Terva Terva komentáře u knih

Miluji celý svět Miluji celý svět Erich von Däniken

Příběhy, které Erich von Däniken zažil na svých cestách za poznáním. Lehce nadprůměrná kniha. Neobsahuje žádné fotografie.

04.06.2015 3 z 5

Stopy mimozemšťanů Stopy mimozemšťanů Erich von Däniken

Asi padesát stránek textu a ostatní jsou jen fotografie. Tohle mi nesedlo.

04.06.2015 3 z 5

Neznámé z vesmíru Neznámé z vesmíru Erich von Däniken

Toto není vyloženě Dänikenovské, ale je to soubor článků a statí různých vědců z různých oborů. Najdeme tu třeba Petera Fiebaga, Andrease Lüderse, Michaela Haase a mnoho dalších.

04.06.2015 4 z 5

Umění odjinud Umění odjinud Sarah Moranová

Velké zklamání. Ačkoliv je tu předmluva mistra přes mimozemšťany Ericha von Dänikena, je kniha jen snůškou dávno věděného a nic konkrétního nepřináší. Bohužel je v úvodní ilustraci i kruh v obilí, ale o tomto úkazu se v této knize skoro nic nedovíte.

02.06.2015 3 z 5

Terminátor omnibus: Kniha první Terminátor omnibus: Kniha první John Arcudi

Čekal jsem sice nářez za 100%, ale kouzlo T se nekonalo. Tak jen za 80%. Povídky nesou názvy: 1 - Bouře. 2 - Jedna rána. 3 - Plán B. 4 - Nepřítel v našich řadách.

12.05.2015 3 z 5

Armády nesmrtelných Armády nesmrtelných Miroslav Žamboch

Rabbi Jehuda Löw ben Bezalel nepatřil k oněm desítkám pokoutných šarlatánů, léčitelů či samozvaných černokněžníků, kteří se snažili uchytit na výplatní listině císařova dvora.
Byl to opravdový a největší čaroděj, jaký kdy žil v tomto světě.

John Francis Kovář se na počátku tohoto příběhu ocitá v Praze za vlády Rudolfa II.
A setká se s tímto mistrem magie.

Jenže pak se to nějak celé posere a třetina příběhu (knihy o 115 stránkách) se dostane do fáze, které moc nerozumím. Jedna část je plná „přirovnávacích“ hlášek, těch, které zrovna od Jiřího W. Procházky nemusím a druhá část je až moc technická, které zase tak moc nerozumím a nerozumí jí možná ani samotní spisovatelé. A přibylo více sprostých slov.
Víte, je to Sci-fi a Fantasy a pokud mi pan Procházka dokáže do jednoho odstavce propašovat takové blbosti jako je „černí bojovníci zmizeli, jako když mávne modrým petrklíčem“ nebo „hlava mu rudla rychleji než zapadající slunce“ - slyšíte to?!?! To že je Fantasy?!?! Fantasy znamená, že si čtenář svá přirovnání vytáhne ze svého mozku a udělá si samostatnou představu „mizení“ nebo „rudé hlavy“. Pokud mi tu bude spisovatel předhazovat nesmyslná přirovnání, už nebudu mít šanci si utvářet své fantasy, kvůli kterému to čtu.
Procházka se s toho snaží udělat nějakou podivnou naučnou komedii – strašně to škodí příběhu.
Jinak je ale příběh opět povedený. Perfektní svět staré Prahy, mluva a prostředí a staré ulice a atd.
Navíc je tu zformovaný naprosto šílený záporák a určitě se s ním ještě John Francis Kovář a jeho Equilibrii Ferrrius setká.

Mezi tím, mistr pera, pan Žamboch, opět propašoval do příběhu PIVO.
Golem a Rabbi Jehuda Löw ben Bezalel prostě patří k sobě, ale když se do toho vloží JFK, začíná to být teprve ta správná sranda.

