mě zase skvěle pobavil.

Mimochodem, podle knihy vznikla i počítačová hra, pojmenovaná jednoduše Discworld. Je to klasická adventura ještě na DOS, ovšem svým vtipem se knihám vyrovná.

Hardcore Mona Lisa Hardcore Mona Lisa William Gibson

Tady už jsem opravdu rozpolcen. Gibsonovo psaní mám ohromně rád, ale v tomhle dílu už vážně dost chybí nosné myšlenky – navíc se i v tom jazyku, mám dojem, výrazně otupil. Ve srovnání s Neuromancerem jsem dost zklamán, a uvažuju i o třech hvězdičkách... Ale když to srovnám se zbytkem kyberpunku, sci-fi nebo i fikce obecně, tak by to asi nebylo fér.

16.02.2023 4 z 5

Klany Alfanského měsíce Klany Alfanského měsíce Philip K. Dick

Planeta, která celá slouží jako sanatorium, to je nápad, který v rukou P. K. Dicka nemohl dopadnout špatně.

30.11.-0001

Magický prazdroj Magický prazdroj Terry Pratchett

Mrakoplaši se ozvalo jeho svědomí! Čímž si samozřejmě zadělá na pěkný malér. Neboť supermág je tak silný, že dokázal proměnit i Vetinariho v ještěrku. A to je co říct.

Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Pratchett si vzal do merku Hollywood a že z toho vznikla skvělá kniha je snad jasné. Kousek od Ankh-Morporku ve Svatém Lesíku se probouzí pradávné kouzlo Hollywoodu a ovládne celé město. Kolík Aťsepicnu v nejlepší fomrě, chytrý pes Gaspoda a další zvířectvo, strýček Oskar a tisíc slonů!

Těžké melodično Těžké melodično Terry Pratchett

"Sex, drogy a hudba s kamením!"
Ano, Zeměplochu ovládla hudba. Ale jaká. Vše začíná v malém chrámku, který tam určitě vždy byl, a kde hlavní hrdina najde elfku (kytaru). Už kapela Howling Stones složená z člověka, trpaslíka a trolla je zárukou dobré zábavy, a co k tomu ještě Zuzanku, která musí po svém dědečkovi přebrat všechny povinnosti. Jejím dědečkem je Smrť.

30.11.-0001