sweeney sweeney komentáře u knih

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Čtení pohodové, klidně plynoucí :) Ano, čtenář hned po první stránce ví, jak příběh dopadne, nicméně proč si někdy nedopřát trošku té romantiky, útěku do snového světa, kde je vše možné? :)

22.12.2022 4 z 5

Smrt nosí rudé škorně Smrt nosí rudé škorně Pavel Hrdlička

Knížka mě nejprve zaujala svou obálkou, následně po přečtení obsahu jsem se rozhodla knihu zakoupit. A chyba to nebyla :) Autor nám s jistou dávkou humoru předkládá obraz Prahy 14.stoleti se vším, co k tamějšímu životu patřilo. Ať už se jednalo o mordy na tržištích, rozepře mezi trhovkyněmi či o všudypřítomný zápach na ulicích. Do tohoto prostředí následně zasazuje několik případů, které řeší spravedlivý podrychtar Václav. Doporučuji (plus jako bonus pestrá škála archaickych slovíček :)

17.12.2022 4 z 5

Kateřina Howardová: Nevěrná královna Kateřina Howardová: Nevěrná královna Alison Weir

Čtu sérii o tudorovských královnách postupně a musím bohužel říct, že tento díl mě zatím bavil nejméně..snad to bylo mou antipatii vůči hlavní postavě Kateřině, jejíž chování/smýšlení mě od počátku čtení odrazovalo. Nicméně samozřejmě opět chválím způsob psaní Alison Weirove, která dokáže čtenáře přenést do dané doby se všemi detaily :) Navíc i tento příběh o páté manželce Jindřicha do série prostě patří :)

06.12.2022 4 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Přečteno doslova jedním dechem. Má první kniha od autorky a už objednaná další :) Příběh života jedné ačkoli křehké, tak velmi statečné dívky/ženy, která se dokázala prát se svým nelehkým osudem a přesto zůstat stále silná a nad věcí. Knížka, která s sebou nese poslání o odvaze a víře v sebe :)

02.12.2022 5 z 5

Pohřbení Pohřbení Ellison Cooper

Druhý případ Sayer Altairové, stejně napínavý a čtivý jako ten první :) Na rozdíl od ostatních čtenářů jsem tedy já vraha neuhodla až do poslední chvíle, čili mě autorka udržovala v napětí po celou dobu čtení. Už se těším na třetí díl :)

26.11.2022 5 z 5

Marie Antoinetta: Soumrak rozmařilosti Marie Antoinetta: Soumrak rozmařilosti Juliet Grey

Čtivé pokračování života Marie Antoinetty z pera Juliet Grey, tentokráte zaobirajici se především postupným zvyšováním napětí mezi francouzským lidem a aristokracii. Stejně jako i v prvním díle, i zde musím vyzdvihnout/ocenit detailní popis prostředí Versailles, včetně charakterů svých obyvatel :)

17.11.2022 5 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Přečteno doslova jedním dechem..ne že bych u paní Mornštajnové čekala něco jiného :) Velmi čtivý příběh o osudech jedné rodiny napříč časem. Skvěle vykreslené charaktery všech postav a za mě hlavně i krásný a dojemný konec. Nemůžu nic než doporučit všema deseti :)

13.11.2022 5 z 5

Marie Antoinetta: Raná léta ve Versailles Marie Antoinetta: Raná léta ve Versailles Juliet Grey

Úžasný historický román, jeden z nejlepších, co jsem četla :) Marie Antoinetta je současníky často mylně považována za sobeckou aristokratku, která nedbala těžkého údělu svých poddaných a dokonce jim doporučila jíst koláče, když tedy nemají na chléb. Když se ovšem podíváme na její osud, a osud všech dcer šlechticů, asi bychom ji žádná z žen nezavidely. Za mě svým způsobem i smutné čtení, zvlášť když člověk zná závěr její životní cesty..

28.10.2022 5 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Musím přiznat, že zpočátku mě knížka moc neoslovila (dokonce jsem ji na chvíli odložila, že bohužel nedočtu). Nakonec jsem se ale přece jen "kousla," znova se začetla a tentokrát se děj stal zajímavějším, s rychlejším spádem :) Možná to bylo tím, že jsem neviděla seriál, těžko říct, nicméně ve výsledku jsem byla spokojená :)

23.10.2022 3 z 5

Mrtvá v knihovně Mrtvá v knihovně Agatha Christie

Další skvělý případ z pera Agathy Christie, který potrápí šedé mozkové buňky, tentokráte ale slečny Marplové :) Není co vytknout, moment překvapení, kdo že vraždu spáchal, je jako vždy přítomný.

