Terva komentáře u knih
Poslední, pátá, textově-fotografická kniha, které přecházejí knihy: Pozdravy z doby kamenné, Omyly v zemi Mayů, Tajemný dávnověk Středomoří a Nemožné skutečnosti. Jedná se o soubor esejí, postřehů, povídek a dokumentů od různých vědeckých i nevědeckých osobností. Vše v žánru astroarcheologie, SETI a paleo-SETI. Bohužel, ne vše se může čtenáři líbit, nebo se s tím schodovat a tak mu zůstanou jen dvě možnosti. Přečíst vše a nebo nic. Zastánci mimozemských civilizací si samozřejmě přečtou vše. Tak jako já. Jenže opravdu jsem se v některých článcích ztrácel nebo jsem jim nerozuměl. Erich von Däniken tu má asi šest příspěvků, převážně na počátcích každé kapitoly. Nejhorší esej je ta ke konci o paspermích, tady jsem moc nerozuměl. Je to pod názvem Trichoplax adhaerens - ne z tohoto světa? Nová teorie evoluce od Alireza Zarei Nejad Farshi.Malá ochutnávka: ....že modifikací cytidinových bází uvnitř cytidino-guanidinového dinukleotidu mohou být aktivovány nebo deaktivovány některé úseky genetického materiálu. Ve výše popsaném tedy máme co do činění s chemicky indukovanými změnami základních stavebních kamenů dědičné substance buněk, s nimiž se experimentovalo..... A zase naopak nejlepší článek napsal Herman Burgard a nazval jej Zpráva Encheduanny. Světelné lodi nad Sumerem. Velmi mrazivá výpověď. Jinak je tu hodně věcí se kterými se schoduji a věřím jim.
Jak jsem již napsal v komentáři k předešlému příběhu číslo 32, nazvanému „Zlaté město“, byl jsem zvědav, jak se spisovatelé poperou s ukončením, které pro ně „napsal“ Petr Totek. Tento spisovatel připravil krásné nové podhoubí na kterém klidně mohl začít další masakr a to klidně i motorovou pilou.
A mistři Žamboch & Procházka se toho zalekli a raději vytvořili knihu plnou …...povídek.
Asi potřebují čas na rozmyšlenou.
Tak a teď k této knize:
Úděl povídek není nikdy předem odhadnutelný. Povídky bývají různorodé a píší je pokaždé jiní spisovatelé (myslím v kompletních sbírkách, jako je například tato).
A tak se vám určitě pár povídek bude líbit, některé méně a některé možná úplně odsoudíte. Nejsem jiný. Pravda je taková, že všechny povídky mají společné téma a tím je agentura Kovářů rovnováhy - (Equilibrii Ferrarius), což může milovníky JFK trochu ovlivnit při hodnocení. Není to však na škodu.
Strašně jsem se na povídky těšil a to je co říci, protože jinak tyto krátké příběhy doslova nesnáším. Když se vám povídka líbí, jste pak naštvaní, že je konec a když se vám, naopak, nelíbí trpíte tím, že nemůžete dočíst konce.
Do tohoto komentáře jen přidám autora povídky, její název, hodnocení a – pozor – malíře, který nakreslil ke každé konkrétní povídce obrázek.
Pánové Miroslav Žamboch & Jiří W. Procházka totiž požádali každého spisovatele, který bude mít v této sbírce povídku, aby dodal i jeden obrázek.
To jen tak pro oživení.
Musím přiznat, že některé obrázky ovlivnily moje hodnocení. Ale s tím se nedá nic dělat, jsou nedílnou součástí povídky – a basta!
Ke každé povídce jsem napsal samostatný komentář, přidal hodnocení, malou ochutnávku a citátek. Vše najdete v kolonce „POVÍDKY“ k této sbírce.
Zde povídky podle pořadí v knize:
Libor Machala – NEZVĚSTNÝ V BOJI ***
Autorem kresby je sám spisovatel Libor Machala. Celkem surová a výstižná kresba.
Vlado Ríša – NA DVĚ PÍŠŤALY SE ŠPATNĚ PÍSKÁ *****
K povídce je vložen jeden obrázek. Bohužel jsem nezjistil, kdo jej nakreslil.
Jiří W. Procházka – ROZMARNÉ PYRAMIDY **
Kresbu má na svědomí Jitka Šenkeříková. A proto ta jedna přidaná hvězda. Obraz je velmi povedený.
Josef Pecinovský - ŽERTÍK *****
Jako každá povídka v tomto souboru, i tato má svou kresbu. Opět tu nikde není informace, kdo jí nakreslil. Podle značky LM na obrázku dedukuji, že jí nakreslil Libor Machala.
Františka Vrbenská – HODINA KRÁLOVRAHA *
Obrázek k této povídce nakreslil Martin Brtna a je to dílo na stejné úrovni jako povídka.
Tomáš Bartoš – NA ZAČÁTKU VĚČNOSTI ***
K povídce je přiložena jedna kresba, být barevná vypadala by o hodně lépe. Nezjistil jsem, kdo je autorem.
Zbyněk Kučera Holub – KARKULKA A BESTIE *****
Obrázek, který je surový a celkem výstižní, nakreslila Lucie Kučerová, manželka pana spisovatele.
