Tebby komentáře u knih
(SPOILER) Pokračování vedlejší linky z prvního dílu. Tentokrát jako hlavní téma. Jelikož už jste seznámení s prostředím městečka, tak má příběh spád. Dle mého tam bylo až moc zbytečných zvratů/nástrah a nepochopení. Nakonec to ale samozřejmě dopadne tak, jak už od prvního dílu čekáte, že to dopadne. Líbilo se mi přirovnání k čokoládovému poháru se šlehačkou.
(SPOILER) Tak já tedy vykopnu první hodnocení a rovnou i s několika spoilery.
Líbilo se mi, jak příběh plynule postupoval. Kapitoly jsou krátké a výstižné. Střídání pohledu příběhu také hodně pomáhá. Moc jsem teda nepochopila ten spoiler se Saskií hned v anotaci. Myslím, že by bylo lepší, kdyby se o tom vůbec nepsalo. Ten příběh o zradě tam taky není úplně podchycený, spíš komentář mezi řečí.
Do příběhu jsem se pustila z důvodu, že mě zajímalo, jak to vlastně vypadalo v Nizozemí, neboť dosud jsem četla jen příběhy z Česka nebo Polska.
Dynamika mezi Theem (mou oblíbenou postavou) a Fransem hezky fungovala. A stal se z toho vcelku milý příběh o přátelství během těžkých časů.
Co mě ale zklamalo, bylo zjištění že se jedná o, jak i sama autorka napsala: ...abych tak dodala realismus tomuto v podstatě fiktivnímu příběhu... Příběh je vlastně vykořistění jiného (skutečného) příběhu + informací získaných při návštěvě muzea v samotném táboře. Škoda, myslela jsem, že to bude příběh založený na vyprávění někoho, kdo tam byl.
*Po dvou měsících o knize stále přemýšlím a musím srazit hodnocení. S přihlédnutím ke kategorii, ke které se kniha řadí, by nebyly 4* fér, vzhledem k tomu, že nejde o skutečný příběh. Proto upravuji na 3*
(SPOILER) Safra, nějak se nemůžu rozhodnout, co si o této knize myslet. První třetina mě neskutečně bavila. Pak se to zaseklo a docela dlouho se opakovaly stále stejné motivy. Po celou dobu knihy doufáte, že to dopadne jedním směrem, ale přitom někde v hloubi duše pláčete, protože už dopředu víte, že to dopadne tím směrem opačným.
Jáchyma jsem si vyloženě oblíbila a i Elena byla mojí oblíbenou. Tadeáš, no, nevím. A Danny? Ten si mě získal ve chvíli, kdy uviděla Elena jeho tetování. A nevím, zda jsem to nepochopila nebo autorka udělala chybu, ale na začátku se Elena Tadeáše zeptala na počet tetování. Řekl 3, ale ona pak byla překvapená, že má tetování.
Začátek knihy pro mě byl jako vzpomínková tour na svoji střední, kdy jsem sama maturovala z biologie, chemie a češtiny. Jelikož jsem ale ve vztahu už od základní školy, tak mi emoce, které se v knize prolínaly moc blízké nebyly.
Možná kdyby mi bylo o několik let méně, hodnotila bych knihu jinak. Ale krátce po dočtení nemůžu dát víc než 3,49*. Určitě bych ale byla ráda za pokračování. Konec zůstal dost otevřený a mě by zajímalo, jak to bylo dál.
Každý z nich je jiný a každý začínal jinak daleko. Všichni ale dokázali, že pokud máte ten správný nápad a ty správné lidi okolo sebe, dokážete udělat velké věci. Budiž to inspirací pro nás ostatní. Knihu mohu s čistým svědomím doporučit všem, kteří by se rádi jakkoliv posunuli, ale z nějakého důvodu se stále zdráhají. 5*
Tak tohle jsem nečekala! Přišlo mi fajn, že Nimbus sdílel své pocity. Kniha je nabitá akcí. Bavila mne trochu méně než první díl, ale i tak byl závěr strhující. 4*
Tak bohužel... já se jedním z fanoušků Hunger Games bohužel nestanu. V průběhu celé knihy jsem se nedokázala přenést přes ten příšerný přítomný čas... V první části jsem se do čtení nutila. Druhá už byla mnohem zajímavější. Bohužel ve třetí to zase začalo upadat. Nápad je to určitě zajímavý, ale moc netuším, proč je okolo toho tolik povyku. 3*
Nádherný příběh o Africe, jeho pádech i vzestupech. Vyprávění se mi moc líbilo a Daphne i všechny zapojené moc obdivuji. Čtenářská výzva pro mě každým rokem přinese něco překvapivého a tato kniha se řadí mezi ta velice příjemná překvapení.
Kniha vybraná do čtenářské výzvy. Ze začátku mě nemile překvapily komentáře shůry, nakonec jsem si ale zvykla a staly se pro mne zpestřením. Kniha se mi četla opravdu snadno, všechny postavy mi přilnuly k srdci. Největší problém mi dělal Cooper. Chápu ale, že život není vždy jen obláčkový a ty těžké dny prostě přijdou.
