simca9342 komentáře u knih
Mít osobní vlastnictví uložené v bance není v dnešní době nic zvláštního. Pokud ale člověk zemře nebo neodpovídá na výzvy, schránka se za přítomnosti notáře musí otevřít. V případě zemřelé hraběnky Marguerity di Son Pignelliové je kromě druhé možnosti po čase pravdivá ta první. Lidé,kteří vyřízení nejen totožnosti, ale i pozůstalosti dostanou na starost - soudní praktikantka Jane a odborník na šperky Phillip- zjišťuji o záhadné osobě, co se dá. Třeba to proč nemá žádné děti, příbuzné ani dědice nebo jaká je spojitost s Phillipovými předky a hraběcím rodem. Příběh je opět psaný v historickém kontextu. V díle slavné spisovatelky je zmínka o r. 1942 a válečné éře, protože paní M. v té době žila a emigrovala. Kromě toho jsem se při četbě dozvěděla něco o právu a dedictvi z hlediska financí. Opět krásný román, doporučuji.
Život půvabné ženy bankéře se změní ve chvíli, kdy se zamiluje do úspěšného spisovatele. Jeho původ a doba jim brání nejen ve štěstí, ale ve zcela normálních věcech jako je vydání Dolffovy knihy nebo ohroženy život Kasaandry. Důvod je více než jednoznačný: Dolff je Žid a děj je troufám si říct úmyslně zasazený do 2. sv. války. Valka a zlo nacistů si bohužel vybírá své daně - Kassandra se kvůli lživému článku v novinách zabije . Její děti ji skoro neznaly, teď je však na změnu pozdě. Dcera Ariana dostane matčin prsten jako pouto mnohaleté lásky. Nic však netrvá věčně...
Přečíst si v nějaké encyklopedii o tragédii, která se stala před mnoha lety je něco úplně jiného než vše zažít na vlastní kůži. Annabelle si vše vyčítá. V době potopení Titaniku byla doma po boji s bacily v těle a nemohla být s rodinou. Matka přežila, bratr s otcem nalezli smrt v temných vodách. Smíření se smrti není jednoduché hlavně pokud je spojeno s později zaznamenáno i a významnou katastrofou. Už jen vdát se dělá Annabelle problémy. Při každé příležitosti vidí druhou polovičku rodiny. Bratr a otec tady budou stále s ní. Všem očím jsou neviditelní. Viditelnými se stávají už jen ve vzpomínkách. Napínavý román slavné autorky tentokrát v historickém podtextu v souvislosti se zaoceánským parníkem a první světovou. Doporučuji, neodložíte
Nick a Alex jsou přátelé, kteří toho mají hodně společného. Oba jsou z velmi starého, ale šlechtického rodu , oba jsou vdovci a mají děti. Jen jeden z nich je Žid. Být Židem pro úředníky v době Führera znamená být někým podřadným. Nick se spolu s chlapci musí odstěhovat do Ameriky, aby všechny tři zachránil před deportací. Kam to už víme všichni... Náhlý útěk do neznámé vlasti, nová práce v cirkuse a mezi koňmi je velký šok nejen pro Nickovu rodinu. Řeknu Vám jedno: tolik štěstí, ale zároveň tragédie jsem v jednom románu ještě neviděla
Hodnocení: 5*
Mé první seznámení s autorkou před dvěmi lety dopadlo dá se říct na výbornou.
Víte jak to je - manžel opustí ženu a nechá samotnou s dětmi, aby kromě výchovy a domácích prací ještě uživala rodinu. Hrdince krátkého, ale srdcervoucího příběhu Stephanii se to stane. Ta se s tím ale vyrovná po svém. Na výletě ve městě Eiffelovky a baretů potká muže svých snů. po čase si myslí že je konec, když se ozve zvonek u dveří, který skrývá tajemství...
Německý výraz tohoto slova znamená v češtině hospodyně. Tak se přesně cítí Anna. Kromě výchovy tří dětí a náročných let po stěhování z Ameriky do Švýcarska má i po devíti letech problém komunikovat. Věci ohledně spoření má na starosti manžel, sama nevlastní ani kartu. Bruno své ženě nedokáže dát najevo, co k ní cítí, Anna tráví mnoho času o samotě nebo na kurzu němčiny pro cizince, kde místo kultury a krás jazyka objevuje muže. Má jich několik, ale žije s jedním z nich. Archie však jejich vzájemné soužití vnímá jako vztah z románů pro dívky. Bylo jasné, že dlouho nevydrží. To ani život jednoho ze synů.
