smazenaryba | Komentáře u knih | Databáze knih

smazenaryba smazenaryba komentáře u knih

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Veľa čitateľov Lovecrafta za jeho úzkoprofilovosť a často sa opakujúce motívy kritizuje. Ja som naopak vďačný. Onen hlavný motív je totižto podstata strachu. Tou podstatou je neznámo. Niečo čo nepoznáme, nevidíme, niečo čomu nerozumieme. Častokrát to neznámo ani nemusí mať obrysy tajomného monštra. Častokrát je to len zarastený chodník vedúci kamsi mimo vyšlapanej cesty. Mlhavá spomienka na sen, ktorá kde tu a nevedno prečo nadobudne ostrejšie kontúry.

Lovecraftovo neznámo je naviac veľmi chytľavé a nákazlivé a núti čitateľa spolu s knižnými postavami opakovane vkráčať na miesta, kde ich pravdepodobne nečaká nič dobrého. Hlboko vo svojom vnútri totižto cítite, že tá páchnuca hrobka je presne to miesto kde túžite byť. A ktohovie. Možno tam čaká náhrobok s vašim vlastným menom.

Lovecraft určite nie je pre každého, ba ani mnohí hororoví fandovia mu zrejme neprídu na chuť. Ja sa cítim požehnaný že sa mi jeho tvorba zapáčila a to hneď tá raná, ktorá je všeobecne považovaná za slabšiu.

Ale dosť už slov. Hor sa na ďalšiu knihu. Predstava mesačnou žiarou zaplaveného močiara je podivuhodne lákavá.

05.01.2017 4 z 5

Dlouhá, temná, chmurná cesta Dlouhá, temná, chmurná cesta Joseph S. Pulver Sr.

Áno, na túto knihu nezabudnem. Nejde o dej, či príbeh, ale o akúsi unikátnu temnú víziu, ktorú vďaka tomuto textu môžu prežiť mimo autora aj ďalší ľudia. Veľmi podobný, nezameniteľný pocit som mal aj pri poviedke Vyrývání, čo je jediný ďalší Pulverov text, o ktorom viem, že u nás v preklade vyšiel (Černá krídla cthulhu 1). Určite by som uvítal ďalšie preklady. Vďaka vydavateľstvu Medusa za tento počin.

09.11.2024 4 z 5

Objavte v sebe dobrého rodiča Objavte v sebe dobrého rodiča Becky Kennedy

Chvíľami mi ten krajný optimizmus, pozitivizmus, mantry a opakovanie hesiel liezli na nervy, na druhú stranu, autorke sa nedá uprieť obrovský prehľad v problematike a hlavne skutočne funkčný systém na riešenie každodenných, na oko neriešiteľných problémov s spojených s výchovou. Ako najväčšie plus vidím v snahe o vysvetlenie, a povedzme si pravdu, s týmto má problém väčšina dospelých, že detský svet nieje svetom dospelých a snaha o chápanie/aplikovanie metód pomocou bežnej dospeláckej logiky často vedie len k väčšiemu nepochopeniu a prehlbovaniu problémov. Určite by som si k tejto téme prečítal niečo ďalšie, ešte viac do hĺbky.

08.10.2024 4 z 5

Zpěvy hvězd a stínů Zpěvy hvězd a stínů George R. R. Martin

Platí čo som napísal pri inej Martinovej zbierke. Píše predovšetkým príbehy. To jest jeho texty zvyčajne niesu vystavané na pointách ale na postupnom budovaní príbehu. V hlave vám tak nezostane len akási mlžná predstava záverečného prekvapenia, ale konkrétne udalosti, postavy, svet. To že ide o scifi, fantasy, horor, je vlastne iba čerešnička na torte.

13.07.2024 5 z 5

Toulavá země Toulavá země Liou Cch'-sin

Druhé čítanie. Akosi mi to nedalo, mal som pocit, že som tomu nedal prvý krát dostatok pozornosti, lákalo ma znova sa na chvíľu ponoriť do toho Liouovho techno porna. Ale nie, dojmy sa nezmenili. Ako som spomínal, autor je dnes už niekde inde a sedí mu viac dlhší formát. Tie techno onanie, nech akokoľvek originálne, pôsobia v poviedkovom formáte silene, nemiestne, poviedky sa tak často zbytočne naťahujú a strácajú na údernosti. A pritom myšlienky a pointy tam sú. Stále dobré, ale pri ďalšej zbierke by to chcelo škrtať. Veľa škrtať. Alebo sa pustiť radšej do románu. Každopádne som veľmi zvedavý, nech to bude čokoľvek.

14.05.2024 3 z 5

Spomenieš si na Trenčín? Spomenieš si na Trenčín? Lukáš Cabala

Duch Trenčína. Duch minulosti, prítomnosti, aj budúcnosti. Cabala ukončuje svoju trilógiu veľmi komorným štýlom, kniha pôsobí dospelejšie, vyzreto. Znova ju dopĺňajú skvelo zvolené ilustrácie, povedal by som, dokonalo zvolené. Knihu písal azda viac pre seba, než pre nás, ale tak by to presne malo byť. Teším sa na čo prinesie nabudúce.

