Sheldon
![Tři oříšky pro prince Tři oříšky pro prince](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528857/tri-orisky-pro-prince-6588b05e0807f.jpg?v=1703456862)
Velice čtivá a vtipná kniha Pavla Trávníčka, která mě zaujala svou výpravností, spádem a hezkým zpracováním.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Parléřovský mýtus: Rod Parléřů - dílo a jeho ohlas Parléřovský mýtus: Rod Parléřů - dílo a jeho ohlas](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484068/parlerovsky-mytus-rod-parleru-dilo--SAl-484068.jpg?v=1636573103)
Životní dílo pana profesora Jiřího Kuthana, který zde zapsal své celoživotní bádání. Vše doplnil o vlastní a pozor barevné fotografie. Skvělá kniha!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mindhunter - Lovci myšlenek Mindhunter - Lovci myšlenek](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468592/mindhunter-lovci-myslenek-5AG-468592.png?v=1629972677)
Strhující kniha od autora, který ví co dělá a zachránil spoustu lidí před sériovými vrahy. Pro mě učebnice kriminalistiky paar excellence.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vzpomínání: na osobnosti, události a zážitky, jež by neměly být zcela zapomenuty Vzpomínání: na osobnosti, události a zážitky, jež by neměly být zcela zapomenuty](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199057/vzpominani-na-osobnosti-udalosti-a--199057.jpg?v=1393954970)
Skvělá kniha, která obsahuje bezpočet úžasných poznatků a cenných poznámek významného malíře a hodně zajímavého člověka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ennio Morricone a jeho filmový svět Ennio Morricone a jeho filmový svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272018/ennio-morricone-a-jeho-filmovy-svet-Sx7-272018.jpg?v=1449094156)
Koupil jsem si před pár dny v Luxoru a už jí mám přečtenou a jistě se k ní budu vracet. Vůbec mi nevadí fanouškovský styl, protože je v knize tolik zajímavých informací a postřehů, že jsem knihu doslova zhltal. Jistě není to odborná encyklopedie filmové hudby, ale autor není v žádném případě diletant ani v tomto oboru, byť se jím sám nazývá, stejně jako někteří komentující zde. Za mě přínos i komentování české stopy v jeho díle, jen bych rád doplnil, že kniha vyšla těsně před tím, než Morricone dostal Oskara za Osm hrozných.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Přežít Přežít](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46363/prezit-46363.jpg?v=1301348591)
Strhující kniha, kterou jsem tuším četl ještě před zhlédnutím filmu. Ale je jedno, zda předtím nebo potom. Film je výborný, ale kniha je přeci jen více psychologická a zejména závěrečná pasáž mi utkvěla v paměti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žena v okně Žena v okně](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352613/zena-v-okne-onI-352613.jpg?v=1641033197)
Knihu jsem našel v knihovně u mámy, které se to líbilo a já to začal číst vlastně jen díky tomu, že jí zfilmoval můj oblíbený režisér pro Netflix. A jelikož vyšly kritiky, že film se příliš nedrží předlohy, tak jsem se do ní začetl a nakonec musím konstatovat, že je to samozřejmě čtení k vodě, stejně jako ostatní Ženy, Dívky a tak dále. Každopádně mám rád klasické filmy a ocenil jsem narážky na mé oblíbené snímky a figury i to, jak si autor pohrává s žánrovými klišé. Každopádně začátek je hodně slibný, pak se ale děj začne poněkud nepříjemně vléct, aby gradoval do velmi solidního finále s nepředvídatelným koncem. I když jsem chtěl knihu odložit, zvláště kvůli druhé půlce jsem rád, že jsem to neudělal.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Místo snění Místo snění](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432713/misto-sneni-Qxe-432713.png?v=1580738401)
OMG! Knihu jsem dostal od kamaráda, který si jí koupil v rámci Knižního klubu a dal mi k Vánocům se slovy, že se mi třeba bude líbit více než jemu. Už jsem před lety jednu jeho biografii četl a zaujala mě. Ačkoli jí nepsal on, bylo v ní podle mě všechno. Tato kniha má velice zvláštní koncept. Půlka je klasická biografie od autorky a druhá půlka jsou deníkové zápisky samotného Lynche. A to je přednost i největší problém této knihy. V momentě, kdy si přečtete kapitolu, čtete si jí znovu jinými slovy a v některých pasážích máte pocit těžkého deja vu. Někdy biografická část vyloženě neguje autorský deník. Některé pasáže mě hodně bavily, ale třeba u dětství jsem si říkal, jestli si ze mě dělá autor legraci. Podle mě jen pro nejvěrnější fandy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Neuvěřitelný Ivan Král Neuvěřitelný Ivan Král](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419515/neuveritelny-ivan-kral-QIh-419515.jpeg?v=1567451095)
S velkým zájmem jsem si tuto knihu přečetl a obdaroval jsem se s ní k narozeninám. Ivana Krále jsem pracovně poznal, byť jsme se nikdy neviděli osobně. Jeho život mě velice zaujal. Kniha je napsaná poutavě, občas mě trochu vadily autorovy osobní poznámky k některým zmíněným dílům. Nejsem hudební historik a tyto pasáže mě trochu nudily. Jsem rád, že mám knihu u mě v knihovně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Signum Laudis Signum Laudis](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237038/signum-laudis-237038.jpg?v=1422094142)
No nechci do toho kecat, ale Vladimír Kalina napsal knihu před filmem! A jak sám říkal, tak filmu odpovídá asi tak 15 stran, takže informace o knize se mi nezdá jako úplně věrohodná.
