Semtamťuk komentáře u knih
Shrnuto: všeho s mírou a zkoušet, co vyhovuje vašemu tělu a střevnímu mikrobiomu.
Itálie, emoce, dospívání. Zdařile zachycený vnitřní svět ústřední hrdinky, ale celkově na mě kniha působila spíš jako sofistikovanější telenovela. Posloucháno jako audiokniha v podání Terezy Hofové.
Kniha o městských liškách, velká část textu je věnována odchytu lišek v Berlíně pro to, aby jim byli nasazeny obojky s lokátorem. Další část textu je věnována městské fauně obecně, a pro samotnou lišku a její život tak nezbývá tolik místa, jak by z názvu mohlo vyplívat. Kniha je i přes nadmíru překlepů čtivá a nadšení autorky nakažlivé.
Kniha zůstává ve vysvětlování frazémů na povrchu, občas působí příběhy dost uměle a děti se v doslovném držení úsloví chovají často jako ze zvláštní školy. K tomu psaná obecná čeština trhá uši. Některé příběhy dvojčat jsou vtipné a povedené jsou zejména ty realističtěji komponované (jako ty z oddílu).
Andrea svým vnitřním rozpoložením připomíná Sylvii Plathovou, tak jak ji zachytila Elin Cullhed v Euforii. Stejně hysterická, vlastně nesympatická hrdinka, která se plácá ve svém životě . V "knize nářků" navíc v emočním vztahu ke dvěma mužům.
Hlavní hrdinkou ekologicky zaměřené knihy je mimo džungli běžkyně Vilma. Své dobrodružství v Africe vypráví v ich-formě, dialogů je pomálu, což souvisí mimo zvolené formy také s tím, že se Vilma ocitne v prostředí afrického kmene, a jelikož nemluví jeho řečí, spoustu věcí si musí interpretovat sama. Je to hezký příběh o odvaze a přátelství. S nádhernými ilustracemi Tomski&Polanski.
Začátek čtení byl krušný, souvislé vyprávění bez oddychových pomlk-kapitol, změť jmen, ze kterých vykrystalizovalo pár záchytných bodů v podobě hlavních postav, ale knihu jsem nakonec neodložila a suše černého vyprávění Čarodějničky jsem přišla na chuť.
Platzová zdařile zživotňuje Felici, Kafkovu snoubenku, která si uchovala štos spisovatelových dopisů, o něž se v románu strhne velký zájem. Zejména v románu ale vypovídá o tom, jak jeden člověk ovlivnil životy řady lidí. Čtení komplikuje řada časových rovin, včetně linie autorčiny reflexe přípravy rukopisu.
Jednoduché detektivní příběhy, které začínajícího milovníka detektivek pobaví. Prim ovšem hraje slovní humor. Takže je to mňoukej.
Dojemná legenda o holčičce s duší anděla, která dávala ostatním lásku a starala se o druhé víc než o sebe. Z knihy sálá velmi křehká a laskavá atmosféra, na které se podílí také ilustrace. Dcera se ale zadrhávala na knižních slovech a neobvyklém slovosledu.
Hravé básničky, které vyšly také na CD. Geniálně je zhudebnil Slávek Janoušek a zarecitovala Bára Hrzánová.
Úžasné hrátky s jazykem, které děti asi neocení v celé šíři, dobrodružství a poznání, že bytosti nemohou být striktně rozdělené do škatulek dobrý/zlý.
Podrobný a koherentní výklad principů kapitalismu. Pravidel, které se potácí v hranicích duálního myšlení. Bohužel bez vyhlídek do budoucna.