Jaroslav A. Polák – TAJEMNÁ FRANCOUZKA *****
Obrázek který k této povídce nakreslila Stanislava Sobotková je velmi povedený.
Jan Kotouč – BEZ ILUZÍ ****
Obrázek k této povídce nakreslil Libor Machala a nutno podotknouti, že se mu podařil. Sálá z něho akce a zima.
Karolína Francová – MODRÉ PLANETY ***
Obrázek k této povídce nakreslila Alžběta Klímová. Kresba je mangově nádherná a možná nejlepší v této sbírce.
Petr Totek – Anděl EF ****
CITÁT – Obrázek mi nakreslila Stanislava Sobotková, téma si vybrala sama a já jí tímto moc děkuji.
Miroslav Žamboch – ZROZENÍ IMPÉRIA *****
Jak napsal sám pan Žamboch, proč nosit do lesa dříví, když ho může donést mistr. Pověřil tak kreslíře Petra Vyorala, aby mu nakreslil obrázek k jeho povídce.
PS – Pan Vyoral nakreslil všechny titulní obrázky celé knižní série JFK.
Celkem 45 hvězd : 12 povídkama = 2,8125 / celkem 3 *** za sbírku.
…........................Svůj svět si musíme zasloužit..........................
Pozorovatel, hlášení 3:
Tři paralelní reality jsou spolu propojeny stabilně, je pravděpodobné, že budou existovat i další přístupové světy.
Po misi číslo 27 nazvané „Dlouhý černý úsvit“ se mi zdá, že úroveň Kovářovo příběhů prudce klesá.
Invaze je military fantasy, plná násilí, rozkazů a zelených mozků. Vše se odehrává v paralelní Druhé světové válce. Je to tu samej nácek. Každej na ně nadává, ale každý scénárista, režisér nebo spisovatel je velmi vděčný, když něco z SS může ve svém příběhu použít. Také je to velké lákadlo pro konzumenty. Já jsem jiného názoru. Pokud budu chtít něco o válce, přečtu si něco o válce. Tuhle knihu o válce jsem dočetl s velkým odporem a to jen díky tomu, že je to v této sérii, pro pochopení celkového děje a je prostě nutné vědět kde kdo a jak skončí.
Agentura již neexistuje, ale přesto všichni, kteří v sérii pokračují, připisují Kovářovo jednání a chování, jaky by to byla další agenturní mise. NENÍ!!!!! Je to samostatné Kovářovo jednání. Proto to ztrácí na té původní kráse.
Tento příběh se mi skoro nelíbil. Jeho hodnocení dvěmi hvězdami je lehce nadsazené. Jednu hvězdu jsem přidal za snahu napodobit humor (špatně napodobený) mistra Procházky a pokus držet se pivní linie, kterou dodal mistr Žamboch. Ale to je tak vše. U příběhu jsem se nudil a čistě a jistě mě nebavil.
Jo a kdyby jste po válce chtěli na pivo, tak si mě najděte.
Malá ochutnávka:
Studoval jsi vůbec nějaké historické materiály ohledně invaze v Normandii?
Ne, ale hrál jsem Call of Dutty.
Vzkazy:
Pro milovníky války a military knih – přidejte si jednu hvězdu.
Pro odpůrce piva – odeberte si jednu hvězdu.
Pro fanoušky JFK – Nutno přečíst pro kontinuitu příběhu.
Pro Salonku – Nečti to :-)
Vybral jsem asi osm nazelenalých citátů a uložil jsem je Janu Kotoučovi do sumky.
Na konci knihy je přidána opět další povídka.
Tato se jmenuje „Kaťuša“ a napsal jí, tak jako v předešlé knize, Jaromír Vykoukal.
Malý komentář najdete v kolonce „Povídka“.
Mohu jen připsat, že jsem povídku ohodnotil čtyřmi hvězdami a dodávám, že je sice krátká, ale je mnohem lepší než příběh Invaze.
Svůj svět si musíme zasloužit.
Byl jsem na tento příběh velmi zvědav, když jsem zjistil, že Michal Řeháček napsal tuto knihu v osmé třídě základní školy. Napsat a vydat v tomto věku víc než povídku, to už něco znamená.
Má to samozřejmě pár vad a někdy je to lehce zmatené, ale jako celek je to rychlé, akční a čtivé.
Postavy jsou výrazné a M.Ř. s nimi umí pracovat. Kniha je vlastně příběhem dvou základních postav, jejichž děj se střídá v podstatě po kapitolách.
Velkým rušivým elementem je časté opakování jejich jmen. Například na stranách 22 a 23 je jméno Ivan (jedna z hlavních postav) řečeno (napsáno) dvacetšestkrát!!!!. Ve své podstatě je Ivan použit skoro v každé druhé větě. A to je jen dvojstrana 22-23. No prostě je tam přeIvanováno až mě bolela hlava.
Malá ochutnávka:
Výtah přijel během pěti vteřin a Ivan si na jeho podlaze sedl s počítačem na klíně.
Teď musím naprogramovat něco závratného, volal na sebe v duchu Ivan.
Ivane, na to teď nemáme čas, když bys chtěl něco vytvořit tak musíš utvořit částici po částici.
