Siwan Siwan komentáře u knih

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Nevím, kdy přesně se to stalo...nejspíš někde mezi tím, kdy jsme prožili lásku, která nedokázala být větší než naše potřeby, možná tam, kde jsme pocítili, jaké to je, když nás někdo miluje tak zoufale, že to známe, ale nedovedeme mu to oplatit, protože nemůžeme a nejspíš tam, kde jsme hnáni pocitem něčeho většího, měli potřebu někoho chránit, protože prostě nemůžeme jinak...tam někde se stalo, že tohle všechno je víc, než propracované divy Lothlorienu. To nejsou povídky, to je život dokonale smrsklý do několika stran. Je v tom všechno.

06.01.2020 5 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Četla jsem po opravdu dlouhé době, ale přesto mě to znovu nadchlo. Když zvážím, kdy tuhle knihu napsal, tak prostě míra epického rozhledu budoucnosti, kterou byl Asimov schopen vytvořit dosahuje nevídaných rozměrů. Samozřejmě, že už je to dávno překonané, ale líbil se mi rytmus knihy, styl i celé její vyznění. Jednou za čas není nad klasiku.

29.10.2024 4 z 5

Turnus Turnus Hugh Howey

Je to fakt neuvěřitelné, ale druhý díl opravdu vůbec neztrácí na tempu, zajímavosti a drží laťku. Čte se to samo a všechny postavy člověk začíná chápat mnohem víc. Sólo je prostě borec, nemyslím, že bych tohle dala. Za mě si zkusil ze všech nejvíc. Jsem zvědavá, jak se to bude dál vyvíjet a jak to celé dopadne.

14.05.2023 5 z 5

Noc Noc Bernard Minier

Opět řemeslně perfektně odvedená práce. Nápad s Gustavem taky na jedničku, postava norské policajtky dobrá. Minier je prostě mistr prostředí a popisu, jeho schopnost popsat pocity i krajinu tak, že se člověk cítí vtažený je dokonalá. Linka s Gustavem je skvěle vymyšlená a dotažená dobře. Co mi nesedlo bylo konečné vyústění, ale v tom se s Minierem poslední dvě knihy rozcházím, takže mě to až tak nepřekvapilo. Nechci se o tom konci moc rozepisovat, abych někomu neubrala zážitek z knihy. Každopádně doufám, že se v dalším díle objasní poslední nevyjasněná záležitost.

19.10.2022 4 z 5

Tma Tma Bernard Minier

(SPOILER) Moc se mi to líbilo, jako vždy nepřekonatelný popis prostředí a atmosféry. Dokonale vystižené zoufalství ze ztrácení kontroly nad svým životem. Přiznávám, že vyústění mě trochu zklamalo, možná jsem si to nějak představovala jinak...ale není to na škodu příběhu. Lehce za vlasy přitažené dokonalé vyřešení příběhu tomu ubírá na logičnosti i uvěřitelnosti (viz hrob), ale navnadění na další díl proběhlo opět na jedničku, takže se do něj pouštím.

11.10.2022 4 z 5

Říše neřesti Říše neřesti Meghan March

Zhodnotím všechny tři díly najednou, protože jsem je v podstatě přečetla během jednoho dne. Když pominu, že by podle mě mohly být součástí jedné knihy - na druhou stranu z marketingového hlediska to byl perfektní tah a chápu ho - tak tomu za mě není co vytknout. Někdo vyčítá jednotlivým dílům pomalost, ale myslím, že když je čtete souvisle za sebou, tak to tak nevnímáte. Díky tomu prostoru, který všechny postavy mají je právě můžete začít mít rádi, cítit s nimi. Děj odsýpá jako přesně namazaný stroj a až na, Pro mě, pitomé vyústění, nemá chybu. Autorka evidentně umí psát a vtáhnout do děje. Takže za mě v rámci žánru jednička s hvězdičkou a Temprence a Kane jsou jedny z nejsympatičtějších postav.

18.09.2022 5 z 5

Scandalous: Šokující láska Scandalous: Šokující láska L. J. Shen

Nedokonalost....fakt dobrý.
Mě vlastně překvapilo, že se mi nakonec tenhle díl líbil víc než Vicious, což už jsem nečekala. Celá tahle série je prostě paráda. Před tímhle dílem jsem si říkala, jestli vůbec budu ten díl s Banem číst, ale tenhle díl mě na to dost navnadil :)
Takže hurá do toho. :))

17.06.2022 5 z 5

Bez rozloučení Bez rozloučení Samantha Young

Jasný rukopis Samanthy Young se nezapře. A já ho mám rada. Prostředí Edinburghu mám taky moc ráda a i vývoj Nory a Aidna je fajn. Ale v tomhle románu je tolik utrpení, že by to vystačilo na tři romány. Jsem zvyklá, že si tahle autorka libuje v traumatech, ale tady je toho fakt už moc. Vlastně tolik, že vůči tomu člověk začne být trochu imunní. Což je škoda. Asi je to tím, že kdo od ní četl sérii Dublin musí to s tím chtě nechtě porovnávat.
A za mě vyloženě zbytečné a rušivé překládat "skotský přízvuk". Hlavně proč ho proboha překládat jako moravský hantec?? Takže finále ok, ale na tuhle autorku málo.

28.10.2021 4 z 5

Zakázaná přitažlivost Zakázaná přitažlivost Kateřina Petrusová

Všechny tři díly stojí za to. V tomhle mě nejvíc bavila ženská hrdinka. Byla prostě dobrá, žádný zbytečný hysteráky okolo, prostě ho chce a hotovo :-) Jinak teda jako nejzábavnější na téhle sérii shledávám, jak se z mafiánů stávají hodní hoši :)))) ale budiž. V rámci záměru je to vlastně v pohodě. A člověk se u toho dobře baví. Takže směle do toho.

