Taťka Hraboš | Komentáře u knih | Databáze knih

Taťka Hraboš Taťka Hraboš komentáře u knih

Pokání Pokání Ian McEwan

Krásná kniha, i když to není žádné jednoduché čtení. Ten důraz na detail a jakékoli hnutí mysli jednotlivých postav byl pro mě místy trochu náročný. A závěr mě dostal - pro mě osobně tam vůbec být nemusel, asi by se mi to líbilo víc bez něj. Filmovou adaptaci jsem ještě neviděl - jsem zvědavý, jak ten konec vymysleli filmaři.

20.08.2015 5 z 5

Modrý kocourek Modrý kocourek Ivana Peroutková

Přečtena jednou večer před spaním našemu staršímu. Normálně do deseti stránek usíná, ale u téhle knížky jsme se museli s manželkou dvakrát vystřídat. Bylo vidět, že pozorně sleduje děj, a nakonec nám spontánně řekl, že se mu moc líbila. Ostatně mně také. Hezký příběh o tom, jak to mají těžké ti, co se nějak odlišují.

17.08.2015 5 z 5

Eva Luna Eva Luna Isabel Allende

Kdysi dávno jsem viděl v kině Dům duchů od stejné autorky předlohy (ten film se mi hodně líbil), tak jsem byl na její styl docela zvědavý. Nejprve jsem byl lehce zklamán, ale časem jsem se do knížky začetl a výsledný dojem je pěkný. Je to takové pozitivní povídání se spoustou bizarních postaviček s až absurdními osudy, podané velmi malebným jazykem a se slušnou dávkou humoru. Kdosi tu už autorku označil za Marquéze v sukních - měl jsem podobný pocit. I když se děj odehrává v zemi, kde se vládnoucí garnitura se svými oponenty nemazlí, všechny postavy (včetně hlavní hrdinky) si dějem proplouvají v podstatě bez rizika, bez napětí - a to je možná to, co mi v téhle knížce nejvíc chybělo.

28.07.2015 4 z 5

Lisey a její příběh Lisey a její příběh Stephen King

Bezpochyby další kniha, ve které King ukázal své vypravěčské mistrovství, ale bůhvíproč na mě neměla ty obvyklé účinky, kdy se i po poslední stránce myšlenkově ke knížce vracím a v duchu si přehrávám některé scény. Možná proto, že jsem se nedokázal příliš ztotožnit s hlavní postavou - k ženě ve středním věku mám hodně daleko :-)

21.05.2015 4 z 5

Kouzelná zvířátka na dobrou noc Kouzelná zvířátka na dobrou noc Andrew Weale

Příběhy o jednotlivých zvířátkách se synovi líbily. Ty pasáže předtím byly ovšem pro něj nezajímavé a závěr jsme vypustili. Trénovat cíleně u malých dětí schopnost meditace prostřednictvím vizualizace mi připadá trošku uhozené.

18.05.2015 4 z 5

Třináct relikvií Třináct relikvií Michael Scott

Jeden z mála případů, kdy jsem se nechal nalákat obálkou a reklamou internetových knihkupců a pak koupě knihy litoval. Nápad není špatný, ale autorům by neškodilo pochopit, že náznaky jsou mnohdy lepší než doslovnost a naturalistický popis.

10.03.2015 3 z 5

Hejkalov Hejkalov Michal Vaněček

Nevím, nakolik našeho prcka zaujal příběh, ale vydržel čtení až do konce knihy. Nápad není špatný, postavičky Hejkalů i ostatních pohádkových postav jsou půvabné, jen postava profesora Hejhuly mne nějak moc nenadchla. Co se mi opravdu na knížce líbilo, byly ilustrace.

25.01.2015 4 z 5

Ježíšek vypráví vánoční pohádky Ježíšek vypráví vánoční pohádky František Ber

Trochu zklamání z toho, jak útlá je to knížka - dva příběhy a dost. Za chvíli se snad bude vydávat knížka kvůli 10 stranám textu včetně obrázků. Ale oba příběhy jsou pěkné a na dvojí uspání našeho juniora to stačilo.

13.01.2015 4 z 5

Stromy - Velký obrazový průvodce Stromy - Velký obrazový průvodce Anthony Norman Rodd

Pěkná kniha. Se spoustou zajímavých informací, podaných přiměřeně čtivou formou, a hlavně plná krásných fotografií.

09.11.2014 5 z 5

Turci to s dětmi tak báječně umí Turci to s dětmi tak báječně umí Louis De Bernières

Snad nejkratší kniha, co jsem kdy četl - taková jednohubka na cestu MHD. Jinak je to ale starý dobrý Bernieres se vším všudy, hlavně se svým - někdy až šokujícím - humorem. Snad jen s tím závěrem - který asi měl být šokující, ale vlastně se dal docela předvídat - jsem se nějak nedokázal úplně srovnat. Možná proto, že jsem také rodič ...

26.10.2021 4 z 5

Lidičky z Kouzelného stromu Lidičky z Kouzelného stromu Enid Blyton

Pořád za plný počet hvězdiček, i když v tomto dílu už mi chyběl ten "moment překvapení" - zkrátka originalitu postaviček Blytonové a jejího způsobu vyprávění si člověk nejlépe vychutná v prvním dílu série. Děti to tak ale nevnímají a především inženýr Castroll se svou "hluchotou" je pořád nesmírně bavil. Přeskočili jsme prostřední díl série, tak se k němu určitě musíme vrátit.