Příběh zachycuje rozhovory mezi Annou a její psycholožkou o jejích problémech a starostech spolu s otázkami z oboru psychologie.
Jedno číslo, láska na celý život rozděluje lidi od sebe. Dny, které jsou pro Jemmu a Braxtona hodně důležité, ale tragické v jednom, jsou nenápadně označeny číslicí devatenáct. Tolik let se spolu kamarádí, od doby, co jednomu z nich zemřel rodič a zastoupil ho rodič druhého a zároveň tolik dní mají před sebou, ale ten devatenáctý by oba vymazali ze života...
Jemma se jen sehla, aby vytáhla zvonící mobil, za pár okamžiků slyší zvuk třeštícího skla, pak všechno zahalí tma...
Braxton volá své ženě, hned nato se dozvídá, že se na cestě do práce stala vážná nehoda a jeho novomanželka je jejím účastníkem. Teď leží v nemocnici a bojuje o život. Romantický příběh o hledání vlastního já, ale hlavně o znovunavázaní vztahu s milujícím manželem. Přes jeho dopisy, aby si k sobě Braxton a Jemma dokázali najít cestu.
Dva kluci, oba z jiného časového "pásma"
dopisy ve schránce času. Takhle bych popsala první setkání dvou příbuzných, kteří nejen, že o sobě vůbec nevědí, ale nikdy předtím se neviděli, ani vzhledem k dobám by to nikdy nebylo možné .
První světová- mé druhé oblíbené téma hned vedle druhé svetové a budoucnost.
Jak rozdílné světy a nejen z hospodářského ekonomického hlediska.
Co je to email nebo mobil?
Přečtená před lety.
Kniha , ve které příběh vypadá úplně jako obyčejné vyprávění života jedné rodiny a krásných prázdnin každoročně trávených u babičky. Ale je to velmi emotivní vyprávění o první světové válce, strachu o své blízké a nejen o tom. Taky o tehdejší době a životě v ní. Ale protože je příběh pro děti tak je vyprávění o válce jenom jako "kulisa" a hlavní část příběhu jsou hry a dětství v předválečné a válčení době.
Ke knize: dva sourozenci a bratranec spolu tráví hodně času a zažívají jedno dobrodružství za druhým. Až do dne , kdy uvidí bratrance v uniformě... Někdy stačí okamžik , aby se změnily životy milióny osob.
Věděli jste , že existovali židovští vojáci nasazení na výcvik a výslech německých zajatců a v neposlední řadě byli s britskými vojsky u osvobození táborů?
Tohle je jejich příběh.
Stephan, Martin nebo Werner. Dětství jim narušila válka, donutila je se podřídit, ale také vzdát se rodiny a odjet vlakem do Ameriky. Co tam?
Jednotlivé příběhy se místy propojují, i když se kluci vzájemně neznají, pokračují dospělosti na jejich věk s ohledem na dobu více než vyspělou a příchodem do Marylandu a výcvikového tábora Ritchie to ani zdaleka nekončí...
"Z pravěku"
Veveřice, Dráp nebo třeba Divous.. taková jména se dnešním dětem už dávno nedávají. Znělo by to divně a jsme v přítomnosti ne v pravěku.. teda pardon. V této knize jsme opravdu v pravěku konkrétně v mladší době kamenné, kde spolu s kluky , pravěkými rodinami a jejich kamarády prožíváme jedno dobrodružství za druhým. Autor umí poutavě vyprávět. Jeho knihy byly , jsou a budou slavné. Ráda si přečtu další :)
"Z pravěku"
Tahle kniha je nejen z pomyslného pravěku jak já označuji knihy , které jsem četla v dětství, ale je opravdu z dané doby.
Kniha přibližuje osudy jednoho kmene, jeho pokroky v oblasti zručnosti a toho jak se postupně zdokonalovali tam, kde měli problém, rozdělání ohně a zvládání událostí v životech jednotlivců včetně pohřbu . Na Pazourka (jméno jednoho z mláďat tlupy) budu dlouho vzpomínat. Nezapomenutelný příběh.
