soupik2012 komentáře u knih
Stará dobrá detektivka, založená čistě na deduktivní logice. Několikrát jsem již vedla vášnivou debatu o tom, jestli přechylování má nějaký význam, nebo je to již jenom přežitek z minulé doby. Tato kniha mně jako příznivci přechylování, dává do rukou nový argument do příštích debat. I za to jsem ráda. Frankie a Bobby jakožto amatérští vyšetřovatelé tohoto příběhu, nadělají opravdu mnoho chyb a jejich vyšetřovací metody občas vzbuzují úsměv. Ale možná i proto se mi tento příběh líbil daleko víc, než když vyšetřují osvědčení Poirot, nebo Marplová. Audioknihu načetl velice dobře pan Daniel Bambas.
Má obava, že autorka nemůže udržet úroveň z předchozí po všech stránkách dokonalé knihy, se bohužel naplnila. Tentokrát je rozjezd velice pozvolný, až jsem se místy opravdu nudila. Zapříčiněno je to způsobem vyprávění. Příběh je totiž na začátku velmi popisný, téměř postrádá nějakou zajímavou myšlenku, akci, nápad. Když už jsem se bála, že se pronudím až ke konci a knize dám z úcty k předchozím částem tři hvězdy, nastane v poslední třetině dramatický zvrat. Najednou akce střídá akci. Kniha je zábavná, napínavá a dokonce vcelku s logickým chováním i dějem všech účastníků tohoto příběhu. Celkově tedy zapisuji 4,5. Bohužel audiokniha je opět zmršená, celá tato série se nepovedla. Pan Martin Preiss ji načetl velice dobře, ale po zvukové stránce, je to naprosto otřesné. Ani amatér neodvede tak mizernou práci.
Staré židovské město pražské, z konce 19. století. A mladý hrabě Arco, kterého trápí souchotiny. Léčit tuberkulózu bez antibiotik, bylo velice složité. A tak se tehdejší Praha stala městem morfinistů. Ke zlepšení životních podmínek, je nutné provést asanaci nejhůře zasažených oblastí. Ale jak to provést, když se lidé žijící v nuzných podmínkách, odmítají dobrovolně vystěhovat. Detektivní historický thriller s lehce perverzním podtónem. Jedna dějová linka, jeden vypravěč. Pan Urban dokázal znamenitě zachytit atmosféru tehdejšího židovského ghetta. Příběh má lehce hororový nádech a velmi nečekaný, ale ne příliš zdařilý závěr, 4,5. Audiokniha je ovšem velmi nevydařená. Načetl ji sám autor a nebyl to vůbec šťastný nápad. Mnozí narátorští amatéři, by se této role zhostili mnohém lépe.
Příběh má velmi kolísavou úroveň a nedokázal mě plně vtáhnout do svého děje. V podstatě mi bylo jedno jak to celé dopadne. Začátek je nadějný. Snaha dostat se na školu a školní výcvik je tím nejlepším co mi tento příběh nabídnul. Ale jakmile dojde k válkám, tak se začne zbytečně natahovat a jsou v něm patrná hluchá místa. Postavy neprojdou žádným vývojem. Rin se stále chová jako nějaký puberťák, nezmění jí ani válka a když, tak ještě k horšímu. Postrádala jsem nějaký prvek překvapení, zvrat v příběhu nebo nějaké tajemství. Z velké časti je děj velmi předvídatelný a tím pádem také nudný. Nemohu dát víc než 3,5 a na další putování se již určitě nevydám. Audiokniha je načtena slušně a načetla ji paní Tereza Dočkalová.
Odhlédnu li od některých historických nepřesností a vyloženě velkých chyb, kterých v tomto románu není zrovna málo, je tento příběh o možném životě kata Jana Mydláře vcelku vydařený. I když se příběh tváří jako čtení z rodinné kroniky, tak je hned od začátku jasné, že jsou to příběhy smyšlené a občas se naivitou přibližují způsobu jakým píše pan Vondruška. Jenom místo detektivních příběhů sledujeme katův milostný život. Naštěstí nejenom ten. Mně to asi stačilo a do dalších dílů se již pouštět nebudu. Audioknihu načetl velice dobře pan Pavel Soukup.
