Standa Šebek Standa Šebek komentáře u knih

Z krajin soumraku Z krajin soumraku Arthur Conan Doyle

Sbírka povídek A. C. Doyla, které se tentokrát nevěnují případům slavného detektiva Sherlocka Holmese, ale nadpřirozeným úkazům, paranormálním jevům, spiritismu, okultismu či prostým duchařským příběhům. S trochou nadsázky je lze nazvat Akta X z počátku minulého století.
Čas se však na nich podepsal a pro dnešního čtenáře již příběhy nezřídka nejsou moc strašidelné či napínavé, některé kusy by leckomu mohly přijít i vysloveně k smíchu. Jde tak podle mého názoru především o zajímavé ohlédnutí do minulosti, zjištění, jak parapsychologické fenomény tehdejší lidé vnímali, jaké děsivé a podivuhodné vize tehdy vznikaly v jejich fantaziích. A občas se najde i povídka, která člověka přeci jen přiměje k zamyšlení.
Vhodné i pro příznivce A. C. Doyla, kteří chtějí poznat i jinou stránku tohoto všestranně nadaného muže, než jsou jeho známé detektivní příběhy.

17.09.2013 3 z 5

Malý bratr Malý bratr Cory Doctorow

1984 pro pro mladou počítačovou generaci.
Středoškolák Marcus je hacker, který zná spoustu fint a triků a volný čas tráví stavbou vlastních notebooků. Když se však jeho rodné San Francisko stane terčem teroristického útoku, je Marcus je díky svým hackerským aktivitám shodou okolností označen za podezřelého a několik dní vězněn a vyslýchán nevybíravým způsobem bez vědomí veřejnosti.

Po propuštění zjistí, že i moderní město se může ze dne na den změnit v policejní stát, kde pod záminkou boje proti terorismu může být každý sledován, prohledáván, zatýkán a vyslýchán jako potencionální terorista.

Nejde přitom o žádnou fiktivní Oceánii, člověka napadá, jak reálně a děsivě snadno by podobná situace mohla po dalším 11. září nastat. Jak lehce v záplavě moderních médií ukrýt pravdu a jak lze v krizových situacích využít strachu a obav lidí k dobrovolnému omezování jejich práv a svobody.

Marcus udělá jediné, co umí - spojí se na síti s dalšími mladými lidmi, kteří odmítají nečinně přihlížet ("Cílem teroristů je šířit strach. A já mám teď strach z vlastní vlády") a hackerskými útoky se společně pustí do boje s Ministerstvem vnitřní bezpečnosti. Můžete si být jistí, že jim ti puberťáci pořádně zatopí, otázkou je, jestli náctiletí hackeři mohou zvítězit nad vládními úřady.

Kniha se dobře čte, je svižná a plná zajímavostí ze světa bezpečnostních systémů, které nás obklopují na každém kroku. Zjistíte, jak si z LEDek a toaletního papíru vyrobit zařízení na odhalování mikrokamer, nahlédnete do mentality hackerů a pochopíte i jejich potěšení z vytváření bezpečnostních systému, hledání způsobů, jak je prolomit a následně opět vylepšit.

Kniha nadchne především mladší generaci, ale i starší si jí mohou bez problému užít (za předpokladu, že alespoň tuší, co znamenají slova jako "hacking", "wi-fina" nebo "online RPG").

10.09.2013 4 z 5

Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Snad jedině King dokáže napsat působivý a ve finále tradičně nervy drásající horor, který je celý jen o tom, že se holčička na výletě ztratila v lese.

06.09.2013 4 z 5

Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda Robert Louis Stevenson

Klasický příběh, který je především zamyšlením nad nitrem člověka, nad dobrem a zlem, které sídlí v každém z nás.

Děj knihy není nijak propracovaný a vzhledem k jejímu stáří dnes už ani náhodou nepůsobí napínavě nebo snad dokonce strašidelně. Rozhodně mu ale nelze upřít atmosféru a z nějakého důvodu z vaší paměti jen tak nezmizí, zůstane krytý za vašimi víčky jako zlotřilý pan Hyde.

