simca9342 komentáře u knih
Přečtená loni.
Bětka si s rodinou užívá prázdnin ve francouzském hotelu. Že to ve skutečnosti je hotel převlečený za cirkus přijde na výzvědách. Na čem? Běžné prohlídky budov malých dětí, kteří se tváří jako špióni. V podzemí je špiónů hned několik... teda pardon- herců :) Přes den pro změnu převlečených za personál hotelu. Vítejte na generálce. V hlavní roli recepční Hilda, instalatér Oliver, pes Kozet nebo pomstychtivý Žak Cirkusario. Přeji příjemnou zábavu :)
Přečtená loni.
Děj mi opět něco připomíná...
dva znepřátelení kněží, dva mladí lidé, jeden hluboký cit a vztah, který umí rozdrtit jen slovo,které člověka vnitřně ničí. Landon syn kongresmana a předseda studentské rady se zamiluje do Jamie- dcery místního duchovního Hegberta. Ta má ale tajemstvi: umírá na jednou z vážných onkologických nemocí.
Už tušíte...?
Ano, moderní vydání Romea a Julie. Nechybí společné chvíle ani v době těch nejkrásnějších svátků v roce.
Přečtená loni.
Mít mazlíčka je fajn , ale taky velká zodpovědnost. Tu už Otík má, ale rodiče jsou proti. K narozeninám dostane kytku. Jmenuje se Daniela (Danda pokřtěná Otíkem) a je zvláštní. Masožravá je dost, brzy žere vše na co přijde. Ve škole si troufne nejen na žížaly a maso... Jaký je život s netradičním domácím mazlíčkem vypráví malým čtenářům Otík.
Přečtená loni.
Maddie a její rodina na tom finančně nejsou zrovna nejlíp. To se ukáže na její oslavě plnoletosti, kdy ze svých úspor zaplatí oběd celé rodině. Proto chodí na brigády, aby si vydělala na stipendium na univerzitu. Při tradičním studijním večeru s kamarády a předcházejícím nákupu sladké výživy pro mozek jen tak na zkoušku vsadí los. Stane se ale neuvěřitelné a nejmíň očekávané- Maddie vyhraje! Jestli z toho všeho poprasku kolem ní zešílí nebo gratulace od dosud neznámých spolužáků a nečekanou popularitu nechá být a bude se chovat jakoby nic uvidíte... stačí se začíst :)
Přečtená loni.
Já tu autorku prostě žeru!!
Další přečtený román mluví za vše a za mě také, protože se jako Alex odmala uzavírám do knih- představovaly pro ní únik ze špatných věci z minulosti. Táta ji navedl ke čtení tak si ho později zamilovala. Později po náhlé ztrátě rodičů zůstane sama. Otázka je, kde bude Alex bydlet do své plnoletosti. Žila v klášteře, ale ani tam ji nadšeni do čtení neopustilo. Naopak. Začala psát, postupně se zlepšovala, netrvalo dlouho a napsala knihu. Jak ji kdysi poradil otec zvolí si pseudonym. Rázem je z křehké holky Alexander Green , který je později nejen proslulý autor brutálních detektivek, ale také terčem útoku ze strany bulváru. Kdy je ten pravý čas na odhalení pravdy ?
Přečteno loni.
"spisovatel je patolog pocitů, zážitků a vjemů."
První seznámení s autorkou,která už bohužel přes 10 let není mezi námi. Ale o tom vypráví jiná kniha .
Román o mladé ženě, kterou kvůli její spisovatelske vášní nesnáší manžel. Opustí ho, najde si mladého vdovce (ke své smůle) s malým synem. Adam se začne opíjet čím dál častěji, je arogantní, nesnesitelný a strašně žárlivý. Jo jako všichni chlapi myslíme si. Ale Adama by asi nechtěla žádná žena ani děti. Malý Tobiáš má otce snad jen jako vyplněnou kolonku v rodném listě.
Slovy na závěr: cesty osudu jsou nevyzpytatelné...