To teď nemůžeš udělat Ivane!
Ale co budeme dělat?!!! zakřičel Ivan..........
Druhá hlavní postava Kasimir má taky pár vad. Někdy jsem jeho počínání ne zcela chápal, ale pak jsem si řekl: Jde tu o dobrodružství a hravost a mládí. Musím však přiznat, že dobrodružství Kasimira se mi líbilo víc než to Ivanovo.
Ale mysl bývá unáhlenými závěry velmi často na omylu.
Michal Řeháček se teprve učí a měl dobrý start. Věřím tomu, že když na sobě zapracuje a dospěje, napíše něco závratného. Tedy pokud bude dále psát.
Nedá mi to a něco napíšu o ilustracích doprovázející tento příběh. Po zahlédnutí první kresby jsem se celkem zasmál, ale i lekl. Je to jen první dojem. Čím více kreseb uvidíte, tím víc se vám začnou líbit. Jsou zvláštní. Kreslil je švédský ilustrátor Viktor Saloranta. Možná by stálo za to vytvořit i komiksovou verzi tohoto příběhu. Formou kterou Viktor Saloranta kreslý, by tento příběh možná více ožil. Ale to byl jen takový nápad.
Jednoduchost příběhu potvrzuje i jednoduchost obsahu. Z knihy o Marsu sem horko těžko vytáhnul dva citáty. Michal Řeháček už je má na svém profilu.
CITÁT – Bylo mu jedno, zda zemře či ne.
Agent John F. Kovář se tentokráte dostává do Camelotu. A opět dokazuje, že je pravým opakem zlovolnosti a krutosti, že je ochotný riskovat vlastní život pro své přátele a někdy i nepřátele.
Tato mise se může jevit jako cestování do minulosti. Ale i když potkáme Artuše nebo Lancelota, věřte, je to další z mnoha paralelních světů.
Podobnost může být náhodná.
Trochu rozdílný příběh, než na které je fanoušek JFK zvyklí, ale je napsán s velkým citem a umem. Já byl velmi spokojen a Karolína Francová si určitě tento svět zaslouží.
Malá ochutnávka:
Nitro mu svíralo zlou předtuchou. Havrani zpívali píseň smrti. Otevírali brány onoho světa. Zvali mrtvé k poslednímu tanci, kroužili s nimi v divokém víru a vedli je k rozevírající se bezejmenné propasti, okovy jejich křiku je táhly k poslední pouti.
Jak už jsem si zvykl – John Francis Kovář prožívá prostě některé mise jinak, než nám jej Miroslav Žamboch osvětlil. Zde je JFK opět skoro bez humoru, je akční, mlčenlivý a nepije pivo. Příběh je lehce ponurý, magický a zároveň lehce čitelný.
Kdo se do tohoto světa, světa Lancelotu podívá, neztratí se a možná bude povýšen na rytíře.
Dobu může změnit i jediný skutek.
Do profilu paní Karoliny Francové jsem vepsal a mečem potvrdil deset záseků.
Hledej pod Camelotem v místnosti Citátů.
CITÁT - Sexuální magie, ta jediná dokáže přehlušit tep dravých instinktů a zabijáckou podstatu.
Poznámka: Materiál není určen do lidských rukou, mohl by způsobit deformaci kauzality.
Agent John Francis Kovář.
Statut: Nucená dovolená
KILLER.
Komtesa Andrea de Villefort, John Francis Kovář a Baltazar Lobo Lopes dos Santos ((1))
se zde vydávají na planetu, které vládne Antikrist. Už jen toto znamená, že všichni agenti budou v obrovském nebezpečí. To vše se ještě násobí tím, že konec tamního světa je v poslední fázi.
Tento svět je plný zkázy, beznaděje, zmaru a černé magie. Prostě správná Apokalypsa. Ponurost přímo čiší ze stránek a čtenář se dostává do stavu naprosté sklíčenosti a propadá pláči. Zde se umírá po milionech.
Opravdu temný a nebezpečný příběh.
Někdy se až ptám, kam je svět Miroslava Žambocha a Jiřího W. Procházky ochoten zajít, aby ohromil (ochromil?) své čtenáře. Tohle už totiž není sci-fi a snad ani fantasy, tohle je pekelný katastrofický příběh.
Malá ochutnávka:
Grigorij Leonov získal už v mládí evropské občanství a stal se úspěšným finančníkem. Poté, co se spojil a posléze také oženil s italskou miliardářkou Lilianou Fulci, získal ohromný vliv, který uplatnil v politice. Po jedné z velkých krizí, kdy se Evropa zmítala na pokraji občanské války, způsobené rebeliemi muslimských přistěhovalců, byl zvolen přímou volbou prvním presidentem Evropské unie. ((2))
Ale abych zase tak moc nechválil, musím napsat i nějaký ten zápor. A to jeden zápor celkem důležitý pro tento svět. Pan Jaroslav A. Polák (co znamená to A?) nemá moc načteno. V tomto příběhu je totiž agent John Francis Kovář tázán, zda někdy při misích potkal sám sebe. Odpovídá že ne. Ale to není pravda. Při misi číslo 21, KILLEREM archivovanou pod názvem „Budiž vám Měsíc lehký“, sám sebe potká a to hned několikrát. Je to sice takový detail, ale někdy to kazí celkový pohled na tento svět.
