StrYke | Komentáře u knih | Databáze knih

StrYke Online StrYke komentáře u knih

Není Milán jako Milán Není Milán jako Milán Aldo Nove

Jedna z nejhorších publikací, jakou jsem kdy četl. Již v samotném úvodu je napsáno, že Milán je velmi dynamické město, jehož povaha se mění každým rokem. Nerozumím tedy potřebě nakladatele v roce 2018 vydávat knihu starou 14 let (tohoto faktu jsem si bohužel dříve nevšiml). I když bych toto zanedbal, kniha je psána velmi zvláštním způsobem. Autor píše, píše, ale ve výsledku vám nic nesděluje. Je to jakási směs náhodných vět poskládaných do velmi benevolentních kapitol. Došel jsem do poloviny tohoto "průvodce" a nedozvěděl jsem se téměř nic. Silně nedoporučuji!

03.04.2024

Troll Troll Matthew A. Clarke

Troll mě svou povedenou obálkou nalákal na celou edici Zrnka temnoty. Teď jsem se konečně dostal k jeho přečtení. To zabralo pouhé 2 dny, protože jde o opravdu velmi útlou knížečku. Příběh začíná aktuálně a velmi depresivně. Postupně ale přibývají náznaky, že ve vykresleném světě není něco v pořádku. Až děj vykrystalizuje v něco více odlehčeného, a především naprosto bizarního. Kniha se mi moc líbila. Jediná škoda byla, že Trollka v knize nedostala více prostoru. Doporučuji.

Pořadí Zrnek temnoty, jak se mi líbila: 1. Pomiluj smrt; 2. Líp už bylo; 3. Kyselé bonbony; 4. Oko čarodějnice; 5. Sklíčenost; 6. V pekle jsme všichni Hébert; 7. Billy Silver; 8. Vzácný druh; 9. Zůstanou jen skvrny; 10. V zapomnění; 11. Bledá trojka; 12. Troll; 13. Virální životy; 14. Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech; 15. V rozkvětu; 16. Pan Nikdo; 17. Suzy; 18. Naplaveniny

01.03.2024 4 z 5

První miliarda je nejtěžší! První miliarda je nejtěžší! Honza Z Inizia (p)

Po vydatné reklamní masáži na YouTube jsem se rozhodl zjistit, co je tato kniha zač. S kamarády zrovna rozjíždíme malou firmu a kupodivu jsem nás v mnohých uvedených negativních příkladech viděl. Některé rady, jak podnikání zdokonalit, mi přišly celkem rozumné a inspirativní. Nicméně... Autor vás provádí "špinavými" reklamními triky, které na vás buď již sám aplikoval nebo se o to v knize nenápadně pokouší s cílem prodeje svého produktu. Je to přirozené, ale člověk by si na to měl dávat pozor.

08.11.2023 3 z 5

Frankensteinova nevěsta Frankensteinova nevěsta Hilary Bailey

Důstojné "pokračování" původního Frankensteina. Moc hezky napsané, a kdyby nebyla hlavní zápletka naznačena v názvu či přímo vyzrazena v anotaci knihy, bylo by i velmi napínavé. Chvílemi jsem se i skvěle pobavil (autorka měla nejspíš výborný smysl pro humor). Jedinou vadou jsou určité nesrovnalosti v příběhu v porovnání s původní knihou (např. matka Frankensteina), nad kterou se však dá přimhouřit oko. Vřele doporučuji!

04.10.2023 5 z 5

(Ne)Šťastné konce (Ne)Šťastné konce Jim Hines

Mám moc rád knihy o Goblinovi, především pak tu první. (Ne)Šťastným koncům ale něco z kouzla této trilogie chybí, navzdory tomu, že si z ní leccos berou. Zpočátku jsem se do knihy nemohl vůbec začíst. Po zhruba třetině mě příběh sice s každou stranou začal bavit stále více, po druhém dílu (kdyby byl přeložený a vydaný) bych ale nejspíš jen tak nesáhl. Rozhodoval jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, dojem šedého průměru ale nakonec zvítězil..

10.09.2023 3 z 5

Cirkus Lucifer Cirkus Lucifer Jason Dark (p)

Čtvrtý příběh ze světa J. Sinclaira, který jsem přečetl. Oproti předchozím dílům (Běsnící mumie, Autobus zombiů, Jeptiška s ďábelským spárem) nejde o tolik hloupé dílo. Momentů, kdy jsem nad příběhem kroutil podrážděně hlavou, ubylo na nutné minimum. Z důvodu sebelásky však tuto sérii alespoň na dlouhou chvíli opouštím, ačkoliv stále věřím, že své spokojené a nadšené čtenáře si najde :).