Méně pohádkový příběh, který v sérii: Hříšní lidé Království českého, patří chronologicky hned na 2. místo. Děj se odehrává na Starém Městě pražském, kam byl mladičký čerstvě ovdovělý Oldřich z Chlumu pozván, aby vyřešil tento spletitý případ, plný intrik, lstí a špehování. Příběh samotný nikterak nevybočuje ze své řady a tak se komentář ke knize v podstatě neustále opakuje. Opět zde velkou roli ve vyřešení případu hraje náhoda a také fakt, že všechny sklepnice, které v těchto příbězích vystupují, jsou veskrze čestné a jejich jedinou starostí je jak pomoci ve vyšetřovaní. I to je důvod, proč je velmi důležité tyto pohádkové detektivky prokládat nějakou serióznější literaturou, protože jinak by se jednotvárnost těchto příběhů, velice brzy znechutila. Ovšem, když se tyto pohádky dávkují s rozvahou, je to většinou pokaždé na plný počet hvězd. Audiokniha je vydařená a načetl ji pan Jan Hyhlík.
Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Zatím co u Kotlety se občas těm hláškám zasměji i když mi pokaždé jejich nadužívání začne vadit, tak ty od Sněgoňové jsou tak průhledné a pubertální, že jsem se občas za ní až zastyděla. Dlouho se prakticky vůbec nic neděje. První výprava na planetu tam vůbec být neměla. Je to jedna velká nuda. Bavit jsem se začala teprve, když přijmou zakázku pro získání digitálního disku. V samotném závěru mi zase vadil velmi nevěrohodný děj a také strašně hloupé nelogické chování. Zapsala bych 3,5, kdyby to tato špatně odstupňovaná databáze umožňovala. Audioknihu velice dobře načetl pan Martin Stránský.
Kdybych si právě nepřečetla, že se jedná o autorovu prvotinu, nikdy by mě to nenapadlo. Ano, některé situace působí z dnešního pohledu poněkud méně věrohodně, ale doba se hodně změnila a já mám ledasco načteno, abych mohla uvěřit tomu, že v tehdejší době se tento příběh skutečně takto mohl odehrát. Dick Francis je pro mne sázkou na jistotu. Dobrodružný příběh s detektivní zápletkou. Tentokrát banda vyděračů, jeden čestný a zásadový žokej a nesmí chybět ani nenásilná romantická linka. Jestli lze tomuto příběhu vůbec něco vytknout, tak je to poměrně značná předvídatelnost. Pachatele totiž není příliš těžké odhadnout, ale jistotu nemáme, náznaky jsou velmi slabé, leč tušení velmi silné. Poněkud horší je to s audioknihou. Načetl ji pan Václav Rašilov a já měla celkem problém, najít při poslechu správnou rychlost. Chvilku se mi zdálo jeho čtení příliš rychlé, za chvilku zase pomalé. Ale nedokáži objektivně posoudit, jestli to byl jenom můj pocit, nebo je skutečně tato audiokniha načtena takto nevyváženě. Mně to zkrátka nesedlo.
Velice zajímavý pohled do struktury fungování automobilového průmyslu, v době nedávno minulé. Tak jak je pro romány Arthura Haileyho typické, tak také v této knize máme možnost seznámit se opravdu detailně s prostředím ve kterém se tento příběh odehrává. Tentokrát je to dění kolem výroby automobilů a to již od samotného počátku jeho vývoje, po výrobní procesy a obtíže s tím spojené, až po samotný prodej s využitím nekalých praktik prodejců automobilů. Román se nevyhýbá ani pohledu na rasovou otázku a ukazuje, jak bezvýchodná situace to v tehdejší době pro černošské obyvatele byla. Z dnešního pohledu je to jenom těžko představitelné. Přestože jsou v knize některé hlušší pasáže a několik dějových linek, bylo vyvedeno do slepé uličky, tak knize dávám plný počet bodů a to z toho prostého důvodu, že v dnešní době nikdo neumí, nebo lépe řečeno nechce napsat tak ucelený román. Protože příprava pro sepsání takového románu je časově velice náročná. A proto se všichni raději věnují nenáročným rodinným vztahům. Ačkoliv byla tato audiokniha natočena již v roce 1981, je načtena velice dobře a načetla ji paní Hana Makovičková.