Foda-se! Merda! Coralho! ((3))
Kniha obsahuje i seznam literatury, bez níž by toto dílo nemohlo spatřit světlo světa.
Najdeme tu Bibli, Novozákonní apokryfy III. nebo díla spisovatele Jozefa Karika.
Za tímto příběhem je opět vložena povídka. Napsal ji, nám již celkem známí, spisovatel Petr Totek. Povídka nese název „Běh mezi stíny“ Jedná se o povídku ve které vystupuje korporace X-Hawk. Je to celkem čtivá, ale ničím nepřekvapující povídka. (viz – Povídky)
Nádech, výdech, přečtení poznámek pod čarou – a kdesi jinde hodiny, dny.........
((1)) Čti – Baltazar Lobu Lopež duš Santuš.
((2)) Tuhle vizi napsal pan Jaroslav A. Polák již v roce 2009.
((3)) Čti – Fódas! Mérda! Karálju!
GOD: Záznam o misi kompletní, verifikace provedena. Odvolávám útok.
KILLER: Potvrzuji, útok odvolán.
Subjekt: Agent John Francis Kovář.
Vyhrazení: Materiál nepřístupný lidem.
Statut: Agent v nucené výslužbě.
Oproti prvnímu příběhu ja tohle trochu slabší. Ale jen trochu.
Vlastně už se tu ani moc nového čtenář a pozorovatel nedoví.
Agent JFK prostě musí vše dokončit, aby věděl odpovědi na všechny otázky.
Tento příběh se odehrává v realitě ve které byla dokončena a postavena Národní knihovna na Letenské pláni. Ano, ta Knihovna ve tvaru chobotnice.
CITÁT – No tohle! Ví tady o tom Kaplický?
V této misi pomáhá agentu Johnu F. Kováři agent Vincent Vega.
A snad každý chápe, že když se tito dva dají na stejnou cestu – je to peklo.
Malá ochutnávka:
Nejsme na hřbitově o půlnoci, je to obydlená čtvrť. Stalkerům to bude fuk a až se do toho dají ještě Vincent s Johnem, bude to masakr......
Jako celek jsou obě knihy výborné.
Druhý díl je akční, obsahuje humor, lehce se to čte, čtenář se hlavně nenudí a nemusí zbytečně přemýšlet (viz opak příběhu Naganty a vlčí máky).
Nevíte, kde se dá v Praze sehnat živá černá slepice?
Tohle jsem ve své podstatě přečetl jedním dechem.
Musím však říci, že v tomto příběhu již není žádné velké překvapení a proto jen ty čtyři hvězdy.
Přesto však knihu všem doporučuji.
Na konci této knihy je dovětek. Jmenuje se Postepilog a napsal jej Miroslav Žamboch.
Je to vlastně taková malá povídka, která dělá spojnici z další Kovářovou misí.
Komentář a hodnocení k tomuto Postepilogu najdete v povídkách.
Spisovatel Vlado Ríša se poprvé dostal do světa Johna F. Kováře a celé skupiny Equilibrii Ferrarius a pojal to hodně „letecky“. Sice se jedná o hledání pašeráků, nám již tak dobře známé hyuaky, ale moc kouzel od čarodějů tu nečekejte. To se mi více líbilo dobrodružství na vzducholodích (viz mise JFK číslo: 7 s názvem Hořící andělé.)
Vincent Vega a John Francis Kovář ve světě, který spíš patří Vegovi. Toto je svět plný letadel a jak je známo, do letadel a vlastně do všeho, co létá je Vega jako blázen. Tuhle misi si dokonce užíval víc, než JFK.
Ve své podstatě byla tato mise celkem zajímavá, hlavně pro milovníky válek a létání, ale zase na druhou stranu se toho moc nedělo. Vega sice ztrácí soudnost, když vidí cokoliv, co může létat, ale to je vše. U Kováře jsem zase postrádal ten jeho klasický humor a tak jsem se velmi nudil.
Malá ochutnávka:
Ale my se k vedení nějaké tajné organizace dostat nemusíme, mávl opovržlivě Vega rukou. Jediné, co potřebujeme zjistit, je místo, kde hyuaku pěstují. Zničit ho a zlikvidovat pašeráky.
Ty si to představuješ jako Hurvínek válku, soptil Kovář.
Kdo je Hurvínek? Zeptal se Vega – nějaký významný vojevůdce?
John Francis Kovář konečně opustil pití drahé skotské a vrátil se k pivu.
Je to velmi dobrý klad. Pivo je pivo.
Vybral jsem jen pouhopouhé čtyři citáty a vepsal je do profilu Vlada Ríši.
Příběh je dobrodružný a plný leteckých soubojů a taktiky. Pro milovníky military a světových válek jako dělané.
Tito lidé nechť si přidají jednu hvězdu.
Citát – Dvě piva!!
Materiál nepřístupný lidem, mohl by ovlivnit deformace kauzality.
KILLER.
