Tave komentáře u knih
Ach,.. Tak tohle bylo... Prostě - ach. Vůně hrušek, Liss a Sally, statek, stará zahrada, rorýsi, víno, les, bramborové pole... a dva osudy, které se protnou, aby mohly pomoct jedna druhé. Aby se skrze tu druhou mohly pochopit. Aby mohly zase žít.
Absolutní nadhera, příběh který dýchá bytím.
John C. Lily, byl úžasný vědec a velmi zručný vypravěč. Knížka Člověk a delfín je z doby, kdy se vlastně teprve začínalo uvažovat o tom, že delfín by mohl mít svůj vlastní intelekt, že mají tito savci zřejmě i sofistikovaný styl komunikace, a že se mohou do určité míry naučit komunikovat s člověkem a člověk s nimi. Vlastní výzkum J. C. Lilyho osvítil cestu, po které mohli vyšlápnout další vědci. Jeho vlastní vědecké poznatky, ale také zážitky a příhody s delfíny, se čtou velmi dobře. Člověk si uvědomí, jak málo víme, a že možná někdy v budoucnu budeme schopni popovídat si s delfíny o jejich historii a jejich světě v mořských hlubinách.
Naprosto dokonalá knížka, se kterou se člověk "sečte" ani neví jak. Děj vás nenechá chvilku klidnými a během toho, jak postavám fandíte, trnete v napínavých okamžicích a rozčilujete se nad nevyzpytatelným osudem, uteče vám téměř 700 stran úplně samo. Před Ivanou Špičkovou smekám klobouk.
Pavel Pavel krásně a poutavě rozšiřuje své vyprávění z roku 1988. Dozvíme se postupně historii ostrova a jeho obyvatel, některé pověsti i to, jak se ostrov mění v posledních letech. Z knihy je cítit láska k ojedinělému místu, pupku světa, který se stal Pavlovi osudem. Pohodové a zajímavé čtení.
Tuto knihu přečtete jedním dechem, vezme vás do barevného ale drsného světa amazonského pralesa a jeho obyvatel. Indiáni, žijící na první pohled zdánlivě primitivně postupně zasvěcují nového člena svého kmene do tajů přírodních znamení, halucinogenních nápojů a jimi vyvolaných vizí. Mladík se časem vyrovnává se svým únosem, stává se z něj plnohodnotný člen komunity a vybudovává si výsadní postavení, které směřuje až k pozici náčelníka. Knížka vás vezme do světa duhových papoušků, vřešťanů, jaguárů a černého pantera a odvypráví poutavý a napínavý příběh. Sama se k němu časem ráda vrátím.
Moudrá knížečka, malá rozsahem, ale hluboká a veliká obsahem. Konečně kniha, která vás povede meditací běžného dne. Srozumitelně, postupně - pozvolným, avšak vytrvalým uvědomování si. Tak abyste mohli otevřít dveře moudrosti, kterou máme každý v sobě.
Veliké plus je 31 kapitolek, ve kterých je vždy zamyšlení a úkol na jeden den. Můžete si tak udělat měsíční meditační "kurz" sami a podle potřeby ho opakovat. Vzhledem k tomu, že meditace je hlavně o vytrvalosti - velice vítám, že je kniha maličká, můžete ji nosit u sebe a každý den se tak posouvat na Vaší cestě dál.
Tahle kniha léčí a po dočtení vám zůstane jemný úsměv na tváři. Doporučuji.
Nádherné zastavení se mezi rytmy. Ilustrace výborně sekundují kvalitnímu textu. Přečteno za pár momentů, ale ke knize se budu vracet. Má hloubku a otevírá duši.
Informací je v knize mnoho, vše důležité je pěkně shrnuto. Knihu doplňuje popis několika zkušeností s psychogenny a také jedna povídka sepsaná přímo po užití. Líbil se mi autorův osobitý styl psaní. Každý si z knihy něco odnese.
Fascinující témata podaná formou podnětných rozhovorů (nejen) dvou autorů. Přestože jsem laik, Samuel i Norbi umí o vesmíru vyprávět jednoduše, tak že má člověk potřebu číst dál a sám se zamýšlet nad předloženými tématy. Co je uvnitř černé díry, zda má vesmír nějaký konec, jaké je centrum naší galaxie, co je to vesmírná pavučina, anebo kdo přijde po Albertu Einsteinovi? Kniha se čte svižně, je krásně ilustrovaná a plná zajímavých informací. Vřele doporučuji všem, kteří rádi vzhlíží ke hvězdám a chtějí se o současné vesmírné vědě dozvědět něco víc.
Tahle kniha je pohlazení po duši. Vyprávění o životě umělce žijícího, z dnešního pohledu, v romantické době. Muselo to být krásné (i náročné), být součástí časů, kdy se umění bralo a prožívalo vážně, scházet se s velikány Rodinem, Slavíčkem, Myslbekem, Muchou a spoustou dalších v ateliérech a tvořit pro budoucí generace. Pro nás. Z pera jednoho z našich největších sochařů k vám promluví svět, který tu byl před sto lety. A promluví krásně, protože J. Mařatka je zdařilý vypravěč. Kniha mě mile překvapila, pobavila i dovzdělala. Jistě se k ním vrátím a doporučuji ji jako pohodové čtení. Třeba v letním altánku, kde kolem voní růže, servíruje se lahodný nápoj a nikam nespěcháte. Svět počká, Mařatka vás totiž vezme do Francie a do Čech roku 1920.
"Někteří autoři udílejí rady, Ryan Holiday destiluje moudrost". Komentář ke knize od Cala Newporta s nímž musím absolutně souhlasit. Moudrost starověkého světa je v této knize předkládána tak, že se vám dostane pod kůži, nadchne vás a donutí si po čase tuto knihu přečíst znovu. Vřele doporučuji.
Celá série knih podává ucelený a kompletní pohled na klasickou čínskou medicínu. Pátý díl se věnuje učení diagnostice nemocí a principům prevence a léčby.
Celá série knih podává ucelený a kompletní pohled na klasickou čínskou medicínu. Třetí díl se věnuje učení o příčinách nemocí a etiologii.
Celá série knih podává ucelený a kompletní pohled na klasickou čínskou medicínu. Druhý díl se věnuje učení o jinu a jangu, učení o pěti prvcích a učení o vnitřních orgánech.
Celá série knih podává ucelený a kompletní pohled na klasickou čínskou medicínu. Čtvrtý díl se věnuje metodám vyšetřování zrakem (pozorováním ducha šen, barvy, těla a pohybů, jazyka, výměšků, cévek, nehtů) čichem, dotazy a pohmatem.
Stručná kniha obsahem, ale bohatá na nápady, moudra a rady z přírodní lékárny, které jistě nadchnou k vyzkoušení. Ke každému měsíce je v knize uvedena spousta zajímavých pranostik a rčení. Dobře se čte.
Zajimave otazky i nastinene odpovedi. Z knizky si neco zajimaveho jiste každý odnese. Ke konci se jiz cetla pomalu.
Výborná kniha o síle vůle vítězit jedné sportovkyně. Poutavě psaná biografie o tom, jak se pro člověka sport stane nedílnou součástí života, ba spíše životní potřebou. Čte se rychle a poutavě.