SonaH SonaH komentáře u knih

V dobrém i zlém V dobrém i zlém Kimberly McCreight

Třetí třetina byla lepší a dala jsem ji najednou, ale jinak se to dost táhlo. Zprávy o vyšetřování úniku informací byly nudné a zbytečné. Kamarádka byla nadšená, za mě průměr. Thrillery o bohatých paničkách jsou vyloženě trend.

19.11.2024 3 z 5

Jak se rodí bráškové aneb Ze života předškoláka Jak se rodí bráškové aneb Ze života předškoláka Jaroslava Paštiková

Tuhle knížku jsem koupila dceři, když se ji měl narodit bráška. Nakonec to dopadlo tak, že jsme ji přečetli až dnes se synem, tedy po 6ti letech. Vůbec to ale nevadilo, protože je to zkrátka krásná knížka pro každého předškoláka a zabývá se různými tématy jako je narození, ale i smrt a pohřeb, a to velmi citlivě a srozumitelně. Moc doporučuji!

13.11.2024 5 z 5

Deset Deset Lauren Myracle

Cetly jsme po vecerech s 11tiletou dcerou a dost jsme se bavily. Preklad misty skobrta. Cesky rekne “je mi 10 let ne “mam 10 let apod. Bylo to fajn cteni pro holky v tomto veku a hned jsme zakoupily 11!

30.10.2024 4 z 5

Jak se kocourek vydal do světa Jak se kocourek vydal do světa Josef Brukner

Nádherná knížka, která přibližuje dětem jak se žilo dřív. Některá slůvka jsou i hezky vysvětlená. Ilustrovala dcera Josefa Lady. Celá knížka vznikla na jeho počest v jeho stylu.

24.10.2024 5 z 5

Šelmy se plíží tmou, nikoho nečapnou! Šelmy se plíží tmou, nikoho nečapnou! Pavel Brycz

Syn (6) si ji vybral sám v knihovně, protože má moc hezkou obálku. Ilustrace naší oblíbené Komáry nás potěšily. Synovi se příběh o upírech a dětech líbil, takže hodnotím hlavně podle něj, za cílovou skupinou a za mě o tu hvězdu míň. Ostatní díly neznáme, srovnat nemohu, tudíž za nás: dobré.

30.09.2024 4 z 5

Jak Lucka vysvobodila prince Pašajdu Jak Lucka vysvobodila prince Pašajdu Jiří Kafka

Tuhle knížku jsem dostala jako dárek pro předškoláky r.1982 ve školce. Dnes jsem dočetla synovi a je to moc hezký příběh. Jen ty ilustrace by mohly být hezčí, ale určitě by si to zasloužilo nové vydání.

24.09.2024 4 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Typický, oblíbený, moderní druh thrilleru, který ve mě nevzbuzuje žádné emoce, natož strach. Bohaté paničky, které řeší nějaké psycho. Zde navíc bylo od začátku jasné o co jde. Pozitivní je, že se to čte snadno a je to takové odpočinkové. Kdo má tento druh rád (ca. Matčina hra, První chyba, Terapie, Krásné věci apod.) tak si přijde na své. V tomto případě bych už ale spíš doporučila raději českou knížku Dokonalé městečko.

24.08.2024 3 z 5

Děvčátko s koťaty Děvčátko s koťaty Naďa Mauerová (p)

Tohle je knížka ještě po mně, ale zub času v textu ani není znát. Je o šestileté holčicce Verunce, která dostane dva kocourky. Trochu mi to připomnělo Kocoura Modroočku a synovi (6) se knížka líbila.

18.08.2024 4 z 5

Stárnu a užívám si - Deník zralé ženy Stárnu a užívám si - Deník zralé ženy Virginia Ironside

Čte se to celkem dobře, ale je to spíš opravdu pro 57+, protože se ještě nedokáži do těch pocitů vžít, ikdyž už se blížím. Je to milé, úsměvné, ale i ten život v Anglii/mentalita je trošku jiný.

23.06.2024 3 z 5

Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

Dceři (11let) toto doporučili v německé škole a já si to ze zvědavosti přečetla v paralelně s ní v češtině. Napínavá knížka, u které se nenudí ani dospělý! Pro mě příjemné překvapení, dcera nadšená. Vybrala si ji i na referát. Skvělá pro dnešní mládež a věřím, že se líbí i klukům. Nakonec je to o počítačové hře. Doporučený věk 13+ ale vyzrálejší děti mohou od té 5.třídy.