Třetí příběh ze série LEGENDY, které se řadí do celkové série JFK na čtrnácté místo, má opět jednu vadu, pro mě jednu podstatnou vadu. Příběh je opět pod rouškou smutku a zmatku. Mistr Žamboch se snaží napsat příběh s vážným tématem a ještě jej zařadil do světa Johna Francise Kováře. Osobně mi ten humor, klasický humor Johna F. Kováře chybí. Navíc, svět, do kterého byl vyslán není moc barevný, ale spíše ponurý. Celková atmosféra je moc napjatá, nehumorná a smutná. Já prostě takové příběhy nemusím a nebýt to v sérii JFK asi bych to vůbec nečetl. A i když jsem to četl, trvalo mi to trochu déle než ostatní příběhy. Neustále jsem se od knihy odvracel a vymýšlel si věci, kvůli kterým bych nemusel číst. Nakonec jsem to dolouskal, ale nejsem nadšený. Celou tuto trilogii LEGENDY bych z této série vyřadil a udělal z ní samostatnou knihu.
Pravda je, že se v tomto příběhu řeší jedna velmi důležitá a pro sérii JFK, podstatná věc. Tím je samozřejmě možnost obejít tak zvaný Maurbyho efekt, základní fyzikální zákon metauniverza, které definuje podstatu, že v žádném světě nemůže dlouhodobě existovat výrobek postavený na technologiích vyšších, než jsou dané realitě vlastní.
Vypadá to však, že tato teorie není pravdivá a úhlavní nepřítel E.F. X-Hawk se tuto možnost snaží dokázat aby jí mohl zneužít proti agentuře a pro své dobyvatelské sklony.
Důkazem toho smutného pozadí je i to, že se tu z Johna stává piják Whiskey a pivo si v tomto příběhu místo něj dá Boorman.
Malá ochutnávka:
Boorman nevěděl jak zareagovat, naštěstí ho vysvobodila Kripská se dvěma lahvemi Radegastu na podnose.
Napadlo ho, že tohle je další invariant, který potkává ve spoustě realit, někde tak pojmenovávali své Bohy, jinde pivo a existovaly světy, kde obojí.......
Tak jak jsem již napsal, tenhle svět se mi moc nelíbil, ale i tato realita má svojí podstatu a důležitost.
Být v téhle hře druhý, znamenalo být mrtvý a všechno to znělo šíleně a dohromady to nahánělo děs.
Společenská analýza týmu Bytewské okolo JFK na požadavek Centrální Nad-inteligence GODa:
Dvanáctý příběh o zaměstnanci Kovářů Rovnováhy (EF) Johnu Francisovi Kováři je celkem nepovedený. Tomáš Němec si s rozjetou sérií Miroslava Žambocha & Jiřího W. Procházky vůbec neporadil. Příběh pojal bez humoru, skoro bez akce a hned po přečtení jsem měl problém napsat smysluplný komentář, protože jsem vlastně zapomněl o čem příběh byl.
Zatím tedy z mého pohledu jeden z nejhorších příběhů, který hodnotím pohými dvěmi hvězdami.
Malá ochutnávka.
Hvězdný války? Ukázal Pierre přes rameno, když se zase obrátil zpět ke Kováři. Jsi Luke nebo Han?
Yoda, usadil ho Kovář. A jako tvůj učitel ti říkám, abys spěchal, protože není čas ztrácet čas......
Příběh je velmi nudný, táhne se jako žvýkačka a ztrácí se někde v hlubokém jiném světě, který si snad ani tato série nezasloužila.
CITÁT – Takže jsme v prdeli.......
Z knihy jsem horko těžko vytáhnul tři nemastné neslané citáty a vlepil jsem je panu Tomáši Němcovi na profil.
Snad, až si přečtu jeho další knihy, možná, ale jen opravdu možná se k tomuto příběhu vrátím.
Materiál není určen do lidských rukou, mohl by ovlivnit deformace kauzality.
Pokračování příběhu „Se smrtí v zádech“ se mi zdálo zbytečně prodlužované. Jako by pan Žamboch musel vše rozdělit do dvou knih. (Pro splnění JFK normy?)
Navíc je tento příběh ještě protkán dvěma příběhy o komtese Villefortové a Kristýně Rustové, které jsou skoro neslučitelné s hlavním příběhem, což jasně dokazuje, že je to celé uměle natažené. Ale to však neznamená, že by byl příběh špatný, to ne, ale v jedné celé velké knize by mu to slušelo lépe.
Malá ochutnávka:
Uvědomoval si, že za jeho černé myšlenky může vyčerpání spojené s buněčnou únavou následující po nanoroboticky urychlené rekonvalescenci. Nejlépe by udělal, kdyby si dal teplou koupel, nutričně speciálně vyváženou večeři a šel spát. Nebo se alespoň pořádně najedl a vypil dvě tři piva.
Mimochodem, o pivu je tu toho víc. Dokonce jsem se na straně 73 pořádně zasmál. Ale nebudu víc psát, byl by to sakra pivní spoiler.
Naštěstí se opět ukázalo, že Svůj svět si musíme zasloužit a John Francis Kovář opět dokázal, že není žádné ořezávátko a i když mnohdy porušuje pravidla, vždy se ukáže, že je to jen ku pomoci druhým.
Příběh není moc humorný, vlastně je skoro smutný, což mu dodává tu správnou atmosféru.