Jednostránkové příběhy o malé Nině, která chodí do první třídy, ale co by jednou chtěla dělat už dávno ví.
Chce být rocková zpěvačka , zatímco její spolužáci chtějí být mořská víla anebo školník.
Líbí se mi že to není jenom příběh "o ničem" , ale že dává důraz na pozornost, jestli si dítě pamatuje, o čem byl dany příběh, je propojený také ilustracemi pro představu nebo vysvětlivkami cizích nebo pro děti neznámých slov.
Jestli se mám přiznat tak ani já jsem nevěděla,co je to biletářka. S některými věcmi se setkáte málokdy :)
"Z pravěku "
Čteno po letech - loni :)
Stručné příběhy o anonymní sousedce, která klidně může bydlet vedle vás :) Tahle má doma dvě zvířecí tornáda - psa Pupíka a kocoura Alberta. Ti dva ji často obracejí život vzhůru nohama , ale bez nich by příběhy postrádaly srandu. Z těch několika mě pobavil ten s názvem Záložka:)
"Z pravěku "
Oskar- nejlepší pekař jablečných koláčů najednou zmizí. Co se mu stalo a kde je se snaží zjistí jeho brácha Stevie s kamarádkou Meg. U toho se učí lidským pocitům a emocím prostě jak to na světě funguje .
"víkendovka"
S humorem a nadsázkou jak je už u autorky zvykem tenká kniha poskytuje dojem, že se nacházíme přímo v ordinaci lékaře, když vtipné postřehy čteme. Zejména, kdy spisovatelka radí jak se zabavit při čekání v čekárně, popisuje chování některých sester (ano, není to jen v knihách bohužel) nebo osobní zážitek, kdy si při několika hodinovém čekání na pohotovost s krvácejícím prstem připadala jako fanatický vojín oddaný Vůdci zkamenělý při heilování :)
Přečtená loni.
Tradiční Louskáček v jiné podobě. Georgie má celoživotní sen: stát se Klárkou v Louskáčkovi. Teda, abyste rozuměli nejde o roli v tom slavném muzikálu, ale o konkurz ve stejnojmenném baletním představení pořádaného školou. Georgie se zdá vše tak kolosální oproti ní. Je to sen nebo realita?
Přečtená loni.
Mladý vystudovaný medik František nástupuje jako apatykář do služeb ke starému lékárníkovi. Práce je to velmi pečlivá, ale se při ní a domácí konverzaci s ostatními obyvateli domu začne odhalovat Františkovo soukromí a o utajené minulosti, která není vůbec šťastná nevěděl nikdo. Nový lékárník se ji snaží skrýt přede všemi. Nejvíce však před ním samotným.
Nevím proč, ale děj mi připomíná filmy Šarlatán a hlavně Dr.Martina v podání svérázného Miroslava Donutila.
Přečtená loni.
Kniha v knize. Doslova. Emily se pořád stěhuje. Její rodiče se neustále stěhují. Chtějí bydlet ve všech 50 státech Ameriky. O svých cestách se dvěmi dětmi přispívají na blog. Emily také píše,ale ne na svůj. Pravidelně se účastní každoročního knižního honu- soutěž, ve které se získávají body za skrytí nebo nalezení knihy podle různých indicií. Ta určitý počet bodů se postupuje na vyšší hodnocení a tím získáte více kvalitních nápověd. Letos to bude jiné. V několika věcech: 1) V pátrání bude mít společníka
2)Pořadatel šifer a ředitel nakladatelství p. Griswold skončil v kómatu
3) Nebude sama, po stopách knihy tvůrce hádanek půjde ještě někdo...
Podaří se Emily s bráchou Mathewem a Jamesem rozluštit záhadu jako první?
"víkendovka"
Rest z mé knihovny. Co vše se stane skupině dětí z různých koutů světa na bruslařském závodě?
To nevím ani já :) Ale jedno vím jistě- že hlavní cenu uvedenou již v názvu beletrie získá jen jeden /jedna ze soutěžících. Ale aby vše nebylo tak vážné ,sem tam unos, krádež, cestování, vše vyhovuje čtenářovu přání.