Hodně jsem si u knihy vzpomínala na příběhy z knihy Holky s holkama, kluci s klukama.
Milá oddechovka. 4*
(SPOILER) Je to kniha natřískaná akcí. Pokud se někde zastaví, tak vždy jen k nadechnutí a hned následuje další akce. Překvapila mě poslední kapitola před epilogem, myslela jsem, že se dozvím víc. Navíc v průběhu celé knihy jsem si říkala, zda neexistují i jiní podivín v Akru, kteří by mohli také pomáhat, z celé knihy to fakt působilo, že parta je tou jedinou spásou. I když bylo také dost znatelné, že se jedná o přechod mezi jednou a druhou knihou, příběh rychle ubíhal a už se těším, jak to celé skončí. 3*
Nechápala jsem, proč je tu tak špatné hodnocení, vzhledem k tomu, že se kniha považuje za jednu z těch průlomových. Po měsíci jsem ji právě dočetla a už tomu rozumím.
Musím říct, že styl, s jakým je to napsané, je dost nešťastný, hodně věcí se tam opakuje a často je půl stránky zabráno jen informací o tom, že na další stránce se něco nového dozvíte. A také vydání, které jsem četla, bylo opravdu za trest, na každé stránce nějaká gramatická nebo stylistická chyba... Mnohem více se mi od něj líbila kniha Návyky úspěšných.
Pěkný příběh, poslechnuto jako audio, ale určitě se časem vrátím i ke knižní verzi, abych si mohla poznamenat obsažená moudra.
Nejdříve jsem viděla film. Celá kniha se otáčí kolem jediné myšlenky. Pokud bych se měla znovu rozhodnout, tak si myslím, že je kniha poměrně ztrátou času, lepší je kouknut na film a jít dál. Pokud ale někdo se seberozvojem začíná, tak je to fajn a lehce pochopitelné. Jinak bych si ale spíš než Tajemství vybrala Jak si správně přát nebo Klíč k životu. 2*
Je zvláštní, že jsou napsané jen 3 díly, když je jasné, že děj musí pokračovat dál. Lepší než 2. díl, i když stále plný chyb. 4*
První díl byl senzační, druhý docela katastrofa. Poslední díl to trochu vytáhl, ale i tak jsem z něj měla většinou smíšené pocity. Je fajn jak to nakonec dopadlo. 3*
Skvělá kniha! Na to, kdy byla napsaná, je více než aktuální. Mám za to, že by si ji měl přečíst každý, a hlavně každý malicherný člověk. Doporučuji! 5*
Většinu knížky jsem uvažovala, jaký postoj k ní zaujmout. Faktem je, že kniha je velice čtivá, ale některé části příběhu byly prostě mírně nereálné. Takže nakonec 3*.
Lehké nenáročné čtení na jedno až dvě ponuré odpoledne, často doporučované v knižních závislácích, proto jsem se pro příběh také rozhodla. Některé věci tam jsou dost přitažené za vlasy. Ale jak to u správné romanťárny bývá, tak už od začátku víte, jak to dopadne.
Co mě tam ale opravdu vytáčelo bylo, že autorka stále zmiňovala Raphaela včetně příjmení. A pak také neskutečné množství chyb. 3,5*
Dost jsem se rozmýšlela, kolik hvězd dát. Tatér se mi líbil víc, dostal 4*. Cilka byla neskutečně čtivá taky, ALE, příběh je pouze založen na skutečné postavě Cilky a složen z více vyprávění dopředu, což mi přijde škoda. V druhé polovině se Cilka stává neuvěřitelnou samaritánkou, až se tomu nechce věřit. Líbí se mi flashbacky do Osvětimi. Nakonec ale dávám 2*
Nejslabší díl z trilogie. Měla jsem veliký problém se začíst. Hlavně proto, že se většina věcí dost opakovala. Některé části mi přišly až zbytečně vtlačené na sílu. Autorka prostě nutně potřebovala dodat nějakou akci, aby jí pak vyšla ta zápletka u konce knihy. Škoda. Chvíli jsem uvažovala nad hodnocením 1*, ale stále je to napsané čtivě, takže nakonec hvězdy 2.
Na knihu jsem narazila náhodou, zaujala mě však a docela jsem se na ni těšila. Bohužel jsem ale asi očekávala trochu něco jiného. Možná věci více do hloubky, neboť většina z toho mi přišla hodně povrchová. Taky jsem čekala že se trochu více dozvím o životě a EB, sice tu bylo pár příkladů, ale ve finále to na mě vždy působilo až moc pozitivně. Taky mi vadilo, že v celém příběhu jsou Psí společníci, ale v epilogu to jsou Psí partneři.
A taky mi chyběl pohled na věc od Petera.
Celkově je to hezký příběh, oddechovka co neurazí, ale také bohužel úplně neoslní. Škoda že už Teddy není mezi námi. Na konci hezky zpracované odkazy na organizace. 3*