Začátek mě zaskočil a chvilku jsem měla dojem, že jsem tuto knihu již poslouchala. Ale velice brzy mi došlo, že to pouze pan Vondruška své knihy nevydává postupně, ale děj různě míchá. Dost mě tím namíchnul, protože já několik let čekala, až bude série v audioknihách kompletní a nebudu ji tak muset poslouchat na přeskáčku. K příběhu samotnému. Patří mezi ty lepší, dějově zajímavější a také věrohodnější, méně pohádkové. Akorát já teď nevím, co mi vyhovuje víc. Pan Vondruška je každopádně pokaždé sázkou na jistotu. Nestane se, aby mě příběh zaskočil něčím výrazně odlišnějším od jeho jiných knih. Audioknihu načetl pan Jan Hyhlík. Pro četbu historických pohádkových příběhů, se jeho pomalé vyprávění hodí naprosto dokonale.
Jenom díky audioknihám mám teď možnost občas sáhnout po díle, které bych v knižní podobě odložila po pouhém prolistování. Ale poslech u mne snese mnohem více, nežli oči. Byl to ovšem marný pokus prodrat se mezi poetické duše. Markéta Lazarová je epickou knihou o lásce, u které je velmi nesnadné udržet plné soustředění. Archaický jazyk a složitá velmi komplikovaná souvětí. Občas jsem děj hltala plně soustředěná, ale mnohem častěji jsem se v něm bezradně ztrácela a přes občasná zpětná přetáčení marně pátrala po tom, o čem to vlastně pan Vančura vypráví. Četba baladických knih, nutně vyžaduje vlastní velkou představivost. Zcela jistě se nejedná o špatné dílo, to jsem poznala i já z toho mála co šlo pochopit, ale pro mne to zkrátka není. Nepovedla se ani audiokniha. Ani vydavatel tedy v tomto případě Tympánum nepochopilo, co baladický příběh vyžaduje. Strohé vyprávění paní Mileny Steinmasslové, rozhodně nenavodí tu správnou atmosféru, kterou tento příběh vyžaduje. Teplo z krbu, zimu za oknem a jiného narátora a možná si příběh zkusím dát někdy ještě jednou. Jo a sklenku dobrého vína.
Dávám přednost delším příběhům, protože u povídek mi vadí jejich rozdílná kvalita v rámci celé knihy. A tímto neduhem trpí také tato povídková sbírka s lehce hororovým nádechem. Z těch lepších bych chtěla jmenovat: Konec plavby, Finalizace, Poslední chod, Motýlí ostrov. Za méně nápadité potom považuji tyto: Prach, Kopírka, Nejsem Ed. Všechny povídky v této knize mají svou temnější atmosféru a většina z nich také docela vtipnou pointu. Audiokniha je velice vydařená a na jejím načtení se podíleli tito narátoři: Jitka Ježková, Vasil Fridrich.
Mě nejvíc na této knize zaujalo, že v podstatě všichni byli se svým životem spokojení, až do té chvíle, kdy se jim snažila pomoci policie, potažmo sociální pracovnice. Novodobý otrokář to měl sakramentsky dobře vymyšlené. Vyzdvihnout musím způsob jakým byl tento román inspirovaný skutečnými událostmi sepsán. Každá z postav je úplně jiná a jejich povahové rysy jsou naprosto dokonale vykreslené. Audiokniha je také velice vydařená a načetla ji paní Jitka Ježková.
Film mám moc ráda a tak bylo jenom otázkou času, kdy provedu srovnání. I když to tentokrát podle mě na celé čáře vyhrává filmové zpracování, tak ani kniha není vůbec špatná. Ta oproti filmu nabízí detailnější pohled na všechny podvodnické triky. A celý příběh působí víc reálně. Na druhou stranu, filmové zpracování nabízí mnohem víc humorných situací a také se mi daleko víc zamlouval děj, který byl oproti knize částečně upravený. Audiokniha je načtena slušně a načetl ji pan Pavel Chovanec.
Thriller? Tak to v žádném případě. Spíš detektivka pro děti a mládež. Příběh vypráví puberťák Adam, čemuž také odpovídají dialogy v této knize. Děj je velmi předvídatelný, těch indicií, které vedou k jedné jediné konkrétní osobě je opravdu mnoho. O to větší div, že s tímto případem nedokázal hnout ani Adamův otec, který je shodou okolností zkušeným kriminálním vyšetřovatelem. Já měla jasno, hned jak se v lese ztratí Adamův bratr Martin. Ani audioknihu chválit nebudu. V jedné pasáži zvuk velmi kolísá a to je pro tak renomované vydavatelství jakým Témbr je, docela ostuda. Načtena je ovšem velmi dobře a načetl ji pan Petr Neskusil.