03.10.2023 4 z 5

Cukrový Kreml Cukrový Kreml Vladimir Georgijevič Sorokin

Všetko, čo som písal pri opričníkovi platí aj tu. S tým, rozdielom, že Cukrový Kreml je mozaikou, krorá režim ukazuje z mnohých ďalších uhlov pohľadu. Čím kniha zaujala najviac, je akýsi náhľad do zvláštnej nátury ruských ľudí, myslím predovšetkým tých obyčajných ľudí, formovaných dekádami útlaku, kde sa zmenami režimu vlastne pre toho obyčajného človeka nič nezmenilo. Najpôsobivejšia bola zrejme poviedka s dopisom, kde je pôsobivým a mrazivým spôsobom zhrnutý zvláštny duševný rozkol/rozklad individua. Nakoniec však kniha pre mňa aj tak zostane exotickým bizárom z ruských končín. Ale aj pokračovateľom tradície Bulgakova, Ilfa s Petrovom, Nabokova, či Strugackých.

25.09.2023 3 z 5

Putovanie po Stredozemi: Ilustrovaný cestopis od Vreckán až po Mordor Putovanie po Stredozemi: Ilustrovaný cestopis od Vreckán až po Mordor John Howe

Azda zrochu zavádzajúci názov a prezentácia. Nehľadiac na tému či text, ide o zbierku fatastických kresieb. V knihe sa skrýva enormné množstvo práce, zručnosti a imaginácie. Ako takú ju preto ocení ktokoľvek, kto sa zaujíma o kresbu a ilustrácie, predovšetkým tie s tématikou fantasy.

05.08.2023 5 z 5

Vitajte v dobe autoritárov Vitajte v dobe autoritárov Gideon Rachman

Kniha ktorá západnému čitateľov predostiera globálny problém, v ktorom invázia na Ukrajinu je akýmsi klimaxom, no v žiadnom prípade nie počiatkom onoho problému. Ako prekvapivý a bezprecedentný môže vyzerať pre obyvateľa západu, ktorý dlhú dobu nepocítil ziaden priamy účinok vojnového konfliktu či opresívneho režimu, no v globálnom merítku to tak nieje. Kniha predostiera nepekný obraz o tom, že autoritárske režimy sú na vzostupe po celom svete už dlhú dobu a zoznamuje čitateľa s jednotlivými osobnosťami, ktorých spôsoby sa vzďaľujú, alebo už úplne vzdialili demokracii. Neveselé, no dôležité čítanie.

09.06.2023 4 z 5

Ja velkáč Ja velkáč Ľubo Dobrovoda

Tu už musím ubrať bod, pretože ikeď má ísť o "velkáča", kniha je z veľkej časti iba rozšírením prvej knihy, kde sa bez prílišnej starosti o dejovú postupnosť striedajú príhody z útleho detstva. Záver už síce opisuje obdobie puberty a dospievania, kde aj viac vyplýva na povrch spoločenská situácia niekedy v desaťročí pred prevratom, ale bolo toho veľmi málo. Stále si však myslím, že kniha (obe) stojí za prečítanie. Kto by chcel ešte viac, tak autor svoje spomienky, z detstva aj z dospelosti za socializmu, rozvíja v poviedkach ktoré vychádzajú v časopise Rozum. A sú v podstate ešte lepšie ako tieto knihy.

15.11.2022 3 z 5

Ja malkáč Ja malkáč Ľubo Dobrovoda

Možno to nieje literárne veľdielo, no Ľuba Dobrovodu a jeho poviedky mám veľmi rád, napr časopis Rozum by som si bez neho ani nevedel predstaviť. Malkáča môžete brať ako úsmevné príbehy z takej obyčajnej socialistickej rodiny, na druhú stranu, ako strany pribúdajú, príbeh vytvára nie veľmi veselý obrázok o tom, ako naše národy komunizmus ako ľudí poznačil. Obe knihy série sú dostupné aj ako perfektne spracované audioknihy.

07.11.2022 4 z 5

Virtuóz Virtuóz Václav Kostelanski

Neviem úplne presne, ako by som pomenoval to, čo som práve dočítal, ale viem presne, že som sa perfektne bavil. Azda len toľko, že som ešte nečítal nič, čo by napriek krajnej absurdnosti a sureálnosti tak perfektne plynulo. Aj keď jednotlivé texty si možno maximálne hodnotenie nezaslúžia, knihe mám chuť napáliť plný počet. A prečo aj nie.

26.08.2022 5 z 5

Nestydatá brána Nestydatá brána André Pieyre de Mandiargues

Dymom zahalené bary, zamat, zvláštne pohľady, ešte zvláštnejšie indivíduá, podivné vystúpenie v tajnom divadle, to všetko a ešte ďalšie veci z týchto textov pripomínajú filmové vízie Davida Lyncha. Myslím, že by si s Mandiarguesom mali čo povedať. Znepokojivé a pohlcujúce. Určite sa obzriem po ďalších autorových knihach.