Přečtená loni.
Autor židovského původu vypráví o svém životě, částečně i práci, ale hlavně o cestování, jeho těžkostech a ztrátách na životě, které někdy přináší. Jemu samotnému se něco podobného stalo. Cestovatel si chtěl splnit svůj sen a málem ho to stálo život.
Byla jedna koza,
Byla hladová jako hloupý Honza.
Snědla, co mohla,
bolestem břicha se však nevyhla.
Místní byli naštvaní, neměli věci,
teď by nejraději viděli kozu v kleci.
Od neděle do soboty bylo zvířeti špatně,
cítila se trochu trapně.
V sobotu byla konečně zdravá,
Chuť do jidla nezmizela, byla žravá.
Přečtená před lety
Dojemný příběh o tom, že válka na nás číhá všude. Ve sluncem zalité zemi také. Nuri a Afra jsou nuceni emigrovat ze syrského města Aleppa, opustit své blízké, zanechat je všechny v nejistotě možná v lepší než v jaké jsou oni sami. Vydají se vstříc neznámému a v těžkých časech se stávají vzájemnou oporou jeden druhému. Zvlášť když je Afra nemocná, nevidomá a její manžel se stává jejíma očima. Opět jako každá kniha o válce (povolím si zmínit Anne Frankovou) začíná popisem tradic, rodinného života a přátelským vztahy až si přeji,aby tenhle krásný příběh nikdy neskončil. Ale bohužel opět postupně graduje a pokračuje tím horším... co ale na příběhu musím vyzdvihnout je to, že názvy krátkých kapitol jsou začátkem prvních a zároveň koncem posledních vět předcházejících kapitol. Nechte se vnést do Sýrie mezi včely, včelaře, tamní život - románu kyperské autorky.
Přečtená před lety.
U knih většinou nečtu anotace- nechávám se překvapit. Tady jsem spíš byla šokovaná ve špatném slova smyslu.
O příběhu: někdy se v životě stane něco nečekaného a hodně smutného, ale časem se s tím nějak musíme smířit. Úplně stejně to má mladá Laura. Měla manžela a malého Tomáška. Jednou se ale stane něco, co si dodnes vyčítá. Jak se vyrovnat se smrtí dítěte a ještě k tomu vlastního? To už musí trochu ošéfovat sám život .
Přečtená před lety.
K filmu a knize zároveň:
"láska je tak složitá jako sám život."
Amanda a Dawson se znají od školy. Jako mladí a nezkušení se do sebe zamilovali, ale obě rodiny se ani k jednomu nechovali moc hezky- Amandě rodiče zakazovali vztah a Dawsona bil táta - takže vzájemné vyznávání lásky museli na nějaký čas přerušit. Sejdou se po letech u smutné události. Pohřbu společného kamaráda- tragédie je sice oba opět sblíží, ale spolu musí čelit smutným vzpomínkám z minulosti. Něco se ale začíná kazit...
Přečtená loni.
Název mluví asi za vše. Fotograf polského původu je chycený při útěku za hranice státu ,protože odmítne vstoupit jako pravý Němec do oddílu wermachtu. Skončí v dnes už asi nejznámnějším táboře vůbec- Osvětimi.
Ale ne jako kápo nebo člen SS. Zařadí ho jako vězně do tzv. oddělení identifikace . Každý vězeň se před vstupem do tábora smrti musí zaevidovat, nechat se vyfotit. Wilheim poslouchá rozkazy a fotí jako o život. Doslova, protože si dost dobře uvědomuje, že na tomhle místě stačí, když neposlechne rozkaz nebo špatně zaostří a jeho život může vyhasnout jako milióny dalších, ale z jiného důvodu. To zdá přežije závisí jen na něm. Historická kniha kromě zdrcujících vzpomínek obsahuje černobílé fotografie. Odkud asi to si domyslíte... kromě toho je v knize zachycena výpověď fotografa s málo známou holkou - Czeslawa Kwoka, katolička, zemřela fenol. injekci vpichlou přímo do srdce.