SonaH
![Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143726/fifty-shades-padesat-odstinu-temnot-xR0-143726.jpg?v=1436963271)
Je to taková dost čtivá blbost. Četla jsem v originále a 2. díl dobře navazoval a pěkně se rozvíjel. Nicméně, knížku bych si nekoupila. Navíc, erotické čtení se mi líbí, nejsem puritán, ale tady mi nesedí, nudí a dokonce mi i trošku vadí.
Ještě přidávám poznámku ke 3.dílu, který jsem právě dočetla a jsem zklamaná. Sice opět navazuje, ale neustálé prázdné ujišťování o lásce a chabý pokus o thriller mě tentokrát opravdu nepřesvědčilo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Panenky z ráje Panenky z ráje](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2669/panenky-z-raje-0ua-2669.png?v=1521038573)
Skvělá knížka. Právě jsem ji dočetla jedním dechem. Spousta rodinných tajemství, silné ženy, jiná kultura, všechno mě to nutilo číst dál a dál a všude. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Budeš tam? Budeš tam?](https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/676/budes-tam-Cce-676.jpg?v=1565071247)
Když jsem slyšela, že je to o cestování v čase, tak se mi do toho moc nechtělo, ale přečetla jsem jedním dechem. Odpočinkové i na zamyšlení s krásnými citáty u každé kapitoly.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stárnu a užívám si - Deník zralé ženy Stárnu a užívám si - Deník zralé ženy](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/6903/starnu-a-uzivam-si-denik-zrale-zeny-6903.jpg?v=1234288294)
Čte se to celkem dobře, ale je to spíš opravdu pro 57+, protože se ještě nedokáži do těch pocitů vžít, ikdyž už se blížím. Je to milé, úsměvné, ale i ten život v Anglii/mentalita je trošku jiný.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rumcajsova loupežnická knížka Rumcajsova loupežnická knížka](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146651/rumcajsova-loupeznicka-knizka-146651.jpg?v=1359199853)
Tak konečně díky předčítání synovi (5) jsem dočetla do konce knížku z mého dětství. Je to hezká a milá klasika. Rumcajse si syn velmi rychle oblíbil, ale zastaralá slova byla dost složitá. Hodně jsem musela vysvětlovat a každý večer jsme si danou pohádku hledali ještě na youtube. To ho moc bavilo. Žijeme ale v cizině, o to těžší to bylo. Zůstaneme Rumcajsovi věrní, ale spíš jako diváci.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Opona Opona](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488174/opona-l6G-488174.jpg?v=1642082250)
Originální, čtivé. Bavilo mě to a nechtěla jsem přestat číst dokud nepřišel konec. Komu se líbí styl Hartla, bude se mu líbit i tento román. Vždycky je co vytknout, ale mě se to líbilo!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pučálkovic Amina Pučálkovic Amina](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47354/pucalkovic-amina-Rq7-47354.jpg?v=1672843211)
Souhlasím s komentářem od radus. Název velmi známý, ale knížka se ke mně dostala až nyní. Dcera (8) ji číst nechce, ani předčítání ji nebavilo. Starší české výrazy ani komplikovanější děj ke konci by zatím nepochopila. Souhlasím, že je to veselá knížka, ale s novináři přišla nuda. Řekla bych, že pro dnešní děti to už bohužel není. Já se ráda podívám na film a pokusím se donutit dceru, ale zase… je černobílý, myslím, takže to bude boj.
P.S: Nejvíce mě pobavilo: indický kníže Ty-ratja-tra
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![První chyba První chyba](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477592/prvni-chyba-h1K-477592.jpg?v=1628178801)
Tentokrát se s ostatními čtenáři vůbec neshodnu. Četla jsem v poslední době několik nových psychothrillerů, ale tohle byl pro mě propadák. Nejdřív jsem byla zmatená o co vlastně půjde, ale pak přišla na scénu Beth - 2. část knihy ze tří a děj se stal předvídatelný, překombinovaný, chování všech nesympatické a neuvěřitelné. Přišlo mi to jako když se dívám na špatně nadabovaný film. Nešlo mi se ani do toho vcítit a co nerada u knih dělám, tak zde jsem prostě skenovala některé zdlouhavé odstavce. Kniha se čte snadno to ano. Ale občas už jsem potřebovala hadr na čelo. Odkud je titul si také nejsem jistá. První chyba byla za tuhle knížku zaplatit. Ale proti gustu žádný dišputát.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Babky na divoko Babky na divoko](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111253/babky-na-divoko-111253.jpg?v=1329650461)
Pěkné, skvělý nápad, ale vzhledem k tomu, že kniha se dostala do stovky “Kniha mého srdce”, tak jsem asi čekala víc. Je to příjemná oddechovka, obzvlášť na dovolené na Krétě, ale chování mých vrstevnic mi nebylo nijak sympatické. Chudáci maminky si to sice užily, ale… Navíc jsem se i trochu styděla, co si ti Řekové musí o nás myslet.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Spálená obloha Spálená obloha](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273665/spalena-obloha-rAM-273665.jpg?v=1453228504)