![Encyklopedie akčního filmu Encyklopedie akčního filmu](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422158/encyklopedie-akcniho-filmu-MYx-422158.jpg?v=1599546738)
Popravdě přemýšlím co vlastně tato kniha je. Textově je to chabé a grafika taky nic moc. Nazvat tento kompilát encyklopedií chce hodně velkou odvahu.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199627/encyklopedie-ceskeho-zlatnictvi-str-199627.jpg?v=1394465430)
Vynikající encyklopedie s množstvím pomocných ilustrací. Texty jsou na vysoké úrovni.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Obrysy vývoje československé znárodněné kinematografie (1945-1980) Obrysy vývoje československé znárodněné kinematografie (1945-1980)](https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_n.jpg?v=1479224491)
Jsem majitelem této hnusné publikace, která popírá vývoj československého filmu a drze nastoluje diktát z Moskvy. Kniha je vyvedena na křídě, má pevnou vazbu, obsahuje spoustu fotografií. Číst s maximální obezřetností!
![Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176917/total-recall-muj-neuveritelny-zivot-qrp-176917.jpg?v=1435508422)
Zřejmě nejlepší herecké paměti vůbec, a to jsem jich četl opravdu spousty. Vyprávění plné emocí, humoru i popisu ,,fištrónu" rakouského vesničana z chudých poměrů, který má dnes odhadovaný majetek 400 milionů dolarů. Název odkrývá vše. Klobouk dolů před guvernátorem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rozmarná léta Rozmarná léta](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179643/rozmarna-leta-179643.jpeg?v=1382628669)
Konečně jsem pana Menzela pochopil. Vždy mi přišlo, že mi uniká, kdo vlastně je a o co mu jde. A i když jsem s ním byl na pivku, tak až po přečtení této knihy chápu jeho postoje. Kniha se skvěle čte, je plná zajímavých fotografií a škoda, že nedošlo na její pokračování. Vyprávění končí rokem 1989.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Karel Zeman a jeho kouzelný svět Karel Zeman a jeho kouzelný svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272401/karel-zeman-6Oo-272401.jpg?v=1447929539)
Povedené ,,laudátio" o opravdu významném člověku a velkém Čechovi, které je bohatě doplněné o fotografie. Textu je sice pomálu, ale kniha mě bavila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři oříšky pro Popelku Tři oříšky pro Popelku](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220392/tri-orisky-pro-popelku-220392.jpg?v=1409844465)
Ztráta času. Sesbírané historky z bulvárních časopisů a navíc bez vědomí samotných autorů. Opakování mýtů. Ztráta času.
![Václav Vorlíček - Pane, vy jste režisér! Václav Vorlíček - Pane, vy jste režisér!](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355155/pane-vy-jste-reziser-d1l-355155.jpg?v=1505815170)
Pan režisér vzpomíná a někdy místa, která by zřejmě raději zapomněl, doplňuje o bájné příběhy, které jsou všechno jen ne pravdivé. Trochu přidávám, protože jsem toho pána měl rád a setkal jsem se s ním a vím, že to nebyl špatný člověk, ale myslím, že místy si skutečně dost přibarvuje.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Mých tisíc životů Mých tisíc životů](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361714/mych-tisic-zivotu-Tgu-361714.jpg?v=1511350440)
Zajímavé působivé vyprávěné samotného Belmonda, které se zaměřuje spíš na raná léta a vstup do herecké branže a osvětluje jeho lásku k rodičům a herectví. Následují bohatýrské historky, které jistě řadu lidí potěší a pobaví, ale samozřejmě i několik nepříjemných situací, které z nich plynuly. Belmondo vypráví o filmech, méně o soukromí a jen to, co mu přijde zajímavé. Svůj příběh pak vyvrcholí svým velkým úspěchem na divadle. Není to kniha, která by popsala celý jeho život a není to ani nudné čtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Králíci ve vysoké trávě Králíci ve vysoké trávě](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46362/kralici-ve-vysoke-trave-46362.jpg?v=1285757718)
Zřejmě nejosobnější kniha Oty Hofmana, která je dozajista vzpomínkou na dětství i na rodinné zázemí ve kterém vyrůstal, ostatně postavy v knize mají jména skutečných lidí! Ota Hofman v této knize považuje dítě za rovnocenného partnera a vypráví mu o velice podstatných věcech v lidském životě. Na této knize je dost podstatné jestli jí čtete v deseti, dvaceti, třiceti nebo padesáti. Pokaždé v ní najdete něco jiného.