13.10.2022 5 z 5

Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Po knize jsem sáhla na základě recenzí a taktéž mě, jako milovníka historie, zaujal obsah a samozřejmě přebal :) Pomalejší úvod do děje, následně "napínavější" pasáže až do konečného rozuzlení, které bylo vlastně směsicí radosti i smutku z pohledu hlavní hrdinky. Ačkoli knížku nezařazuji mezi ty, které můžu číst vícekrát, určitě nelituji stráveného času :)

05.10.2022 3 z 5

Rozmary lásky: Poslední paní Rožmberská Rozmary lásky: Poslední paní Rožmberská Jaroslava Černá

Další zajímavě psaná knížka od paní Černé :) Líbí se mi, že nejde jen o strohá historická fakta, ale že je příběh ponechán historickým románem, tak, jak to třebas i mohlo ve skutečnosti být, kdo ví :)

02.10.2022 4 z 5

Perchta z Rožmberka - prokletí Bílé paní Perchta z Rožmberka - prokletí Bílé paní Jaroslava Černá

Nemůžu jinak než souhlasit s předchozími komentáři, že se jedná sice o velmi smutný, ale zároveň i krásný příběh o síle lidského ducha, rodičovské lásce a nakonec i jistého smíření se s osudem. Doporučuji, ostatně jako všechny knížky této autorky :)

23.09.2022 5 z 5

Johana z Rožmitálu: Na rukou jed, v srdci láska Johana z Rožmitálu: Na rukou jed, v srdci láska Jaroslava Černá

Zajímavě a hlavně čtivě napsaný příběh o Johane a její bezbrehe lásce k Jiřímu z Poděbrad. Od jejich seznámení, narození dětí až po korunovaci Jiřího králem a následných peripetiích. Doporučuji :)

22.09.2022 5 z 5

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Musím přiznat, že mě knížka malinko zklamala..čekala jsem napínavý příběh podobný příběhům s Josefem Bergmannem, nicméně zde se vražda odehrává až ke konci a jakoby z povzdali, autorka spíše klade důraz na osudy lidí okolo. Ale jinak se četla pěkně :)

18.09.2022 3 z 5

Dopis Dopis Kathryn Hughes

Pro mě první kniha od autorky a určitě ne poslední :) příběh má spád, prakticky se čte sám. Skvělé proplétání několika dějových linek a ačkoli docela předvídatelný konec, i tak pohlazení na duši. Za mě palec nahoru :)

11.09.2022 5 z 5

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Na ságu jsem přišla prostřednictvím čtyřdílného stejnojmenného seriálu a musím říct, že zatím mnou přečtený první díl byl skvělý :) ačkoli tedy musím přiznat, že kvůli objemnosti jsem jej četla delší dobu. I když musím souhlasit s předchozími komentáři, že občas byl příběh trošku vlažný, stejně mohu doporučit :)

10.09.2022 4 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Ačkoli jsou vtipné situace takřka stejné jako v díle prvním, myslím, že na odreagování od starostí všedních dnů je útlá knížka dobrou volbou :)

28.08.2022 4 z 5

Metresy francouzských králů Metresy francouzských králů Helga Thoma

Poutavě napsaná knížka, která z životů každé z vybraných milenek francouzských králů vypichuje to nejdůležitější. Psáno věcně a stručně. Za mě zajímavé čtení :)

27.08.2022 5 z 5

Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Knížku jsem otevírala s velkým očekáváním a zavřela ji se slzami v očích. Nebyly to jen slzy smutku pro těžký úděl Eddieho, ale také slzy dojetí a naděje, že i v momentě, kdy se nám život zdá přetěžký, jiskřička naděje vždy je :) Eddie byl neskutečně silná osobnost, která se nikdy nepřestala dívat na svět pozitivníma očima, ani v těch nejtěžších chvílích. Takové knihy patří za mě do osnov žáků ve školách.

25.08.2022 4 z 5