simca9342 komentáře u knih
Místo chystaného divadelního představení pro děti o světě recyklace vznikla kniha . Petflaška Bětka spolu s igelitovou Jitkou zažívají dobrodružství na každém kroku. Z obchodu, kde stály vyrovnané v řadě se dostaly na pro ně neznámé místo. Pořád něco hučí, hvizdá nebo krásně voní! Ale co s takovými věcmi pokud lidem doslouží a skončí v kontejneru nebo ještě hůř jen tak hozené v trávě? Cyklus ochrany životního prostředí vás zve na prohlídku.
Přečtená před lety.
Nerezzák dokáže vše včetně záchrany lidí v nouzi, opuštěných zvířat, vyvrácených autobusů a snad jednou zachrání celý svět. Věříte tomu? Nemusíte, není to pravda ... Nerezzák je jen představa malého šesťáka Kennyho,který chodí asi do té nejhorší školy na světě. Ve svých snech a školních kresbách je často někým jiným- ten,kdo je neohrožený a hlavně není vystrašený a sám nepotřebuje pomoc druhých.
Přečtená před lety.
Jak napovídá název další knihy od slavné autorky rodinných a vztahových románů příběh je o třech příslušnících jedné rodiny. Jsou ženského pohlaví a je samozřejmé, že je každá jiná, má svou rodinu a životní problémy, které musí zvládnout. Ale jedna věc, která všem chybí je sounáležitost, to,že jsou všichni spolu jako rodina. Jedna tragedie je ale jednou ročně spojuje - úmrtí otce. Po další a mnohonásobné tragédii začíná sesterské trio spolupracovat...
Přečteno před lety .
Poblázněná Axi, u kamaráda řečena HH, nejde pro vtip a trapas daleko. Okolí by ji popsalo asi jako milou, pilnou a sečtělou, to sice ano, ale jednou se přece jen rozhodne si zpříjemnit nudný studentský život a na uskutečnění svého plánu si bere kamaráda Robinsona.
"Z pravěku "
Cestovat během dvou měsíců po celém světě v krabici? Jde to, ale jen ve fantazy světě a to jak všechno na světě vypadá nám ukážou dva malí, ale chytří kluci :-)
Pohádka trochu naruby z edice Čtení pro prvňáčky. Místo prince zachraňuje království (a nejen to) drak. Je schopný udělat vše pro to, aby dostal to, co chce - princeznu za ženu. Klidně si natluče nos. V celém království a zemi jsou všichni od ježibaby po vodnika líní dělat svou práci pořádně. Nebo ji nedělají vůbec. Drakovi práce začíná sotva se vylíhl ze skořápky.
Přečteno loni , humorný příběh.
Mladá Bianca vede zajímavý život. Matka v trapu, táta alkoholik a ona sama cynik lehce při těle. Její dvě nejky Jessica s Casey jsou pravý opak- štíhlé s pasem přesýpacích hodin, ale milé a ochotné Biance kdykoli poskytnout útočiště. Jedna etapa života boubelky se změní na druhou , když po urážlivé přezdívce od školního frajírka vylije kolu posměváčkovi do obličeje. A jakoby už tak neměla od života dost toho vejtahu Wesleyho políbí. Tím ale příběh nekončí...
Další román, ze kterého mrazí. Příběh, který se mnohým čte všemi možnými způsoby, ale hlavně ne snadno, lehce a s úsměvem na tváři. Mladé Avě požár změní vše kolem ní a za pár okamžiků přijde nejen o rodiče, sestřenici, dům, ale i o to nejcennější, co každý bereme jako samozřejmost. Místo tváře má samé kožní štěpiny a jizvy. Na novou střední, kam ji přijmou ne poněkud s otevřenou náručí, od svých vrstevníků slyší narážky na Frankensteina nebo hororovou postavu Freddyho Kruegera. Na sezení dochází spolu s dalšími dětmi, které si prošly podobnými věcmi jako Ava a mají různá popálení. Všichni mají několik příležitostí, ale cíl jen jeden: znova se začlenit do společnosti, resocializovat se. Hlavní hrdinka si snad najde kamarádku..
Přečteno loni, hodně mě zaujala.
Meredith se jako dítě stěhovala do Německa Její otec za války osvobozoval koncentrační tábory. Po skončení války stál u soudu v Norimberku jako žalobce při procesech. Ale k poslechu neuvěřitelných autentických svědectví přeživších a se připojila spory s dědou . Své vnučce říká vše o válečném stavu a přeje si, aby desetiletá Merrie byla u jednoho slyšení. I když to otec nechce, ale jeho dcera umí německy natolik dobře , aby rozuměla řečovému projevu. Sama už doma prohlašuje, že chce být právnička a pomáhat lidem, kterým bylo ublíženo podobně jak Židům za holocaustu.
Ani neví , že se něco takového připravuje...
Dva světové rasové konflikty a jedno neohrožené děvče.
Kocour Josef je opravdu líný. Ukáže vám to způsobem jeho vlastním. A nejen to. V knize je přiložena mapa gymnastiky pro lenochy :)
Co se stane, když pečlivý kocour chytne blechu?
Ne nijak dlouhé příběhy rozdělené na kapitolky jsou vhodné pro začínající čtenáře.
