simca9342 simca9342 komentáře u knih

Obrázkové čtení - Cirkus jede! Obrázkové čtení - Cirkus jede! Petr Šulc

Jako malá jsem ráda četla malované čtení jak doma tak už ve školce. Teď o mnoho let později jsem narazila na podobné povídání. Ne o ježečkovi ani o partě děti a jejich dobrodružství z časopisu, ale o něčem, co baví každého bez ohledu na věk. Do městečka příjel cirkus a nastane tlačenice! Kdo koupí lístek jako první? Ale i cirkusanti řeší své problémy.
Na každé straně jsou místo slov obrázky, aby si malý čtenář uměl dosadit a správně pojmenovat konkrétní věc.

Jede jede klokan Jede jede klokan Jiří Dědeček

Krátké básně o zvířatech, běžných věcech nebo o jménech s těmi věcmi souvisejícími psané pro čtenáře nesmyslně, ale vtipně.

Autor je známý písničkář a textař.

I příšery si čistí zoubky! I příšery si čistí zoubky! Jessica Martinelo

Jak to může dopadnout, když si člověk, dítě nečistí zuby? Strašidlo jmenem Kazizub během chvilky zuby zničí.
Nejmenované černé strašidlo ukáže malé holce, která nemá ráda čištění zubů, jak na to.

Slečna M. Slečna M. Caroline Woods

Doba před válkou a během ní: Berni a Greta jsou sirotci vyrůstající v berlínském sirotčinci.
Od smrti obou rodičů byl jejich život čím dál těžší , hlavně u mladší sestry, která od narození špatně slyšela. Sluch jednoho ucha se pomalu zhoršuje .
Když Bernadette po čase vyberou na akademii, už v 17 ví, kam by směřovalo její vzdělání - chce založit školu pro hluché a pomoct tak nejen Margaretě. Vše ale skončí jinak než bylo původně v plánu a nejen Berniiným přičiněním. Začne válka a Margaretta, kterou zpočátku od sestry oddělili musí dělat to , co řeknou nacisté. Není to nic příjemného- experimenty s děsivým cílem. Útěk sester je naplánovaný - zbývá jen čekat na příležitost.

v Jižní Karolíně je nějakých 30 let po válce, ale v jedné rodině se tajemství neutají. Janeen dostane zpověď neznámé ženy, o něčem, v čem byla zapojena její matka. Jak s tím souvisí ona sama a proč pisatelka dopisu prosí o odpuštění?

21.08.2023 5 z 5

Kniha zloduchů Kniha zloduchů Walt Disney

Krátké povídky/básně z temného světa kreslených zloduchů z Disney filmů.
Zlá kralovna, Cruella nebo Gaston. Známe i ty méně známé postavy se nám částečně nejen trochu představí, ale také ukážou své špatně stránky, to v čem vynikají, ale co se ve světě lidi bere za zlé a někdy i jako špatná vlastnost.

Eliáš a babička z vajíčka Eliáš a babička z vajíčka Iva Procházková

Přečtená loni.

Eliáš je sám. Dobře, má rodiče, ale ti na něho nemají čas. Chce si kopat s novým míčem, který nedávno dostal k narozeninám, ale opět nikdo nemá čas. Jde sám a najde vajíčko. Z toho vajíčka se vylíhne kuřatko. Ale, co to říkám... Eliáš uvidí malou babičku. Hurá má sice malou babičku, ale nějakou má ! Jenže babička je vývojově ve fází miminka takže místo, aby učila Eliáše role se prohodí :)

Zrcadlo Zrcadlo Táňa Keleová-Vasilková

Přečtená loni .

Helena svou práci v kosmetice miluje. Má ale závist vůči kolegyni, která zatím nemá děti. Ona sama by měla být šťastná, ale není. Má dospělou dceru, která by pořád jen četla a na dítě a chlapa má podle sebe ještě čas. Manžel Martin zase místo své ženy obdivuje letadélka, se kterými tráví většinu času. Manželství tak mají bez té správné jiskry, oba jsou "chladní sousedi." Zasáhne osud v podobě sečtělé dcery Martiny.

MALÝ SPOILER!

osobní názor: Helena mě neskutečně štvala! Jak někdo může říct o čtení, že je ztráta času!!?

Příšerné dějiny smrti Příšerné dějiny smrti Clive Gifford

Přečtená loni.

Podtitul mluví za mě. Jestli si troufáte, čtěte. Knihu jsem dočetla a ano stránky o pitvách, urnách, metodách mučení a způsobů o tom jak vytvořit mumii jsem přeskočila. V knize pro děti takove věci vůbec nemají být, i když si z toho autor dělá srandu. Kromě spousty nechutnosti je ale kniha nabitá historickými událostmi- poprava Marie Antoinetty, smrtící korzety nebo zvířata spojená se smrti a jejich věci zděděné po majitelích.

Zlobivé pohádky Zlobivé pohádky Zuzana Pospíšilová

Přečtená loni.