Nejen, že se něco naučím o umění , ale mám splněno druhé téma výzvy - kniha s tématikou ze 16.století
Francie, muzeum Louvre - slavný obraz Mony Lisy přitahuje pozornost turistů ze všech koutů světa. Malba skrývá tajemství a sklízí úžas a zvědavost, ale přináší s sebou prokletí...
Život a doba nejslavnějšího renesančního malíře a vynálezce Leonarda da Vinciho.
Tak i na něj se dostalo! Viz můj komentář u Malého prince- Konečně jsem ho dočetla. Po celém dní to byla úleva:D Ne, že bych se u čtení ještě navíc komiksu nudila , ale stejně jako u klasického vydání jsem měla dost otázek kolem děje (a mám je doteď:)) . Příběh vypravěče havarujícího s letadlem v neznámých končinách, tajemné setkání s malým princem a jeho zvláštní požadavek mi je doteď velkou neznámou. Ale právě na tomto příběhu jsme si ve škole vysvětlovali, že z jakékoliv knihy si jak dítě tak dospělý něco vezme.
příklad Malý princ dospělý- filosofické myšlenky
dítě: dobrodružství, zvláštní obyvatelé planet
Hodí se mi do dětské výzvy, téma 7- kniha, která má více než 222 stran .
" Chtěla bych ,aby publikum věřilo, že herci opravdu žijí ve světě na jevišti."
Callie spolu s kamarády z divadelního kroužku, školy a nejen z ní ukazuje čtenářům, žezaprvé jeviště a celkově divadelní prostředí není tak nudné jak si ostatní myslí, a jak může vypadat a zadruhé, že i obycejné představení/zkoušení na školní hru může být zábavné, když na něj není člověk sám.
Graficky zpracovaný román představuje nejen klasické přátelství mezi kamarády, ale i tzv. comming - out (odhaleni , přiznání se k homosexualitě/ životě v registrovaném partnerství)
"Čas se ztrácet nesmí, čas musíš držet pevně v rukou , jinak ti uteče. "
Nebyl to jen čas, ale manžel jedné z postav dalšího románu. Setkání u zubaře (manžela Táni) se stane snad osudovým pro tři ženy, budoucí kamarádky. Táňa, Marta a Hana. Jsou ve věku, kdy by si měly užívat života, ale okolnosti to chtějí jinak a každá si projde těžkou životní vztahovou zkouškou.
Tragická úmrtí v rodině, absence přátel, ale hlavně minulost. O tom a dalších věcech je letošní novinka od česko - slovenské autorky.
Ke knize : Klára nemá nikoho. Manžela, děti, vnoučata, hodně kamarádek. Má jen dvě, svou práci a sny, ve kterých se její přítomnost odlišuje od reality a je mnohem zábavnější. Nakonec vyrazí s kamarádkama do rakouských hor, co tam nejen zažije, ale hlavně pozná a jestli najde své sebevědomí, vnitřní "já" a překoná úmrtí blízkého člověka, o tom je psychologický příběh.
Hana chce mít úplně jiný život než její rodina a je rozhodnuta udělat pro to všechno. I to nemožné. Jenže někdy, když člověk jedná z náhlého popudu si neuvědomuje, že místo dobřeho výkonu a klidnehi života může nadělat spoustu chyb, které nemusí už vrátit zpět.
Marie touží celé své manželství po dítěti, ale nepřichází a nepřichází. Kromě smutku přichází ale agrese nebo zlost, když v nemocnici vidí novorozence, těhotné matky. Pracuje totiž jako zdravotní sestra na dětském, kde ji přesunuli. Je to pro ni složité vše zvládnout a nejen to. Bude mít jednou vysněnou dceru?
Před několika lety jsem si tuhle knihu vyhlédla a překvapila mě, hlavně autorka a její romány. Mezi čtenáři je oblíbená
a já se také řadím mezi ně.
Nádherná kniha o jednom rodinném setkání o Vánocích, kde se vyřeší všechny problémy děti a vnoučat hlavní postavy. Krasně napsané.