Malá ochutnávka:
Golem se na dešti nemůže rozpustit, byl pálený a glazurovaný. Zrovna jako jsou džbánky na pivo.
Takový „Golemový“ džbánek bych si dal líbit, řekl Kovář. Nejen, že by se nerozbil, ale sám by došel pro pivo a cestou by ještě zlikvidoval útoky žížnivců. Pak by běžel z hospody a doma by se šikovně uklidil do ledničky.........a bylo by vystaráno.

Není to špatné, ale není to zrovna ono. Krásný námět i čas, ale jakoby se spisovatelé toho sami lekli a to prostředí prostě nedokázali zcela využít.

Naopak se do příběhu poprvé dostala romantika.

Slunce svítilo, moře se vlnilo, větřík pofukoval a paralelní světy se tu a tam prolínaly. Jejich existence závisela jen na několika lidech.... a dál by to byl spoiler.

SVŮJ SVĚT SI MUSÍTE ZASLOUŽIT

20.06.2016 3 z 5

Zimní slavnost Zimní slavnost Michael J. Sullivan

Hudba byla krásná a zvláštně vtíravá. Melodie plnila Velkou síň a dokonale doplňovala záři krbů a svící. Když zapadlo slunce, změnila se okna v černá zrcadla a nálada v síni se stala jaksi důvěrnější............Michael J. Sullivan se opět vrací k sérii Dobrodružství Riyria a k dvojici šikovných zlodějíčků, kteří to již dotáhly až ke královskému dvoru. Hadrian Blackwater a Royce Melbourne pokračují v pomoci nastolení pořádku v jejich zemi. Jak je vidět z úvodu mého komentáře, příběh dostal větší nádech romantiky, ale přitom zůstala stejná škála postav, které nás doprovází již pátou knihou. Chtěl jsem dát jen tři hvězdy, ale krutý a krvavý konec tohoto příběhu mě nadchnul a již teď jsem nedočkav dalšího, šestého dobrodružství. Doufám, že pan spisovatel u této závěrečné formy vyprávění zůstane delší dobu. Malá ochutnávka: Jak dlouho bude trvat jednomu potkanovi, než mě sní? Jak dlouho přitom zůstanu při vědomí? Spokojí se s ohlodáváním nohy, nebo přejde k měkčímu masu, jakmile zjistí, že se nebráním. Budu ještě naživu, až mi vykousne oči?................ Je velmi zajímavé, že já mám na titulní straně napsáno "Dobrodružství Ryirya", ale hned po otočení listu je seznam knih, které byly vydány a jsou označeny jako "Dobrodružství Riyria - tak, kde je zakopán pes?

12.01.2016 4 z 5

Princ Chaosu Princ Chaosu Roger Zelazny

Tak jdeme do finále a určitě přišel i kouzelník. Ano, Merlin, syn Corwina, je kouzelník. Jeho cestování stínem už není tak barvité, jako jeho otce, ale o to je rychlejší, snažší a lépe pochopitelné. Posuďte sami: Jak jsme se řítili dolů a kupředu, svistot vzduchu přecházel v burácení. Zakmitly se věže a zůstaly kdesi vzadu. Hvězdy jasně zářily, právě vyšel srpek měsíce a ozářil paty nízkých mračen. Řítili jsme se vpřed, hrad a město zmizely během okamžiku. Hvězdy nás míjely, až se z nich staly jen zášlehy světla. Pásy čisté zvlněné tmy nás ovíjely a sílily............ Zde končí příběh, ale není zcela ukončen. Vadilo mi, že se v příběhu zjevují duchové známých postav a děj se tak značně komplikoval. Naštěstí jsem už u pana Zelaznyho na toto zvyklej a tak jsem se rozhodl, že některé pasáže s úsměvem přehlédnu a dvojité jedince nechám žít svým životem. Politika je tu o něco chaotičtější, než v Amberu, ale postavy, které zde vytváří děj, jsou vesměs známé tváře. Přimíchejte pár magických bytostí ze Dvorů Chaosu a máte slušnou dávku fantasie a dobrodružství. Když jste přečetly tuto knihu, nic vám nebrání vrhnout se na další. Třeba ty od mistra Johna Gregoryho Betancourta. Ty se odehrávají za vlády Merlinova dědy - Oberona.