Milí čtenáři pozor, tyhle pohádky nejsou jen tak ledajaké! Postavy, zvířata a věci v nich dokážou být pěkně zlomyslná! Takže pssst, nerušit, otočit stránku a potichu číst. Ze všech krátkých pohádek vychází jedno poučení: zlobit se nevyplatí ani dospělému :)

Neotvírej tuhle knihu! Neotvírej tuhle knihu! Andy Lee

Vtipné povídání stvoření barvy moře o tom, co se může stát, když otevřete tuhle knihu. Všem, ale hlavně jemu.
Raději ji neotvírejte :)

Královna chaosu: ADHD podle Zoë Královna chaosu: ADHD podle Zoë Zoë Kessler

Vtipné osobni zážitky a zkušenosti autorky s touto "diagnózou."
Já bych to tahle nenazvala. Jako dospělá totiž taky sama lítám jak péro z gauče nebo vystřelený náboj z pistole :)
Samotné kapitoly mi přišly fajn, až na jednu, kde se snaží předávat rady těm, kteří se s hyperaktivitou poznávají poprvé a mají dojem, že v papíru od doktora vidí apokalypsu spojenou s UFO - něčím, co v životě neviděli, ale nahání jim to strach. Mě osobně na ADHD nevadí nic. Aspoň stihnu více věcí a navíc dnes to má každý druhý.
Líbilo se mi ale, jak Zöe popsala své akční dětství, které vnitřně přetrvává i v její dospělosti.

Směle do školy Směle do školy Marianne Dubuc

Přečtená loni.

Do školy hlavně do první třídy se těší kdejaké malé dítě. Hlavně Pom se už nemůže dočkat a tak se rozhodne , že se do školy podívá ještě, když je zavřená. O prázdninách! Komu by se chtělo? No věřte nebo ne několik nadšenců a šprtů se najde :)
Jakou si Pom vybere školu?
myslím, že jeho známky nebudou klesat dolů :)

Zuzanka a ježeček Zuzanka a ježeček Daniela Krolupperová

Přečtená loni.

Opět krásný příběh na málo stranách. Navazuje na knihu Zuzanka od téhle autorky. Stále je to malá a milá holčička a když jednou najde malého ježečka , vezme ho domů a pomůže mu jak nejlíp umí. Umyje ho a dá ho do prázdné krabice. Hezké sny ježečku!

Jak tukoni zachránili strom Jak tukoni zachránili strom Oksana Bula

Znovučteno letos
Ani jsem si nevsimla a už začátkem prázdnin splněno další téma výzvy- kniha od ukrajinské autorky.

Malé a kouzelné bytosti se staraji o les . Jednim z nich je Tuláček. Stará se o stromy moc rád a když se během bouřky stane neštěstí, je ochotný jít hned na pomoc. Tukoni jsou moc hezcí, na prvni pohled jsem si je oblíbila. Doufám, že o nich vyjde více knih:)
Moc se mi libily ilustrace a samotný i když krátký příběh .

Milda a Milda Milda a Milda Ester Stará

Příběh o pár stranách vypráví o všem, co se děje během jednoho roku ve školce, ale také o shodě jmen , přátelství, emocích a těch, kteří školku kromě učitelek mají na starost.

19.08.2023 5 z 5

Že mě nenajdeš! a další hrůzostrašné příběhy Že mě nenajdeš! a další hrůzostrašné příběhy Anica Mrose Rissi

K povídkám všeobecně: strašidelné povídky pro mládež. Vraždy ve stylu Keplera tam nejsou, ale myslím, že každý najde to své.
Jednotlivý krátký příběh je psaný různou formou: ve verších, dopis z tábora anebo příběh končící jako legenda. Zahrajte si na schovku v kukuřičném poli, ubytujte se v letním táboře, kde se dějí divné věci nebo se staňte pomyslnými diváky u představení, při kterém tuhne krev v žilách.

Vhodné pro starší čtenáře na dobrou noc.

18.08.2023 5 z 5

Pravdivý příběh o prasátku Pravdivý příběh o prasátku Emilie Chazerand

Postarší manželský pár našel při procházce v lese malé prasátko.
Pojmenovali ho Miriam. Byli tak rádi, že mají "dítě" , které si vždy přáli, že manželka zabránila svému muži v myšlenkách na chutnou pečínku.
Miriam byla jedinečná. Četla , psala dokonce i mluvila a začala chodit do školy! Ale po chvíli si uvědomila, že je s ní něco jinak...

Začarovaná třída Začarovaná třída Ivona Březinová

"Z pravěku "
Jedna obyčejná třída s obyčejnými žáky. Do té doby než se tam neobjeví romské děti- tři vysocí, hubení kluci, kteří kočuji společně s cikrusem. Jak dítě mě ten příběh dojal, protože na zakladce jsme měli polské spolužáky a k tomu kolotočáře takže jsem se do hlavních postav uměla dost dobře vcítit.

Ustrašená veverka Barborka Ustrašená veverka Barborka Andrea Reitmeyer

Krátký příběh s ilustracemi jako živými, ale za informace na obou tvrdých deskách knihy dávám o hvězdu méně. Pokud má být kniha pro malé děti, je jich prostě moc. Ale samotný příběh je pěkný.
O odvaze, získávání sebevědomí a překonání překážek. Malá veverka Barborka ustrašeně kouká na sourozence . Bráchové skáčou po všem možném, ale ona na to nemá. Strom je příliš vysoko na tak malé zvíře . Ještě menší zvíře jí však pomůže k tomu, aby dosáhla svého. Bude si věřit?

14.08.2023 4 z 5

Všichni letí na koštěti Všichni letí na koštěti Julia Donaldson

Čarodějnice používá k letu koště. To ví každý, ale tenhle příběh není jen tak obyčejný.
V průběhu dlouhé procházky se čarodějnici ztratí vlivem nečekaných okolností několik osobních věcí. Pokaždé, když jakékoliv zvíře přinese nebo najde danou věc, sedne k čarodějnici " na čaj."
Koště se pomalu obsazuje , ale nikoho nenapadne další havěť odmítnout.
Dřevěná špejle bohužel nevydržela moc dlouho, na scénu vstupuje nenažraný drak a vypadá to, že bude tragicky konec veršované pohádky. Zachrání ježipaní někdo?