simca9342 simca9342 komentáře u knih

Kde spí lufťáci Kde spí lufťáci Ivanka Devátá

Přečtená před lety .
Další příjemné čtení od autorky, opět její vtipné postřehy ze života.
Psáno zřejmě v době, kdy se ve vzduchu usadil vzduch s vysokou koncentrací prachu a velká část místních včetně autorky byla nucena opustit mesto a změnit destinaci.
Na luftu- čerstvém vzduchu - se nejen dýchá lépe, ale určitě i píše.

20.06.2023 5 z 5

Co jsi to za matku? Co jsi to za matku? Paula Daly

Přečteno před lety.

Kdybyste se ocitli v kůži hlavní postavy Lisy asi byste nemohli celou noc spát, neustále brečeli nebo se báli udání.
Lisa měla na starost dceru své sousedky- kamarádky Kate jenže stačí malá změna, kdy dcera Lisy nejede do školy a Lucinda ten den zmizí. Pocit viny a hlavně obvinění okolí donutí Lisu, aby začala pátrat sama. Co objeví a jaká tajemstvi výpravou na povrch?
Nechte své mozkové buňky zaměstnat pořádným thrillerem!

19.06.2023 5 z 5

Složka Hitler: Základní fakta Složka Hitler: Základní fakta Patrick Delaforce

" Víkendovka"
Fandil Hitler Mickeymu Mousovi?
Jaký měl vztah s rodiči?
Byl vegetarián nebo spíše labužník?

Publikace odpovídá na základní dotazy ohledně tehdejšího Vůdce a jeho soukromého života. Nejen toho, zaměřuje se i na politickou a organizační stránku té doby, představuje různé bitevní operace , ve kterých hrál roli.
Součástí knihy jsou dobové plakáty s narážkami na nacistické Německo s Vůdcem v čele.

19.06.2023 5 z 5

Úsměvy z pekla Úsměvy z pekla Stanislav Háber

"Víkendovka"
Život je potřeba si někdy pořádně užít a vtipkovat. Když prožijete něco nepředstavitelného, radujete se z maličkostí.
Jožko Pollák přežil vlastní smrt.
Vyprávět a vzpomínat na to, co se dělo v předchozích dnech, týdnech a letech po tom, co ho v dětství matka prodala za misku luštěnin si v mládí připnul na kabát ukradený odznak začíná až po prožitých hrůzách ve společnosti rodiny, která ho zachránila.
Prožil jak hrůzy první světové, mučení gestapem tak útěk z KT, ale tím jeho cesta ani zdaleka nekončí. Žena s dětmi bůhvíkde , zlo v podobě STB ho bohužel ještě čeká...
Válečný román z prostředí několika historických etap.

18.06.2023 5 z 5

Jak jsem se zbláznila Jak jsem se zbláznila Ivanka Devátá

Přečtená před lety
Autorka popisuje humorným stylem své životní trapasy, kdy je umístěná v ústavu pro osoby s IQ v nižším pásmu průměru.
Pacientky a vztahy s pacienty dopodrobna rozebírá, ale přijde na řadu i to, jak se konečně dostala na vytouženou svobodu.

17.06.2023 5 z 5

Josefína a bytosti Josefína a bytosti Lucie Kaletová

Přečtená před lety.

Teenagerka Josefína se ve své rodině cítí trochu jako černá ovce . Celých svých 15 let si pokládá otázku proč je tak jiná, zvláštní, proč vidí věci, které ostatní ne ? A co má tajemný Wanderhaus společného s její minulosti, rodinou a původem? Jednou se v jejím krátkém životě, který se celý stihne během pár dní obrátit vzhůru nohama objeví dost důležité bytosti z rodu Slovanů.

17.06.2023 5 z 5

Holanďanka Holanďanka Ellen Keith

Válečný román nabízí KT z jiného pohledu.
" Horší čas přivést na svět dítě si ani člověk vybrat nemohl, že? "
Bohužel si nikdo z lidí nemohl vybrat ani národnost.
Marijke je se svým manželem Theem členkou odboje a pomáhá skrývat Židy. Zachrání malé dítě tohoto původu, ale sami se skrýt nestihnou. Při razii gestapo objeví jak padělané lístky tak tajnou skrýš se součástky k rádio přijímači. Oba jsou odvezeni do KT Ravensbrück , rozděleni a při selekci vybrané ženy včetně mladé odbojářky slouží za lepších podmínek v táborovém nevěstinci.
Druhá rovina nás zavádí do světa v pekle, kde se mají psi lépe než lidi.
Práce velitele tábora je přínosná, nese sebou spousta privilegií .
Jak zanedlouho pochopí jeho nový zástupce Karl. Ten má štěstí vidět život v táboře v "lepším" případě. Má zajištěného osobního průvodce po celém komplexu, ale o něco později si udělá vlastní názor.
Třetí a poslední rovina nás zavádí do "budoucnosti." Mladý revolucionář Luciano konci za účast na demonstraci v centrále, kde je nucený překládat. Mezi ťukáním do kláves psacího stroje vzpomíná na život s otcem a jeho zvláštní chování, když k nim přišli sousedé...
Můžou spolu tři odlišné osudy/pohledy na válečný stav spolu souviset?

