Targa Dall
![Dobrák Dobrák](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1065/dobrak-fgp-1065.jpg?v=1506028024)
Výborné, nejlepší, strhující, nutící dočíst!
Technicky precizní, ale nezahlcující detaily. Reálné (no dobře, hlavní hrdina je velký drsňák, ale sympaťák).
Doporučuji velmi vřele :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![1984 1984](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29421/1984-Z0I-29421.jpg?v=1615833299)
Orwell je až bolestně nadčasový. V době EU se kniha čte skoro sama - děsivě pravdivé i dnes!
Vřele doporučuji, ale pozor, pro ty, kdo nechtějí vidět svět kolem sebe, jaký je, tak nečtěte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vládce vlků Vládce vlků](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17774/vladce-vlku-663f59669c94c.jpg?v=1715427686)
Už dlouho jsem se takhle nebavil. Skvělý jazyk (asi i preklad), skvělé napsané. Svižné, akční a krvavé, ale ne stupidní morbidita. 5*
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![To To](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267/to-i6S-267.jpg?v=1483305163)
Super!!!
King je prostě KING!
Proplétání vícero časových rovin, skvělý vypravěč, pábitel, co vás vtáhne do děje. Od určité chvíle kniha nejde odložit.
Dnes jsem dočetl a nemám moc slov. Prostě King jaksviň :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skleněný pokoj Skleněný pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25479/skleneny-pokoj-1s7-25479.png?v=1654008804)
Úžasná kniha. Poslední dvě strany se slzami v očích.
Silný příběh napůl židovské rodiny ve složité době protektorátu, okupace a únorového převratu, něco o emigraci.
Trochu cestopisné, trochu erotické.
Trvalo mi zhruba do třetiny, než jsem se začetl, ale poté mě kniha velmi bavila a posledních cca 80 stran jsem prostě musel dočíst.
Dávám 5 hvězd a doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51734/vyhlidka-na-vecnost-L7m-51734.png?v=1615136818)
Neskutečná jízda. Kdo má rád Kulhánka, tak si tohle prostě musí přečíst. A vlastně i kdo nemá ????
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hledání smrti Hledání smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385641/hledani-smrti-rJ0-385641.jpg?v=1536939424)
Pěkně napsané. Má první kniha od autora, rozhodně si dám další. Postava Baklyho se mi moc líbí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Opuštěná společnost Opuštěná společnost](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350190/opustena-spolecnost-C20-350190.png?v=1501151756)
Velmi zajímavá kniha o "velké" politice od doby cca 1850 do dneška. Pan Tabery má několik velmi zajímavých postřehů. Kniha obsahuje spoustu ozdrojovaných výroků a je plná analytických myšlenkových pochodů.
Ke konci je to trochu smutné čtení, ale doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chromý bůh Chromý bůh](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139469/malazska-kniha-padly-139469.jpg?v=1353321088)
Celá dějová linie se spojila. Při 10 dílech a 7.000+ stranách (odhad) je to fantastické.
Chce se mi dát 10 hvězd, protože toto je nejlepší sága, jakou jsem kdy četl. Teď mě tak nějak mrzí, že už to nemohu číst dál.
Ale někdy ji dám znova :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pod kupolí Pod kupolí](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50429/pod-kupoli-662f75127532b.jpg?v=1714386194)
SK je génius. Mám pocit, že jsem děj knihy prožil. Popisné vyprávění mě vtáhlo, že jsem miloval a nenáviděl významné osobnosti Chester´s Mill. Posledních 200 stran (!) jsem přečetl skoro na zátah, nešlo odložit.
Zpočátku se kniha trochu vlekla, má skoro tisíc stran, ale zhruba v polovině se neskutečně rozjíždí všechny paralelní příběhy, aby se na konci spojily do srdceryvného a slzyvnhánějícího finiše.
100% doporučuji!!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bouřková sezóna Bouřková sezóna](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222384/zaklinac-zaklinac-bourkova-sezona-Dmb-222384.jpg?v=1419968728)
Dovolím si pár citátů:
* Pověst pokračuje, příběh nikdy nekončí.
* Geralt z Rivie by byl rád, že na něho po těch sto pěti letech lidé nezapomněli. Že nezapomněli, kým byl.
* Temnota stále existuje. Vždycky budou potřeba zaklínači. Aby se objevovali všude tam, kde budou užiteční. Tam, odkud se nese volání o pomoc. Aby přispěchali s mečem v ruce. S mečem, jehož lesk proniká temnotou, jehož záře rozhání stíny.
Geralt je zpátky. Rube nepřátele. Dělá půlobraty. Mámí ženy. Baví své přátele.
Je zpátky a skoro nic mu nechybí.
Ačkoli si myslím, že Pan Autor napsal tuto knihu v reakci na počítačové hry, nijak se s nimi nevypořádal. Může si to dovolit.