Sice dávám jen čtyři hvězdy, ale opakuji, jako celek jsou Se smrtí v zádech a Hořící andělé velmi povedeným příběhem.
CITÁT – Napijte se, je vychlazené tak akorát. Můj ležák.
Statut: odjíždí na dovolenou.
Historie: Při poslední misi úspěšně objasnil zmizení agenta, objevil rasu nebezpečných mutantů schopných skákat mezi realitami (viz. Subjekt JFK5: Chladná hra). Navzdory extrémnímu riziku spojenému s celou akcí přežil.
Toto byla malá ukázka chvály na JFK v Chladné hře. A pokud se vám pátý příběh zdál extrémně nebezpečný, věřte, že v tomto příběhu to bude horší.
Heslo společnosti E.F. SVŮJ SVĚT SI MUSÍME ZASLOUŽIT, ožívá svým vlastním životem. John Francis Kovář je zde na návštěvě v jiné realitě ve které řádí celá škála životu nebezpečných virových onemocnění. Zemřelo skoro 80% obyvatel planety. JFK musí zjistit, kam zmizel jeden z agentů a pokusit se vypátrat zdroj nákazy.
Malá ochutnávka:
Jste šílenec, ale možná vám nic jiného nezbývá, než jednat šíleně.
Jeden z nejsmutnějších příběhů v sérii.
Dokonce i John F. Kovář tu postrádá humornou část svého já.
Hláška o pivu však nesměla chybět: CITUJI – Pivo je pivo v každé realitě.
Velmi krásně propracovaný svět v okolí Kopřivnice, jiné, skoro až historické technologie a je tu prolito i spousty krve.
Příběh zde není ukončen a osud JFK pokračuje v knize Hořící andělé.
Mezi šestým a sedmým příběhem napsal Miroslav Žamboch jakýsi spin-off nazvaný
„Melouch Vincenta Vegy“.
Připsal se to k této knize jako povídku, ohodnotil, napsal jsem obsah a přidal komentář.
Vše najdete v kolonce povídky.
Od: KILLERa – Kvantový Inteligentní Interrealitní Retranslátor EF báze HUMAN IV tech
Komu: GODovi – Centrální Nad-inteligencí EF
Subjekt: Agent John F. Kovář
Vyhrazení: Materiál nepřístupný lidem.
Tak takhle začíná správný western, kde se jezdí na koních, pořádají se souboje a jsou vyhlazováni původní obyvatelé Nového světa. Ha – a teď si asi říkáte, že jsem se zbláznil.
Ne, nezbláznil. Již 22 příběh ze série JFK se odehrává na divokém západě. Úkol Johna Francise Kováře je zatím tajný, ale během prokousávání se příběhem, vám naservíruje střípek po střípku, co vlastně v této době, kdy ještě Novým Yorkem nevedla ani železnice, pohledává.
V takovým světě jsou noci určeny k zabíjení....nebo milování.
Malá ochutnávka:
Mám rád světy, kde v noci slyšíte cvrčky, místo klapání betonu se pod podrážkami ozývá vrzání prachu, ale současně vám v baru nalijí poctivého panáka a umějí pěstovat dobrý tabák.
Když jsem si na Světe knihy 2016, konaném v Praze, nechal tuto knihu od mistra Miroslava Žambocha podepsat, řekl mi, že je to nejlepší kniha z celé série. Jenom jsem kývl hlavou na souhlas a nechtěl jsem mu prozradit, že je to vlastně moje první kniha v této sérii.
A musím uznat, je to dobré. Má to napětí, akci, krev, humor, lásku (k ženám, ale i k penězům) a jako celek je to parádní dobrodružství.
Už jen názvy samotných kapitol jsou geniální. Sice se zdá, že něco zásadního prozrazují, ale není to zas taková pravda. Co vám třeba vytane na mysli, když si přečtete že tato kapitola se jmenuje – Plány v plánech jiných plánů nebo Zabíjet v tichu – no? No vidíte, nevíte, ale zdá se, že tušíte.
Malá ochutnávka:
Před polednem, ve stupňujícím se žáru působil York jako po vymření. Pár místních psů (Prcku) polehávalo ve stínu. Starší muž seděl v houpacím křesle na vyvýšené dřevěné podlaze před domem opatřeným nápisem – ZUBAŘ, RANHOJIČ, HROBNÍK.
I forma psaní se povedla a čtenář se v ději neztrácí. Postava Vincenta Vegy je psaná v „ich“ formě, ostatní zúčastněné osoby jsou jen komentovány vypravěčem. Na pasáže s Vincentem Vegou jsem se těšil. Mluvil vesele, znal tajemství a dokáže si i z nepříjemné situace udělat srandu, nebo hodí nějaký vtípek.
Není lehké jít do temnoty. A já šel a vybral si dvaadvacátou knihu série JFK a vůbec jsem netušil, do čeho jdu. Nelituji a už se snažím sehnat další příběhy. Trochu se bojím (viz pan autor osobně), že už nebudou tak dobré, ale doufám, že budou alespoň čtivé.
