simca9342 komentáře u knih
Další kniha od mé oblíbené autorky. Stráša je malé strašidlo, které bydlí spolu s rodiči a rodinou kastelánových na hradě. Ve skutečnosti se jmenuje Bubu, ale od té doby, co se před vším schovává mu jinak než Strášo nikdo neřekne. Chce chodit do školy, mít hodně kamarádů, ale má zatím jen dva - kočku Lízu a Matěje - syna kastelánovych. Co když se jeden z nich dlouho neukáže? Samotné strašidlo vezme pátrání na sebe .
Jak příběh skončí,
uvidíme někdy v papouščí kleci drápky kočičí?
Podtitul knihy Osvětimská knihovnice je jen jako záminka na dílo italského autora Antonia Iturbeho, který se nechal inspirovat životním osudem židovské dívky Dity.
Smutné až tragické vyprávění a vzpomínání na nepředstavitelnou minulost se střídá s nynějším pohledem autorky na svět.
Jako čtrnáctiletá nastoupila do vlaku směr Terezín , pak Osvětim. Přežít dnes asi nejznámější koncentrák se silnou vůli k životu a doslova plnými hrstmi naděje.
Dita je jedním z nich.
Hlavně je důkazem toho, že i když máte těžký život tak za něco stojí. Přežila, po skoro otrocké práci se vdala, měla tři děti a dodnes žije.
Poutavý román z války obsahuje pár hezkých vzpomínek včetně vztahů s rodiči, kamarády a také to jak jela s kamarádkou v posledním voze tramvaje určeném pro Židy a jeden pán po spatření hvězdy řekl: " Tady s námi jedou dvě princezny se zlatou hvězdou."
Malá kapka Ája se nemůže dočkat, až půjde do školy! To už je vlastně za chvíli, i když jí jedna kapka říká, že je hodně malá. Jak se zdá tak není, protože se hodně věcí dokáže naučit. Jednoho dne jedou všechny kapky - spolužačky s třídní učitelkou na výlet. Na místě maji závodit na olympiádě. Co se ten den vše semele a jak si kapky i v době nepřátelení se mezi sebou a vzájemnému porovnání, kdo je lepší poradí to už je v písmenkách, které nám to prozradí.
Jako v knize Strašidýlko Stráša tak i tady se objevuje hra se slovy a slovní hříčky.
Knížka o vodě a o tom jak funguje koloběh vody je vhodná pro děti od pěti let.
Básně sepsané krásně a vtipně,
Pro ty, kdo hledají jsou ty správné.
Ilustrace oko a vtipné verše mozek a ústa,
Celkový dojem z knihy rychle narůstá.
Děti se smějí, dospělí také,
Únava nehrozí, pocity jsou všelijaké.
Na první pohled pěkná knížka plná přísloví a rčení, které se používají v běžné komukaci. Ale po otevření knihy budete rádi, když ji vůbec dočtete. Graficky je sice pro děti zpracovaná pěkně ( čtenáři ocení komiks vždycky), ale, co se týče nějakého širšího vysvětlení , to právě chybí... z toho důvodu jsem si některé z nich musela dohledat.
Kniha je spíše určená ke společnému čtení s dospělým.
Stejně jako mi trvalo číst příběh plný krutosti skoro týden, autorovi a spolupracovníkům na této knize trvalo přemluvit Sina, aby vůbec vznikla .
Záleželo na jeho souhlasu. Nakonec po devíti měsících napjatého čekání řekl ano a článek z novin se stal obsáhlým příběhem, který zaujal miliony lidí po celém světě. Sin jako jediný utekl z pracovního tábora. jizvy nemá jen na duši, jsou to vzpomínky na mnohaleté mučení, zločinů na lidech a zabití jeho matky a bratra, které udal sám, protože byl matkou odmala týraný. Hlavně však si při pohledu na sebe vzpomene , jak na tom byla jeho psychika. Bál se skoro všeho, cizí lidé nebyli výjimka.
