simca9342 komentáře u knih
Osudy jedné rodiny probíhající skrz několik dějových linií, které se odehrály ve skutečnosti, např. První republika , protektorát, druhá světová válka a následně doba komunismu, která také nebyla lehká.
Kniha mi před pár lety, kdy jsem příběh četla místy připomínala reálné postavy v těchto časech žijící. Můžu jmenovat třeba T.G.M., atentátníky Gabčíka a Kubiše nebo písničkáře Karla Kryla známého hlavně u starší generace.
V rodině Ofélie se stala před několika měsíci tragédie, která sice není na první pohled viditelná, ale v duši zůstane napořád. Pip jako jedenáctiletá nezažije jen dovolenou snů , ale přežije peklo při návratu zpět. Přežije a s ní i její matka , ale bratr ani otec se bohužel nevrátí...
Mamka se vlivem stresu a smutku uzavře do sebe , odmítá mluvit a dělat běžné věci v domácnosti. Pip se prochází po pláži až do dne, kdy ji setkání s malířem změní život...
Příběh skoro jako z Toy story. Akorát tady hračky nechtěly utíkat, ale hrát si . teda jen jedna - osamocená žlutá kuželka.
Nudila se, protože děti ji zapomněly doma , když si šli s ostatními kamarádkami zahrát. Co se ten den přihodilo prozradí včetně ilustrací také příběh samotný.
Příběh podle skutečných událostí. O útěku dvou lidí, kterým se mezi vězni přezdívá Romeo a Julie z pekla.Taky tomuto páru brání něco v jejich lásce, ale nejsou to znepřátelené rody. Je totiž možné, že příbuzní z obou stran už dávno nežijí. Svět se zmítá ve válce a na místě, kde se dá jen pocit vděku nebo slovo láska jen těžko představit se potkají dva lidé. Každý je vězněný z jiného důvodu. Oběma se podaří dobře naplánovaný útěk, ale co teď?
Příběh se mi četl dobře , což je za mě známka 3 jako ve škole, protože mě pletlo množství postav objevujících se v knize najednou a fakta se na mě z písmen sypala jak puzzle, ale dávám konečnou 4 kvůli zmínce o odboji a "dobrovolnikovi" z Osvětimi Witoldu Pileckemu. Navíc se hodí do výzvy jako kniha o zakázané lásce (téma 7.)
Přečtená v knihovně 6/6
Další veršované leporelo tentokrát se zimní tématikou. Kdo je Snížek?
Malý chlapec, který dělá v zimě zázraky.
Přečtená v knihovně 5/6
Umíte pozdravit? To je jedna ze základních věcí v etiketě.
S tímto leporelem a veršovanou básničkou se to malé děti hravě naučí.
V hlavní roli zvířata
Přečtená v knihovně 4/6
Krátké a veršované vyprávění nás zavede nejen do hor. Holka Tonička opravdu všude byla a její zvířecí kamarádi s ní . Důkaz je v leporelu pro děti.
Přečtená v knihovně 3/6
Mysticko- hororový příběh o tajemném Drákulovi, hraběti, který se v noci mění na krvesaje. Napsaný sice formou pro školáky, ale stejně strašidelný...
Mladý právník se loučí se svou přítelkyní. Jede do Transylvánie za zvláštním pánem domů nebo spíše sídla. Jak sám později zjistí seznámil se nejen s upírem a život jedné mladé slečny je ohrožený...
Přečtená v knihovně 2/6
Další kniha z edice Hledej a objevuj
Tentokrát o dinosaurech, jejich vzniku a různých dobách/érách, ve kterých se nacházeli. V každé době jiný druh např. v juře žili sauropodi.
Malí čtenáři mohou hledat a plnit úkoly zadané v textu.
Přečtená v knihovně: 1/6
Poezie pro děti o jednom z ročních období.
Krásné ilustrace a vtipné krátké básničky o tom, co nese pošťák dávají najevo krásy a pomalý běh přírody.
"Z pravěku "
Pohádkový příběh o námaze, vytrvalosti a dosažení svého životního cíle. To je putování španělského pastýře. Zajímavé myšlenky, nutí čtenáře více přemýšlet, do hloubky. Osud nebo snad znameni ? :)
Opět příběh z druhé světové a zároveň kniha do výzvy jako 12. téma- kniha od začínajícího autora.
Vlakem odjíždí rodiny na prázdniny nebo do práce. V době války ale neplatilo ve většině případů ani jedno. Dětem se sice říkalo, že si udělají dlouhý výlet, jak jinak chcete vysvětlit šestileté dceři, že musí odjet, aby přežila? Hlavní postavy tohoto válečného příběhu už dávno nejsou dětmi. Snad jen v dokladech , ale doba je donutila chovat se dospěle. Stephan spolu s přítelkyní Žofií- Helenou cítí, že přicházejí zle časy. Pomocí obyčejných, ale výjimečných lidí přežijí nejen oni . Tante Truus je dětská přezdívka holanďanky Gertruide/Truus W. Název knihy skrývá zlo nacistů v plné síle jak jsme v dětství zjistila. V příběhu ukazuje dopad války na politiku skrz tehdejší novinové články, pašování děti před hranice nebo dokonce vyjednávání s Adolfem Eichmannem a jeho krutou tvář skrytou za maskou milujícího otce .
Dojemný příběh podle skutečných událostí.
Detektivka za dob války to je něco pro mě.
Spletla jsem se :) Na knihu jsem původně neměla v plánu psát žádné hodnocení a už vůbec ne negativní, ale proč to autor nezkrátil hlavně ten začátek? Jak vidím dole v komentářích, nejsem sama..
