Tano Tano komentáře u knih

Život bez smokingu Život bez smokingu Bohumil Hrabal

Když vidím ostatní hodnocení, evidentně jsem knihu nepochopila. Na to, že zábavnou knihu i o 350 stranách schrupnu za den, tak s tímhle jsem se mořila týden a stejně bez úspěchu. U prvních příběhů jsem nepochopila, co mělo být vlastně cílem, kočky byly až nepříjemné - směsice zdrobnělin a příběhu, který se mi fakt nelíbil. Nedočtu a ani se ke knize neplánuju vrátit.

23.10.2024 1 z 5

Amenofis Amenofis Andreas Schramek

Dobré počtení, nic náročného. Musím souhlasit s některými komentáři, že je zaprvé podivné, že se až do pokročilé třicítky Aje a faraona neřeší mocenské pletichy a vše jde až podezřele snadně. Osobně mi taky trochu vadilo, že během 3/4 knihy uteče pár let a ke konci najednou čas letí a vypadá to, že se v Egyptě vlastně nic moc zajímavého nedělo. Uvidíme, co další díl :)

23.10.2024 4 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Dobrá srandička, ideální kniha na dovolenou neboma cesty :)

20.10.2024 5 z 5

Co kdyby? 2 Co kdyby? 2 Randall Munroe

Tak já nevím, když čtu zdejší komentáře, asi jsem knihu správně nepochopila. Že bych se uchechtala, to nehrozilo vůbec. Ano, kniha je psaná lehce a se vtipem, je obdivuhodné, kolik absurdit se dá uchopit vědecky, ale už tak v půlce jsem si říkala, zda to vlastně vůbec dočtu (je to výzva, musím). Tato jedna kniha mi z díla autora momentálně bohatě postačuje :)

15.10.2024 3 z 5

Z kostí a inkoustu Z kostí a inkoustu Rachel Caine (p)

Knížka se mi líbila, nejprve jsem netušila, že bude až tolik fantasy, ale nevadilo mi to, budu číst i další díl.
Příběh mně osobně nic jiného nepřipomínal, možná když má někdo něco v hlavě, tak si to na to pasuje sám, mně to přišlo jako příjemný odpočinkový příběh s poměrně zajímavým světem :)

15.10.2024 5 z 5

Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Unikátní příběh z času holocaustu. Ačkoli se jedná o poměrně tenkou knížku, její poselství je obrovské. Příběh začíná hrdým Němcem, pokračuje hrůzami, které jsou ale podané tak, že se člověku nechce vyloženě zvracet, i když mu jde mráz po zádech, až končíme nadějí. Nic takového jsem nikdy nečetla, doporučuji :)

05.10.2024 5 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Klasika, která je aktuální i po těch letech :) Snadno se čte, je to milý oddech. Jediné co, tak musím uznat, že překlad příjmení pana Skruže je lepší v animované verzi, protože ten Vydřigroš na něj v češtině sedí lépe :)

05.10.2024 5 z 5

Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Velice ráda čtu tématiku o sériových vrazích, tentokrát i mně šel chvílemi mráz po zádech. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout, i když teda posledních pár stránek a závěr mi úplně nesedlo, ale to se může stát :)

27.07.2024 5 z 5

Americký predátor Americký predátor Maureen Callahan

Mám obvykle ráda literaturu tohoto žánru, třeba 24 osobností Billyho Milligana byla super kniha, nejspíš jsem čekala něco podobného. V této knize si člověk musí čtivost spíše hledat, úvod byl lehce složitější a nějak jsem na konci knihy nebyla uspokojená jejím čtením. Na zmapování případu dobré, ale to je asi všechno, znovu číst nebudu.