Důležité svědectví o tom jaké podmínky ve skutečnosti vládly v těchto táborech je doloženo nejen slovy , ale i fotografiemi zachycující Sina se spisovatelem a praktiky mučení .
Drsný příběh nejen o politickém dění.
Život v lese není jednoduchý ani pro člověka natož pro zvířata.
Liška Kuliška a její kamarádi společně zažijí nejedno dobrodružství, ale také zkusí odehnat škůdce v podobě kluků, kteří ničí les.
Kromě vtipných a jednoduchých příběhu s pěknými ilustracemi v komiksu naleznete krátké úkoly pro děti, které procvičí hledání a orientaci v prostoru, nalezení cesty nebo objektu.
Příběh ze školky, jak stojí v podnadpisu, je vyprávění o jedné školce, dvou dětech se zvláštním příjmením a nekonečnu dobrodružství, které nejen společně prožijí.
Malý medvěd nalezený bez šatů, bez rodiny se ocitne v rodině lidské, kde ho přijmou a starají se o něj jako o vlastního. Neublíží jim, je totiž plyšový :)
"víkendovka"
Být jako Stanley v příběhu mysleli byste si, že je to sice zvláštní život, ale zato plny výhod! Učit se ? Zapomeňte.
Pracovat a vstávat brzy? Pamatujte!
Stanleymu se nechce. Ale protože je to hodný kluk tak strejdovi a tetě rád pomáhá. V duchu si však říká, kdy to konečně skončí. Strejda od rána zkoumá , vymýšlí a staví nové stroje a do jejich náročné sestavy a znovuzrození zapojuje celou domácnost.
Nekonečnému trápení bude brzy konec . Čeká nás zábava, pravidla velí na narozeniny jeden den ruce od práce pryč. Pouť je ve městě, peníze mizí v bezedných pokladnách a malý kluk...
Změní dravé ryby jeho nudný život ? Nebo najde své skryté já?
Zajímalo by vás někdy jaké to může být se přenést do jiného těla, když už ta osoba nežije , ale vy víte, že se děje něco, o čem byste měla vědět?
Jenna si přesně tato slova myslí o rodině dívky, která jí darovala svůj nejdůležitější orgán. Dnes díky němu žije, ale cítí, že okolnosti za jakých Callie zemřela jsou jiné. Pátrání bez pomoci ji dovede na šokující stopy a fakta.
Grace žije se svým přítelem a chlupatou čtyřnožkou Mittens, má práci učitelky.
Zní to jakoby byla spokojená se svým životem, ale chybí k tomu hodně. Pár měsíců zpět ji zemřela její nejka Charlie. Její slova před posledním výdechem byla, že udělala cosi zlého. Co? To se Grace a Dan vydají zjistit. Místo nálezu (a možných odpovědí na všechny otázky) mají přímo před očima. Několik metrů pod zemí je časová schránka, kterou tam daly holky v době svého dospívání. Grace se tehdy Charlie ptala proč je nahoře krabičky růžová obálka. Už se nic nedozvěděla. Začne pátrat a najde ženu, která tvrdí, že je Charlieina sestra. Změny spolu s odhalením přijdou časem...
" Z pravěku "
V pubertě člověku leccos dojde . To, jak vypadá, jak se chová nebo i to , že už by mohl myslet na vztah.
Mě taky došlo dost věcí, ale z jiné oblasti. Druhá světová byla je a bude pro mě pořád svět neznáma a objevování , ale i hrůzy , která tehdy byla ve světě.
Parta kluků ve městě nemohla vědět, co přijde. Ani Honza , kterému odvezli taťku.
Hned potom přijdou nařízení , nošení žlutých hvězd, chození po cestě místo chodníků, jízda v posledním voze tramvaje a pořád vznikaly další. Kluci společně jedou do Terezína. Ani jeden neví, co je čeká...