Děj, kdy se v letech války řeší nejdříve podvod pak něco horšího a vše zůstává na soukromém detektivovi s příjmením, při kterém cukají čtenářům koutky úst byl fajn. A to ještě hodnotím dobře
Roza Šaninová byla jednou z nejúspěšnějších odstřelovaček. Tohle je její příběh.
Ženy, od kterých se očekávalo vedení domácnosti, výchova dětí a drobné práce jako psaní dopisů nebo řízení auta si jednoho dne řekly dost a vzaly do rukou zbraně. Chtěla nejen pomstít smrt bratra jako v Rozině případě, ale chtěla, aby o nich svět také věděl, že nebyli jen muži, kteří čekali v zákopech na vhodnou příležitost.
Během těžkých let války si tato mladá teprve devatenáctiletá žena psala deník.
O válce v přední linii, bojových skupinách nasazující životy v ruinách domů, ale také o lásce a snech .
V příběhu se také dozvíme odkazy na další knihy, vzpomínky jiných, kteří také padli za vlast a dobové i barevné fotky zdůrazňující vážnost války.
Co může mít společného muž ve vazbě a smrtící virus terorizující zemi?
E219 není jen název virové mutace , ale přezdívka chlapa původně odsouzeného na smrt ve vězení.
Kvůli vysoké nakažlivosti to ale vypadá že bude brzy venku. Tak se stalo. Po jedné z vycházek se ocitá se svými věcmi před bránou "Beznaděje" jak se mezi vězni říká nápravnému zařízení a může jít kam se mu zachce. Je volný. Na jeho místě by skákal radosti kdekdo , ale ne v r. 2482.
Počet nakažených rychle stoupá, na ulici se dá nakazit úplně snadno , přenašečem se člověk stane okamžitě a boj o život pokračuje.
Poblíž Las Vegas však existuje někdo, kdo není zasažitelný virem . Malé dítě a je potřeba ho co nejrychleji najít.
Eriku je to na tobě, svět čeká na záchranu.
"víkendovka"
Příběh ze současnosti, minulosti, ale i budoucnosti.
Patience se se svým přítelem těší na dítě. Oba však něco tají. Jack skutečnou práci a Patience? To její přítel uvidí. teda vlastně neuvidí. Doma nikdo není, na podlaze leží někdo, kdo chtěl být mámou, ale zároveň z toho měl strach. Patience umřela, Jack je z toho na prášky, ale začne o své milované zjišťovat a pátrá, kde to jen jde. Kdyby dnes existoval stroj času, kdo by do něj nastoupil? Jack to udělal, ale ne tak rychle, aby byl příběh ukončený...
každého z nás pronásleduje minulost a u komiksových hrdinů to není výjimka.
Spolu s Jackem se vydáváme na cestu skrz roky a století, poznáme Patience, když byla ještě na škole nebo Jacka jako muže v roce 2029, kdy události nenechá být ani na minutu a zjistí o stroji času.
Jízda plná adrenalinu za odhalením toho, co se tehdy skutečně stalo.
Ilustrace jako živé, komiks jak má být.
Dopisy můžou potěšit na duši, ale také prozradit nikým nevyřčené tajemství.
Katarina spolu s mámou zkoumají věci po nedávno zemřelé babičce a zároveň objevují krabici Neodeslané dopisy, datum bez adresy, k tomu kus jejího dávného života, fotky , lidé na nich už dávno nežijí a přece má Katarina pocit, že závan větru ji přenesl mezi ně. Je tak blízko a minulost je tak daleko.
Vytahují sešit, jazyku ale nerozumí ani jedna . Co se tehdy dělo v Arménii, proč babička ty dopisy psala a nikdy je neodeslala, co stojí v deníku?
Dlouhé putování nejen formou překladu začíná. Připravte si letenky :)
Příběh má také druhou rovinu- píše o arménském masakru na místních obyvatelích. Z pohledu rodiny tehdy mladé Mariam, vlastně ještě malého děvčátka. Nevěděla jestli přežije ani to, že bude jednou mít krásnou dceru a později vnučku ...
"Z pravěku"
Krátké příběhy o všedním životě malé holky jménem Markéta. V každém příběhu se dozvíme odpovědi na otázky, které trápí dětskou duši a z dětských úst létají s vteřinovou pravidelností. Výhoda na celé knize je dobře zvolený font písma, aby si ji mohly děti přečíst samy.
"Z pravěku"
Hodnocení série: film / seriál jsem sice neviděla, ale knihy na doporučení paní knihovnice mě hodně zaujaly. A rozesmály :)
Mimozemšťan se objeví u jedné rodiny, za pár dní vypadá jakoby se tam narodil. Zpočátku ho děti odmítají přijmout vždyť je to nějaké zvíře, nemá ani společné návyky a místo nehtů má dlouhé drápy. Ale jak to tak bývá skamarádí se, Alf hodně zdomácní, zvykne si na tamní život, lidi a hlavně používání příboru a kapesníku.
Na ztřeštěného chlupáče ráda vzpomínám :)
"Z pravěku"
Hodnocení dvoudílné série = prázdniny a nuda? Tuhle sérii si můžete vzít na dlouhé cesty, s ní se nudit rozhodně nebudete!
Příběhy jsou o náctileté Adrianě, kterou od úrazu ruky
nezastaví nic od detektivních pátrání. Chce se vyrovnat svému dětskému a současnému idolu policistce Makepeacové, která však září jen na televizních obrazovkách.
Co si ale děvče vezme do hlavy, to musí být a Adriana vezme své čtenáře na cestu plnou překvapení, nástrah a zvláštních odhalení.