29.05.2024 5 z 5

Sourozenci Sourozenci Rocio Bonilla

(SPOILER) Krasné velké ilustrace, jednoduchý text. Líbí se mi, že je oboustranná - z perspektivy starší sestry a mladšího brášky, jako je to u nás. No a uprostřed se narodí třetí sourozenec. Vtipné a roztomilé.

05.04.2024 4 z 5

Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Mohla to být solidní třídílná severská detektivka, protože styl je dobrý, ale je to překombinované. Každý díl nudně opakuje věci z minulosti. Změť postav - zde je naopak štěstí, že se stále opakuje. Ale co mi nejvíc vadilo, jak si psychopatičtí sérioví vrazi vybírají jako motivaci zásadně hlavní dva detektivy. To už mi přišlo nakonec k smíchu a čtvrtý díl bych už nedala.

30.03.2024 2 z 5

Záhadné bludiště Záhadné bludiště Oldřiška Ciprová

Četly jsme s dcerou (10) pouze tento díl a nedoporučila bych ho číst bez znalosti předchozích dílů. Za jeden večer jsme měly přečteno, ale dcera nadšená nebyla. Nelíbily se jí ani ilustrace. Také nás mrzely překlepy a jednou jsou dokonce prohozené postavy Ema/Keira.

11.03.2024 2 z 5

Boudo, budko! Boudo, budko! Ester Stará

Bezvadná knížka/leporelo. Pěkně se rýmuje, hezké ilustrace a masky k pohádce v odkazu. Se synem už čteme poněkolikáté.

07.03.2024 5 z 5

Povídejme si, děti Povídejme si, děti Josef Čapek

Bezvadná knížka. To jsem netušila, že pomalu v padesáti přijdu Josefu Čapkovi tak na chuť. O téhle knížce jsem navíc vůbec nevěděla. Je vidět, že děti znal moc dobře a navíc o nich uměl krásně psát! Je to už sice trochu zastaralé a já si to užila určitě víc než syn, ale poslouchal rád.

23.02.2024 5 z 5

Můj brácha Tornádo Můj brácha Tornádo Petra Štarková

Četli jsme s dětmi 3.třídy v české škole nahlas a bavilo je to. S pojmem ADHD se setkaly poprvé, takže ano, takové knížky mají smysl. Děj je jednoduchý a nasměrovaný na atletiku/sport. Pracovali jsme i s prac.listy, které jsou ke knížce k dispozici.

21.02.2024 4 z 5

Péťova báječná dobrodružství Péťova báječná dobrodružství Miroslava Salajková

S dcerou jsme se moc těšily na 2.díl a opět to bylo krásné večerní počtení. Zajímavé, čtivé, dobrodružné a srozumitelně napsané. Navíc doplněné krásnými ilustracemi. Doporučuji oba díly.

15.02.2024 5 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Vysokému hodnocení nerozumím. Knížka nemá žádnou hloubku, nevyvolá žádné emoce a obsah je naprosto vykalkulovaný. Jako kdyby autor dostal na zakázku napsat srdceryvný příběh o knihách. Vykonstruuje tedy přátelství starého muže s holčičkou, které pojí donášení knih. Do placu hodí pár známých titulů a ještě navrch trochu patosu se šťastným koncem. Tohle je pro mě zklamání roku. Jinak věk 9-leté dívky by měl být tak 7 a vztah s tatínkem, který se ji přizná, že pána málem zabil a lituje toho, to je ještě takový další autorův literární úlet. Ale tak očividně mu to dost vydělalo, takže se omlouvám všem, které kniha dojala.

09.02.2024 2 z 5

Byl jeden král Byl jeden král Karel Jaromír Erben

Klasické pohádky, ale těch verzí je mnoho a tahle se mi nelíbila. Bylo v ní strašně archaismů. Synovi je 5 a vše jsem musela dovysvětlovat. Pro mě toto není vydání pro nejmenší a hlavně podle toho hodnotím. Jinak nic proti klasice. Tahle verze nám ale doma nesedla. To lepší třeba Špalíček.

04.02.2024 3 z 5

Svatba v rybníce Svatba v rybníce Bohumil Říha

Těžké hodnotit. Syn (5) vydržel, ale moc tomu vlastně nerozuměl. A mě se líbila moc, hlavně závěr kde se vodník projevil jako moudrý správce rybníka. Ilustrace moc zajímavé, leč pro dnešní děti spíše neatraktivní. Knížka je to útlá, takže stojí za to přečtení a vlastní úvahu.

04.02.2024 4 z 5