25.07.2021 4 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Nebavilo. Nemůžu si pomoct, ale s atmosférou Kinga to nelze srovnávat ani po dvou deci a pro mě z toho čiší plochost. Nálepku bestseller doporučuji slepit.

21.02.2020 2 z 5

Návrh Návrh Elle Kennedy

Přečetla jsem celou serii Off Campus. Nebudu hodnotit jednotlivě - nemá to totiž smysl. Všechny čtyři knihy jedou podle přesně stejného, funkčního schématu. Abyste to správně pochopili - bavily mě všechny čtyři díly. Jenom je to prostě na jedno brdo. Jednička se mi líbila nejvíc - bylo to poprvé :)

20.11.2017

Ostrov žen moře Ostrov žen moře Lisa See

Je to nesmírně zajímavá a čtivá kniha, místy opravdu těžké čtení. Popis událostí odehrávajících se po rozdělení Koreje na severní a jižní část je neskutečně silným zážitkem. Co celou knihou prostupuje je síla místních žen a henjo obzvlášť. Fascinovalo mě na tom především vyznění, které je ke konci knihy hodně cítit...že to jak jsou životy lidí "jednodušší" ve smyslu zmírnění těžkosti života - obstarávání jídla, hygieny, živobytí, dostupnosti vzdělání...s sebou zároveň přináší oslabování jejich ducha. A je to tak, nedá se proti tomu nic vytknout....a přitom sama Jong-sun říká, že ví, že své děti i vnoučata rozmazluje, ale cítí tu potřebu, která tu generačně je...že rodiče si přejí ochránit své děti od nebezpečí, utrpení, těžkostí.

26.12.2023 4 z 5

Barva půlnoci Barva půlnoci L. J. Shen

Tady se ukazuje, že Shen je opravdu odborník na sebedestruktivní typy a "hate to love" dějové linky. Z počátku mi byl Alex ultra nesympatický, ale autorka to prostě umí, že vás tím provede tak, až jim na konci fandíte oběma. Indigo super sympatická - trochu mi připomíná postavu Emilie z Vicius. Za mě plný počet.

22.08.2023 5 z 5

Údolí Údolí Bernard Minier

No, tak se konečně uzavřely určité otázky z minulých dílů, ale přiznám se, že překombinovanost děje a vyústění mě nenadchlo. Prostředí je samozřejmě opět zajímavé, schopnost autora vylíčit barvitě charaktery postav taky. Ale nějak to celé působí nedotaženě. Nemůžu se srovnat s tím, že by k tomuhle došlo. A i když rozumím tomu, že se autor snažil reflektovat společenské problémy ve své knize na tempu i ději to moc nepřidávalo. Nemám u Miniera problém s dlouhými pasážemi, kdy se postavy zamýšlí nad stavem duše a světa, ale tady to bylo jako by příběh byl pozadím společenského románu. Ve výsledku mě to nebavilo a ani s koncem jsem se nedokázala srovnat.

13.07.2023 3 z 5

Rod nebes a dechu Rod nebes a dechu Sarah J. Maas

No tak opět ve stylu autorky naprostá pecka. Za mě ještě lepší než první díl a ten se mi líbil hodně. Tady jsem naopak už od začátku byla napnutá jak špagát. Nebudu se dlouze rozepisovat o tom, co všechno tady bylo skvělé, protože to bylo všechno :)
Četla jsem hned v návaznosti na první díl, navíc postavy mi přirostly k srdci, takže jsem neměla problém se v nich vyznat a líbilo se mi, že měli i svoje vlastní věci k řešení mimo hlavní linky.
Každopádně ten konec!!! Tak to je taková pecka, že každého kdo četl Maasovou už dřív to zvedne ze židle :))) Naprosto dokonalý nápad :)
No a teď už jenom vytrpět to čekání na závěrečný díl :)))

11.02.2023 5 z 5

Divoký princ Divoký princ Meghan March

Páni to je chytlavý...nemůžu psát komentář, musím jít číst další díl!!!!

17.09.2022 5 z 5

Milovaný soused Milovaný soused Penelope Ward

Tak za mě velmi milé překvapení. Víc romantika než erotika a skvěle to sedí a funguje. Mám teď za sebou celou sérii knih od L.J.Shen a je to příjemná změna, když hlavní hrdinové nejsou úplní magoři :) Krásná romantická kniha, má to šťávu, je to vtipný a za mě jednička v oboru. :) Vřele doporučuji. Damien i Charlene mi přirostli k srdci. Líbilo by se mi to zfilmovaný.

29.06.2022 5 z 5

Dům duchů Dům duchů Isabel Allende

Miluju tuhle knihu....miluju všechny knihy téhle autorky obzvlášť tuhle a Sépiový portrét. Ta atmosféra, postavy, pachy, zvuky... všechno.

01.02.2022 5 z 5

Kudy ke hvězdám Kudy ke hvězdám Jenn Bennett

Je to moje druhá zastávka s touhle autorkou a doufám, že ne poslední. Její knihy jsou sice klasickou romantikou, ale zároveň mají něco navíc. Příběh je skvěle napsaný, charaktery postav se pomalu, ale jistě rozplétají, není třeba přehnaných erotických scén, přesto je kniha plná vzrušení a jiskření. Krásný, krásný zážitek.

16.08.2021 5 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Druhý díl mě potěšil ještě víc než první. I hlavní postava se začala víc rozvíjet, takže za mě naprostá spokojenost. Snad vyjde třetí díl co nejdřív.

04.04.2018 5 z 5