23.08.2023 3 z 5

Autobus zombiů Autobus zombiů Jason Dark (p)

Má třetí zkušenost s J. Darkem a jeho sérií o Johnu Sinclairovi. Opět jde o naivní, hloupé čtení, které je ale místy docela zábavné. Cílovou, nejspíš úzkou skupinou jsou předpubertální a těžce nenároční čtenáři. Mezi ně se naštěstí již neřadím, proto věřím, že Autobus zombiů může někdo ocenit mnohem více než já :).

07.08.2023 2 z 5

Běsnící mumie Běsnící mumie Jason Dark (p)

Bohužel, Běsnící mumie byla zklamáním. Že půjde o čtení naivní a hloupé mi bylo předem jasné, ačkoliv má očekávání byla několikanásobně překonána. S čím jsem ale nepočítal byla příšerná nezáživnost celého příběhu. Když jsem zrovna nekroutil hlavou nad občasnými "akčními", afektovanými a zcela nelogickými scénami, nudil jsem se u "vyšetřování". Pokud nejste dítě, tuto novelu nedoporučuji.

10.07.2023

Buddhismus v otázkách a odpovědích Buddhismus v otázkách a odpovědích Vít Kuntoš

Taková tenká, milá brožura, zaměřující se spíše na praktickou část buddhismu než na teoretickou a klouzající po zvolených tématech jen velmi, velmi povrchově. Umím si představit, že po jejím přečtení se kdejaký čtenář do tohoto "náboženství" a s ním souvisejících meditací ponoří, já jsem si však od jejího obsahu sliboval něco trošku jiného :).

29.06.2023 3 z 5

Jeptiška s ďábelským spárem Jeptiška s ďábelským spárem Jason Dark (p)

Žijeme ve světě, kde k vystrašení čtenáře již nestačí prostý duch ani duch jeptišky. Je potřeba ducha jeptišky s ďábelským pařátem. Krátký příběh, který o ní vypráví, je sice velice zábavný, kvalitativně se však řadí do těžkého béčka, možná až céčka. Postavy jednají nelogicky a dospívají ke správným závěrům zcela nepřirozeným, nepochopitelným způsobem. Jeptiška není příliš děsivá a není ani vysvětleno, kde se vzala a proč vraždí. Na druhou stranu, pokud měl autor předem daný počet normostran, dokázal vyprodukovat příběh sice velmi hloupý, ale také zábavný.

22.06.2023 2 z 5

Vzpomínky na začátky imunologie a mikrobiologie Vzpomínky na začátky imunologie a mikrobiologie Jaroslav Šterzl

Kniha je záznamem rozhovoru J. Šterzla s neznámým redaktorem, který byl post mortem nalezen synem v jeho pozůstalosti. Jako vzpomínka byla publikována ke světovému dni imunologie (29. 4.) a jde o čtení velmi specifické. Nastiňuje rozvoj mikrobiologie a především imunologie v tehdejším Československu a také založení československé Akademie Věd a Mikrobiologického ústavu. Odpovědi v rozhovoru nejsou většinou příliš vysvětlovány ani dávány do širšího kontextu, proto k jejich pochopení musí mít čtenář již nějakou základní znalost popisovaných událostí, kterou jsem já nabyl během mnohých vzpomínkových přednášek Helenky Tlaskalové a dalších právě na Mikrobiologickém ústavu. Lidí, kteří tuto publikaci řádně ocení, však bude zákonitě ubývat a její trvanlivost je, bojím se, poměrně krátká.

30.04.2023 3 z 5

Noční návštěva Noční návštěva Carol Goodman

Kniha se čte velmi hezky a téměř od samého začátku je napínavá. Hodně dlouhou dobu jsem netušil, co mohu očekávat a kam příběh spěje. Bohužel ke konci kniha trošku ztrácí dech. Závěr je sice uspokojivý, ale čekal jsem ho zajímavější.

11.10.2022 4 z 5

Žízeň Žízeň L. A. Larkin

Kniha s plochým, nijak zvlášť zajímavým dějem. Celou dobu jsem čekal, jestli se příběh rozběhne. Nestalo se a já jsem knihu dočetl pouze z povinnosti.

21.08.2022 1 z 5

Nejděsivější československé zločiny Nejděsivější československé zločiny Jaromír Slušný

Nechápu zdejší hodnocení... Tématika zajímavá, ale kniha je napsána jako od 10letého dítěte.

26.07.2022 1 z 5

90 otázek pro exorcistu 90 otázek pro exorcistu Jean-Régis Fropo

Knížka mě vůbec nebavila a nic mi nepřinesla.

