simca9342 simca9342 komentáře u knih

Na hradě Bradě Na hradě Bradě Klára Smolíková

"Z pravěku "
Jak se žilo kdysi? Co je to meluzína?
Komiksový příběh pro děti , které se nebojí bezhlavych rytířů a bílé paní a chtějí se něco dozvědět o životě na hradě. Čtyři hlavní postavy jim to rádi ukážou.

04.03.2023 5 z 5

Zažehnutá jiskra Zažehnutá jiskra Kristine Barnett

Evidentně to nebyla poslední kniha s tímto tématem.
" Autismus si podmaní celou rodinu. Jíte s ním, dýcháte s ním a ukládáte se s ním ke spánku."
Autorka knihy a zároveň matka autisty Jacoba ví o čem mluví. Její syn uměl z vatových tyčinek sestavit to, co nikdo jiný, puzzle většinou pokrývaly celou podlahu. Kristine mu nikdy nečetla, abecedu ho jako malého neučila, naučil se vše sám. Ale při oslavě, kde byl hluk, se věnoval potichu svým písmenkám a na zavolání nereagoval. Na testech neprošel, kvůli vysoké inteligenci si odborníci mysleli, že je Jake asperger, to ale později přehodnotili. Doma s ním rodiče absolvovali terapie, ale nic se nezměnilo. Zlom nastal ve jednou, ve třech letech mluvil Jake ve hvězdárně odborně o vesmíru. V té době Kristine jako trojnásobná matka už řadu let vedla školu a napadlo ji oslovit rodiče autistických děti. Čekala několik rodičů, nakonec dostala stovky žádostí, aby se jejich děti mohly vzdělávat. Čemukoliv, od pečení perníčků až k tvorbě vlastní knihy. Fantazii se meze nekladou. Ani téhle knize ne.

03.03.2023 5 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Přečtená před lety.

Čarodějnice jsou jen v pohádkách , říkáte si. Kdysi ale také byly. Nebyly doopravdy , ale používání zaříkadel a bylin na různé nemoci ovlivnilo přesvědčení okolí a nevinné ženy pak končily na hranicích. Pokud jste viděli film Kladivo na čarodějnice, jistě víte o čem mluvím.
Tohle je sice vyprávění o "babkách kořenářkách", ale žijících na samotě. Bohyně se jim neříkalo jen tak - uměly léčit, ale jinými metodami, než jsme zvyklí. Poslední "bohyně" Dora však odmítá tento zastaralý způsob kvůli své rodině. Proč to neví nejdřív ani ona sama. A pomyslná síť se začíná rozplétat...

03.03.2023 5 z 5

Půjčovna babiček Půjčovna babiček Maria Marjanska-Czernik

Edice Druhé čtení.
Rereading po letech. Do půjčovny dochází parta kluků. Podle výšky jim říkají Maličký, Větší a Velký. Chtějí si půjčit babičku, ale nevědí, že sice jsou v půjčovně, ale knih tedy knihovně:) Paní Světlá , ochotná knihovnice ale zařídí, i to, co je nemožné. Setkání babiček a "vnuků" se blíží...

02.03.2023 5 z 5

Není škola jako škola Není škola jako škola Mária Ďuríčková (p)

Pěkný příběh, který si podle obálky vybavuji, že jsem ho stihla přečíst na SPC :) Jak by to asi vypadalo kdyby si škola chodila pro své nepořádné a hlavně líné žáky? Podle mě by to bylo dobré i když trochu přitažené za vlasy jak se říká. Spoustu dalších vtipných situací , co nemůžete zažít v opravdové škole v malé, ale úsměvné knize :)

Červená Karkulka Červená Karkulka Jacob Ludwig Carl Grimm

Vyprávění nejen od rodičů na dobrou noc a zároveň klasiku od bratří Grimmů zná malý i velký. Zde je příběh doplněný hezkými ilustracemi.

Luisa a Lotka Luisa a Lotka Erich Kästner

"Z pravěku"
Pěkný příběh o dvou holkách- identických dvojčatech, které se potkají na táboře a později se vymění. Připomíná mi to trochu filmy o dvojčatech Olsenových, kdy se dvě dvojčata vymění, aby daly dohromady své rodiny.