Novelku přečtete za jeden krátký večer, takže neotálejte a doplňte si trochu toho literárního vzdělání, litovat toho určitě nebudete. Vydání z edice Netopýr je navíc velice pěkně zpracováno.

06.09.2013 4 z 5

Potomci lidí Potomci lidí P. D. James (p)

Sci-fi s velmi zajímavou premisou, celkově však nudné a zhola nezajímavé. Filmová adaptace je odlišná a výrazně zajímavější než kniha.

A ano, "od ženy pro ženy" je výstižné.

04.09.2013 2 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Skvělá detektivka, která ale vyniká především nádhernou atmosférou pochmurných skotských blat, krásný příklad téměř gotického románu.

03.09.2013 5 z 5

Mořská pevnost Mořská pevnost Andre Norton

V sérii patřil mezi mé nejoblíbenější.

03.09.2013 4 z 5

Encyklopedie vědy a techniky Encyklopedie vědy a techniky Edward Brace

Nostalgie.

16.10.2016

Dominika na cestě Dominika na cestě Dominika Gawliczková

Příběh Dominiky není vlastně nijak zvláštní či jedinečný, ale přesto je velmi inspirativní. Zvlášť pro nejisté začínající cestovatele plné obav či výmluv. Téhle malé a vyděšené holce bez zkušeností či nutné výbavy nic nebránilo v tom, aby podnikla velké cesty. A stejně tak nebrání nic ani nám ostatním. Stačí se jen rozhodnout.

14.04.2015 4 z 5

Jak vypálit Chrome Jak vypálit Chrome William Gibson

Gibson opravdu není pro každého.
Povídka Fragmenty holografické růže se mi líbila nejvíce, pamatuji si, že svou atmosférou a emocemi sytě naplnila všechny mé smysly a jako sen mě přenesla do jiného světa... ale přísahám, že si ani trošičku nepamatuji, o čem vlastně byla! :-)

06.05.2014 3 z 5

Sandman: Kniha snů Sandman: Kniha snů Neil Gaiman

Různé povídky různých autorů různé kvality, které dohromady pojí svět Sandmana Neila Gaimana. Spíše než fanouškům Gaimana tedy doporučuji těm, které přitahuje Morfeova říše, a nechtějí žádné dílko z tohoto světa opomenout.

18.09.2013 3 z 5

Platinová kolekce Platinová kolekce Robert Vano

Kniha, která proměnila můj úplný nezájem o fotografie Roberta Vana v jejich zbožňování.

Robertovy fotografie jsem si prvně prohlédl na jeho oficiálních stránkách, občas jsem je viděl někde na internetu u různých článků. Opravdu mě moc nebraly a opět se ukázalo, jak je web degradující prostředí - Když jsem pak viděl snímky "naživo", v plné velikosti, jejich čisté krásné zrno na vskutku výjimečném papíru, měl jsem před sebou něco úplně jiného a Vanova práce ke mně konečně začala promlouvat.

Pokud se alespoň trochu zajímáte o fotografii nebo výtvarné umění a tuto objemnou kolekci dostanete do ruky, zastavte se na chvilku a prohlédněte si ji, stojí skutečně za to.

17.09.2013 5 z 5

Škola fotografování Příručka do kapsy Škola fotografování Příručka do kapsy Robert Caputo

V knihovně ŽÁDNÉHO fotografa by tato kniha neměla chybět.

Skvělá ucelená příručka, která vám kromě běžných tipů na fotografování toho či onoho (motivy, světelné podmínky, počasí, události, fotografování s bleskem, různé fotografické techniky atd.) vysvětlí dostatečně podrobně téměř všechny fotografické zákonitosti, které by měl fotograf znát, ať už jde o expozici, názorné ukázky různých ohniskových vzdáleností, stavbu fotoaparátu a podobně.

Například v málokteré "příručce do kapsy" se dočtete i to, jak vyvolávat černobílý film - zařídit temnou komoru, jak postupovat při navíjení filmu na cívku, atd. Nic zde nechybí.

Mezi jednotlivými kapitolami se pak představují různí fotografové časopisu National Geographic se svými fotografiemi, zkušenostmi, pracovními postupy, se svým pohledem na fotografii. Jde o velmi inspirativní části a nakonec vždy každý fotograf přihodí několik svých osobních tipů. Vysoce nadprůměrné fotografie jsou pak u NG samozřejmostí.