V každém z nich hraje roli černý pták, který pokaždé něco hledá, objevuje nebo zjišťuje . Vše je ve veršch takže se i lépe čtou. A rychleji :)
" Kdykoliv je potřeba, stačí štěknout o pomoc! "
V jednom malém městečku jsou místo policajtů, hasičů a ostatních záchranných složek ve službě zvířata .
V těhle příbězích se kapitán lodi, na které záchranáři plují společně s kamarádem Ryderem dostanou na moře, kde na ně čekají dvě záchranné akce .
Podaří se jim úspěšně splnit mise?
Příběh o kůzlátkách jak ho známe, ale tentokrát hned dvakrát. O neposlušných kůzlátkách, ale taky o těch, co maminku kozu poslechla a vrátka neotevřela. Krásné kresby a překlad ze slovenštiny.
"Z pravěku"
Po letech, kdy jsem knihu odložila s tím, že jsem na ní už stará a nevrátím se k ní jsem si ji přečetla znovu a vrátila se tak do dětství.
Úsměvné příběhy o malé Alence a její rodině, kamarádech a světu, ve kterém žije a chce to zkoumat svým dětským pohledem. V příbězích , které se střídají s pohádkami o plyšových zvířatech Alenky se objevuje způsob přemýšlení malé holky a braní věci doslova ( Slepice má slepičátko. Kohout kohouťátko. Mám dost penězí?). Krásné ilustrace Heleny Zmatlíkové.
" víkendovka"
Pro matky samoživitelky s dětmi je život hodně těžký, ale ty rozvedené ještě navíc s nevyléčitelným omezením mladšího ze dvou synů po zdravotní stránce to také nemají jednoduché.
Nataša a její dva synove se ocitli v té druhé situaci. Příběh ale začíná v době před ním. Druhým v pořadí . Manžel na svou ženu žárlí sice ví, že se rozvedla a jako fotografka se uživí tak tak a nestěžuje si, ale Vojta ji začíná podezírat. Bůhví, co dělá, s kým se stýká, když je přes den sama...
Nataša neví, co má odpovídat a později se začnou dít horší věci.
Základní otázka, kterou by si v této situaci položila každá žena: zůstat nebo odejít ?
Chcete cestovat, ale teď v současné situaci to nejde? (V Čr už dávno ano, ale v některých státech mohou pořád platit omezení)
S tady tou knihou ano!
S mladou holkou Amélií zažijete napínavé cestování a dobrodružství natáčení u slavného filmu v jednom! Jede na rok do Francie , kde se seznámí s celkem sympatickou rodinou. Jak to všechno dopadne?
Tato slova vykřikl na manželský pár na dovolené stařík sedící na lavičce v setmělém městečku v Itálii. Stáli u pomníků a četli jména obětí obou válek, když zaslechli , že jeden rod skoro celý vymřel.
Vyprávění starého pána jim nejen ukrátí dlouhý večer, ale zavede je do historie prokletého rodu.
Dvě těhotné vdovy se rozhodly mezi možným budoucím úmrtím a oddělením novorozeného kluka od matky, aby zlomily prokletí, při kterém umírali muži.
o několik let později mají Giovanna a Vitantonio šťastné dětství a dospívání dokud do nich nevtrhne nacismus...
Přečtená před lety.
Život někdy není vůbec jednoduchý. Svobodná Lucka s tím bez námitek souhlasí. Sama s dítětem v jednom málem bytě, který je ve velitelství despotické matky má náročný život. Ale nestěžuje si, v práci má kamarádky a malého syna miluje. Zlá slova na její osobu a příkazy matky a hlavně její život nabere směr na jinou kolej , když pojede s Martinkem na lyžovačku s otcem a jeho ženou, která se k Lucce chová líp než její vlastní matka. Ale ani ta v bytě podle jejich opileckých slov nebude věčně...
Přečtená před lety.
"Člověk nemůže vědět, kdy přijde konec a právě proto by si ho měl každý den užít. "
Alice a Iva - dvě nerozlučné kamarádky od doby, kdy se potkaly. Mají něco společného. No dobře kromě toho, že oběma zemřel jeden z rodičů tak nic, ale každá má rodinu a s ní spojené už dobře známé starosti. Obě tak řeší problémy hádky mezi svými, vzpomínají jak jedna z nich spor s manželem vyřešila klasickým způsobem: vzala ho po hlavě pánvičkou :D
Do doby než Iva potká muže svých snů a Alice o pár týdnů později už nikdy neuvidí svoje děti...
Jak jsem psala v recenzi u předchozí knihy této autorky Poslední výročí , že dám spisovatelce ještě šanci stalo se a nelitovala jsem.
Paměť někdy umí člověku pořádně zavařit. Hlavně postupně stárnoucí ženě, která zapomene na to, kdo je.
Alice se vzbudí po pádu v posilovně a na nic si nevzpomíná. Ale to by nebylo tak zarážející . Nejen, že neví, kde je , ale může znít jako návštěvník z jiné dimenze. Má oslavit čtyřicátiny, ale žije v domnění, že bude mít třicet a v břiše má dvounohý poklad. Okolnosti a kalendář sice ukazují jiným směrem, ale Alice si myslí své. Aspoň ze začátku. Něco se stalo a Alice musí zjistit pravdu za každou cenu.