Senza Jenka Online Senza Jenka komentáře u knih

Sukuby to rády horké Sukuby to rády horké Jill Myles

Hm, první díl se mi asi líbil víc. Jackie je z části blbá a z části neinformovaná (jak má například vědět, že když vyřídí vzkaz a rozleje kafe, vlastně tím pozvala do domu démona?). Ta záležitost se Zanem... Mno...
Obálka je hrozná a název otřepaný. Velké mínus překladatelce a redaktorce, i když od nakladatele tohoto typu těžko asi čekat nějakou zodpovědnou redaktorskou činnost. Ovšem zjistit si, že překládám druhý díl a najít si ten první, je úkol pro žáka základní školy. Pak by se nemohlo stát, že z Noema je Noah, z dealerů kupčíci apod.

14.11.2011 3 z 5

Smrt zrozená v Praze Smrt zrozená v Praze Miroslav Žamboch

Zajímalo by mě, co má pan Žamboch proti panu Kulhánkovi :o)
Netvrdím, že jsem všechno pochopila (holt nejsem génius jako Alex), ale má to odpich a má to říz. Umřelo pár klaďáků, pár kladných záporáků a spousta hnusáků.
Akorát by mě zajímalo, jak mohla Marika skočit do patra Krakatitu z tramvaje - to mi fakt vrtá hlavou :o)

25.03.2011 5 z 5

Zápalné oběti Zápalné oběti Laurell K. Hamilton

Vyšetřování pyrokinetického žháře rozhodně není gró této knihy. Spíš šum na pozadí. Největší problém je samotný koncil a problémy s leopardodlaky, které jsou částečně spojené právě s koncilem.
V kostce - koncil je pěkná banda srá.., kteří úpírům vládnou hrůzou a strachem. Anita trochu zapůsobí na jejich svědomí, takže odjíždějí ochuzení o pár postav a trochu zodpovědnější ke svému druhu i okolnímu světu.
Knihu jsem shltla ze jedno odpoledne a dávám pět hvězdiček. Sice to od pátého dílu začíná být čím dál víc nabité sexuálním napětím, ale asi to ničemu nevadí.

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

V čerstvých sedmnácti jsem byla na jednom motivačním kurzu, kterým se jako červená nit táhl příběh Santiaga a jeho cesty za pokladem.
Ta kniha má pro mě tím pádem jeden rozměr navíc :o)

Hořké tajemství Hořké tajemství Barbara Wood

Tohle je hodně zajímavá kniha. Autorka si tu hraje s teorií o partenogenezi. Nejvíc nesmyslné mi ale přišlo pozdvižení, které to vyvolalo - církev to v příběhu jednoznačně popřela, protože by to údajně ohrozilo jejich tvrzení o neposkvrněném početí Krista. Jenže partenogeneze spočívá ve vyprodukování své vlastní kopie - tj. Marie by musela porodit holčičku, aby to vůbec na partenogenezi svést šlo :o)

Zloděj času Zloděj času Terry Pratchett

Cesta paní Kosmopilíkové mě fakt dostala.

Čarodějky na cestách Čarodějky na cestách Terry Pratchett

Stařenka Oggová a banánové daiquiri.

30.11.-0001 4 z 5

Drasticky děsivý Dexter Drasticky děsivý Dexter Jeff Lindsay (p)

Srovnávat film a knihu je někdy hodně těžké. Jsou knihy, které jdou na stříbrné plátno převést v nezměněné podobě a knihy, u kterých to nejde tak snadno, nebo u kterých to nejde vůbec. A pokud se jedná o seriál, tím spíš. Víc času nabídlo filmařům prostor pro přidání scén a větší polidštění hlavní postavy. Některé vztahy a skutečnosti úplně překopali - nemohu říct, jestli je to na škodu nebo ne. La Guerta je v knize sice hezká a ambiciózní, ale taky blbá jak troky a na konci zemře. Nekoná se žádná love story mezi Deb a Brianem a Brian mizí, zatímco v seriálu je jeho pouť ukončena rukou vlastního bratra. V knize je Debora svědkem Dexterova duševního zápasu, když leží připoutána na stole (mimochodem v kontejneru v přístavu, žádný domeček) a Brian přesvědčuje bratra, aby ji zabil, takže zjistí, co je Dexter zač a vyrovná se s tím. Seriál postrádá většinu Dexterových myšlenkových pochodů a ty, které tam vyslechneme, nejsou ani z poloviny tak vtipné. Navíc kniha má pro mě další nespornou výhodu - mohu se do ní zakousnout a mám-li čas, přečíst ji na jeden zátah - nemusím x dílů netrpělivě čekat, jak to vlastně dopadne.
VELKOU POKLONU SKLÁDÁM JAK AUTOROVI, TAK PŘEKLADATELI - KNIHA OPLÝVÁ VÝBORNÝM SUCHÝM A ČERNÝM HUMOREM A NÁDHERNOU ČEŠTINOU!!!

Duna Duna Frank Herbert

Není to jednoduché čtení, ale stojí to za to. Jedna z knih, které ve mě zanechaly hluboký dojem.

