Sůvička4 Sůvička4 komentáře u knih

Psychopat v mém mozku Psychopat v mém mozku James H. Fallon

Skvěle popsány osobnostní rysy psychopatů, dopady na okolí. Oceňuji sebereflexi a popis vývoje autorova pátrání po vlastních psychopatických projevech. Místy na mě složité popisy chemických procesů v mozku, oceňuji ale snímky mozku a popis vývoje mozku, vlivů na náš vývoj -vrozené vs.výchova a prostředí

01.03.2020 5 z 5

Davidovy hvězdy Davidovy hvězdy Kristina Ohlsson

Děj mě naprosto strhnul, skvěle napsané, pro mě asi nejlepší v sérii.

29.02.2020 5 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Kniha mě neuvěřitelně vtáhla do děje. Velmi lidský příběh s velkou hloubkou a rozmanitostí příběhů. Ano, pohádky mně také chvílemi přišly hodně dlouhé, podobně jako předchozím hodnotícím, a nepamatovala jsem si, co, je co. Líbí se mi ale, že autor použil podstatu pohádek, pro svůj příběh - pohádky mají pomáhat v životě, díky nim si lidé vždy předávali zkušenosti, jak ve světě obstát. Moc jsem se nasmála nad legráckami babičky, které mě bavily. Bavila mě její bezprostřednost ale i lidskost. Líbí se mi, jak autor ukazuje, že za tím, co mnozí z nás děláme a co je viditelné navenek, máme každý své důvody a motivy. Zároveň z těchto důvodů neudělal autor omluvenku. Naopak podle mě ukazuje naději, že i přes sebetragičtější osud je možné zkusit jít dál. Minulost nezměníme, ale je v našich silách si z ní vzít poučení a zkusit se posunout přes přítomnost k budoucnosti. Jak říká babička, bude dobře, bude líp:-)

25.01.2020 5 z 5

Amálie Zubatá a jednorožčí páni Amálie Zubatá a jednorožčí páni Laura Ellen Anderson

Moc hezky a vtipně napsána kniha pro děti. Druhou půlku knihy jsme s dcerou přečetly najednou, bylo to moc napínavé a nešlo ji odložit :-)

21.11.2019 5 z 5

Veselí Veselí Radka Třeštíková

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla a zpočátku na mě ta kniha opravdu přišla povrchnější. Jak děj postupoval nemohla jsem se odtrhnout a viděla jsem v knize hloubku i když někde nepropracovanou, jen naznačenou. O to víc ji vnímám jako hloubku smutně reálnou. Oceňuji vykreslení příběhů lidí, kteří spolu neumějí mluvit nebo mají spoustu obav spolu mluvit, na něco se druhých zeptat. Zejména, když se jedná o vážnou nemoc. Ty obavy, proč něco neříct, jsou v mnoha situacích a životech tak skutečné a tak hodně přítomné...Oceňuji i že kniha nekončí jako pohádka....proto je pro me tak uvěřiteln, smutně hluboká a nechávající čtenáři prostor pro sebereflexi (kdy ja mám nebo jsem měla obavy něco někomu říct a proč)

18.07.2019 5 z 5

Tanečník Tanečník Jeffery Deaver

Opět jedinečný pohled na uvažování psychopatů. Velmi napínavé, nemohla jsem se odtrhnout (až na některé pasáže o letadlech a létání)

04.07.2019 5 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Trochu mi trvalo se do knihy začíst, asi jsem zvykla na větší spád a dramatičtější líčení, chvílemi jsem se ve vyprávění ztrácela. Nicméně po přečtení celé knihy moc oceňuji její nadčasovost (zejména vylíčení školství se vlastně moc od dneška bohužel neliší....), skvěle popsane charaktery skupin obyvatel, vykreslena psychologie postav, složitosti dětství i rodičovství.

30.06.2019 5 z 5

Oběť, kat a zachránce ve vztazích a komunikaci Oběť, kat a zachránce ve vztazích a komunikaci Christel Petitcollin

Souhlasím s níže uvedeným komentářem, že jde o stručného Berneho. Ale pro základní přehled dostačující. Jako důležité vnímám obohacení o Krapmannův trojúhelník nezdravých zacyklení ve vztazích a poukázání na souvislosti s přístupem k výchově od Thomase Gordona(více např.v knize Vychova bez poražených).

28.05.2019 4 z 5

Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Naprosto strhující příběh. Velmi uvěřitelně popsána nesmírná náročnost každodenního života s dítětem s PAS. Okolí musí být stále ve střehu a přesto nelze vše uhlídat a všemu předejít. Vedle toho jsou vyzdvihnuty i důvody, proč se dítěte s PAS nelze vzdát. Oceňuji i přiblížení rozdílu mezi nízko a vysokofunkčním autismem. Úplně si nedovedu představit, že je kniha určená 10letým, ale je možné, že sourozenci nebo děti, v jejichž třídě dítě s PAS je, díky ní dokáží víc porozumět jejich chování.

27.05.2019 5 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Zpočátku mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak jsem se nemohla odtrhnout. Laskavý, poutavý příběh. Mnoho podnětů k zamyšlení, mnoho moudrých a inspirativních myšlenek. Doporučuji.

02.04.2019 5 z 5

Škola Malého stromu Škola Malého stromu Forrest Carter (p)

Velmi poutavě napsaný příběh o tom, že je pro dítě důležitější láskyplné prostředí prarodičů, kteří předávají moudrost předchozích generací než zdánlivě spořádáný sirotčinec, kde se ve jménu Boha a dobra dějí velmi zlé věci a ničí se dětská duše. Kniha ukazuje, jak je pro nás důležité znát své kořeny, rodinnou historii a jejich životní moudrost a zkušenost. A že mnohem více než slova jsou pro výchovu dětí důležité naše činy. Moc se mi líbila, stejně jako mému 11letému synovi, který ji četl sám od sebe už 2x.

20.03.2019 5 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Příjemná oddychová kniha, která mě rychle vtáhla do děje. Velmi zajímavé bylo postupné okrývání vzájemně propojených osudů. Určitě se těším na další autorčiny knihy.

20.03.2019 5 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

První půlka měla spád, zajímavé osvěžení zápletky. Popisy planu a postupu pachatelů ve druhé části mi přišly zdlouhavé a málo záživné. Nicméně celkově důstojně kniha navázala na předchozí. Prima oddychové čtení, kniha je rychle přečtena.

07.02.2019 3 z 5