Tauriel

Skvělá kniha pro každého, kdo se chce dozvědět více o období, kdy byl svět skutečně na prahu třetí světové války. Informace jsou dobře srovnané a události pečlivě popsané a vysvětlené, tak že se čtenář rozhodně neztratí a naopak si utřídí své znalosti. Pro mě byla kniha velkým přínosem a jednoznačně dávám plný počet hvězdiček.

Skvělé čtení nejen pro historiky. Krásná čeština 19. století obohacená tím, že Tomek odmítal jazykovou reformu češtiny a nadále tvrdošíjně psal postaru w místo v apod. Navíc často uvádí fakta, která známe jen díky němu, protože prameny, ze kterých vycházel, se ve velké míře nedochovaly do našich dob. Rozhodně doporučuji.
P. S. v předchozím příspěvku máte zmíněno, že se tyto knihy nedají téměř sehnat - opak je pravdou, v antikvariátech jsou mnohdy k mání (sama mám dvě knihy ze série doma a získala jsem během tohoto roku)

Tak trochu feministicky podbarvené čtení o velmi zajímavé osobnosti české královny Elišky Přemyslovny. Autorce musím přiznat velké znalosti a kniha pro mě byla jednoznačně velmi přínosným čtením.

Čtivá kniha pojednávající o životě Filipa II. - o jeho osobnosti, zálibách a jeho politických rozhodnutích a všem co musel jako panovník ustát.

Pokud máte chuť dozvědět se jak to bylo s Leninovým nástupem k moci, občanskou válkou v Rusku a Leninovým koncem, tak mohu jen doporučit tuto knížku. Je sice malá a tenká, ale za to napěchovaná informacemi, které jsou pěkně přehledně sestaveny, takže se v datech ani osobách opravdu neztratíte. Za mě rozhodně 5 hvězdiček.

Zajímavá kniha českého historika sociálních dějin - v této knize se soustředí na noviny, které vycházely v Německu během Výmarské republiky, a jak v nich bylo či nebylo upozorňováno na vzrůstající moc NSDAP a nebezpečí s tím spojená. Opravdu se jedná o zajímavý náhled na předválečné Německo.

Skvělá kniha z pera britského historika, který v ní mimo jiné pojednává i o Československu a problému Sudet. Předkládá britský pohled na předválečnou krizi - tím nemyslím že by jednání britských politiků jakkoli omlouval, ale snaží se ukázat kolik dalších faktorů působilo při politických jednáních a jak se následně promítaly do výsledků jednání. Opravdu zajímavé čtení, které člověka donutí nahlížet na předválečnou situaci v novém světle.

Perfektně zpracované vydání dvou středověkých deníků a musím smeknout před panem Urbánkem, který zde prokázal, že byl jedním z našich předních znalců poděbradské éry. Autor neopomněl přidat dlouhý úvod, kde vysvětluje mnoho okolností vzniku deníků i historický kontext a navíc oba deníky jsou opatřeny spoustou vysvětlivek, které usnadňují orientaci v textu.
Deník panoše Jaroslava popisuje cestu pana Kostky z Postupic k papežské kurii a snahu získat potvrzení basilejských kompaktát (udělených husitům koncilem nikoli papežem - v tom je hlavní problém) a uklidnit situaci mezi papežem a českým králem Jiřím z Poděbrad.
Druhý deník je psán Václavem Šaškem z Bířkova a pojednává o cestě Lva z Rožmitálu (bratr královny Johany) po západních dvorech, kde se Lev snaží získat podporu pro svého švagra od různých králů a knížat v nastávajícím boji s papežskou kurií. Čtení opravdu krásné a dobrodružné. Pro ty, které by zrovna druhý z deníků zaujal mám ještě doporučení podívat se na deník Gabriela Tetzela (nedávno vyšel v českém překladu), což byl norimberský patricij, který se taktéž zúčastnil Lvovy výpravy a zanechal o ní také svůj deník.

Opět autor nezklamal a kniha byla jako vždy skvělá.

Klidné a místy velmi zábavné čtení (opravdu jsem se chvilkami smála nahlas), jak se mocní velmožové snaží oženit Oldřicha, který vlastně není Oldřich a jak se pravý Oldřich zatím snaží vypátrat ke komu vedou nitky od jednotlivých vražd a do toho se snaží získat svou milovanou Ludmilu.

Tahle patří k mým oblíbenějším z celé série o Oldřichovi z Chlumu. Věřte mi, rozhodně nebudete litovat času, který nad ní strávíte.

Příjemné nenáročné čtení z pera velmi mladé autorky. Četla jsem ji ještě jako náctiletá a před nedávnem jsem ji znovu otevřela, ale to už mě tolik nenadchla. Rozhodně ji ale vřele doporučuji mladším čtenářkám, ještě teď si vybavuji, jak se mi tenkrát líbila. :)