Právě jsem dočetla tento lehký krimi-thriller, který se četl velmi snadno. Chtěla jsem si odpočnout od náročnější tvorby a nečekala tudíž žádnou velkou hloubku, ale autorka mě stejně jako u Chůvy nezklamala. Vzhledem k tomu, že se jedná o únos dítěte, tak jsem to jako máma docela intenzívně prožívala a chtěla jsem se co nejrychleji dovědět jak to dopadne. Opravdu dobré, má to spád a mě to fakt bavilo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak se naučit říkat ne Jak se naučit říkat ne](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46528/jak-se-naucit-rikat-ne-46528.jpg?v=1285963465)
Četla jsem v originále. Kniha je založena na autorově osobní zkušenosti a příkladech z jeho praxe. Určitě doporučuji, byla mi samotné přínosem, ale musím se přiznat, že mi docela vadilo občasné podsouvání Boha a víry.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Terka a její jednorožec Terka a její jednorožec](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391496/terka-a-jeji-jednorozec-ODv-391496.jpg?v=1539107803)
Me dcerce (7/8 let) a jejich kamaradkam se komiks Terka a jeji jednorozec moc libi. Az tak, ze jsme koupily druhy dil. Ja uz jsem na to asi trochu stara, ale chtela jsem se tim prokousat. Dcera ve svem veku urcite nemuze vsem vyrazum rozumet, misty jsem se usmala, misty jsem nechapala. Mozna generacni rozdil. :-D Ovsem hodnotim dle oblibenosti pro cilovou skupinu s tim, co mi ma ratolest odpovedela: Mami, neni dulezity, jestli uplne vsemu rozumim, ale jestli se mi to libi!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Báječná škola pana Scotta Báječná škola pana Scotta](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451945/bajecna-skola-pana-scotta-EpZ-451945.jpg?v=1599313904)
Precetly jsme s dcerkou (8 let) v Nemecku, takze se hodila tematicky a ikdyz se ji do ni nechtelo, protoze byla o klukovi, tak jsme se nakonec obe smaly a tesily se na dalsi vecerni cteni. Az syn povyroste bude se libit i jemu. Opravdu pekne cteni! Klidne bychom daly pokracovani!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![O smutném tygrovi O smutném tygrovi](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21400/o-smutnem-tygrovi-21400.jpg?v=1357491221)
(SPOILER) Knizku jsem cetla skoro 8-lete dceri a vubec se ji nelibila, coz me mrzelo. Nejvic ji rozciloval namalovany ptacek s kolecky. Nepomohlo ani prevypraveni s mym vysvetlenim, jak by si tygr nebo jina zviratka moc prala byt na svobode. Ve mne trochu rezonoval konec jako dvojsmysl, kdy jsem si v podstate predstavila, ze jedinym vysvobozenim byla nakonec smrt a jeho duse odletela s ptackem. Zajimalo by me, zda to nekoho take napadlo. Takze me se libilo, ze kniha je kratka, ale chce neco vzkazat. Bohuzel nevim, zda deti pochopi a v kterem veku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stanice Tajga Stanice Tajga](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/5447/stanice-tajga-cUP-5447.jpg?v=1619854357)
Nečte se úplně lehce, člověk se lehce ztrácí mezi množstvím osob a informacemi, ale hlavní linie příběhu je zajímavá a ojedinělá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nevěra Nevěra](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220313/nevera-g2b-220313.jpg?v=1586512612)
Neosobní příběh, který se celkem snadno čte, ale neosloví každého. Krize zajisté postihuje i dobře situované osoby, ale při čtení jsem měla pocit, že zkrátka tu knížku psal chlap, který se třeba ženám snaží porozumět, ale ženou není. Tudíž nedokáže vystihnout, co se v ženě během takovéto, poměrně běžné, krize odehrává. To mi asi vadilo nejvíc - knihu jsem lehce přečetla, ale neztotožnila se, ani ve mě nic nezanechala.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Bílá vlčice Bílá vlčice](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38829/bila-vlcice-2QF-38829.jpg?v=1542739365)
Skvělá knížka, četla se mi jedním dechem a souhlasim s tim, co se tu píše o výborně podaných historických souvislostech. Začínám hned číst pokračovaní: Všechny sny světa a objednala jsem si i další knížky od této autorky, bohužel zatím jen v němčině. Komu se líbilo doporučuji přečíst Měděného jezdce od Paulliny Simons.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Věčně zpívají lesy / Vane vítr z hor / Není jiné cesty Věčně zpívají lesy / Vane vítr z hor / Není jiné cesty](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101758/vecne-zpivaji-lesy-vane-vitr-z-hor--RuH-101758.jpg?v=1422992438)
Vážně nádhera. Kdo si chce přečíst něco v podobném stylu, doporučuji Kristina Vavřincova.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Duhové pohádky Duhové pohádky](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14581/duhove-pohadky-14581.jpg?v=1239211044)
Nádhera! Tohle je knížka, která v naší knihovně zůstane a budeme ji číst znovu! Něžná fantazie. Jednouché pohádky o tom jak vznikli třeba motýli, sníh nebo červánky, a jak jak je zapotřebí lásky, péče i radosti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jakub a Jáchym zachránci Jakub a Jáchym zachránci](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26825/jakub-a-jachym-zachranci-26825.jpg?v=1260479199)
Druhý dík slabší. Otázky nebyly tak nápadité, o povolání se dokonce opakovala a syn si toho všiml. Číst pořád dokola stejný pozdrav do telefonu mě nudil. Každopádně syn miluje oba díly. Otázky u textu ho šíleně bavily. I když některé byly méně nápadité.