02.03.2023

E.T. Mimozemšťan E.T. Mimozemšťan William Kotzwinkle

"ET volá domů!"
Asi nejznámnější hláška ze stejnojmenného filmu . Pomoc pro tvora z vesmíru přichází. Elliot a jeho kamarádi se rozhodnou zachránit mimozemšťana se srandovnimi zvuky, které vydává než se naučí mluvit. Ale s pomocí musí všichni trochu spěchat- E.T. má být použitý vědci na jejich výzkumy. Odletí?

01.03.2023 5 z 5

Klíč k minulosti Klíč k minulosti Tatiana de Rosnay

Krásné, ale smutné dva příběhy spojené v jeden o tom , jaký je život vzácný ....
Léto r. 1942: Malá Sarah musí s rodiči odejít na stadion dnes už mnoho let známý jako Velodrome du Hiver (dnes už neexistující), ale bratr nechce a schová se do skříně, kterou měli se Sarah jako místo na schovku. Sestra mu slíbí, že se pro něho vrátí...

Současnost : mladá novinářka dostane za úkol napsat článek o stadionu Le Havre a zjistit, co se tam tehdy stalo..

O knize je natočený i film dostupný na YT v angličtině: Sarah's key

28.02.2023 5 z 5

Násobky sedmi Násobky sedmi Holly Goldberg Sloan

Willow je dvanáct a je úplně obyčejná holka. Až na jednu věc- je geniální, určuje diagnózy skoro všech nemocí a miluje přírodu.
V nervech nebo úzkosti,strachu ji uklidňuje počítání násobků sedmi. S velkou a emocionální tragédii, která ani nemůže být větší ji pomáhá překonat nový psycholog , taxikář cizího původu a kamarádka z Vietnamu. Povede se jim to?
Nevím jak ostatní, ale zdá se mi ,že je Willow divka s prvky autismu. Mám takovou kamarádku - viz můj komentář u knihy Řvi potichu brácho.

28.02.2023 5 z 5

Deník 1938–1945 Deník 1938–1945 Helga Hošková-Weissová

"Z pravěku"
Knihu jsem dostala od kamarádky, protože věděla o mém zájmu v oblasti druhé světové. Příběh židovské dívky, která to neměla v životě zrovna lehké jsme začaly číst spolu a zbytek jsem potom přečetla sama za zbytek dne.
Ke knize - silný příběh malé holky ,která se zdá být úplně obyčejná, ale není to tak. Je Židovka stejně jako mnoho dalších lidí v té době. zákazy a veřejné ponižování kvůli její rasy je pro tak malou holku něco nepochopitelného. Hlavně později, když jede s celou rodinou transportem někam na východ... co se tam hodně lidem stane je asi všem jasné. Krásný, ale krutý a autentický příběh psaný dětskýma očima, které takhle vnímají válku a její zvěrstva.

Dracula Dracula Bram Stoker

"Z pravěku "
Nejezděte tam. Zaslechli slova v rumunštině "ďábel, upír." Kdo by poslechl? Záhady lákají kdekoho, skupinku mladých přátel, kteří chtějí vidět tu krvelačnou nestvůru na vlastní oči. Šli a neposlechli. Měla tam být cedulka: na vlastní nebezpečí. Ale to by asi nepomohlo. Kniha je psaná formou denikovych zápisků.

Slepá bába Slepá bába Jarmila Pospíšilová

Sledování a výhrůžky mohou mít někdy překvapivý dopad.
Tereza je zkušená osoba pracující v soudním prostředí. Několik let je ale rozvedená a s bývalým mužem řeší mimo jiné svůj osobní vztah s dcerou, který se vlivem rodinné tragédie a vážného onemocnění rozpadl. Po vážné autonehodě, kdy dcera Simona naštěstí není viníkem, ale odskákala si to, to vypadá s budováním vztahů matky a dcery opět po letech nadějně.
Další rána do Terezinina už tak nabitého života v oblasti plánování schůzek a soudních jednání přijde v docela obyčejný den. Den, který jí změní život, protože jí někdo sleduje...

