SonaH
![Bez domova Bez domova](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135709/bez-domova-eIV-135709.jpg?v=1424539482)
Jedním slovem: nádhera! Před 24 lety jsem viděla film s Pierrem Richardem, který mi zůstal v srdci. Knížka je úžasná, nadčasová, krutá i něžná, tlustá, ale nedá se odložit!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ilustrované pohádky o zvířatech Ilustrované pohádky o zvířatech](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317356/ilustrovane-pohadky-o-zviratech-ENw-317356.jpg?v=1664468837)
Bezvadná knížka pro ty co ještě potřebují zjednodušený text a bohaté ilustrace. Kniha se nám líbila moc. Ocenila jsem hlavně známé bajky podané opravdu nejjednodušší formou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deset Deset](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192310/deset-65277c6a5dde4.jpg?v=1697086570)
Cetly jsme po vecerech s 11tiletou dcerou a dost jsme se bavily. Preklad misty skobrta. Cesky rekne “je mi 10 let ne “mam 10 let apod. Bylo to fajn cteni pro holky v tomto veku a hned jsme zakoupily 11!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Šelmy se plíží tmou, nikoho nečapnou! Šelmy se plíží tmou, nikoho nečapnou!](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456495/selmy-se-plizi-tmou-nikoho-necapnou-cuh-456495.jpg?v=1603988098)
Syn (6) si ji vybral sám v knihovně, protože má moc hezkou obálku. Ilustrace naší oblíbené Komáry nás potěšily. Synovi se příběh o upírech a dětech líbil, takže hodnotím hlavně podle něj, za cílovou skupinou a za mě o tu hvězdu míň. Ostatní díly neznáme, srovnat nemohu, tudíž za nás: dobré.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Záhadné bludiště Záhadné bludiště](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353015/ema-a-jednorozec-zahadne-bludiste-3lj-353015.jpg?v=1504170170)
Četly jsme s dcerou (10) pouze tento díl a nedoporučila bych ho číst bez znalosti předchozích dílů. Za jeden večer jsme měly přečteno, ale dcera nadšená nebyla. Nelíbily se jí ani ilustrace. Také nás mrzely překlepy a jednou jsou dokonce prohozené postavy Ema/Keira.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Svatba v rybníce Svatba v rybníce](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48936/svatba-v-rybnice-6gG-48936.jpg?v=1651217364)
Těžké hodnotit. Syn (5) vydržel, ale moc tomu vlastně nerozuměl. A mě se líbila moc, hlavně závěr kde se vodník projevil jako moudrý správce rybníka. Ilustrace moc zajímavé, leč pro dnešní děti spíše neatraktivní. Knížka je to útlá, takže stojí za to přečtení a vlastní úvahu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Už vím, jak to funguje Už vím, jak to funguje](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246349/uz-vim-jak-to-funguje-1ZQ-246349.jpg?v=1434665677)
Knížka se mi líbí svou jednoduchostí (stručné, grafika, přehledné) a tématy. Syna (5) moc bavila, zvlášť krátké úkoly/kvíz na každé dvoustránce. Proč ubírám hvězdu je často složitý text. Ani jsem to synovi kolikrát neuměla vysvětlit. Kvíz ale pro změnu pro starší děti triviální, takže věkově to je trochu nevyvážené. Přesto hodnotím pozitivně, mám takové knížky ráda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hry proti nudě Hry proti nudě](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458349/hry-proti-nude-hGE-458349.jpg?v=1605262590)
Skvělá knížka nápadu na hry, které lze hrát i o samotě. S dcerou (10) nás moc baví a některé budeme hrát dokola. Jsem překvapená, knížek her máme několik, ale tahle nás teda chytla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kocouře, ty se máš Kocouře, ty se máš](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321832/kocoure-ty-se-mas-nE9-321832.jpg?v=1479919807)
Moc pěkná dětská knížka o stárnutí. Ještě jsem se s takovou nesetkala. Řekla bych, že je tak pro 1.-3.třídu. Syn 5 let ještě všemu nerozuměl, takže se k ní vrátíme.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tkanička Anička Tkanička Anička](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99692/tkanicka-anicka-99692.jpg?v=1324165637)
Knížky od paní Drijverové jsou skvělé. Tato je interaktivní s tkanickou pro děti kolem 3 let, ale syn si užil blbnutí s tkaničkou i jako předškolák.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zpomal a ...dobrou noc Zpomal a ...dobrou noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483129/zpomal-a-dobrou-noc-mXj-483129.png?v=1635231131)