Pro ty, kteří nejsou seznámeni s touto sérií, mohu říci, že kniha je samostatný příběh a nemusíte mít načtené ty ostatní. V příběhu se neztratíte a vše se dá pochopit. Doporučuji.
Město krys je v pořadí třetí příběh z patnáctidílné série Země nestvůr a kouzel a zároveň poslední kniha, kterou jsem přečetl. Dále v této sérii nebudu pokračovat. Má dvanáctiletá dcera to vzdala v půlce tohoto příběhu, já tu knihu ještě jakž takž dočetl.
Příběh je plný protimluvů, nelogických vyvrcholení a místo pořádného boje se tady protivník nechá ukecat k smrti. Tak co to je to to?
Scéna asi v třetině knihy, tedy spíše „knížečky“, mě šíleně rozesmála a já si řekl, zda tu z dětí nedělají tupce – tedy paní spisovatelka, zda nedělá, nebo možná nemá děti okolo pěti let, páč ty by se ještě mohli nechat ukecat, ale výš už ne.
Hot, Tot, Jin, Jod,
Fí, Flai, Zan, Zod,
Pik, Snik, Lun, Lod,
a strašlivý Ichabod.
Když jsem zjistil, nebo spíše došel k tomu jak tito výše jmenovaní ukončili své role v tomto příběhu, tak v tu dobu jsem se rozhodl, že to s odporem dočtu, ale další knihu už nedám.
Už se mi z toho tlachání dělá zle.
Vrcholem je počínání Bardy. Má meč a v těchto třech knihách, co jsem přečetl, jej čtyřikrát vytáhl z pochvy a věřte, nevěřte, třikrát mu upadnul nebo mu ho někdo vyrazil a to se prý učil šermovat u nějakého supr mistra – cha, cha.
Zkrátka, může se stát, že lidé zapomenou na svou historii a slepě se řídí hloupými zákony, když se do takového prostředí narodí.
Zazvonil konec a Deltory je konec.
Jezero prokletí je druhá kniha ze série Deltora. Příběh je opět psán velmi jednoduchou formou a protkán hádankami a jednoduchými rébusy. Jak jsem již řekl v prvním komentáři, příběh je psaný pro malé děti, jednoduchost a bezkrevnost je hlavní zásadou. Tudíž ani snaha o získání druhého kamene do opasku není moc složitá, postrádá větší napětí a možná by to chtělo i více akce. Scéna u jezera je tak jednoduchá až mě rozesmála a to je prosím důležitá část příběhu. Vlastně mě pointa docela i naštvala, ale nechci toho moc prozrazovat. Kniha je opět jen o 125 stránkách a tak se dá v klidu přečíst za pár hodin. Já to přečetl asi za tři hodinky – stejně jako první příběh.
Z této knihy jsem nezískal ani jeden citát. Ta jednoduchost příběhu prostě nesvědčí hlubokomyslným výrokům no a tak snad jen jedna ochutnávka:
Dvakrát jste mě zachránili před smrtí. Můj život patří vám.
Povídka první – JITRO PRO ŠŤASTNOU RADOST – (****) je příběh Armana, muže z planety Země a Odony, dívky ze Smradlavé planety. Za jejich sexuální styk jsou nuceni nějaký čas pobývat v odvykacím vězení. Po dokončené kůře by se jim ze vzájemného sexu mělo dělat špatně. Ale sex je sex a nikdo netuší, jak to dopadne. ….........Občané konfederace, přejeme vám šťastný návrat do vašich domovů a nezapomeňte, že mezidruhové sbližování je nejen nepříjemné, ale především nezákonné!........... Na konci povídky je malá esej od Ondřeje Neffa. V té se přiznává, že věří na mimozemšťany, ale mi je nemůžeme vidět, protože nejsme supercivilizace. …..Znal jsem jednu krásnou ženu, která milovala hnusného blbého tlustého chlapa, protože smrděl......... Povídka druhá – NÁPAD ZA VŠECHNY PRACHY – (***) Je příběhem tříčlenné posádky kosmické lodi AVIA PX-216. Tato posádka se vydala ukrást ze smetiště fungující přístroje. Víc se nedá napsat, byl by to spoiler. ….....Dychtím po čistém stroji! Po nezkažené technologii! Pohrdám masem! Maso chybuje, maso hnije!........... Figuruje tu stará známá lidská chamtivost. Pro samé prachy přehlédneme nebezpečí. …...Kurva, tohle se mi nelíbí. Navrhuju, abychom odsud hned vypadli........... Jen škoda, že povídka je krátká a svým způsobem mi připadá nedodělaná. Pointa nefunguje. Po dočtení povídky je opět esej Ondřeje Neffa. Zde se přiznává, že nápad na tuto povídku mu vnuknul film Vetřelec. Povídka třetí – KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ – (***) Tak tohle téma mě nebere. On si každý myslí, že když nakreslí nácka, hned to všichni budou žrát. Tento příběh se mi nelíbil. Ani kresbou a ani obsahově. Proto jen těch slaboučkých 60% …...Zkrátka to stálo za hov...EHM...chci říct, cítil jsem, že to nebylo ono........ Opět tu najdeme dvě stránky psaného slova. Ondřej Neff tu opět vysvětluje vznik této povídky, její průběh a dokonce obhajuje i malou změnu ke konci příběhu, kterou provedl Michal Suchánek. Inu, káva Babák šla do pozadí, protože muž s implantovaným koňským penisem je větší lákadlo. Kniha obsahuje i Skicář. Přípravné skici postav a nepoužité návrhy. Nejzajímavější je soubor obrázků nazvaných Galerie recidivistů – obsahuje sedmnáct mimozemšťanů – jsou velmi povedení – už jen ten sex s nimi by byl impozantní.