27.02.2023 5 z 5

1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo Vendula Borůvková

4 velká města tehdejšího Československa, kde se odehrává ten nejsilnější příběh malého kluka Jendy a jeho rodiny, spolužáků a známých. Procházka první světovou a událostmi, které s ní souvisí den po dni . Nádherný příběh. Doporučuji všem, koho zajímají dějiny. Ty ilustrace jsou prostě perfektní️️. Plus se mi ještě moc líbí na bocích skoro každé stránky popisky , vysvětlivky různých slov, která se tehdy používala nebo nějak souvisela s dějem určité události a doby.

25.02.2023 5 z 5

1000 obrázků ukrytých v Zemi víl 1000 obrázků ukrytých v Zemi víl Gillian Doherty

" Z pravěku "
Hledej a najdi. Takové knihy jsem měla z dětství hodně ráda. Jen jsem relaxovala, na nic nemyslela, hledala .. a kniha byla během chvilky přečtená :D
V téhle knížce můžete s dětmi hledat víly na barevných stránkách plných fantasy a kouzel.

100 přání 100 přání Erica Bertelegni

Knihu jsem četla před několika lety. Super neobyčejný příběh s tématem prázdnin, Řím a cestování časem s malou obyčejnou holkou. Sama ve třinácti letech cestovat (ani formou kouzel) na to bych asi neměla odvahu :)
Krásy Itálie pohledem třináctiletýma očima.

Vodopád Vodopád Vláďa Kadlec

Co provádějí naší čtyřnozí miláčci, když nejsme doma? O tom se můžeme dozvědět nejen z filmu Tajný život mazlíčků, ale z této knihy. Slavný youtuber Vláďa Kadlec napsal o svém soužití se psem Vodopádem knihu. Zvláštní jméno, že? Hafan sice jako vodopád nevypadá, ale způsoby jeho myšlení by o tom mohly vypovídat. Je totiž agent v utajení a spolu se psími kamarády- kolegy - řeší různé mise a velí ostatním. Ten současný případ je o tajemném psu Brutovi, který se chystá ovládnout svět. Vodopád, Skippy, Chloe, Hugo, Klavír- zachrání kocouřo- psí jednotka rychlého nasazení svět?

Omyl Sherlocka Holmese Omyl Sherlocka Holmese Miroslav Honzík

Slavný detektiv Scotland Yardu opět na scéně! Tentokrát ale dvojice českých autorů postaví před detektiva spolu se čtenáři před nevyřešené případy a pak to stejné "udělá " v závěru s běžnými detektivy. Kdo odhalí případy dříve? Zvítězí dedukce nebo selský rozum?

Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Jaké je to se stát Židem, později nosit hvězdu jako symbol označení lidi jako nějakého dobytka a ještě k tomu bojovat dlouhé roky o život? Je to něco hrozného až by člověk řekl, že nevěří, že se to stalo. Toto ale není převyprávení nějaké hororové pohadky, ale pravdivá a krutá realita, kterou platilo hodně lidí svým životem.
Ke knize - silný příběh o naději, propagandě, lžech a pár knihách na místě , kde neměly, co dělat. Malá holka se stane každý den aspoň na pár minut někým důležitým, protože pomáhá malým dětem na pár minut zapomenout na to, co se tam venku děje... drsný příběh, ale stojí za to, aby jste si ho precetli. Doporučuji. The history should not be forgotten. ️

24.02.2023 5 z 5

Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L. Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L. Petra Braunová

"Dospělí jsou někdy horší než děti! Ztrácejí se navzájem."
Filip vzpomíná na svůj nejhorší den v životě.Jak to všechno začalo...
On a Moniky jsou najednou sourozenci. Nevlastní. Moničin táta opustil její mámu a Filipův táta tu jeho. Od prvního okamžiku nemůžou najít společné téma, nesnáší se. Hlavně Monika se tváří všelijak jen ne stárne že má konečně bráchu. Je pořád otravnější a nesnesitelnější. Až si Filip řekne dost a udělá... to a mnoho dalšího se dozvíte z tenké knihy, protože kromě příběhu je plná doplňujících otázek k příběhu (co je to rozvod, jestli může svědomí tížit člověka, atd...)