slunicko1958 Online slunicko1958 komentáře u knih

Řeka bohů Řeka bohů Wilbur Smith

Ze zkušenosti vím, že když se na něco těším, přijde zklamání. Stejně tomu tak bylo i u tohoto románu.
V době prvního vydání každý básnil, jak je kniha nádherná. Poprvé jsem ji přečetla až teď, ale nelíbila se mi. Nemám ráda, když autor podceňuje inteligenci čtenářů. Román se sice hezky čte, stránky ubíhají, ale je to taková blbina! Je o tom, jak geniální otrok zachránil Egypt, jeho vynálezy a dovednosti změnily svět.
Srovnávání se Sinuhetem je nemožné, jako nelze srovnat pohádku s literaturou faktu.
Další díly rozhodně číst nebudu.

18.08.2023 2 z 5

Dům U Tří borovic Dům U Tří borovic Hana Marie Körnerová (p)

Jednoduchá, nenáročná, odpočinková četba na letní odpoledne.
Děj je jednoduchý, předvídatelný. Vystupuje zde poměrně málo postav, sledujeme pouze jednu dějovou linii. Román mi sice trochu připomíná Janu Eyrovou, ale knížka Ch. Brontëové je náročnější.
Tento příběh je taková pohádka pro velké holky. I tu si můžeme jednou za čas přečíst.

08.08.2023 4 z 5

Karty na stole Karty na stole Agatha Christie

Příjemná detektivka pro letní dny. Nemá smysl příliš rozebírat dílo královny detektivek, všechny její příběhy jsou promyšlené a chytré.
Ale tentokrát bych uvítala, kdyby byla vysvětlena i úmrtí staršího data. Nepochopila jsem motiv všech pachatelů.

05.08.2023 4 z 5

Lékařka Lékařka Noah Gordon

Souhlasím, že tento díl je z trilogie nejslabší, ale není špatný. Velice hezky se čte, děj rychle ubíhá. Příběh je občas lehce předvídatelný, občas se vám ani nechce věřit, že je z konce 20. století (zanedbaná lékařská péče nebo vztah k interupcím připomíná středověk). Nadchly mě popisy přírody ve všech ročních dobách.
Při čtení jsem měla pocit, jako by autor "vystřílel munici" v prvních dvou dílech trilogie. Ale i tento román se dá číst a své příznivce potěší.

03.03.2023 4 z 5

Daleká cesta za domovem Daleká cesta za domovem Richard Adams

Do čtení této knížky se mi ani trošku nechtělo, protože ke skutečným králíkům jsem nikdy kladný vztah neměla. Teď jsem ráda, že jsem se překonala a mohla si užít nádherný příběh.
V králičím světě to chodí stejně jako mezi lidmi. Najdete zde králíky laskavé, milé, přátelské, empatické, moudré, statečné, obětavé. Jsou ochotní pomáhat i jiným zvířatům. Žijí však mezi nimi také králíci ješitní, zlí, mstiví, zákeřní, panovační, diktátorští, sobečtí. Říkala jsem si, že to nesmí končit jak u lidí, že přece aspoň v té králičí kolonii musí dobro a láska zvítězit...
Moc se mi líbilo také nádherné líčení krás přírody a ilustrace.
Díky tomuto milému románu jsem změnila na králíky názor, ale doma je stále nechci. Ani zakrslíky! Ani náhodou! Přece bych je nenechala žít v zajetí!

27.10.2022 5 z 5

Zakopaný pes Zakopaný pes Bedřich Fučík

S určitou dávkou humoru se dozvíte, odkud se vzala různá pořekadla, rčení, slova, slovní spojení apod. Některá mají původ v Bibli, některá v antické literatuře... Je to zajímavé čtení.
Mně osobně nejvíc vadily ilustrace.

21.10.2022 4 z 5

Pochyby Pochyby Karel Kryl

Krylovu poezii nelze neobdivovat.
V této knížečce najdete podle zdejší anotace písňové texty, ale některé verše ve zhudebněné podobě neznám. Ty známé mě vybízely ke zpěvu, nad těmi ostatními jsem více přemýšlela. Napadala mě slova jako zlost, smutek, zklamání, láska, pokora, vzpoura...