Zpomal a pozoruj jsme četli se synem (5) před spaním a bylo to naprosto super. Proto jsem se rozhodla pořídit mu i tuto, ale byli jsme zklamaní. Nebyla tak obsáhlá a jednalo se vlastně o skoro stejnou ale velmi zjednodušenou verzi té co už máme. Takže: je krásná, ale pro menší děti 3-4 roky. Jednoduché verše o přírodě. Každopádně koupíme i třetí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ani Bůh prý není neomylný - Jak procházet osudovými změnami Ani Bůh prý není neomylný - Jak procházet osudovými změnami](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411712/ani-buh-pry-neni-neomylny-jak-proch-z6w-411712.png?v=1558510996)
Přestože, jak zde říkají ostatní, mi kniha nepřinesla mnoho nového je dobré a velmi důležité si tyto pravdy připomínat. Právě v těch osudových momentech na to máme tendenci zapomínat. Líbí se mi přirovnání z Bible a i to, že tahle knížka nemá s náboženstvím nic společného. Je to lidský a přivětivý názor z praxe, žádné strojené motivační řeči. Určitě ji nechám svým dětem, třeba jim do života něco dá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Záhady detektiva Ludvíka Záhady detektiva Ludvíka](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368436/zahady-detektiva-ludvika-WEA-368436.jpg?v=1516528150)
Četly jsme každý večer několik záhad s dcerou (9) před spaním a děsně ji to bavilo. No a mě taky! Některé z nich jsou na přihmouření oka, protože bych na ně ani nemohla přijít, ale je to super věc, která se dobře čte a hlavně baví. Krátké komiksy, které neodradí snad ani školáky nečtenáře.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Fantazník: Piš, kresli a tvoř vlastní příběhy Fantazník: Piš, kresli a tvoř vlastní příběhy](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469636/fantaznik-pis-kresli-a-tvor-vlastni-2uq-469636.png?v=1617372906)
Naprosto skvělá interaktivní knížka, která dětem umožňuje malovat i psát podle daného námětu. Dcera (9 let) je nadšená a postupně doplňuje. Jako podobné úžasné knížky tohoto typu můžeme doporučit Příběhostroj, Báječné ženy nebo Vytvoř si své čarodějnické dobrodružství.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Děvčata z Firefly Lane Děvčata z Firefly Lane](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495770/devcata-z-firefly-lane-zut-495770.png?v=1652810281)
Škoda, že jsem na Netflixu skoukla seriál. Byl skvělý a knížka bude určitě taky.
![Olinka a kouzelná truhla Olinka a kouzelná truhla](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452134/olinka-a-kouzelna-truhla-0ab-452134.jpg?v=1599467403)
Tak tohle jsem cetla s dcerou (9) a sama jsem byla napnuta, co bude dal. Krasne napsany dobrodruzny pribeh! Budu ho s detmi zpracovavat do literarni souteze.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Já, Lukrecie Já, Lukrecie](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11780/ja-lukrecie-Adt-11780.jpg?v=1603012123)
Tuhle knížku jsem četla v dospívání a byl to pro mě jeden velký erotický zážitek. Teď když čtu komentáře tak mě to láká si ji přečíst znovu, takže možna ji koupím dveři až bude dospívat a hned ji přitom přelousknu znovu. Takže dávám 4* za dojem z mládí. :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Velké putování malého mamutíka Velké putování malého mamutíka](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369689/velke-putovani-maleho-mamutika-PX0-369689.jpg?v=1517509011)
Tento příběh z mého dětství jsem tuhle našla a synovi 3+ se moc líbí. Je to něžné vyprávění o tom, jak se malý mamutík vydal ze severu do Afriky hledat maminku. Měkký sešit podobný dřívějším omalovánkám. Hezká vzpomínka. Má to být zfilmovaná pohádka, ale tu jsem nenašla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Valentýnka a narozeniny Valentýnka a narozeniny](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377986/valentynka-a-narozeniny-sLv-377986.jpg?v=1524492039)
Dočetly jsme dnes s dcerou (8 let) a potvrzuji, že to byla prima knížka. Dceru bavilo zpívat všechny ty písničky (ty já bych naopak přeskakovala, ale nejsem cílová skupina) a taky se pro šumivé koule nadchla. Skvělý nápad, mušce jsme se dost nasmály a těšíme se na 2. díl. Myslím, že dcerka byla přesně cílová skupina a navíc obě teda milujeme knížky s ilustracemi paní Knechtlové!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cesta do modrého Cesta do modrého](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482016/cesta-do-modreho-KJc-482016.jpg?v=1633627384)
Autorka, jak sama o sobě řekla, je obyčejná žena, která chtěla, aby Františkův příběh nebyl zapomenut. Obětovala tomu velké úsilí a za to si zaslouží i velký obdiv. Knih na toto téma čtu dnes již míň a míň, protože jako matku mě osudy dětí a rozervaných rodin ještě více nyní zasahují. František byl krásné usměvavé dítě a je mi těžko z toho, kolik bolesti si musel prožít. Útlá knížečka s krásným názvem, která se snadno přečte. Nesedí číslování k fotkám a poznámkám na konci knihy, pár zbloudilých chybiček… no a co, pan František žije dál, a to je hlavní.