10.12.2015 4 z 5

Chlapec, který bude žít navěky Chlapec, který bude žít navěky Frederik George Pohl Jr.

Šestá a pravděpodobně závěrečná kniha o setkání lidstva s vyspělou mimozemskou civilizací Heechee završuje světoznámý cyklus, jenž je ve zpětném pohledu bezesporu jedním z nejdůležitějších v historii vědeckofantastického žánru.

2023 - Sakra, tohle ale byl duchaplný komentář :-) :-) :-)

Černé léto 2 Černé léto 2 Dan Simmons

Kniha je o moc stránek tenčí než první příběh, ale o to více je tu napětí a temnoty. Tohle jedna z knih, které si prostě musíte přečíst. Malá ochutnávka: Bylo jasné, že než se dostanou ke dveřím, červ je zastaví..........

Černé léto 1 Černé léto 1 Dan Simmons

Bravůrně napsané. Má to úroveň příběhů Deana Koontze a napětí jak od Stephena Kinga. Ale je to úplně něco jiného. Nádherný temný příběh. Vřele doporučuji.

Záblesk paměti Záblesk paměti Piers Anthony

A nakolik skutečné jsou ty vzpomínky? Tak skutečné jako každá jiná vzpomínka ve vaší hlavě. Jak pak tedy zjistíte, že vám někdo ukradl paměť? Total Recall je vskutku perfektní film a toto je jeho zrcadlová psaná podoba. Ne, není to stoprocentní četba, ale pro milovníky Arnold Schwarzeneggera je to skoro povinností.

15.11.2015 4 z 5

Quentin Tarantino & filozofie: Jak se filozofuje kleštěmi a letlampou Quentin Tarantino & filozofie: Jak se filozofuje kleštěmi a letlampou Richard Greene

....aneb, jak se filozofuje kleštěmi a letlampou. Když jsem měl knihu poprvé v ruce, trochu jsem se obával, že bude moc filozofická a že mě nebude bavit. Jenže, jakmi-le jsem se dostal na první stránky knihy, hlavně tu s obsahem, věděl jsem, že to bude úplně jinak. A řeknu vám, bylo to opravdu jinak, byla to brutální jízda. Dokument je velmi nedoceněný, ale zase se nedivím, protože popisuje postupy jednoho z nejnebezpečnějších režisérů této doby. "Nikdo ani hnout, jste přepadený !!!!!" Má to estetiku, styl a odkazy na masovou kulturu. Ruku na srdce - kdo neviděl Pulp fiction nebo Gaunery - ať tohle raději nečte. Vůbec nepochopí vo-co-go. Kdyby nedělali to, co jsem jim říkal, že nemají dělat, mohli bejt furt naživu - Pan Světlý - Gauneři.

09.11.2015 5 z 5

Predátor: Betonová džungle Predátor: Betonová džungle Nathan Archer

Horké léto ve městě............. Taková příjemná a milá jiná realita na bázi druhého filmového počinu nazvaného Predátor 2. Potkáváme zde sice detektiva Schaefera, ale boj o přežití v New Yorku se ubírá trochu jiným směrem. Vlastně je to možná lepší než filmové dobrodružství. Avšak nebudu hodnotit podle filmu, ale podle obsahu této knihy. Betonová džungle se prostě povedla. Opět spousty krve, útěku, křiku a vedra. Malá ochutnávka: Na sluncem zalitých parapetech se tetelilo horko. Na jednom zvlášť a na ten se Rafe zaměřil. Viděl skrz, to bylo jasné - viděl za tím stojící komín.......

Planeta lovců Planeta lovců David Bischoff

Dokonalý lovecký ráj - Dokonalá lovecká noční můra.......... Tak tohle je paráda. Naprosto dokonalý přepis komiksové předlohy. Žádné hýčkání a trápení se útěkem před Vetřelci. Proč utíkat a stát se lovnou zvěří, když sami můžeme lovit. Další krvavý a nádherný příběh , kde má opět hlavní roli Machiko Noguchuiová. Malá ochutnávka: Machiko pocítila ve vnitřnostech ten dobře známý pocit strachu. Ale následný adrenalinový nával vše vyrovnal. Byla vzrušená. Po tomhle toužila - ten pocit života na ostří břitvy......