21.07.2022 5 z 5

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Jsem ráda, že jsem konečně knížku přečetla. Několikrát jsem odložila svoje rozhodnutí, že si ji přečtu, protože mě odrazovalo to gynekologické téma. Na můj vkus bylo skutečně rozvedeno až příliš detailně, působilo to na mě opravdu drsně. Někdy jsem měla tisíc chutí tyto pasáže přeskočit.
Homerův příběh mě zaujal, i když jsem mnohá jeho rozhodnutí nepochopila, zejména jeho vztah k Candy. Malony mě děsila.
Román se čte na svůj rozsah docela dobře, i když i mně dělal problém opravdu velký počet postav. Děj místy pěkně ubíhá, místy je poměrně rozvleklý.
Sice jsem knihu ohodnotila čtyřmi hvězdičkami, ale nejsem si docela jistá, jestli se k ní budu chtít ještě někdy vrátit.

P.S. Omlouvám se, ale teď, když jsem dočetla Přízrak, jsem si uvědomila, jak laskavá Moštárna byla. Proto měním ze 4 na 5.

24.08.2020 5 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Pohádka. Pohádka se všemi svými charakteristickými znaky. Pohádka je tuto knihu číst. Kdo zná Dickensův životopis i tvorbu, pochopí, co ho vedlo k napsání této milé knížky. Doporučuji k přečtení zejména v adventním čase.
Abych nezapomněla - také ilustrace jsou nádherné!

08.10.2018 5 z 5

Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Děkuji autorovi za nádherně poučné dílo. Není to veselé čtení a je hrůza, že je pravdivé. Lidi svým nezájmem o politiku dopustili to, co tu teď máme.
Uvědomila jsem si, jak moc nám chybí politik typu Václava Havla. Lidskost, slušnost, respekt k člověku jako takovému, ať vzdělanému nebo bez vzdělání či s odlišným názorem se vytrácí.
Kdo neumí nebo nechce přemýšlet, uráží a vyhrožuje. Kde se tu vzalo tolik zloby a nenávisti?

02.06.2018 5 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Jedna z nejlepších knížek, které jsem četla, proto se k ní ráda vracím. Přistihla jsem se, že fandím mafiánům, i když ty naše současné bych nejraději zavřela, až by zčernali. :-)

13.01.2018 5 z 5

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Knížka, od které se neodtrhnete. Ty dva dny, kdy jsem ji četla, se u nás nevařilo...

10.12.2017 5 z 5

Sbohem, Irsko Sbohem, Irsko Ann Moore

V druhém díle sledujeme, jak zbídačení vystěhovalci trpí na lodi, která je má přivézt do lepšího světa. Grace a její malá holčička v Americe poznávají nové přátele a zabydlují se v novém domově. I zde se však setkávají s darebáky, kteří pro peníze udělají cokoliv.
Autorka občas vrací děj do Irska a sleduje osudy těch, kteří zůstali ve své vlasti.
Román se četl lehce, i když o ráji na zemi nevypravuje. Ani v tomto díle nechybí historické souvislosti - otrokářství, vznik mormonské církve aj.

20.11.2023 4 z 5

Básně Básně Karel Havlíček Borovský

Nedávno jsem se docela zděsila, když jsem zjistila, že jsem si do seznamu přečtených knih nezapsala básně mého milovaného Karla Havlíčka. Borovského, samozřejmě!

Jeho dílo mám nesmírně ráda. Byly doby, kdy jsem některé úryvky uměla zpaměti. Jeho verše jsou nadčasové, chytré, satira patřičně ostrá. Verše jsou pravidelné, rýmují se, takže jsou snadno zapamatovatelné.

"Tak to chodí na tom světě,
každou chvíli jinák,
dneska ctí tě za svatého,
zejtra budeš sviňák!

Dnes vám, bozi, vy ubozí,
kadidlo lid pálí;
a zejtra vás jako smetí
v kalužinách válí.

Dělají si nové bohy
dle svého pohodlí,
koho včerá oběsili,
k tomu se dnes modlí."

18.07.2023 5 z 5

Vrcholy a pády Winstona Churchilla Vrcholy a pády Winstona Churchilla Erik Larson

Je to opravdu velmi kvalitní kniha. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, občas jsem vyprskla smíchem, občas si setřela slzy.
Autor toto dílo napsal podle deníkových záznamů lidí, kteří se pohybovali v blízkosti W. Churchilla. Kratší vstupy jsou i do okolí A. Hitlera či prezidenta Roosevelta. Bližší informace o zdrojích jsou uvedeny v rozsáhlé bibliografii či rejstříku na konci knihy. Ocenila bych, kdybych tam mohla najít aspoň minimální obrazovou přílohu, musela jsem si vystačit s internetem.
To však nic nemění na tom, že kniha je skvělá. Churchill byl opravdu "jak buldog". Silný, pevný, neústupný, statečný, empatický a hluboce lidský člověk. Milující manžel, otec a vynikající státník. Svět měl štěstí, že byl tehdy britským premiérem právě on.