Během čtení jsem se cca 2x zamyslel nad časovým zařazením příběhu a myslím si, že by se o tom dalo diskutovat :)
Pět hvězd a jako další knihy si beru Povídky a Ságu!
Pověst pokračuje, příběh nikdy nekončí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V objetí smrti V objetí smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394682/v-objeti-smrti-vxP-394682.jpg?v=1548088171)
Úžasné důstojné pokračování. Nemám tomu co vytknout :)
Je to moje 2. kniha od MŽ a 1. s Baklym, ale Baklyho teda žeru :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Páni severu Páni severu](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/3762/pani-severu-SET-3762.jpg?v=1583943243)
Opět výborný román. Dobývání pevnosti, popis otroctví a lodního obchodu. Kniha mě velmi bavila a rychle utekla :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rusko sužuje pandemie Rusko sužuje pandemie](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215926/pandemie-215926.jpg?v=1406126156)
Takové civilní - musím říct, což není negativní. Je to vlastně pozitivní. Dokázal jsem se vcítit do hrdinů postapo knihy, asi poprvé. Umím si sám sebe představit v těch situacích. Jak někdo psal níže: "žádní hrdinové". Přesně tak. Normální lidé v těžké situaci.
Doporučuji :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední království Poslední království](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347602/posledni-kralovstvi-2iw-347602.jpg?v=1498585333)
Úžasný příběh Anglického chlapce, kterého zajmou Dánové. Vychovají ho v bojovníka. Velmi čtivá kniha, kterou jsem dal téměř jedním dechem. Napětí, boj, historie, spád, má to vše. Jdu na další díl :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nezbytné věci Nezbytné věci](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29683/nezbytne-veci-Jn5-29683.jpg?v=1521293558)
Úžasné. Fascinující. 5*
Kolik jsou lidé ochotni zaplatit za splnění svých nejtajnějších přání?
Hodně. Všechno.
A musí se ta přání skutečně splnit?
Ne. Postačí, když tomu lide uvěří.
Ale nebojte, víra je nakonec i zachrání.
Kniha o lavině zloby, které jsou schopni pouze lidé, a mazaném manipulátorovi, panu Gauntovi.
Psal jsem to i u jiných knih, od Mistra Kinga, ale tuto skutečně nelze odložit ;)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Římské právo Římské právo](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74400/rimske-pravo-N2R-74400.png?v=1647327837)
Četl již jako student - nepochopil, nedocenil.
Po 2. čtu jako praktikující právník - je to supr! :) takto funguje soukromé právo a od účinností nového občanského zákoníku jsme Římu ještě blíže. Určité pasáže vhodné i pro neprávníky a to pro pochopení systému.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hotel Babylon aneb Nechcete raději zůstat doma? Hotel Babylon aneb Nechcete raději zůstat doma?](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19370/hotel-babylon-aneb-nechcete-radeji--XYd-19370.jpg?v=1632846093)
Je to spíše pro lidi, kteří pracují v hotelu. Ti se tam uvidí (to vím, od přítelky, která v hotelu pracuje).
Já v hotelu nepracuju, ale bavil jsem se královsky :) a hodně se naučil o pětihvězdách (tak to snad někdy využiji :-D ).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Abarat Abarat](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/4732/abarat-QWL-4732.jpg?v=1542963248)
Veeelmi krásné:) Barker umí horory a umí i pohádky.
Abarat je soustroví, kam se jen tak někdo z Napříště nepodívá. Abarat je plný kouzelných bytostí a magie, ostrovy spojuje maminka Izabela a rozděluje odlišný čas.
Postavy přicházejí a odcházejí. Hrdinové mají kladné i záporné stránky, stejně tak jako zloduši. A když přišel na scénu Tempus Fugit, tak jsem se až bál!
Nemohu opomenout nádherné Barkerovy ilustrace, které knihu doplňují!
Kdo čtete Barkera, tak toto je rozhodně "must read" ;)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pátá dohoda Pátá dohoda](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31626/pata-dohoda-peb-31626.jpg?v=1612369569)
Umbra: Amen, sestro!
Čtyři dohody byly tak trochu lež, kterou jsme museli akceptovat, abychom pochopili Pátou dohodu. Lež není správné slovo, spíš odkrytí pravdy, nakouknutí do kouzelníkova klobouku. Pátá dohoda je Pravda sama.
Ruiz nás seznámil se třemi různými světy, první z nich (Peklo) opouštíme pomocí užívání Čtyř dohod a cesta končí ve třetím světě - v Ráji. Zkratkovitě kniha popsat nelze, pokusit se o to mohu parafrází hlavní myšlenky: Nikomu a ničemu nevěřte, ani sami sobě. Veškerá poselství zpochybňujte a hledejte skutečnou pravdu, která je za nimi ukrytá. Dívejte se na svět otevřenýma očima a otevřenou myslí.
Náročná četba. Krásná četba. Občas se slzami v očích.
Doporučuji, 100x doporučuji.