15.07.2024 3 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Kraťounká kniha s poměrně zajímavým nápadem. Tím, že se jednalo o zajímavý nápad, mi ale taky přišel drobet nedotažený a budil akorát další otázky. Znovu už se ke knize nevrátím, ale čas s ní promarněný nebyl :)

14.07.2024 4 z 5

Spřízněné duše Spřízněné duše John Marrs

Tak to je dobrý psychohukot, přečteno na jeden zátah. Některé linie mi seděly více, některé méně, ale pořád byla kniha velmi čtivá a člověka zajímalo, co bude v další části. Ve výsledku bych si asi žádnou linii netipla už třeba v půlce do závěru správně, takže pročítám body :)

14.07.2024 5 z 5

Pustá duše Pustá duše Dan Simmons

Pro mě byla kniha víc utrpení, než zábava. Už roky jsem nemusela tolik bojovat, abych něco dočetla do konce. První půlka se mi nečetla dobře vůbec, pak jsem kapitulovala a tu neustálou matematiku kříženou s násilím jsem už nějak dokousla. Ani konec pro mě knihu nezachránil.

25.02.2024 2 z 5

Pasažéři Pasažéři John Marrs

Dobrá, zajímavá a pěkně plynoucí kniha. Ideální i do mhd, protože členění kapitol nebo různých úhlů pohledů pasažérů je tak akorát dlouhé :)
Konec mi tak úplně nesednul, za to snižuji trochu hodnocení, jinak ale paráda!

21.01.2024 4 z 5

Grimmové Grimmové Kenneth Bøgh Andersen

Tak jsem se těšila na děs běs původních "pohádek" z časů, kdy si je vyprávěli spíš dospělí, než že by byly určené pro děti a z tohohle pohledu jsem jednoduše zklamaná. Dobrá půlka je přesně v té podobě, v jaké jí znám, když jsem pohádky jako malá poslouchala na kazetě. Nejděsivější jsou ilustrace. Nové pro mě byly asi jen dva příběhy. Ok, ale znovu číst nebudu :)

21.01.2024 3 z 5

Zničený Zničený Kevin Hearne

Tentokrát mi přečtení trvalo déle než 2 dny. Je asi fajn, že se nám rozšířily hlavní postavy a už se zaměřujeme nejen na Attica, ale i jeho arcidruida a novou druidku, ale pro mě tím kniha trochu pozbyla vtipu. Hlášky Attika jsou prostě nejlepší a bavily mě nejvíc. Nicméně na další díl se samozřejmě zase těším :)

27.12.2023 4 z 5

Uštvaný Uštvaný Kevin Hearne

Super díl, líbilo se mi, jak se dá poradit s Olympany, i když toho tentokrát měli naši favorité na krku hodně, skoro jako by se spykl celý svět :) A stále máme našlápnuto dál, naštěstí mám další díl už doma :D

23.11.2023 5 z 5

Nahraný Nahraný Kevin Hearne

Zase výborný! :) Ty hlášky snad autorovi nikdy nedojdou a mohl by je klidně vydat v sólo příručce :D
Rovnou beru do ruky další díl.

21.11.2023 5 z 5

Napálený Napálený Kevin Hearne

Samozřejmě mě i tenhle díl byl zase super, ale linie nadpřirozena kolem kojota a kožoměnců mě nebavila tolik, jako klasické pantheony z minulých dílů.

21.11.2023 4 z 5

Mateřský kód Mateřský kód Carole Stivers

Takový lepší průměr. Kniha se čte poměrně dobře, bavil mě začátek ohledně vzniku a řešení "apokalypsy", ale linie dětí už tolik ne.

12.11.2023 3 z 5

Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence James Lovelock

Jsem poměrně ráda, že je kniha takto krátká, větší rozsah by mě asi nebavil, ale takto byl čtenáři předložen naprosto dostačující ucelený přehled našeho vývoje a směřování. Bylo fajn si některé návaznosti zopakovat, samozřejmě ne ve všem s autorem souhlasím, ale kolik lidí, tolik názorů. Pan Lovelock má za sebou pozoruhodnou kariéru a je velice užitečné si přečíst úvahy takto brilantního vědce :)

31.10.2023 4 z 5