Noční klub. Díl druhý Noční klub. Díl druhý Jiří Kulhánek

Pěkné, svižné, vtipné a morbidní pokračování rozvyprávěného příběhu. Chtěla bych takového Kocoura :o)

Smrtící tanec Smrtící tanec Laurell K. Hamilton

Líbí se mi vývoj postavy, který Anita od první knihy prodělala. Na začátku v tom měla jasno - upír je chodící zubatá mrtvola a lykantrop je nemocný člověk, který jednou za měsíc obroste srstí. Jenže byla svědkem Jean Claudova "usínání" a také proměny svého "miláčka" vlkodlaka. Nic není tak jednoduché, jak se zdálo. Tady už nám také dojde na milostnou scénu a vztahy se vyhrotí - který z nich to bude?

Cirkus prokletých Cirkus prokletých Laurell K. Hamilton

Další pochybný podnik - po baru a hospodě tu máme pěkně ulítlý cirkus. A kdo by řekl, že zrovna pod ním, hluboko v podzemí se nachází hlavní sídlo vládce města?
Začali se nám tu poflakovat opravdu prastaří upíři, z legend povstala další nadpřirozená potvora a krev opět stříká vzduchem.
Na scéně se objevuje fešný vlkodlak.

Rozbřesk Rozbřesk Stephenie Meyer

SPOILER: Že bude z Belly upír, bylo jasné od prvního dílu. Že si ale před tím ještě pořídí poloupíří dítě byl pro mě docela překvapivý zvrat událostí.
Že po proměně bude schopná dělat mentální štít jsem také čekala od prvního svazku a Jakeovo "otištění" bylo jasné ve chvíli, kdy Bella porodila holčičku.
Dělo se toho tady dost a četlo se to dobře :o)

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Není to zázrak, ale ani odpad. Film je slabým odvarem knihy a kdo ji posuzuje podle něj, dost se plete. Také nechápu, jak někdo mohl ohodnotit celou knihu podle prvních slov či prvních dvou stránek - tak prostě napíšu, že mě nezaujala a tečka. Nemusím se předhánět v negativech, obzvlášť když nevím, o čem mluvím, že?!!!
Díky filmu dostal příběh zprofanované přízvisko "sága" a také vzbudil větší pozornost, než kdyby vyšel jenom knižně (i Harry Potter by bez filmu měl jen poloviční popularitu). Lidé se rozdělili na dva tábory - milovníky a odpůrce a u mnoha z nich - na obou stranách - je to jen póza. Lidičky, napište, z jakého důvodu se Vám líbila nebo nelíbila (jazyk, téma, dialogy, spád...) a pózy, si nechte pro fotografa!

Něco z Noční strany Něco z Noční strany Simon R. Green

Maminka nebyla tím, čím se zdála být :o) A ten domeček taky ne.

Nepřítel Nepřítel Lee Child

Výlet do minulosti za Jackem v uniformě. Jedno z mála setkání s jeho rodinou. Zapeklitý případ. Neortodoxní přístup k vyšetřování. Neoblíbení "empíci" v akci.
Skvělé čtení

Testament Testament David Morrell

Asi nejsilnější příběh, který Morrell napsal. Spád děje má nejvyšší otáčky a důvody se vlastně dozvídáte až cestou.
On totiž boss těch fanatiků s rozhovorem souhlasil, ale pak se mu jaksi nelíbilo, co Bourne napsal. Hned na prvních stránkách přichází o dva členy rodiny a se zbytkem se dává na nervydrásající útěk, který končí uprostřed hor.
Konec je třešničkou na dortu a nutí k zamyšlení.

Arazanini vlci Arazanini vlci John Flanagan

Taková autorova klasika. Čte se to dobře, ale napětí a akce minimum. Děj poměrně jednoduchý a přímočarý. Škoda, že se autor už hodně opakuje.

17.09.2024 3 z 5

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Kniha Pýcha a předsudek si mě získala. Tohle bylo čiré utrpení. Nebýt to audiokniha, kterou jsem si pustila k mytí nádobí a podobným aktivitám, nedala bych to. Z psychologického či historického hlediska jde jistě o zajímavou společenskou sondu, ale mě to prostě nebavilo.
Paní Dashwoodová s Marianou jsou přepjaté, trochu hysterické a mají nulové sebeovládání. Edward je bezpáteřní ňouma. Willoughby je plytký, bezcharakterní hajzl. Nevlastní bratr John, jeho příšerná žena a zbytek její rodiny... nedostává se mi dostatečně přiléhavých přídavným jmen. Jediný, kdo mi byl trochu sympatický, je plukovník. Paní Jenningsová s výhradami. Se vší úctou k autorce - je to dlouhé, banální a užvaněné...

08.09.2024 2 z 5

Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Hodně prvků připomíná knihu Stříbrná labuť. Jen to není tak zvrácené, nelogické a rádoby mystické.
Reed není tak úchylný, jako Bishop a Ella je, na rozdíl od Madison, holka z hodně tvrdých a chudých poměrů. Působí to celkem uvěřitelně a dobře se to četlo.
Jen to na mě v závěru působilo trochu moc nataženě. A anotace dalších dílů mě spíš odrazují, než lákají pokračovat ve čtení. Nu... časem se ukáže.

30.08.2024 4 z 5