sidini sidini komentáře u knih

ROBOT100: Povídky ROBOT100: Povídky Jaroslav Olša Jr.

V této sbírce věnované 100letému výročí vydání Čapkovy hry R.U.R si najde snad každý svou oblíbenou povídku. A nemusí to být ani zrovna fanoušek sci-fi. Třeba takový Tanec rytířů od P.Kosatíka je protknut spíš mystikou. Povídka, která se mi nejvíce líbila, Dar smrtelnosti od P.Stančíka zase představuje kouzelnou vzdálenou budoucnost, ve které se hovoří latinsky. A kouzlí se také v povídce britského B. Aaronovitche, jejíž děj je zasezen do Prahy v době před druhou světovou válkou.

14.04.2021 3 z 5

Dvacet jedna pravd o lásce Dvacet jedna pravd o lásce Matthew Dicks

Recenzi na román psaný formou seznamu nelze asi napsat jinak, než takto.
Tato kniha:
1. rozesměje: nespočetněkrát
2. rozpláče: mě třikrát
3. upřímně odkrývá nitro hrdiny: každým slovem i číslem
4. přinutí čtenáře pohlédnout poté i do svého vlastního nitra: víckrát, než by se mohlo zdát
5. vypráví poutavý příběh: na 356 stranách
Shrnutí ve třech slovech: opravdové, humorné, křehké.
A ještě doplnění: určitě si přečtěte.

14.04.2021 4 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Dojemný a zajímavý příběh dívky z bažin. Poetické a romantické duše si při čtení budou určitě chrochtat blahem a možná uroní nejednu slzičku. Vedle hlavní dějové linky stojí za zmínku také ty střípky obrazů ze života v Severní Karolíně v 50. a 60. letech 20.století, především vztah k černošským obyvatelům. Mě nejvíce zaujala právě divoká příroda bažin a život v ní. Hrdinka románu v této přírodě vyrostla, učila se jí rozumět, žít s ní v souladu. Z plachého děvčátka vyroste žena, krásná, inteligentní, skromná a navzdory tomu, že ji v životě stále někdo blízký opouští, není zahořklá. Do každé pohádky však patří ještě i princ, nebo dokonce dva. A smrt.

14.04.2021 3 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Druhé pokračování opět staví na skutečných událostí té doby a je napsáno ve stejném svižném a záživném tempu. Našim hrdinům je však dovoleno radovat se jen krátce. V nové době čelí novým krizím, ať už té hospodářské, nebo nacistické okupaci. A ti, co tu neveselou dobu přežijí, si v sobě ponesou nesmazatelné vzpomínky.

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Autorka realisticky popisuje těžký život rodin hornického kraje přelomu 19. a 20.století. Každodenní útrapy rodin občas rozjasní krátké momenty, kdy jsou naši hrdinové šťastní, nebo alespoň plní nadějí. Ale jako by se muselo za každý ten šťastný okamžik zaplatit dvojnásob. Člověk se nejednou zamyslí nad tím, v jakém materiálním blahobytu a svobodě dnes žijeme. Další osudy hrdinů a jejich rodin pokračují ve druhém díle.

Amanda Amanda Kristýna Sněgoňová

Tak čím začít? Po operaci Thümmel se posádka Kraksny vydává na planetu Namathé. Zatímco Aga má předat uloupený cheptit, úkol našich hrdinů zní jasně: chovat se jako otroci … a hlavně nenápadně. Takže je pochopitelné, že se to trochu zvrtne. Protože, když si otrok ve fáračkách zajde do baru a u nejednoho drinku poklábosí s místní drůbeží, mohou se začít dít věci. Hlavně nesmíme ale zapomínat, že tihle borci zvládnou vyřešit nejeden problém. Ale také dost často nějaký vyvolají, protože jinak by to nebyla ta správná jízda. Ačkoliv byl děj celkem předvídatelný, bavila jsem se náramně a nemohla jsem se ubránit pocitu, že Amanda je snad příbuzná s Žofkou z večerníčku a Sheenou, královnou džungle (trapácký film z osmdesátek). Takže pro mě určitě veselý nostalgický bonus navíc. A co dodat na závěr? Jak u předchozího dílu, opět natěšená na další pokračování.