23.11.2019 5 z 5

Jak zlomit dračí srdce Jak zlomit dračí srdce Cressida Cowell

Tenhle díl jsme bohužel nejprve nemohli sehnat, tak jsme jej četli až poté, co jsme měli za sebou další dva následující. Ani tak mu to ovšem na zajímavosti neubralo - mimo jiné proto, že díky příběhu vyprávěnému čarodějnicí je stěžejní pro pochopení hlavních souvislostí celé série. A nechybí mu samozřejmě ani napětí, spád, dějové zvraty, humor a to ostatní, čím jsou příběhy Cowellové typické.

28.04.2019 5 z 5

Jak uchvátit dračí klenot Jak uchvátit dračí klenot Cressida Cowell

Škyťákův příběh se chýlí pomalu ke konci, všechny hlavní postavy už jsou (zřejmě) na scéně (v tomto díle se objevila dlouho skrývaná až mýtická Valhalina – dlužno říci, že tady je inspirace filmového Bezzubky zjevná) a schyluje se k závěrečnému finále. Přesto si autorka zjevně v záloze ponechává ještě nějaká překvapení (ostatně i tento díl je na ně bohatý, především v závěru). Vysoké hodnocení je i u tohohle dílu namístě, i když (ve shodě s filmovým Bezzubkou) přibylo trochu patosu a moralizování.

17.04.2019 5 z 5

Jak uloupit dračí meč Jak uloupit dračí meč Cressida Cowell

Nepřestávám žasnout nad fantazií autorky a jejími vypravěčskými schopnostmi. Kromě toho se – na rozdíl od prvních dílů, kde to ještě nebylo zjevné – jasně ukazuje, že množství dílů zdaleka není náhodné (nejsou to žádné přídavky, aby se z nápadu co nejvíce vyždímalo), ale že všechny díly jsou důmyslně propojeny, až vyústí do – doufám – velkolepého finále (v tomto ohledu mi tahle série připomíná jinou, mnohem známější sérii taktéž ženské autorky :-) ).

04.04.2019 5 z 5

Tajná kniha Tajná kniha Grégory Samak

Ztráta času i peněz (naštěstí nevelká). Tak to dopadá, když se člověk rozhoduje jen podle toho, co vydavatel nechal napsat na obálku knihy. Už dlouho jsem neměl takovou chuť odložit knihu při čtení a už se k ní nevracet. Nakonec jsem dočetl jen proto, že se hodila do letošní výzvy. Jde o takové amatérské zpracování jednoho z oblíbených motivů scifi – možnosti návratů v čase a ovlivnění budoucnosti. Nápad, jak tento motiv zpracovat, docela dobrý, ovšem provedení nevalné – zápletka nedomyšlená, psychologicky ploché postavy, v každém slově je patrná úporná snaha autora vyvolat ve čtenáři jakýsi pocit tajemna a napětí. Na kvalitě knize nepřidal ani odfláknutý překlad (nad některými formulacemi se mi ježila „srst“).

01.02.2019 2 z 5

Život Lazarilla z Tormesu - jeho příhody a nehody Život Lazarilla z Tormesu - jeho příhody a nehody neznámý - neuveden

S knihami napsanými před několika stoletími mám vždy trochu problém se popasovat. Ne že by byly nezajímavé, ale ten archaický styl mi prostě nesedí - proto jen tři hvězdy. Ale jinak je toto dílko výborným reprezentantem svého žánru - pikareskního (šibalského) románu. Místy více, místy méně vtipné, v každém případě však velmi poučné - o poměrech, společenských problémech, mravech a hodnotách i životním stylu Španělska 16. století se tu člověk dozví více než z leckteré faktografické knihy.

12.01.2019 3 z 5

Měsíc a ohně Měsíc a ohně Cesare Pavese

Jedna z knih, v nichž není v zásadě důležitý příběh (on tu ostatně ani žádný ústřední příběh není), ale hlavně doba a prostředí, ve kterých se odehrává. V tomto ohledu je to bezpochyby silná kniha, která člověku může něco dát - přibližuje čtenáři vesměs tragické osudy vypravěčových příbuzných a známých v době před, v průběhu a po druhé světové válce na chudém italském venkově. Ale je to četba poměrně náročná a stylu, jímž je psána, na můj vkus chybělo trochu více života. Možná i proto, že sám autor v době jejího psaní trpěl vážnými depresemi a krátce na to svůj život sám ukončil.

09.09.2018 3 z 5

70 hodin pro špiona 70 hodin pro špiona Eric Ambler

Zajímal mě autor a jiná jeho kniha není do češtiny přeložena. Bylo to příjemné počtení a s ohledem na doslov i informačně cenné. Hrdina je sympaťák, ostatní postavy také dobře propracované, zápletka i rozuzlení originální a vše se odehrává v historicky zajímavé době v předvečer druhé světové války v neméně atraktivní lokalitě pobřeží jižní Francie.

24.08.2018 4 z 5

Vyhnanství Vyhnanství Pádraic Ó Conaire

Nějak jsem té knize nedokázal přijít na chuť, i když jinak se mi absurdní vyprávění tohoto typu většinou líbí.

24.08.2018 3 z 5

Vojáci od Salaminy Vojáci od Salaminy Javier Cercas

Po více než polovinu knihy jsem (ve shodě s vypravěčem) měl pocit, že té knize něco podstatného chybí. Naštěstí to "něco" dodal autor v poslední části. Moc mi neseděl ani ten suchý, žurnalistický styl. Ale k pozitivům knížky patří to, že jsem se (jako už v mnoha knihách krásné a nikoli odborné literatury) poučil o něčem, o čem jsem měl dosud jen velmi vágní představu - v tomto případě o španělské občanské válce a vývoji ve Španělsku po ní.

16.05.2018 4 z 5