03.08.2022 4 z 5

Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Nedočítané. Myslím, že je načase, aby som s podobným žánrom raz a navždy skončil.

12.07.2022

Věk supernovy Věk supernovy Liou Cch'-sin

Veľmi dobré. Nie tak veľkolepé ako autorova neskoršia trilógia Vzpomínka na zemi, ale neviem, či je vôbec možné, aby jeden autor napísal viac tak všeobsažných diel. Ak vám sadne autorov pomalý, technický štýl, nič nebráni tomu, aby ste si užili ďalšiu várku detailne opísaných, ďalekosiahlych teórií. Vďaka onomu pomalému, precíznemu rozprávaniu nemožno očakávať veľa akcie, či napätia, no na druhú stranu, nastolené problémy sú tak zaujímavé a prebrané z toľkých strán a do takej hĺbky, že je takmer nemožné, aby sa fanúšik sci-fi nebavil. Naviac, nie sú to len veci technického rázu, naopak, aj politika, sociológia, geografia a len zopakujem, autor sa dopracoval k skutočne zaujímavým teóriám. V podobnom duchu, ako rôzne problematiky a obory dokázal skĺbiť Asimov. Nemám žiadne výhrady ktoré by stáli za reč, čudujem sa tak nízkemu hodnoteniu.

22.06.2022 4 z 5

Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance Neil Gaiman

Čo šuflík dal. Nemám rád tieto zbierky typu "lebo Gaiman". Ako aj autor sám priznal v úvode, texty v zbierke by malo niečo spájať a táto zbierka v tomto bode zlyhala. Je to tak. Ide o výber akýchsi zostatkov a textov, ktoré vyšli k rôznym príležitostiam, často krát ide o texty, ktoré sú s niečim úzko späté, teda v rámci knihy neúplné. Sú poviedky v knihe zlé? Nie, dokonca je tam pár fantastických poviedok (Pravda je jeskině
v černých horách je ozajstná lahôdka). Aj tu sa objavuje to, čo mám na autorovi tak rád, rôzne indície, ktoré naznačujú mytológiu, širší svet, v ktorom sa príbeh odohráva. Vie to naozaj rozvíriť predstavivosť. Fanúšikovia autora zrejme sklamaní nebudú. Ja však od knihy, aj keď je to zbierka poviedok, čakám určitú konzistentnosť, ucelenosť.

14.06.2022 3 z 5

Vize Codyho Vize Codyho Jack Kerouac

Toto šlo mimo mňa. Chápem, že je to akási biblia ľudí vzdorujúcich všednému, ubíjajúcemu životu a obdivujem, ako to pri tom rozlietanom štýle perfektne držalo pohromade, ale nadšené ovácie a sympatie s hrdinami nezdieľam. Určite si ešte prečítam Na Ceste, ale mám pocit, že to dopadne podobne.

A s Myškinom nemal Cody spoločné ani prd. Beatnici si očividne aj klasiku vysvetľovali po svojom.

25.05.2022 3 z 5

Velký rozklad: O úpadku institucí a zániku ekonomik Velký rozklad: O úpadku institucí a zániku ekonomik Niall Ferguson

Nie celkom koherentná práca, ktorá viac opisuje zjavné problémy a históriu, než ponúka reálne a jasné riešenia. Viac ako celok tu zaujmú niektoré pasáže, zhrnutia a záverečná prognóza, ktorá sa v niektorých bodoch ukázala viac než pravdivá a nepríjemne sa zhmotňujú aj ďalšie predpoklady. Nečakajte však žiadne nostradamove proroctvá, skôr časovo bezprostredné logické úvahy. Viacero pasáži môže byť pre ekonomicky negramotného čitateľa (ako ja) ťažších na pochopenie.

19.02.2022 3 z 5

Zázračný prst Zázračný prst Roald Dahl

Na prebale sa píše "vhodné na prvé čítanie". Môžem potvrdiť, že je to tak, pomer textu a ilustrácií, príbeh, akurát, aby to mladý čitateľ zvládol a zároveň sa zabavil. Ako vždy nedielna súčasť knihy, ilustrácie od Quentina Blakea, výborne dopĺňajú skromnejší text, tentokrát dokonca vo farbe.

30.01.2022 4 z 5

Incident Incident Václav Kostelanski

Divá kniha. Absurdity, experimenty, snové výlevy, ale aj náhľady do životov ľudí v strede a na okraji. Práve tam sa mi zdá Kostelanski najlepší. Možno to znie dosť pochmúrne a depresívne, aj chvíľami je, no vie to byť aj veľmi vtipné, takým tým pichľavým spôsobom. Asi nie pre širokú cieľovú skupinu, no kto si cestu ku knihe nájde, bude spokojný.

21.01.2022 4 z 5