06.04.2020 1 z 5

Ježíš Kristus a islám, aneb, Islám a jeho vztah k Ježíši a křesťanství Ježíš Kristus a islám, aneb, Islám a jeho vztah k Ježíši a křesťanství Lukáš Lhoťan

Velice cením formu, kterou je tato kniha napsána. Autor nevnucuje žádný ze svých názorů, které zde prezentuje různými historickými fakty a "citacemi" z Bible či z Koránu. Zároveň často mluví ze své vlastní zkušenosti nebo odkazuje na jiné stránky či jiné publikace, což mě vede k názoru, že pan Lhoťan ví, o čem píše (ne jako 99 % rozumů, kteří se vyjadřují k podobné problematice a ve skutečnosti mají v hlavně velké lejno). Názorově mě nijak tato knížka neovlivnila (stále nevím, co si mám o islámu myslet), ale moc rád jsem si ji přečetl. A vyjádření k závěrečné omluvě, že v knize je příliš informací a méně názorů: Neomlouvejte se! Naopak, takovou formu by, dle mého skromného názoru, měl každý rozumný člověk preferovat.

26.02.2020 4 z 5

Život Krista Život Krista Giovanni Papini

Těžce hodnotitelná kniha. Poprvé jsem četl něco na podobný způsob. Chtěl jsem se dozvědět nějaké relevantní informace o Ježíšovi (inspirovala mě k tomu předchozí dovolená v Izraeli), což mi bohužel tato publikace nedopřála (to bylo ale pouze mojí špatnou volbou). Autor zde vyjadřuje svou (z mého ateistického pohledu až nezdravou) lásku k Ježíši a celá kniha se víceméně skládá jen ze stále se opakujících pasáží, které říkají, že pouze křesťané jsou ti správní a všichni ostatní jsou "zvířata". Knihu jsem přečetl jen cca do poloviny, pak jsem to vzdal. Pro někoho, komu to něco říká a je do toho zainteresovaný, to může být zajímavá četba, mně to bohužel jenom znepříjemnilo křesťanství a judaismus, ke kterým jsem dosud měl spíše neutrální vztah.

05.02.2020 2 z 5

Lékařská fyziologie Lékařská fyziologie Otomar Kittnar

Hrozně špatně strukturovaná učebnice. Některé informace jsou napsány jako pro žáka základní školy, naopak některé, které by zasluhovaly přehledný popis, jsou podány spletí co nejtěžších a nejodbornějších termínů. To samé s ilustračními obrázky - jednoduše představitelným algoritmům jsou věnovány celé stránky, zatímco do zobrazení složitějších struktur těžko představitelných se radši autoři nepouštěli vůbec. Jednotlivé orgánové soustavy jsou sice členěny do kapitol (přirozeně), ale informace jsou v rámci těchto kapitol podávány naprosto hekticky a působí to dojmem "na co si zrovna autor vzpomněl". Jakožto student biologie (a ne medicíny) jsem si navíc všiml i některých "mystifikací" (resp. nepřesných informací) - např. myosin je zde podáván jako nějaké polymerizující vlákno, což vůbec neodpovídá skutečnosti (ale chápu, že medici takové informace asi vědět nepotřebují). Za mě opravdu velké špatné a určitě bych tuto učebnici nedoporučoval. A jestli se z ní musí někdo učit, tak ho upřímně lituji. Opožděně poznamenávám, že mnohem lepší učebnicí fyziologie je Fyziologie od Richarda Rokyty. Je sice méně obsáhlá, ale mnohem přehlednější a čtivější.

11.04.2019 1 z 5

Základy lékařské genetiky Základy lékařské genetiky Dorian J. Pritchard

Jde spíše o mnohem stručnější verzi jiných učebnic obecné genetiky.

01.07.2018 3 z 5

Chemie 2. díl - pro čtyřletá gymnázia Chemie 2. díl - pro čtyřletá gymnázia Aleš Mareček

Dobrá učebnice, ve které je vše jasně a srozumitelně vysvětleno. Jediným (ale o to zásadnějším) nedostatkem je až nelibě časté chybování ať ve formě překlepů, tak ve formě chybných výsledků způsobených pravděpodobně nepozorností autorů a redakce. V případě chyb ve výsledcích cvičení může jít o procvičení znalostí studenta (kterému to jistě zvedne sebevědomí, že je již takovým chemikem, že může opravovat svou učebnici) nebo - pravděpodobněji - o vyvolání zmatení a znechucení z chemie.

14.04.2018 4 z 5