Po delší době, jsem narazila na opravdu vynikající kriminální román. Dějově sice nenabízí vůbec nic nového, ale velmi mě bavil způsob, jakým byl tento příběh vyprávěn. Z počátku jsem sice měla nemalé potíže s orientací, protože těch různých jmen je hned na začátku opravdu mnoho. Navíc se do vyprávění zapojí samotné město, ve kterém se tento příběh odehrává a to už jsem měla v hlavě opravdu guláš. Ale zhruba po dvou hodinách poslechu, do sebe vše začne zapadat a já se začala, až nečekaně dobře bavit. Poklidné malé příhraniční městečko, do kterého přijede pátrat po ztracených drogách a penězích elitní zabiják. Proti němu stojí policejní oddělení, ve kterém se nošení zbraně považuje za zbytečný módní doplněk. Až do teď... Audiokniha je načtená velice dobře, ale myslím si, že by se k tomuto příběhu hodil úplně jiný hlas, nežli má paní Jitka Ježková.
Na této sérii mě zaujala značná žánrová rozmanitost. První knihu lze označit za klasický historický román. Druhou za akční příběh ze současnosti. A tato třetí mi ze všeho nejvíc připomínala klasickou pohádku. Ale u všech třech knih, lze zároveň označit jeden žánr za společný, všechny jsou dobrodružné. Z počátku to vypadalo na nejlepší díl z této série. Napínavé, dobrodružné, plné kouzel a magie. Zároveň jsem byla ráda, že si v tomto románu již Taita nehraje na historického všeuměla, to mi v Řece bohů trochu vadilo. Když už to vypadalo na absolutní spojenost, celé se to v poslední čtvrtině pokazilo. Opravdu mi dost vadilo, že jsou v této knize oba samozvaní faraóni, vykresleni jako naprostí hlupáci. To je přeci nesmysl, jinak by se nikdo z nich nedostal k moci. Bohužel se díky tomu nedočkáme žádného vzrušujícího vyvrcholení, protože oba faraóni trapně naletí na velmi průhledné lsti. Ale co, je to pohádka a v ní jsou ti špatní pokaždé za hlupáky. Audioknihu fantasticky načetl jeden s mých nejoblíbenějších narátorů pan Vasil Fridrich.
Psychologická sonda, pohled na válku očima třech charakterově zcela odlišných lidí. Příběh začíná již před válkou a tak máme možnost pomocí třech dějových linií, poznat povahové rysy všech třech hlavních hrdinů z tohoto románu. A díky válce, sledujeme jak se postupně jejich hlavní charakteristiky projevují v mravní stránce chování a jednání. I když se bezesporu jedná o válečný román, já jí vnímala pouze jako kulisu, která umožnila vyniknout změnám v chování, postoji k životu a vůbec celkově přiblížit jednotlivé vojáky na obou stranách této zbytečné války. V žádné válce nejsou vítězové a každý války chtivý jedinec by si to měl uvědomit. Knize samotné by prospělo lehké proškrtání. Některé pasáže jsou totiž velmi náročné na soustředění, protože jsou dosti popisné, ale přitom se toho zase tak moc neděje. Na druhé straně jsou zde neopakovatelné příběhy, které mi na vždy zůstanou zapsány v hlavě. Audiokniha je velice vydařená a opravdu dobře ji načetl pan Petr Neskusil.
Může být něco horšího než jaderná válka? Ano, může. Ještě horší, by bylo podobnou katastrofu přežít. O tom co by následně mohlo nastat, vypráví tento kratičký příběh plný deprese a beznaděje. Audiokniha je velice vydařená a načetl ji pan Jiří Wittek.
V tomto překrásném románu, máme možnost v hlavní dějové lince sledovat osud mladé židovské dívky, která se nechce spokojit pouze s obyčejným běžným životem, jaký byl v sedmnáctém století ve kterém se tento příběh odehrává, pro ženy tak typický. Ester touží po společnosti, ve které by mohla uplatnit na tu dobu své radikální myšlenky a názory. Druhá méně obsáhlá, nikoliv však méně zajímavá dějová linka, se odehrává v naší současnosti a seznámí nás s prací historických badatelů. Autorka píše opravdu velice dobře a v této knize dokázala tyto dvě dějové linky jazykově nádherně rozlišit. Nenacházím nic, co bych této knize mohla případně vytknout a proto si jí s velkou radostí řadím na seznam knih které doporučuji. Audiokniha je načtena velice slušně a načetla ji paní Eva Hadravová.