Kniha se ještě věnuje spíše fotografování na film a o digitální fotografii je zde jen menší kapitola. To by však nemělo čtenáři vadit, protože tato kniha učí poctivé řemeslo potřebné pro i pro digitál.

Sečteno, podtrženo - Jedna z nejlepších příruček pro fotografy!

09.09.2013 5 z 5

Pevné pouto Pevné pouto Alice Sebold

Stačilo projet pár stránek a okamžitě jsem poznal, jak neuvěřitelně otřesný je překlad této knihy. Mám jí doma, ale nevím jestli se do ní vůbec někdy pustím. Sežeňte si originál nebo počkejte na nový překlad, tohle je fakt zlo.

07.09.2013

Temné vody Temné vody Kodži Suzuki

Titulní povídka mě k smrti vyděsila, ostatní k smrti unudily.

06.09.2013 2 z 5

Dunwichská hrůza Dunwichská hrůza Howard Phillips Lovecraft

Od Lovecrafta jsem zatím četl jen pár povídek, ale oslavovaná Dunwichská hrůza se mi rozhodně líbila nejméně. Každopádně pokud jste příznivci tohoto příběhu, vězte, že toto vydání je nádherná kniha přímo narvaná působivými ilustracemi.

06.09.2013 2 z 5

Drákula Drákula Luis Scafati

Malá a nádherná kniha, která atmosférickým ilustracím věnuje skoro stejně prostoru jako psanému slovu. Drákulův příběh je převyprávěn velmi volně, je působivý především atmosféru, je však nutno poznamenat, že knihu při velmi pozvolném vychutnávání si ilustrací přečtete za 15 minut.

06.09.2013 3 z 5

Futurista: Život a filmy Jamese Camerona Futurista: Život a filmy Jamese Camerona Rebecca Keegan

Svižná, zajímavá a často velmi zábavná kniha o opravdu zajímavém člověku - James Cameron není jen despotickým režisérem veleúspěšných filmů, ale vskutku výjimečným géniem, který dokázal všechno na place dělat sám a lépe než jednotliví odborníci. Už jako malý přeskakoval třídy základní školy, ze stavitele kulis béčkového filmu se během chviličky vlastní iniciativou vypracoval na vedoucího výtvarníka filmu a pak prostě začal režírovat. Technicky nadaný člověk, který se k vraku Titanicu potopil víckrát než kdokoli jiný a když bylo zapotřebí lepších podmořských robotů nebo speciálních kamer, tak je prostě navrhl a vyrobil. Režisér, který způsobil trikovou revoluci, dokázal lidi nadchnout, ale zacházet s nimi i jako s dobytkem, aby z nich dostal maximum a naplnil svou vizi.
Bez rozpaků nahradil kaskadéra, natáčel pod vodou, dokud mu nedošel kyslík, točil nejdražší filmy a přežil i natáčecí den Titanicu, kdy někdo zdrogoval celý štáb:-)
Pro všechny filmové fandy doporučuji!

06.09.2013 5 z 5

Samurajův meč Samurajův meč Steve Jackson

Hrdinou jsi ty! Gamebooky jsem jako malý fantasák miloval - jde vlastně o knihy, kde vývoj příběhu do určité míry ovlivňujete svým rozhodováním (kniha vám dá na výběr, jak se v určité situaci zachováte a podle toho si nalistujete příslušnou stranu, kde bude děj na základě vaší volby pokračovat), v knize můžete při špatné volbě umřít, stejně jako například když vám dojde jídlo nebo při souboji, který probíhá házením kostek.
Samurajův meč byl můj nejoblíbenější.

04.09.2013 5 z 5

Tibet Tibet Marek Kalmus

Tuto knihu jsem popravdě projel a hned jsem ji znechuceně zahodil. Text a popisky k fotografiím jsou psané strašně - zmatené, komplikované věty, podivná slovní zásoba, navíc jsou přímo plné nejrůznějších chyb, narazil jsem i na popisku, která zřejmě patřila k jiné fotografii a podobně... Doporučuji se obloukem vyhnout.

04.09.2013