..........Dexter toho cítí spoustu, hlavně únavu a nudu. A Dexter také cítí stále rostoucí nutkání už brzy si najít někoho, s kým by si mohl hrát. Aby byl upřímný, tak čím dříve, tím lépe, neboť manželství mu z nějakého podivného důvodu jen zvýšilo chuť.............. Vzhledem k tomu, že jsem viděl kompletní televizní seriál o životě Dextra a jeho Temného společníka, mohl jsem si dovolit nastoupit do rozjetého Dextrainu v polovině knižní série. Věděl jsem, co mě čeká, nemusel jsem zjišťovat, jak se Dexter oženil a co před manželstvím dělal. Nevidět seriál, byl bych se v knižním příběhu ztrácel - takhle, ale ne a vůbec mi to nedělalo problémy. .......Vědomí, že člověka někdo postrádá, skutečně zahřeje u srdce, a kdybych nějaké srdce měl, nejspíš bych i pocítil příliv tepla.......... Já ten optimismus nesdílím. Tento příběh mi připadal strašně nudný a nebýt těch několika velmi dobrých Dextrovo hlášek v jedné osobě asi bych to ani nedočetl. Úvodní pasáž z Francie obsahuje až moc cizích výrazů, do Českého jazyka, z nějakého podivného důvodu, ani nepřeložených a už to samotné mě celkem odrazovalo. Dexter se tu jen vytahuje a zas tak moc lidí nezabije. Naopak tu probíhá zbytečná honička, která nás zavede až na Kubu a upřímně, pasáž z Kuby je totálně profláknutá, nudná a zbytečná. Z příběhu mi tak zůstalo jen těch několik hlášek. ..............jest-li sem tam ujede a povraždí pár lidí, je to vážně taková hrůza?........... a pocit, že další knihu už nepřečtu. Malá ochutnávka: Dexter Velkolepý ovládne svět jako novodobý Kolos Rhodský, se spoustou úhledných mrtvolek u nohou, přineseme vám ho naživo, v barvách a právě včas do večerních zpráv. Jé mami, kdo je ten velký a hezký muž se zakrvácenou pilou? Ale no tak, drahoušku, to je přece Dexter Morgan, ten hrozný člověk, kterého před chvilkou zatkli. Ale mami, proč se usmívá? Má rád svou práci, miláčku. Vezmi si z toho ponaučení - najdi si jen takovou práci, která ti přináší potěšení......... CHYBA V LOGICE PŘÍBĚHU: Na straně 257 zajíždí Dexter k budově svým autem. Neměl kde zaparkovat, a tak postaví auto šikmo na chodník a na palubku položí svojí policejní průkazku, aby každý věděl, kdo takhle zaparkoval. O pár minut dál (strana 258) se však snaží dostat na výstavu, ale dozorce ho nechce vpustit. A jak pak sám Dexter říká: Pustil mě až když jsem mu ukázal svůj policejní průkaz.......... Ale ten přeci nechal před budovou v autě.Tak si to přeberte jak chcete. Slabých 60%
Tak nakonec jsem se rozhodl koupit poslední dvě knihy, abych tak završil celou ságu. Zjistil jsem, že na to stále myslím, a neodolám. Musím vědět, jak to pokračuje a jak to skončí. Formou povídek se čtenář dostává do dob prvních velmi nebezpečných cest, úžasných objevů a prožívá dobrodružství neohrožených průkopníků, kteří sledují činnost nezachytitelných Heecheeů.
Jednoduchá žánrová chuťovka, kterou klidně zvládnete přečíst ve vlaku z Prahy do Havl. Brodu. Kdo by neznal Conana a jeho dobrodružství. Tenhle příběh se nevymyká ani neodlišuje od ostatních. Upřímně, Conana mám raději zfilmovaného nebo komiksového. V této podobě jej nevyhledávám.
..........Při tom všem pití a souložení jsem se náhodou rozpomněl, že mám doma povolávací rozkaz a že za pár dnů mám nastoupit na vojnu.................... Tak tedy celkem zklamání. Příběh vyprávěný Mutantem o šmírování, je srandovní, lehce ujetý a erotický. Pak se, asi v půlce příběhu, děj trochu oddaluje od dění v parku a na paškál přichází dlouhé a mnohdy nudné spisy StB a Vojenské policie. Celá tahle politická fraška příběhu škodí. Vím, že tam patří, alespoň podle pana Pelce, ale osobně bych vytvořil dvě knihy. Jednu politickou a jednu erotickou - Tyhle dvě věci nejdou moc do sebe. Malá ochutnávka: Rozhlas a televize se nedaly poslouchat. Po knihách, které by mě zajímaly, nebylo ani vidu, ani slechu. A stát frontu na Hrabala či Párala mi připadalo potupné.......................