Kořist Kořist Steve Perry

Přežijí jen ti nejsilnější: Vesmírný zákon............. Machiko Noguchiová mi velmi rychle přirostla k srdci. Není proto divu, že hodnotím čtyřmi hvězdami, protože tato žena je snad možná na úrovni Ellen Ripleyové. A hlavně, je to žena, žádnej nabušenej ko......koloniální mariňák. Tento příběh z planety Ryushi se rychle čte, má plno dobrých míst a hlavně slušnou dávku dobrodružství, strachu a krve. Malá ochutnávka: Procházel městem, když za sebou zaslechl zvuk stroje. Blížil se. Tichinde předpisově splynul se stíny a čekal, co se bude dít. Poklepal na trofejní pytel přivázaný u pasu. Byly v něm již tři oomanské lebky a ještě nebyl konec.............. Škoda, že na téma Vetřelci versus Predátor jsou napsány jen dvě knihy. Klidně bych uvítal vícero příběhů, takové jaké jsou v komiksové sféře. No, ale s tím nic nenadělám a tak hurá na druhou knihu.

Genocida Genocida David Bischoff

Zjizvili tvář země - Zdevastovali lidskou populaci - A nyní je máme v krvi........... Není to tak explozivní, jako předešlé tři příběhy. Vlastně ani obálka není nějak moc výrazná a oranžová barva tomu vůbec nesedne. Tento příběh má však jednu zvláštní zápletku. Potkáme zde i druhou rasu Vetřelců červené barvy bojující proti druhé vetřelčí rase. Malá ochutnávka: Asi sto mil od původního hnízda se nacházelo další. Hnízdo, které se podle senzorů svým tvarem trochu lišilo od toho původního.

08.11.2015 4 z 5

Stanice hrůzy Stanice hrůzy Steve Perry

Snad ještě lepší a krvavější než první příběh. Osudy Wilkse, Billie a Buellera, kteří přežili zničující útok na planetu vetřelců zde pokračují v holé snaze o přežití. CITÁT - Venku, v mrtvém vakuu vesmíru neexistoval žádný zvuk.

Skryté město Skryté město David Eddings

Tak tady není co dodávat. Snad jen, že je velká škoda, že příběh končí. Rozhodně je to úžasné dobrodružství. Sparhawk je na konci tohoto příběhu a zda se někdy ještě někam podíváme, ví jen Bůh a Eddings. Já rozhodně této cesty nelituju a určitě si celou trilogii ještě přečtu. Malá ochutnávka: Bylo to velmi zvláštní....... Kniha je opět rozdělena do několika částí a ty nesou názvy - Prolog (již tradiční), dále Berit, Natayos, Cyrga a nutný Epilog. Mimochodem, kniha má jeden z nejlepších obrázků na obalu, který se mi kdy líbil.

07.11.2015 5 z 5

Plamenné chrámy Plamenné chrámy David Eddings

Pandionský rytíř Sparhawk se mi zalíbil hned v první knize. Muž, jenž se zdánlivě chová podle církevních řádů, není rozhodně žádné ořezávátko. Ani pro ránu nejde daleko a proto se mi jeho povaha zamlouvá. Je to již druhá trilogie, kde vystupuje Sparhawk, Talen, Kaltenen a nebo kůň řečený Faran...a další, známé postavy. První trilogii jsem nikdy nečetl a možná už ji ani neseženu. Naštěstí tohle není žádné pokračování, tohle je samostatný příběh. A je to dobrý příběh, já se bavil. Malá ochutnávka: Ta kočka má výtečný hudební sluch......... Pan Eddings má ve zvyku své knihy rozdělovat to určitých, pojmenovaných fází. Ne jinak je tomu i zde. Jednotlivé části se jmenují - (Tradiční) Prolog, Eosie, Astel, Atan a Matherion.

07.11.2015 5 z 5