tenax komentáře u knih
Tradičně zajímavé čtení, tentokrát zaměřené na účast služebních psů v četnické službě. Opět psané okouzlujícím jazykem dobových článků a služebních předpisů. Skvělá oddechová četba.
Originální řešení nevyjasněných záhad kolem smrti Václava III. Autor kombinuje známá historická fakta s fikcí takovým způsobem, že vše vypadá velice věrohodně, takže čtenář má pocit, že to tak skutečně bylo.
Velké zklamání navzdory atraktivnímu názvu. Kniha se skládá ze dvou naprosto nesouvisejících částí. V první - Záhady dějin - se autor stručně zabývá některými historickými záhadami, např. Atlantidou, alchymisty, narozením Ježíše Krista, Janem Křtitelem, praotcem Čechem a husitskými válkami. Na tato témata potřebuje necelých 40 stránek, takže logicky jsou informace kusé, neúplné a nedostačující. Druhá, delší část - Tajná mystéria pro budoucnost - je věnována UFO, paleo-SETI hypotéze, tzv. pitvě mimozemšťana, vyřizování osobních sporů s Magazínem 2000 a obecným úvahám o ufologii a vývoji lidského rodu. Každá kapitola by se snad dala použít jako samostatný článek do nějakého magazínu, ale na knihu je to zoufale málo. Škoda, od tohoto autora jsem čekal víc.
Anotace je velmi zavádějící. Ve skutečnosti se jedná o hluboce podprůměrnou propagační brožurku, plnou informací typu "jedné firmě napsal jeden farmář, že jeho přítel užíval aloe vera a jeho stav se výrazně zlepšil". Seriózních informací minimum, hodně propagace konkrétních výrobků konkrétních firem, které knížku v USA nejspíš sponzorovaly. Určeno pro neinformované a naivní čtenáře, kteří skočí na každý špek. Ztráta času.
Stejně jako předcházející díly kombinace zlomků údajů z dávných kronik a archeologických nálezů, přetvořená autorčinou fantazií do zajímavých a napínavých příběhů. Skvělé čtení.
Opět zajímavé čtení, stejně jako první díl Kroniky země Bójů. Dokonce bych řekl, že ještě napínavější. A přitom vychází ze současných znalostí o tomto období, kterých není mnoho, takže je to i velice informativní četba.
Autorka ví, o čem píše, a píše dobře. Těším se na pokračování.
Jako první díl zajímavý rozjezd, i když trochu zdlouhavý. Spousta nakousnutých věcí, které nejsou vysvětleny.(kdo byl ve skutečnosti Adam, jak je to s centrálním počítačem). Když jsem to kdysi četl, netušil jsem, že na pokračování budu čekat další čtyři roky.
Patálie četníků v období protektorátu byly opravdu velké. Jak se zachovat vůči přestupníkům zákonů s Gestapem za zády? Mnohdy museli "nevidět" co viděli, mnohdy nenápadně pomáhali odboji. Po válce byli obviňováni z kolaborace, často právě od těch, kteří na rozdíl od nich skutečně kolaborovali. Samozřejmě všichni nebyli hrdiny, vyskytli se mezi nimi i zrádci, ale vždyť to byl vzorek českého národa...
Nesporným autorovým kladem je, že nesoudí, jen objektivně popisuje případy a jejich souvislosti. A činí tak svým obvyklým lehkým stylem, který se dobře čte.
Úsměvné čtení, zachycující život prvorepublikových četníků, které autor neúnavně propaguje už od dob TV Četnických humoresek. Kouzelné je zejména používání stylu a mluvy dobových novin, zákonů a oběžníků, které Michal Dlouhý důsledně využívá.
Je to první díl série, tak je předčasné hodnotit, zatím to vypadá zajímavě. Rozhodně originální je Golem = projekce laterny magiky.
Svižný a čtivý román, kombinace sci-fi, fantasy, rytířského románu a detektivky. Čte se jedním dechem a rozhodně nenudí. Smekám před autorovou invencí.
Závěrečná část souborného vydání příběhů poručíka Space Interpolu Dana Younga, opět zábavná a napínavá, nenáročná jako jiné space opery. Jednotlivé příběhy jsou uzavřené a přitom dávají možnost dalšího pokračování a rozvíjení. Ale zdá se, že víc jich Velinský nenapsal, i když by se to nabízelo. Škoda.
Pokračování příběhů nezničitelného Dana Younga je opět nenáročné, ale napínavé a zábavné čtení. Těším se na další díl.
První část souborného knižního vydání příběhů Dana Younga, které původně vycházely v sešitovém vydání jako série S. I. Man Dan Young. Nenáročné čtení typu Perry Rhodan nebo Ren Dhark.
Čtivý a zajímavý román, vyniká zejména autentickým popisem reálií. Moc se mi líbil. Ne náhodou už vyšel ve třech vydáních. Přímo láká k dalším Vondruškovým knihám.
Zase výborné čtení, napínavé a přitom zasvěceně popisující renesanční reálie v českých zemích. Škoda, že jen dva příběhy, ale další díly jsou na cestě.
Napínavé čtení, přesně ten typ historické literatury, který mám rád. Zasvěcený popis dobových reálií, zajímavé zápletky a logické řešení. Honem pro další díl.
Velice pěkné, napínavé a poutavé čtení. Vychází z dobových reálií a popisuje mimo jiné věrohodně skutečný život v období české renesance. Těším se na další díly.
Kouzelný humorný příběh z blíže neurčeného historického období, obsahující ale spoustu narážek a parodií na současnost. Trochu to připomíná Zvonokosy. Tento styl jsem u Vondrušky nečekal, překvapil mě, ale příjemně. Bavil jsem se tak, že jsem se musel smát i nahlas (není to čtení do tramvaje).