Čtyři příběhy o místě, v kterém začíná 9 let školní docházky každého z nás.
V příbězích spolužáků jedné třídy se snad najdou všichni mali školáci. I ti větší v hlavnich hrdinech a každodenních situacích uvidí své mladší sourozence nebo sami sebe, když byli na zakládce.
Kniha má nejen krásné ilustrace, ale příběhy jsou vhodné pro první čtení a pochopení, že s každou situaci se dá vyrovnat.
Krátké příběhy o dvou chlupatých lovkyň myší, každá jiné barvy, ale spolu tvoří nerozlučnou dvojku.
Mina a Bubu, černá a bílá, dobro a zlo :)
Díky srozumitelným větám a nenáročnosti příběhů jsou tak předškoláci schopni přečíst si svou první knihu sami.
Barvy jsou v dětském věku hodně důležité. Kromě učení se, jak je správně pojmenovat se dítě hlavně zabaví vizuálním setkáním s barvami a jejich mícháním. Interaktivní kniha je fleky a skrvnami narvaná k prasknutí.
Minulost je skrytá a vyplouvá na povrch, kdy to člověk nejmíň očekává.
V případě jedné německé rodiny a tragické minulosti.
Eva Bruhnsová je úspěšná překladatelka z polštiny. Po zvláštním telefonátu má až zarážející práci. Slova nejdříve nedávají smysl , ale důvod je v tom, že je zvyklá překládat případy z právního prostředí. Se slovníkem ji brzy vše dává smysl. Výpovědi jsou těžko uvěřitelné. Jak by taky ne, když lidé, kterým má pomáhat jsou přeživší Osvětimi a Eva se za nimi vydává cestou do tábora nejen ušima, ale také po svých. Dozví se konečně, proč je matce špatně při zápachu kouře?
Na knize hodnotím záporně vztah hlavních hrdinů, který zabírá skoro celou knihu. Je ale fajn číst válečný příběh z jiného pohledu.
"víkendovka "
Rodina je jako klubko vlny. Každý člen má svou pomyslnou nitku, která roste a dotyčný si namotává svůj osud a spolu s ostatními utvoří v dospělosti celé klubko.
Vlado se Sárou jsou názorný příklad. Jejich už dospělé čtyři děti se ze zahraničí, z vlastních domovů vrací do rodinného hnízda a "hrubá vlna začíná pelichat ."
V příběhu se vracíme do minulosti, vzpomínek Sáry na výchovu dětí.
"víkendovka"
Publikace tenkého formátu od psycholožky s dlouholetou praxí s dětmi s ADHD. Brožurka je ale určená i osobám s PAS
(Poruchou Autistického spektra) . Ti mají problém porozumět nejen sociálním situacím a okolí kolem sebe , ale emocím druhých. K tomu, aby správně chápaly, co druzí vnímají a vyjadřují skrz gesta , mimiku je tato příručka plna rad. Kniha obsahuje několik cvičení a cvičných příkladů, jak odhadnout pocity jiných a být lépe vnímavý.
Jak zmiňuji v recenzi na knihu Ireniny děti Irena byla žena, která dokázala v životě hodně a její vůli nezlomila ani ocel. V této knize se zaměříme podrobněji na dosud nepublikované projevy polské zachránkyně, její ocenění spojená s organizací Společnost dětí holocaustu, ale také příběh několika obyčejných studentek (později známé jako Sendlerové kvarteto) a jejich dějepisného projektu. Na základě ověřených znalostí , nad kterými jejich učitel kroutil ze začátku nevěřícně hlavou uspořádaly divadelní představení s názvem Holocaust. Život v zavařovačce. Po dobu války do té nádoby skryla Irena pravé identity zachráněných dětí napsané na cigaretových papírech.
Změnila životy dívek a když o rok později zemřela, její odkaz žil dál.
Ukázka z projektu je dodnes dostupná na Youtube v angličtině :