11.02.2021 4 z 5

Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Zdá se, že po invazi mimozemských civilizací na Zemi to půjde s celým lidstvem k šípku. Lidé se stali pouze pracujícím masem, v porovnání s jinými vesmírnými bytostmi to jsou jen primitivové. Ale pár z nich se nevzdává. V boji za svou Zemi dovedou emzákům pocuchat nejednu z jejich končetin. Svižné tempo a humor do poslední tečky. Co víc dodat, zkrátka našlapaný začátek dvanáctidílné série. Těším se na pokračování z pera Kristýny Sněgoňové.

11.12.2020 4 z 5

Lobotomík Lobotomík Pavel Bušta

Lobotomík je chlapec, který nemá část svého mozku, žije v prapodivném ústavu a má dva přátele – pavouka se slunečními brýlemi a dívku, která pláče vše kromě slz. S jejich pomocí se mohou všichni tři vydat na dobrodružnou cestu. Lobotomík seznamuje čtenáře se svým neobvyklým světem a poutavě a zároveň s lehkým humorem popisuje svou cestu za tím, co mu chybí. Bude jeho hledání úspěšné? A bude to, co nalezne tím, co skutečně hledal a potřebuje? Nejvíce mě zaujala snová představivost a hezké podání tématu přátelství napříč světy. Myslím, že kdyby se Lobo potkal s Malým Princem (A. de Saint-Exupéry), Sofií (Obr Dobr od R.Dahl), Bastianem (Nekonečný příběh od M.Ende) nebo Miem (Mio, můj Mio od A.Lindgren) dobře by si všichni rozuměli a byli by velkými přáteli. Co víc dodat … moc příjemné čtení.

21.09.2019 4 z 5

Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení Hodinový strojek aneb Příběh na jedno natažení Philip Pullman

Fritzův smyšlený, avšak nedokončený, příběh začíná napínavě. Publikum je opět nadšeno jeho vyprávěčským uměním. Napětí však vystoupá do nečekané výše v momentě, kdy se jeho příběh rozeběhne svým vlastním životem. Ožívají v něm postavičky, poháněné hodinovými strojky. Ožívají! Mohou tedy i umřít? Jsou jako lidé, dobří i zlí. A co když je chce někdo využít ve svůj vlastní prospěch? A lze takovou postavičku přeměnit na skutečnou bytost? Pullmanův příběh je krátký, napínavý, nabitý energií a především fantazií. V neposlední řadě u něj příjemně plyne čas, tik tak tik tak ...

06.08.2019 4 z 5

Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

Boží nářez ... vlastně upíří. Jako celá série Bratrstva krve vás pohltí a vyplivne, až když dočtete poslední stranu. Já se při čtení skvěle bavila, některé Kotletovy hlášky by se měly tesat. Tenhle prequel si může klidně přečíst i čtenář, který se se sérií Bratrstvo krve teprve seznamuje a předchozí knihy nečetl. Ale pozor! Kotleta je silně návykový, budete bažit po další a další horké dávce akce, fantazie a typického Kotletovského humoru.

04.08.2019 5 z 5

Podivné počasí v Tokiu Podivné počasí v Tokiu Hiromi Kawakami

Příběh ženy, která po letech náhodou potkává svého učitele, by klidně mohl vypadat úplně jinak. Ale jsme v Tokiu. Každodenní pracovní život, který autorka jen lehce nastínila, zpestřují malé radosti, jako je jídlo, japonská příroda, literatura. Z těch radostí se těší také dva lidé, žačka a její bývalý učitel, kteří mě ve svém příběhu zavedli do míst, kde jsem nikdy nebyla, a ukázali mi, jak a co se v Japonsku jí, jak se bydlí, nebo jak vypadá třeba výlet do hor a sběr hub. Nejde ale jen o reálie Japonska. Mladá žena a starší pán u baru. Je to láska? Je to spříznění duší? Jisté je jedno, Podivné počasí v Japonsku je jemným příběhem dvou, kteří se potřebují.

04.08.2019 3 z 5

Juraj Jánošík® proti Dračiemu rádu Juraj Jánošík® proti Dračiemu rádu Svetozár Olovrant

Tahle kniha byla mou nedělní svačinkou, nadmíru pobavila a opět dokázala, jak je lidská fantazie nevyčerpatelná. Napínavý příběh, ve kterém vedle legendárního zbojníka vystupují také reálné historické postavy, má zkrátka páru a určitě stojí za to, si jej přečíst.

04.08.2019 3 z 5