Neodpustím si krátkou ukázku, je tak trochu pořád aktuální:

Hopkins vstal, ... pak se otočil a podíval se přímo na Churchilla.
"Předpokládám, že byste si přál vědět, co řeknu prezidentu Rooseveltovi, až se k němu vrátím," řekl.
Tak to bylo slabé slovo. Churchill už zoufale toužil znát, jak si ve svých námluvách u Hopkinse vede, a co se host doopravdy chystá prezidentovi sdělit.
"Nuže," pronesl Hopkins, "ocituji vám jeden verš z Knihy knih, v jejíž pravdě byla vychovávána matka pana Johnstona i moje skotská máti -"
Hopkins ztišil hlas, až už jen téměř šeptal, a zarecitoval pasáž ze starozákonní Knihy Rút. "Kamkoli půjdeš, půjdu, kdekoli zůstaneš, zůstanu. Tvůj lid bude mým lidem a tvůj Bůh mým Bohem."
Pak tichounce dodal: "Až do úplného konce."
To byl jeho vlastní dodatek, a jako by po něm celou místnost zaplavila vlna vděčnosti a úlevy.
Churchill se rozplakal.

(str. 424)

17.07.2023 5 z 5

Operace Bruneval Operace Bruneval Jiří Šulc

Knihy Jiřího Šulce jsou velmi zajímavé. Jejich základ tvoří skutečná událost a díky autorově schopnosti vyprávět příběh i pomocí částečné fikce jsou tak čtivé. Něčím mi připomínají díla F. Forsytha.

Platí to samozřejmě i pro tento román. Spisovateli se podařilo nesmírně poutavým způsobem popsat události kolem akce, která není laické veřejnosti tolik známá.
Jsem nadšená.

04.05.2023 5 z 5

Malý strašidelník Malý strašidelník Jiří Trnka

Kouzelná knížečka v luxusním provedení. Pevná vazba, na křídovém papíře spousta přenádherných a nenapodobitelných ilustrací.
Knížka je tentokrát věnovaná strašidlům. Nejdřív se dozvíte, které bylinky nám proti nim pomůžou a pak následuje abecedně seřazený výčet strašidel. V každém "medailonku" najdeme informaci o podobě strašidla, jaký má úkol a pak následuje instrukce či rada, jak se před zlou mocí ochraňovat.
Já jsem třeba netušila, že existuje Lesoň, Zimice, nebo že všechna naše pohoří mají svého vládce a ochránce.

25.12.2022 5 z 5

Hovory s Pavlem Fischerem Hovory s Pavlem Fischerem Alena Ježková

Páni.
Nádherná knížka, skvělý rozhovor. Je veden lehce a přirozeně.
Knížka je tematicky rozdělená do pěti částí a každá je nesmírně zajímavá. Pan senátor se nevyhýbá žádné otázce. Vyjadřuje se, jak všichni dávno víme, velice kultivovaně, srozumitelně, trpělivě vysvětluje. Využívá spousty logických argumentů, dokazuje, že má obrovský rozhled.
Nevyhýbá se ani citlivým osobním vzpomínkám, které musí být nejen pro něho velmi bolestné. Hovoří o nich otevřeně. Nepopírám, že některé jsou velmi dojemné.
Knížka je doplněna množstvím fotografií jak z profesního, tak ze soukromého života.
Vřele doporučuji k přečtení. Co nejdříve!

02.11.2022 5 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Jsem spokojená. Nechce se mi řešit věrohodnost jednotlivých situací.
U knížky jsem se chtěla pobavit a odpočinout, což se naprosto podařilo.
Komisař Joona Linna dostal více prostoru, děj byl napínavý, jednotlivé kapitoly byly kratší, četlo se mi lehce, děj rychle plynul.
Co víc od četby na dovolenou čekat?

08.08.2021 5 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Můj vztah ke knihám o HH se postupně vyvíjí, ale tento detektiv mi není sympatický. Ještě zdaleka ne!
Nejprve jsem četla Sněhuláka a nijak zvlášť nadšená jsem nebyla. Pocit z dalších knih byl jak na houpačce. Nemesis se mi líbila, tento objemný román jsem přečetla rychle. Výhrad můžu mít spoustu, ale nechci. Bála jsem se o Beátu, naštvalo mě, že Princ zůstal neodhalen. Několikrát jsem si myslela, že jsem vraha Anny i bankovního lupiče již sama odhalila a jejda! Zase bylo všechno jinak. Mám důvod číst další příběh, protože chci vědět, jak Hole Prince odhalí.

02.07.2020 5 z 5