16.06.2023 4 z 5

Žofi Z-4515 Žofi Z-4515 Gunilla Lundgren

Další silný příběh o válce tentokrát v grafickém zpracování o holocaustu Romů.
Sofii přezdívané domácky Žofi se přerušily dětské hry a zábava skončila, když do Polska, kde s rodinou bydlela napochodovali nacisté v čele s Adolfem Hitlerem. Spolu s rodinou se do KT Osvětim dostala, když je chytli při hledání potravy. Později skončili v dobytčáku jedoucím do Osvětimi.
Byl rok 1943, když přišla o své dlouhé copy , byla nucena tvrdě pracovat a věděla, co je to ztratit jméno a být od určité doby jen číslem.
Nevěřila tomu, co se říkalo kolem ní , snažila se pomáhat ostatním a někdy na to doplatila.
Když byla přemístěna do Ravesnbrücku, nevěděla, že se vyhla smrti. Tam byly v té době podmínky o málo snesitelnější než v Auschwitzu, protože byl rok 1944 a sirény hučely na každém kroku, ale pořád tvrdé.
Když už myslela, že umře zachránil ji Červený kříž. Dostala se do Švédska, byla zachráněna a tím by mohl příběh skončit. Naopak... Sofie později zjistí něco co nikdy neměla vědět .

Komiks je zvláštní tím, že je dvojjazyčný. Z jedné strany česky a druhé romsky. Obsahuje také další zdroje a knihy o holocaustu a životě Romů za války. Kromě toho se dočtete, co bylo se Žofi dále.

16.06.2023 5 z 5

Anežka se těší na miminko Anežka se těší na miminko Lenka Rožnovská

"Z pravěku "
Příprava na příchod dalšího člena rodiny je náročná jak pro dítě, které neví, co se děje, jak se vůbec "dostávají " do břicha děti tak rodiče , které někdy otázky jejich ratolestí dostávají do rozpaků.
Tahle kniha je kromě přípravy na dalšího potomka o malé Anežce čekající na sourozence a jejich zvídavých otázek .

15.06.2023 5 z 5

Andělé tančí vždycky s lehkostí Andělé tančí vždycky s lehkostí Thomas Brezina

"Z pravěku"

Hodnoceni celé série: Může se člověk zamilovat na první pohled do sochy anděla? Pár minut potom , co na něho omylem spadne a co se ještě může stát? O tom a ještě šílenějším dobrodružství by mohla mluvit mladá Vicky. Poslední díl zábavné pentalogie od slavného německého autora.

15.06.2023 5 z 5

Anča a Pepík 5 - komiks Anča a Pepík 5 - komiks Lucie Lomová

Hodnocení trilogie čtené " v pravěku" :
Různá dobrodružství myších sourozenců známých už z dětského časopisu Čtyřlístek.
Detektivní příhody vycházely delší dobu nejen jako součást časopisu, ale byly také zfilmované na ČT:D a před více než deseti lety vyšly jako samostatné komiksové příběhy.
Anča a Pepík si poradí s každým případem, ale většinou jsou jejich součástí.

Anča a Pepík opět v akci Anča a Pepík opět v akci Lucie Lomová

Hodnocení trilogie čtené " v pravěku" :
Anča a Pepík si poradí s každým případem, ale většinou jsou jejich součástí.

Anděl Vicky Anděl Vicky Jacqueline Wilson

"Z pravěku "
Spor dvou kamaradek jednoho dne ukončí skřípění brzd a kvílení pneumatik.
Z Vicky se stal anděl. Jak pomyslně tak doslova . Jade se po ní strašně stýská, ale jednoho dne zjistí hodně zvláštní věc...

Rusovláska z Osvětimi Rusovláska z Osvětimi Nechama Birnbaum

Autorka nás vtáhne do příběhu jakoby ho sama zažila. Spisovatelka sice sepsala paměti, ale svoji babičky Rosie, která měla rudé vlasy. Nejen kvůli nim se později cítila jako prokletá.
je r. 1944 a šestnáctiletá Rosie se svou svou rodinou je stejne jako ostatní Židé vyhnaná z domova a o pár dní později je z cihelny odvážejí vagóny směřující do Osvětimi, kde se dají použít snad všechna slova kromě slov souvisejících s radostí, životem a zpěvem. Tím posledním mladá zrzka žila doslova . V dětství ráda tancovala, užívala si rodinných tradic a setkání, kterých nebylo málo, proto se na ně upíná, aby zapomněla na to, co právě prožívá...
Na celém příběhu se mi líbil rejstřík/slovník vysvětlující slova používaná v hebrejštině a sladké rohlíčky z těsta s čokoladou a vanilkou - rugelach - jako bych měla na talíři.
Silný příběh

Analfabeta Negramotná Analfabeta Negramotná Ján Uličiansky

Přečtená před lety
Jméno hlavní postavy je dost trefné. Znamená osobu, která neumí číst a psát.
Ta skončí zavřená v knihovně- jejím nejnáviděnějším místě.
Když začne noc , z knih jako mávnutím kouzelného proutku začnou vystupovat postavy : Harry Potter, Pippi punčochatá a Analfabetu přesvědčí , že svět knih není zas tak špatný.

Mobilmánie v pohádkové říši Mobilmánie v pohádkové říši Lenka Rožnovská

Moderní technologie v pohádce, kdo to kdy slyšel?
Ve světě určeném nejen pro děti se může stát cokoliv a hlavně autoři mají zelenou a můžou psát o čemkoliv. I o jiných světech, elfech a kouzelnických akademiích.
Ale zpět k příběhu.
Mladý muž, který se snaží přivydělat si psaním, ale moc se neuplatní. Skončí jako prodavač Iphonů, tlačitkových mobilů a podobných digi-věciček.
Děd Vševěd a mobil, zvláštní zpráva, babo raď...
Konec dobrý , všechno dobrý

Volání divočiny (adaptace) Volání divočiny (adaptace) Jack London

Edice : rodokaps

Příběh na pokračování pro mládež o dlouhé a namáhavé cestě psa Bucka z teplého pohodlí domova do severské zimy a nehostinných končin. Soudcova laskavost a volnost po celém domě se jednoho dne změnila na otroctví, boj o život, hladovění a hlavně touhu a odhodlání vydat se na dlouhou cestu a opět najít domov. Pokračování Bílého tesáka. Kniha obsahuje také krátké povídky ze zamrzlých krajů konkrétně Aljašky.

13.06.2023 5 z 5

Začarovaný Hvozd - Příběh dětí z Končiny Začarovaný Hvozd - Příběh dětí z Končiny Klára Smolíková

Přečtená před lety
Krátký příběh pro začínající čtenáře s prvky fantasy o putování dvou malých dětí do začarovaného lesa. Jaké dobrodružství tam zažívají a jaké "živočichy" tam potkají to mi spíše připomíná přeplácanou pohádku plnou nesmyslného chování kluka a děj celkově také jen ušel.
+ seznámení malých čtenářů s fantasy žánrem
+ napínavý děj
+ krásné ilustrace
- totální nesamostatnost jedné z hlavních postav
- děj by mohl pro dospívající čtenáře být lehce nezáživný

Motýlí chlapec Motýlí chlapec Peter Stjernström

Přečtená před lety.
Jonas byl jako malé dítě svými rodiči zanechaný sám v tmavém lese zabalený v dece, s krvavým tetováním na zádech mezi larvami motylů. Po dokončení studií při více než podivném pracovním pohovoru vzpomíná na svůj život, adoptivní rodiče, ale hlavně hledá spolu se svým spolubydlícím a kamarádem odpovědi na otázky, které mu nikdy nebyly zodpovězeny. Dozví se , že jeho původ není jen tak ledajaký a že by bylo mnohem lepší nic nevědět, po ničem nepátrat.

Osm Osm Radka Třeštíková

(SPOILER) Čtená před rokem.

"všichni ji měli rádi, a přitom se ji někdo pokusil zabít."
Jako bych četla Slyšet jeleny zpívat (komentář dole). Akorát tady začíná děj obráceně. K samotnému řešení zločinu dochází v průběhu, ke konci knihy.
Míša skončí postřelená v nemocnici Upadne do kómatu. Během její návštěvy se od okolí čtenáři jako neviditelní diváci dozví, že až tak oblíbená není jak si mysli policisté na komisariátu, kde se odvíjí závěrečná část příběhu.